Windows Server 2008 R2 Windows Deployment Services Kurulumu

Merhaba

Bilgi işlem departmanlarının en sık yaptığı işlerden birisi, hiç şüphe yok ki işletim sistemi kurulumudur. Bu oldukça basit bir iş olarak görülse de, söz konusu şirket ortamınızda çok sayıda bilgisayara işletim sistemi kurulması gerekirse, oldukça uzun zaman alacak olan bir işlemdir. Bu problem nedeniyle, bazı firmalar, işletim sistemi kurulumunu uzaktan ve otomatik olarak yapılmasını sağlayan yazılımlar geliştirmişlerdir. Microsoft Windows 2000 Server ile RIS ( Remote Instalation Services) adlı servisi geliştirmiş ve Windows Server 2003 ile birlikte devam ettirmiştir.

Oldukça başarılı olduğunu söyleyebileceğimiz bu servisten sonra, işletim sistemi kurulum yapılarında değişikliğe gidilmiştir. Bunun ilk aşaması Windows Vista ile yaşanmış ve Windows Vista artık RIS üzerinden dağıtılamayacak farklı bir yapıya bürünmüştür. Bu nedenle ilk olarak Windows Server 2003 R2 sürümüyle birlikte, Windows Deployment Services ( WDS ) adlı servis, RIS’in yerini almıştır. RIS, Windows Server 2008 ve Windows Server 2008 R2 sürümüyle birlikte gelmeye devam etmektedir.

Windows 2008 Windows Deployment Services ( WDS ) F12′e basmak artık gerekmiyor. ( Yazının ilerleyen bölümünde bunun yapılandırmasını göreceksiniz)

  1. Artık Windows 7 ve Windows 2008 R2′de Windows Deployment Services ( WDS ) üzerinden dağıtılabilir. Windows Vista ve Windows Server 2008 desteği sürmektedir.( Windows XP,2003 işletim sistemleride yüklenebilmekte, ancak sadece Windows Server 2003′den upgrade etmişseniz, image’ları convert ederek yapablirsiniz )
  2. Driver repository ile kurulumu yapılan bilgisayarlara eksik driverlar, Windows Deployment Services ( WDS ) server üzerindeki arşivden yüklenebilir. Bu oldukça önemli bir yenilik. Kurulumunuzu tam olarak otomatize etmeniz için oldukça önemli bir adım. Bu özelliğe “Driver Provisioning”de denir.
  3. Artık Multicasting IPV6 üzerinden de çalışabilmektedir.

RIS, Windows Deployment Services 2008 ve Windows Deployment Services 2008 R2 arasındaki tüm farklar için http://technet.microsoft.com/tr-tr/library/dd348499(WS.10).aspx adresine göz atabilirsiniz.

Windows Deployment Services  ( WDS ) ’in Kurulumu

Windows Deployment Services ( WDS ) kurulumu için server’ınızın Active Directory’e üye bir server olması gerekir. Domain Controller’lar üzerine de Windows Deployment Services ( WDS ) kurulup çalıştırılabilmekle birlikte, bu tavsiye edilmez. Mümkünse bu iş için ayrı bir sunucu ayırınız. Bunun dışında Domain Controller olmayan bir DHCP server üzerine de Windows Deployment Services ( WDS ) kurabilirsiniz. Sunucunun File Server,Print Server, ADDS, ADDCS gibi roller çalıştırmaması gerektiğini tekrardan hatırlatayım.

Windows Deployment Services ( WDS ) mutlaka networkunuzde Active Directory, DNS, DHCP bulunmasını gerektirir. Ayrıca İşletim sistemi imageları mutlaka NTFS ile bölümlenmiş bir partition da saklanmalıdır. Bu partition, işletim sisteminin yüklü olduğu partition olabilir, ancak tavsiye edilmez.Size tavsiyem serverda bunun için ayrı bir disk ya da partition ayırmanız yönünde olacak

Client tarafında ise kurulum yapacağınız bilgisayarların PXE desteğine sahip olması şartır.PXE desteği, onboard Ethernet kartı kullanılıyorsa anakart tarafından, ayrı bir Ethernet kartı kullanıyorsanız, NIC kart tarafından desteklenmektedir.

Artık neredeyse tüm onboard Ethernet kartları ve anakartlar, PXE desteğine sahip olsa bile, çok ucuz ankartlarda PXE desteği konusunda bir takım sıkıntılarla karşılaşmamak için, PC’lrinizin daha kaliteli anakartlar kullanması konusunda özen göstermelisiniz. Aksi takdirde, yarım yamalak PXE destekli donanımlarda, Windows Deployment Services ( WDS ) servisine ulaşamama ya da işlemin yarıda kesilmesi gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz.

Mümkün ise, Windows Deployment Services ( WDS ) tabanlı kurulumlarınızı, geniş sayıda istemci üzerinde denemeden, referans bir ya da birkaç makinada deneyiniz.

Server Manager konsolu üzerinden Roles sekmesinde Add Roles butonunu tıklıyoruz.

Before You Begin ekranını geliyor karşımıza NEXT diyerek bu bölümü geçiyoruz.

Select Server Roles adlı pencereden Windows Deployment Services ( WDS )‘i seçiyoruz.

Overview Windows Deployment Services ( WDS ) hakkında özet bir bilgi veriyor. NEXT diyerek devam ediyoruz.

