Windows Server 2012 Hyper-V Inspect Disk

Merhaba

Daha önceki yazilarimizda Windows Server 2012 Hyper-V Snapshot,Windows Server 2012 Live Snapshot Merge ve Windows Server 2012 Hyper-V VHD Disklerin VHDX Convert gibi özelliklerdem bahsederken sanal sunucularimiza ait sanal disklerimiz hakkında bilgiler vermiştim. Bu yazimizda da Inspect Disk özelliği ile çalışan sanal sunucumuz üzerindeki sanal disklerimiz hakkinda anlık olarak sanal diskimizin hangi formatta olduğunu kullanmış olduğu disk boyutu,disk özelliği gibi bilgilerini nasil ulaşacağimizi anlatmaya çalışacağim.

Hyper-V Manager konsolu açıktan Actions menüsü altinda bulunan Inspect Disk özelliğine tikliyoruz.

1

Open ekrani geliyor karşımıza hangi sanal diskimiz için bilgilere ulaşmak istiyorsak o diskimizi seçiyoruz. Ben ortamimda W08R2SQL12 isimli sanal sunucumuzun diski olan W08R2SQL12.vhdx sanal diskimiz seçiyorum ve OPEN diyorum.

2

Karşımıza Virtual Hard Disk Properties ekrani geliyor. Bu ekranda Format bölümünde diskimizin VHDX formatinda Type bölümünde Dymamically expanding virtual hard disk yapısında olduğunu görüyoruz. Location bölümünde sanal diskimizin bulunduğu dizini,Current File Size bölümünde şu an kullanılan disk boyutunu Maximum Disk size bölümün diskin maksimum disk boyutunu görüyoruz.

Dynamic VHD (Dynamically Expanding): Oluşturmuş olduğumuz diskimiz dinamik bir yapıya sahiptir. Dynamic yapısındaki bir disk içerisine veri yazildikça artmaktadir. Örneğin Dynamic olarak 40 GB disk oluşturduk. Oluşturmuş olduğumuz VHD dosyasının boyutunu kontrol ettiğinizde 40 GB çok ama çok altinda bir boyutta olduğunu görürsünüz. Oluşturmuş olduğunuz bu Dynamic disk içerisine işletim sistemi kurulumunu ve içersine veri aktarimi gerçekleştirdikçe,diskin boyutu 40 GB sınırına kadar yavaş yavaş artığını görürüz. Dynamically disk yapısını kullanmamizin en büyük avantajı mevcut yapımız içersindeki disk kapasitesini rezerve etmeden, dinamik olarak kullabilmektir. Ancak disk kapasitesi bakimindan fayda sağlarken,performans açısından Fixed disk’lere göre daha düşük bir performans göstermektedir.

Fixed VHD (Fixed Size): Oluşturmuş olduğumuz diskimiz mevcut yapımız içersindeki disk alanı önceden rezerve etmektedir. Örneğin Fixed olarak 40 GB disk oluşturduk. Oluşturmuş olduğumuz VHD dosyasının boyutunu kontrol ettiğinizde 40 GB olarak görebiliriz.Fixed disk yapısını kullanmamizin en büyük avantajı Dynamically disk yapısını oranla daha iyi performans sağlamasidir. Ancak performans sağlarken mevcut disk yapımızda 40 GB alani kullanmıyor ile olsa rezerve etmiş oluruz. Ancak Fixed disklerimiz SQL Server,Exchange Server ve File Server gibi sunucularimizda kullanmamiz önemlidir.

3

Ben W08R2SQL12 isimli sanal sunucum üzerinde Snapshot ( Anlik görüntü ) aliyorum ve almiş olduğum bu .AVHDX formatindaki Snapshot ( Anlik Görütü ) diskim olan .avhdx sanal diskimiz seçiyorum ve OPEN diyorum.

5

Karşımıza Virtual Hard Disk Properties ekrani geliyor. Bu ekranda Format bölümünde diskimizin VHDX formatinda Type bölümünde Dymamically expanding virtual hard disk yapısında olduğunu görüyoruz. Location bölümünde sanal diskimizin bulunduğu dizini,File Name bölümünde almiş olduğum Snapshot ( Anlik Görüntü ) diskimin bulunduğu dizini Current File Size bölümünde şu an kullanılan disk boyutunu Maximum Disk size bölümün diskin maksimum disk boyutunu ve Parent bölümünde Snapshot ( Anlik Görüntü ) alinmiş olan diskimizi görüyoruz.

6

Inspected Parent seçeneğini seçersek Snapshot ( Anlik Görüntü ) almadan önce sanal sunucumuz üzerinde takili olan sanal diskimiz ile ilgili bilgileri görebiliriz.

7

8

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

Bir yanıt yazın

Back To Top