Windows Server 2008 R2 RemoteApp Manager ile Uygulama Yayınlama

Merhaba

Daha önceki iki yazimizda Remote Desktop Session Host (RD Session Host) ve Remote Desktop Web Access ( RD Web Access ) kurulumlarini anlatmiştim.Bu yazimizda da Remote Desktop Session Host (RD Session Host) servisi birlikte gelen yeni bir özellik olan RemoteApp yapılandırmasi anlatiyor olacağım. RemoteApp istemcilere Remote Desktop Session Host (RD Session Host) server’imiz üzerindeki kurulu olan ( Örn: Excel,Word gibi office uygulamalari ya da şirketimizde kullandığımız paket programlar Nebim,Tiger gibi ) uygulamalari tam oturum açmadan sadece  uygulamalari kullanıcılarin kullanmasi içi nasil yapılandırıldığını anlatıyor olacağım.

 

RemoteApp Özellikleri:

 

–  Kullanıcılara Remote Desktop Session Host ( RD Session Host )’a uzak erişim sağlama yöntemidir ve bu yöntemle uygulama çalıştırma görevini yürütür. Çalıştırılan programlar istemci bilgisayarında çalışıyor gibi görünür ancak Remote Desktop Session Host (RD Session Host) üzerinden çalışırlar.

– Kullanıcılara kullandırılmak istenen uygulamalar ( Örn:Microsoft Office 2007 ) istemci bilgisayarlarına ayrı ayrı kurulmaz, Remote Desktop Session Host (RD Session Host) üzerine kurulurarak RemoteApp ile dağıtılabilmektedir.

– İstemcilerdeki versiyon farklılığından dolayı kullanımda sorun çıkaran uygulamalar hem kullanıcı yerel bilgisayarınmıza hem de Remote Desktop Session Host (RD Session Host) sunucusunda kullanıcılar tarafından aynı anda çalıştırılabilir.

– Kullanıcıların oturumu Remote Desktop Session Host (RD Session Host)’ta açık kalmaz, çalıştırılan uygulamalar kapatıldığında oturum da sonlanmış olur. Böylece Remote Desktop Session Host (RD Session Host) sunucunun donanım kaynakları sadece kullanıcı çalışırken harcanır; bu da uygulamanın boyutuna göre sunucu Ram ve Cpu kullanmasını sağlar.

RemoteApp Gereksinimleri:

RemoteApp Windows Server 2008 ve Windows Server 2008 R2 işletim sistemlerinde Remote Desktop Session Host (RD Session Host) servisinin kurulumu ile birlikte konsol olarak gelmektedir.

Bağlanacak Client bilgisayarlar Remote Desktop Connection ( RDP ) programının en az 6.1 sürüme sahip olmaları gerekir. Bu sürüm aşağıdaki işletim sistemlerinde bulunmaktadır:

  • Windows Server 2008
  • Windows Vista SP1
  • Windows XP Service Pack 3
  • Windows XP Service Pack 2                     – Güncelleştirilmiş Remote Desktop Connection programı ile.
  • Windows Server 2003 Service Pack 2 – Güncelleştirilmiş Remote Desktop Connection programı ile.
  • Windows Server 2003 Service Pack 1 – Güncelleştirilmiş Remote Desktop Connection programı ile.

Uygulamaları dağıtma yöntemleri:

 

Kullanıcılar yerel bilgisayarlarından Remote Desktop Web Access ( RD Web Access )’ta yayınlanmış uygulamalara 3 şekilde bağlantı gerçekleştirebilirler.

–  Remote Desktop Web Access ( RD Web Access ) servisi sayesinde Internet Explorer  kullanarak.

– İlgili uygulamalar için oluşturulmuş bir Windows Installer Package ( msi ) paketini istemci üzerine kurulumunu yaparak.

– İlgili uygulamalar için oluşturulmuş bir Remote Desktop Connection  ( RDP ) dosyası çalıştırarak.

RDP Dosyası Oluşturarak Uygulamaları Yayınlamak:

Şirket dışındaki kullanıcılarin Remote Desktop Session Host (RD Session Host) server bağlanarak sunucu üzerindeki uygulamaları çalıştırması için kullanılan bir yöntemdir. Oluşturduğumuz Remote Desktop Connection( RDP )  yada msi paketini şirket dışındaki kullanıcılara ulaştırarak bu dosyayı bilgisayarında çalıştırarak Remote Desktop Session Host (RD Session Host) bağlanmalarını sağlayabiliriz.

Start = > Administrator Tools = > Remote Desktop Services  = > RemoteApp Manager konsolunu açıyoruz.

Öncelikle kullanıcılar tarafından Remote Desktop Session Host ( RD Session Host ) bağlanarak kullanılacak olan programı RemoteApp Programs listesine eklememiz gerekiyor.

RemoteApp Manager üzerindeyken sağ click  Add RemoteApp Programs ya da RemoteApp Manager Add RemoteApp Programs tıklıyoruz.

RemoteApp Wizard ekrani geliyor karşımıza NEXT diyerek devam ediyoruz.

Karşımıza çıkan RemoteApp Programs Listten dağıtmak istediğimiz uygulamayi seçiyoruz. Ben Microsoft Office Excel 2007 uygulamasi seçiyorum. Eğer listede dağıtmak istediğiniz uygulama yoksa yani server’imiz üzerine kurduğunuz programi eklemek istiyorsanız Browse seçeneğini tiklayarak uygulamayı kurulu olduğu dizinden listeye ekleyebilirsiniz.

Microsoft Office Excel 2007 seçtikten sonra NEXT diyerek devam ediyoruz.

