Veeam Explorer for Microsoft SQL Server Restore 2

Merhaba

Veeam firmasının hem Vmware hem de Microsoft Hyper-V sanallaştırma platformları için geliştirilmiş olduğu backuplama yazılımının yeni versiyonu ve yeni özelliklerinin bulunduğu Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 kullanıma sunuldu. Aslında 2019 ile birlikte Veeam Backup & Replication v9.5 Update 3‘ten sonra Veeam Backup & Replication v10 versiyonun gelmesi hepimiz merakla bekliyorduk ancak Veeam Forum’da yapılan açıklamada 2019 yılı içinde yayınlanacak olan Update serisi ile Veeam Backup & Replication kullanımına yeni özellikle sunulacağı bilgisi verildi.

Bu yazimizda Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 ile ortamımızda bulunan Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerindeki Microsoft SQL Server Database Restore işlemi anlatıyor olacağız. Daha önceki versiyonlarda Veeam Explorer for Microsoft SQL Server ile sadece SQL Database restore edilebilmekteydi. Yani SQL Server Database içindeki herhangi bir Table ( Tablo ) ya da Objects ( Nesne ) Restore işlemi gerçekleştiremiyorduk. Veeam Backup & Replication v9.0 ile birlikte birlikte bir veritabanı zamanında geri yüklenemeyecek kadar büyükse geri yüklenmiş ve diğer mevcut tablolar arasında bağımlılık bulunmayan senaryolarda tablo seviyesinde restore işlemi gerçekleştirebilir olduk.

Microsoft SQL Server için Veeam Explorer veritabanlarınızı yedekten geri yüklemek için kullanımı kolay ve sihirbaza dayalı bir arayüz sunar. Kullanımı çok kolaydır!

Dosya düzeyindeki kurtarma oturumunda veritabanının ve log dosyalarının konumunu aramaya veya geri yüklenen dosyaları SQL Server’a eklemek için zaman harcamaya gerek yoktur, işlemin tamamı otomatik olarak gerçekleştirilir. SQL Server yedeklemesini seçin ve şunlara tıklayın:

  • Veritabanlarını zamanda belirli bir noktaya geri yükleyin
  • Aynı ya da farklı SQL Server’a geri yükle
  • Tek tıkla özgün konuma geri yükleyin
  • Belirlenmiş bir konuma aktarın ve daha sonra bir SQL Server’a ekleyin

Enterprise Manager web arayüzü, tüm mevcut SQL veritabanlarınızın eksiksiz görünümünü de sağlayarak silinmiş ya da kaybolmuş veritabanlarının kurtarılmasını kolaylaştırır.

Microsoft SQL Server için Veeam Explorer’da bir veritabanını yalnızca tek tıkla özgün konumuna aktarabilirsiniz. Veritabanları mevcut geri yükleme noktası olarak, belirli bir noktaya veya seçilen işlemden önceki duruma aktarılabilir. Üstelik, ihtiyaçlarınıza bağlı olarak bir veritabanını özel konumlara aktarabilir ve SQL Server’lara ekleyebilirsiniz.

SQL Server yedekleme ve esnek kurtarma seçenekleri

Veeam birçok geri yükleme seçeneği sunarak SQL Server kurtarmayı kolaylaştırır. Tek bir imaj seviyesinde SQL yedeğinden, veritabanlarını veya tabloları geri yükleyebilirsiniz. Üstelik uzman olmanız veya MDF, NDF ve LDF dosyalarının ne anlama geldiğini bilmeniz gerekmez. Kurtarma sürecinde bir sihirbaz size kılavuzluk ederek geri yükleyebileceğiniz tüm mevcut veritabanlarını ve örnekleri tespit eder. Hepsi bu kadar da değil:

  • Tek seferde çoklu veritabanlarının ya da bir sunucudaki veritabanlarının tamamını geri yükleyebilirsiniz
  • Bir veritabanı zamanında geri yüklenmeyecek kadar büyükse geri yüklenen ve diğer mevcut tablolar arasında bir bağımlılığın olmadığı senaryolarda tablo düzeyi kurtarma gerçekleştirmeyi düşünebilirsiniz
  • Zamanda belirli bir noktaya geri yükleme gerçekleştirmek için transaction log yeniden yürütme özelliğini çalıştırabilirsiniz

SQL yedekleme ihtiyaçlarınız ve uzun vadeli stratejiniz için esnek seçenekler

Veeam’in farklı avantajlar sunan Erişilebilirlik çözümleri ile bütçeniz ne kadar olursa olsun VMware vSphere ve Microsoft Hyper-V sanallaştırılmış ortamları için güçlü yedekleme, geri yükleme ve replikasyon özellikleri elde edebilirsiniz. Veeam Backup & Replication Community Edition ve Standard Edition ile yerel, zamanda belirli bir noktaya SQL veritabanı geri yüklemeleri yapabilirsiniz. Enterprise ve Enterprise Plus sürümleri sayesinde ajansız, SQL işlem günlükleri yedeklemesi yapabilir ve bunları yeniden yürütebilir, veritabanlarını ve SQL nesnelerini orijinal veya yeni bir SQL Sunucusuna işlem düzeyinde kurtarabilirsiniz.

SQL işlem günlüklerini yedekleme ve yeniden yürütme

Bir SQL veritabanını geri yüklemek ve düşük RTO ve RPO’lar elde etmek hiç bu kadar kolay olmamıştı! İşlem günlüğü yedekleme ve yeniden yürütme sayesinde, belirli bir işleme kadar (silme ya da ekleme sorgusuna geri alma gibi) zamanda belirli bir noktaya hızla geri yükleme gerçekleştirebilirsiniz.

Transaction log yedeği, SQL Server yedekleme görevi yapılandırması sırasında tetiklenebilen ayrı bir seçenektir. Ana görüntü seviyesi yedekleme görevinin tamamlayıcısıdır ve her 15 dakikada bir (ya da daha az sürede) veritabanının artımlı değişikliklerini alarak çalışır. Bu durum SQL veritabanları için parçalı, işlem düzeyinde kurtarmalara olanak tanır.

Kurtarma işlemi kolaydır; sadece kaydırıcı arayüzü kullanarak zamanda bir noktaya mı kurtarma yapmak istediğinizi, yoksa belirli bir zaman girerek daha parçalı bir geri yükleme mi yapmak istediğinizi seçin ve veritabanınızı tek tıkla kurtarın.

Desteklenen Ortamlar

Microsoft SQL Server’ın aşağıdaki sürümleri, veritabanı geri yüklemesi için kaynak/hedef sistemler olarak desteklenmektedir:

  • Microsoft SQL Server 2016
  • Microsoft SQL Server 2014
  • Microsoft SQL Server 2012
  • Microsoft SQL Server 2008 R2
  • Microsoft SQL Server 2008
  • Microsoft SQL Server 2017 for Windows
  • Microsoft SQL Server 2005 SP4

Microsoft SQL Server’ın tüm sürümleri desteklenmektedir.

Always-On™ Availability Grupları, Microsoft SQL Server 2012 ve sonraki sürümleri için desteklenmektedir.

NOT : Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 ile ortamımızda bulunan Microsoft SQL Server 2017 ve Microsoft SQL Server 2019 şu anda bu özellikleri kapsamamaktadır. 

Ortamımızda yönetiğimiz SQL Server üzerindeki Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 kullanıyorsanız, Veeam Explorer for Microsoft SQL Server size çok yardımcı olacaktır.

Örnek olarak BAKICUBUK isimli bir SQL Server Database dosyasının silinmesi ya da sunucuda yaşanacak olan bir sorundan dolayı ( Donanımsal ve ya yazılımsal ) bir sorun yaşamamız durumunda Veeam Explorer for Microsoft SQL Server ile Restore işlemlerini yapabiliriz.

Microsoft SQL Server Management Studio konsolunu çalıştırığımızda BAKICUBUK isimli bir SQL Server Database dosyasını görüyoruz.

BAKICUBUK isimli bir SQL Server Database dosyasını Microsoft SQL Server Management Studio konsolu üzerinden sağ tuş diyerek siliyoruz.

NOT : Bu işlemden test ortamında yapılmasına rağmen daha önce bir kaç kez BACKUP alındığını önemle belirtmek isterim. 

Delete Object ekranında OK diyerek BAKICUBUK isimli bir SQL Server Database dosyasını siliyoruz.

Microsoft SQL Server Management Studio konsolu üzerinde BAKICUBUK isimli SQL Server Database dosyasının silindiğini görüyoruz.

Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolunu açıyoruz.

Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolu üzerinde BACKUP & REPLICATION bölümünde Backups sekmesi altında bulunan Disk bölümüne geliyoruz.

Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolu üzerinde BACKUP & REPLICATION bölümünde Backups sekmesi altında bulunan Disk bölümü altında daha önce almış olduğumuz Backup dosyası üzerinde üst menüde bulunan Application Items sekmesine tıklıyoruz.