Review Settings ekraninda Microsoft Office Excel 2007 hangi dizi üzerinde çalışacağını gösteriyor bize Finish diyerek wizard ekranini  kapatiyoruz.

RemoteApp Programs listesine Microsoft Office Excel 2007 eklendiğini görüyoruz.

Kullanıcılara bu uygulamayi iki şekilde dağıtabiliriz.

Birinci yol olarak Remote Desktop Connection ( RDP ) oluşturmak.

Microsoft Office Excel 2007 seçili haldeyken sağ click Create .rdp File tıklayarak Remote Desktop Connection ( RDP ) oluşturmaya başlıyoruz.

RemoteApp Wizard ekrani geliyor karşımıza NEXT diyerek devam ediyoruz.

Specify Package Setting

Enter the location to save the packages : Bu alanda oluşturacağımız Remote Deskto Connection ( RDP ) dosyasinin hangi dizine oluşturulacağını görüyoruz. Browse diyerek bu dizini değiştirebiliriz.

RD Session Host server settings : Bu alanda bağlanılacak olan Remote Desktop Session Host ( RD Session Host ) sunucumuzun ismi ve port numarasını ( Default 3389 ) görmekteyiz. Ben lokalden bağlantı gerçekleştirdiğim için herhangi değişiklik yapmıyorum. Ancak şirket dışından bağlanacak kullanıcılar için buraya şirkete ait Public bir IP’ye karşılık gelen domain ismi ile veya public IP’nin kendisini kullanarak bağlantı yapabilirler. Bunun için Change diyerek şirketimiz Public bir IP’ye karşılık gelen domain ismi ve ya veya public IP adresini yazmamiz gerekiyor.

RD Gateway Setting ve Certificate Settings ilgili herhangi bir değişiklik ve yapılandırma yapmıyoruz.

Review Settings ekraninda Microsoft Office Excel 2007 için oluşturacağımız Remote Desktop Connection ( RDP ) dosyasının nereye oluşturacağı ve uygulamanın hangi dizin üzerinden çalışacağını görmekteyiz. Finish diyerek wizard ekranini kapatiyoruz.

Gördüğünüz gibi oluşturduğumuz Remote Deskop Connection ( RDP ) dosyası default dizin altina geldi.Şimdi bu programı client üzerine alarak çalıştırıyoruz.

Oluşturduğum Remote Desktop Connection ( RDP ) dosyasını sağ click Connect diyerek bağlantıyı gerçekleştiriyoruz.

Connect diyoruz.

Kullanıcının domain\user name ve password bilgilerini giriyoruz. Remember my credentials seçeneğini işaretliyorum her bağlantıda bana user name ve password sormasini istemiyorum.

Gördüğünüz gibi uygulamamız çalısıyor.

İkinci yöntem kullanıcılara Windows Installer Package oluşturulmasi

Şimdi Microsoft Office Excel 2007 uygulamasi Windows Installer Package ( msi ) oluşturalim.Microsoft Office Excel 2007 seçili haldeyken sağ click Create Windows Installer Package tıklayarak Windows Installer Package ( msi ) paketi oluşturmaya başlıyoruz.

RemoteApp Wizard ekrani geliyor karşımıza NEXT diyerek devam ediyoruz.

Specify Package Setting ekrani

Enter the location to save the packages : Bu alanda oluşturacağımız Remote Deskto Connection ( RDP ) dosyasinin hangi dizine oluşturulacağını görüyoruz. Browse diyerek bu dizini değiştirebiliriz.

RD Session Host server settings : Bu alanda bağlanılacak olan Remote Desktop Session Host ( RD Session Host ) sunucumuzun ismi ve port numarasını ( Default 3389 ) görmekteyiz. Ben lokalden bağlantı gerçekleştirdiğim için herhangi değişiklik yapmıyorum. Ancak şirket dışından bağlanacak kullanıcılar için buraya şirkete ait Public bir IP’ye karşılık gelen domain ismi ile veya public IP’nin kendisini kullanarak bağlantı yapabilirler. Bunun için Change diyerek şirketimiz Public bir IP’ye karşılık gelen domain ismi ve ya veya public IP adresini yazmamiz gerekiyor.

Configura Distribution Package ekraninda Windows Installer Package ( msi ) paketi kurulumunda Microsoft Office Excel 2007 uygulamasını client üzerinde nereye oluşturulacağını belirliyoruz. Ben Desktop ve Start Menu Folder seçiyorum böylelikle hem desktop hem de start menü üzerinde görülebilecek.

Review Settings ekraninda Microsoft Office Excel 2007 için oluşturacağımız Windows Installer Package ( msi ) paketinin nereye oluşturacağı ve uygulamanın hangi dizin üzerinden çalışacağını görmekteyiz. Finish diyerek wizard ekranini kapatiyoruz.

Gördüğünüz gibi oluşturduğumuz Windows Installer Package ( msi ) default dizin altina geldi.Şimdi bu msi paketini client üzerine alarak çalıştırıyoruz.

Oluşturduğum Windows Installer Package ( msi ) paketini client desktop’ına atıyorum sağ click Install diyerek kuruyorum.

Kurulum gerçekleşiyor.

Desktop üerine gelen Microsoft Office Excel 2007 dosyasina sağ clik Connect diyoruz.

Aynı bağlantıya START = > Remote Office Excel dizini altinda da ulaşılabilmektedir.

Bağlantımız gerçekleştiriliyor.

Gördüğünüz gibi Remote Desktop Session Host ( RD Session Host ) masaüstü görmeden sadece Microsoft Office Excel 2007  programinin çalıştığını görüyoruz.

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

6 thoughts on “Windows Server 2008 R2 RemoteApp Manager ile Uygulama Yayınlama

Bir yanıt yazın

Back To Top