Microsoft Active Directory : Bu seçenek ile

  • Tek geçişli, görüntü seviyesinde yedeklemeden, farklı Active Directory nesnelerinin veya kuruluş birimlerinin (OU) tamamının ve özniteliklerinin anında kurtarılması
  • İş kesintilerini önlemek için kayıp kullanıcı ve bilgisayar hesaplarının şifreleriyle birlikte kurtarılması
  • Grup İlkesi Nesnelerini (GPO’lar), Active Directory’ye Entegre Microsoft DNS kayıtlarını ve Yapılandırma Bölüm nesnelerini geri yükleme
  • Yedek ve üretim Active Directory durumları arasında, hem nesne hem de nesne özniteliği seviyesinde tek tıkla zahmetsiz karşılaştırma yaparak farklılıkları kolayca belirleme ve eski değişiklikleri veya kaza sonucu silinen dosyaları üretim dizinine geri alma
  • Düz metin ve gelişmiş LDAP filtre tabanlı arama yetenekleriyle, depolama snapshot’larında yer alan sanal makine disklerindeki Active Directory veritabanlarında Active Directory nesnelerine ve özniteliklerine kolayca göz atma
  • Active Directory nesnelerini ve kullanıcı özniteliklerini yedekten LDIFDE formatına aktarma veya bir Active Directory nesne geri yüklemesini doğrudan üretim Active Directory veritabanına (.DIT) tamamlama

Microsoft Exchange : Bu seçenek ile

  • Microsoft Exchange Server üzerindeki tüm öğelere (e-postalar, posta kutuları, notlar kişiler, vb.) Microsoft Exchange Server 2010, Microsoft Exchange Server 2013  ve Microsoft Exchange Server 2016 Virtual  Machine ( Sanal Makine ) üzerinde alinan Backup dosyaları üzerinden ya da EDB ( Exchange Database ) dosyalarından doğrudan göz atabilir, onları arayabilir ve silinen dosyaları seçerek Restore edebilirsiniz.
  • Kayıp veya bozulmuş Exchange posta kutusu öğelerini özgün konumlarına Restore yapabilirsiniz.
  • Exchange Mailbox ve Excahange Public Folder öğelerini Kişisel Klasör dosya olarak (.pst) dışa aktarabilirsiniz
  • Dışarı aktarım raporları ve dışa aktarım boyut tahmini gibi özelliklerle kurumunuzun tamamında e-bulma işlemleri ve yasal aramalar yapabilirsiniz

Microsoft SharePoint : Bu seçenek ile

  • SharePoint veri tabanlarınıza göz atın: SharePoint’i ayıklamak veya yerel bir klasörden açmak zorunda kalmadan bir yedeklemeden açabilirsiniz.
  • Tam metin aramadan faydalanın: SharePoint’in kendisini kurtarmak zorunda kalmadan geri yüklemeniz gereken her türlü içeriği, belgeyi, listeyi veya diğer öğeleri SharePoint geri yükleme dosyasında bulun.
  • Farklı SharePoint öğelerini ve izinlerini geri yükleyin: Uzaktan BLOB Depolama (RBS) desteklenmektedir.
  • Kurtarılan öğeleri dışa aktarın: Öğeleri doğrudan orijinal SharePoint sunucusuna geri yükleyin, öğeleri belirli kullanıcılara e-posta ekleri şeklinde gönderin veya farklı bir konuma kolayca kaydedin.
  • SharePoint sitelerini geri yükleyin : Kesinti sürelerini en aza indirin ve yeni siteler oluşturup yeniden yapılandırmaya gerek kalmadan silinmiş veya bozuk siteleri dakikalar içinde geri yükleyin.

Microsoft SQL Server : Bu seçenek ile

  • Veritabanlarını zamanda belirli bir noktaya geri yükleyin
  • Aynı ya da farklı SQL Server’a geri yükle
  • Tek tıkla özgün konuma geri yükleyin
  • Belirlenmiş bir konuma aktarın ve daha sonra bir SQL Server’a ekleyin
  • Enterprise Manager web arayüzü, tüm mevcut SQL veritabanlarınızın eksiksiz görünümünü de sağlayarak silinmiş ya da kaybolmuş veritabanlarının kurtarılmasını kolaylaştırır.

Microsoft OneDrive for Business : Bu seçenek ile

  • Office 365 verilerinizi yanlışlıkla silmeye, güvenlik tehditlerine ve bekletme ilkesi boşluklarına karşı korur
  • Sektör lideri kurtarma esnekliği ile farklı Office 365 e-postalarını, dosyalarını ve sitelerini hızla geri yükleyin
  • Office 365 öğelerindeki verimli e-Bulma işlemi sayesinde yasal gereksinimleri ve uyumluluk gereksinimlerini karşılayın.

Oracle : Bu seçenek ile

  • Veritabanının bir imaj seviyesindeki yedeklemede depolanan duruma kurtarılması
  • İşlem günlüğü yeniden yürütme aracılığıyla veritabanının zamanda belirli bir noktada kurtarılması
  • İşlem günlüğü incelemesi aracılığıyla işlem düzeyinde kurtarma

Other (U-AIR) : Önemli ve hatta can alıcı özellik olan U-AIR ( Universal Application-Item Recovery ). Veeam ajansız yedekleme çözümüdür bu çözümü işletim sistemi bağımsız yapabiliyor ve hatta 20 farklı dosya sisteminden dosya bazlı geri yükleme yapabiliyoruz. İşte vPower ile birlikte gelen bu yeni özellik sayesinde artık uygulamalarınızdan da, Restore ihtiyacı duymadan birşeyleri bulup çıkarabilirsiniz. Yani bir Microsoft SQL Server Table ( Tablo ) bir veri veya Microsoft Exchange Server sunucunuzda bir Mailbox ve ya tek bir posta ya da Active Directory içinden bir kullanıcı dosyasını ve daha fazlası. Bir kez daha altını çizmek istiyorum, bütün bunları herhangi bir ajan veya ek bir uygulamaya ihtiyaç duymadan yapabiliyor olacaksınız.

Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolu üzerinde üst menüde bulunan Application Items sekmesine Microsoft SQL Server tıklıyoruz.

Restore Point ekraninda önceki Veeam Explorer for Exchange ve Veeam Explorer for Active Directory farkli olarak Restore from the latest available backup ve Restore from this restore point seçeneklerinin olduğunu görüyoruz. Restore from the latest available backup seçeneği ile mevcut olan en son backup dosyasını restore edebiliriz ya da Restore from this restore point seçeneği ile daha önce alınan Backup dosyalarından birini seçerek Restore işlemi yapabiliriz.

Restore from the latest available backup seçeneği ile en son aldığımız Backup seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Reason ekranın da herhangi bir işlem yapmadan Next diyerek devam ediyoruz.

Summary ekranın da yapılandırma ile ilgili bilgileri görüyoruz. VM name ( Hedef Sanal Sunucu İsmi ) ve Restore point ( Hangi Backup dosyasının Restore Edileceği ) bilgilerini görüyoruz. Summary ekranın da Microsoft SQL Server Restore işlemini başlatmak için Finish diyoruz.

VEEAM EXPLORER FOR SQL SERVER konsulu geliyor karşımıza.

VEEAM EXPLORER FOR SQL SERVER konsulu üzerinde DEFAULT INSTANCE altında BAKICUBUK isimli SQL Server Database dosyasını görüyoruz.

VEEAM EXPLORER FOR SQL SERVER konsulu üzerinde DATABASE menüsü altında bulunan Publish Database sekmesi altında iki seçeneğimiz bulunmaktadir.

Publish state of seçeneği ile Backup içinde bulunan SQL Server Database dosyasını ortamdaki sunumuz üzerinde anlık olarak görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Publish to seçeneği ile Backup içinde bulunan SQL Server Database dosyasını ortamdaki farklı bir SQL Server sunucusu üzerin de anlık olarak görüntülenmesini sağlayabilirsiniz.

VEEAM EXPLORER FOR SQL SERVER konsulu üzerinde DATABASE menüsü altında bulunan Restore Database sekmesi altında iki seçeneğimiz bulunmaktadir.

Restore state of seçeneği ile Backup içinde bulunan SQL Server Database dosyasını ortamdaki sunumuz üzerine Restore işlemini sağlayabilirsiniz. Restore to another server seçeneği ile Backup içinde bulunan SQL Server Database dosyasını ortamdaki farklı bir Microsoft SQL Server sunucusu üzerine Restore işlemini sağlayabilirsiniz.

VEEAM EXPLORER FOR SQL SERVER konsulu üzerinde DATABASE menüsü altında bulunan Restore Schema sekmesi altında bir seçeneğimiz bulunmaktadır.

Restore database scheme and data seçeneği ile Backup içinde bulunan SQL Server Database içinde bulunan Table ( Tablo ) Restore yapabilirsiniz.

VEEAM EXPLORER FOR SQL SERVER konsulu üzerinde DATABASE menüsü altında bulunan Export Backup sekmesi altında iki seçeneğimiz bulunmaktadir.

Export state of seçeneği ile Backup içinde bulunan SQL Server Database dosyasını Desktop ( Masaüstü ) üzerine .BAK Backup olarak aktarabilirsiniz. Export to anotger folder seçeneği ile Backup içinde bulunan SQL Server Database dosyasını belirlediğiniz bir dizin altına .BAK Backup olarak aktarabilirsiniz.

VEEAM EXPLORER FOR SQL SERVER konsulu üzerinde DATABASE menüsü altında bulunan Export Files sekmesi altında iki seçeneğimiz bulunmaktadir.

Export state of seçeneği ile Backup içinde bulunan SQL Server Database dosyasını Desktop ( Masaüstü ) aktarabilirsiniz. Export to anotger folder seçeneği ile Backup içinde bulunan SQL Server Database dosyasını belirlediğiniz dizin altına aktarabilirsiniz.

VEEAM EXPLORER FOR SQL SERVER konsulu üzerinde DATABASE menüsü altında bulunan Export Scheme sekmesi altında iki seçeneğimiz bulunmaktadir.

Export database schema state of seçeneği ile Backup içinde bulunan SQL Server Database içinde bulunan Table ( Tablo ) Desktop ( Masaüstü ) aktarabilirsiniz. Export to anotger folder seçeneği ile Backup içinde bulunan SQL Server Database içinde bulunan Table ( Tablo ) belirlediğiniz dizin altına aktarabilirsiniz.

VEEAM EXPLORER FOR SQL SERVER konsulu üzerinde DATABASE menüsü altında bulunan Restore Database sekmesi altında bulunan Restore to another server seçeneği ile Backup içinde bulunan SQL Server Database dosyasını ortamdaki farklı bir Microsoft SQL Server sunucusu üzerine Restore işlemini sağlayacağız.

Specify restore point ekranı geliyor karşımıza Next diyerek devam ediyoruz.

Specify target SQL Server connection parameters ekranı geliyor karşımızda bu ekranda Backup dosyası içinde bulunan Microsoft SQL Server Database dosyasını ortamımızda bulunan başka bir SQL Server üzerine Restore işlemi için yapılandırdığımız ekrandır.

Specify target SQL Server connection parameters ekranın da Server name bölümünde ortamınızdaki farklı bir Microsoft SQL Server üzerine geri dönmek için SQL Server Name ( İsmi ) yazabilirsiniz ya da  Browse diyerek arayabilirsiniz.

Specify target SQL Server connection parameters ekranın da Database name bölümünde Database Name ( Veritabanı İsmi ) değiştirebilirsiniz.

Specify target SQL Server connection parameters ekranın da Specify user account to connect to server bölümünde SQL Server bağlantı için Use current account ( BAKICUBUK\administrator ) ile bağlantı sağlayabilirsiniz. Use the following account seçeneği ile SQL Server bağlantısı için eğer herhangi bir User name ve Password varsa o bilgileri girerek bağlantı sağlayabilirsiniz.

Specify target SQL Server connection parameters ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

NOT : Bizim test ortamımız da başka bir SQL Server sunucusu olmadığı için aynı sunucu üzerine gerekli işlemi yapıyor olacağız.

Specify target SQL Server connection parameters ekranında ortamımızda bulunan SQL Server üzerine Connecting ( Bağlantı ) yapılmaya çalışıldığını görüyoruz.

Specify database files target ekranında ortamımızda bulunan SQL Server üzerinde hangi dizin altında Restore işlemi yapılacağını görüyoruz. Primary database file ve Secondary database and log files bölümlerinde Browse diyerek SQL Server üzerinde farklı bir dizin altına Restore işlemini gerçekleştirebilisiniz. Gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Restore diyoruz.

VEEAM EXPLORER FOR SQL SERVER konsulu üzerinde BAKICUBUK isimli bir SQL Server Database dosyasının Restore işleminin başladığını görüyoruz.

VEEAM EXPLORER FOR SQL SERVER konsulu üzerinde BAKICUBUK isimli bir SQL Server Database dosyasının Restore işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Microsoft SQL Server Management Studio konsolunu çalıştırığımızda BAKICUBUK isimli bir SQL Server Database dosyasının geldiğini görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

Back To Top