Select Roles Services ekraninda Windows Deployment Services ( WDS ) için seçebileceğiniz rolleri görmektesiniz. Burada işaretli iki tane rol vardır :

  1. Deployment Server : Windows Deployment Services ( WDS ) servislerinin temelidir. Mutlaka gerekli bir roldür. Bu rolü çalıştıran server, Windows Deployment Services ( WDS ) çekirdek servisleri ve İşletim sistemi imagelarını yönetir.
  2. Transport server : Multicast tabanlı kurulumlar için ayrıca yükleyebileceğiniz bir roldür. Multicast clientlarıyla iletişim kurmak ve multicast transmission başlatıp, Imagelara ulaşmalarını sağlar. Eğer ayrı bir serverı Transport server yapmışsanız, yönetimini sadece wdsutil.exe komut satırı aracıyla gerçekleştirebilirsiniz.

Her iki rolde aynı sunucuya kurulabilir.

Confirm Installation Selections ekraninda Windows Deployment Services ( WDS ) kurulumu sırasında yaptığımız yapılandırmaların özet  bilgisini veriyor kurulumu tamamlamak için Install diyoruz ve kuruluma başlıyoruz.

Installation Results ekranindan kurulum tamamlandıktan sonra yaptığımız yapılandırmanın server’imiza uygulanması için server’imizin restart etmemize gerek yoktur bu nedenle Close diyerek kurulumu tamamlıyoruz.

Kurulum tamamlandıktan sonra, Windows Deployment Services ( WDS ) server için temel bir yapılandırma yapmanız gerekmektedir. Bunun için öncelikle, Windows Deployment Services ( WDS ) konsoluna erişmeniz gerekir.

Start => Administrative Tools menüsünden Windows Deployment Services ( WDS ) konsolunu açıyoruz.

Windows Deployment Services =>Servers => yoluyla sunucunuzu seçin ve sağ tıklayıp Configure Server’ı seçin.

Before You Begin ekranında Windows Deployment Services ( WDS ) ilgili bilgi veriyor NEXT diyerek devam ediyoruz.

Remote installation folder location, İşletim sistemi image’larınız tutacağımız yeri belirlememizi sağlar. Daha öncede bahsettiğim gibi bu bölüm, mümkün ise sistemin kurulu olduğu partitiondan ayrı bir partititon’da olsun. Ben farklı bir partition belirtmedim C partition üzerinde tutuyorum ama dediğim gibi siz server’iniz üzerinde farklı bir NTFS olarak biçinlendirilmiş bir partitionda tutmanız daha sağlıklı olacaktir. NEXT diyerek yapılandırmaya devam ediyoruz.

Bana systemin kurulu olduğu partition seçtiğim için uyari verdi YES diyerek devam ediyoruz.

PXE Server Initial settings ekrani, PXE Serverımızın, networkden boot olan clientlara nasıl yanıt vereceğini belirleriz. Buradaki seçeneklerimizi şimdi tek tek açıklayım ;

  • Do not Respond Any client computer : Windows Deployment Services ( WDS ), herhangi bir client’a yanıt vermez, işletim sistemi yüklenmesine izin vermez. Yani aslında Windows Deployment Services ( WDS ) bu durumda suspend durumdadır, çalışmaz. WDS servisimiz 7*24 çalışacak bir server değildir, normalde sadece gerektiğinde çalıştırılır. Bu seçenek daha sonra konsoldan değiştirilebilir.
  • Respond only to known client computers: Windows Deployment Services ( WDS ), sadece domaine üye olan clientlara yanıt verir, domainde olmayan clientlar servisten faydalanamaz. Peki şimdi aklınıza bir soru gelebilir ? Bilgisayarda işletim sistemi yok iken pcyi nasıl domaine katacağım?

Hemen açıklayım. Active Directory’de Computer prestaging denilen bir işlem gerçekleştirilebilir. Bu işlem ile, bilgisayar GUID yada UUID numarası + alınarak domainde bir bilgisayar hesabı manual olarak oluşturulur. Windows Deployment Services ( WDS ), clientın GUID yada UUID’sini Active Directory database’i ile kıyaslar. Eğer Domain’de böyle bir pc varsa clienta hizmet verir. Bu konuda daha sonra bir yazı yazacağım.

  • Respond all client computers: Bu seçenek ile ister domainde olsun, isterse de olmasın tüm client bilgisayarlara Windows Deployment Services ( WDS ) hizmet verecektir. Aslınca çoğu senaryoda bu seçeneği seçeblirsiniz. Ancak bundan daha kullanışlı bir seçenek daha var.
  • Require Administrator approval …… : Yukarıdaki seçeneği seçmişseniz, bu seçenek size bir kontrol seçeneği sağlar. Bu opsyionla birlikte, siz, konsoldan onaylamadığınız sürece hiçbir client Windows Deployment Services ( WDS ) servisinden yararlanamaz. Client boot olduktan sonra Windows Deployment Services ( WDS )’ten yanıt bekler. Sizde konsoldan “Pending devices” bölümünden clienta onay verirsiniz yada ret edersiniz, bu kadar basit.

Ben bu ekranda Administrator approval seçmeden Respond to all client computers seçeneğiyle devam edeceğim, çünkü amacım tam otomatize edilmiş bir kurulum. Buradan da devam ettikten sonra Windows Deployment Services ( WDS ) sihirbazı tamamlanmak üzeredir.

Windows Deployment Services ( WDS ) servisim yapılandırdığım şekilde çalışmaya başlıyor.

Sihirbaz tamamlandıktan sonra, son olarak karşınıza bir seçenek çıkacaktır. Add images to the server now seçeneğini seçerseniz, İşletim sistemleri için boot ve install images seçmek için sihirbazı devam ettirirsiniz. Ben bu seçeneğin işaretini kaldırarak devam ediyorum.

Windows Deployment Services ( WDS ) Server’a Image’ların yüklenmesi

Windows Deployment Services ( WDS ) server genel ayarlarını yaptıktan sonra, sıra image’ları yüklemeye geldi. Windows Deployment Services ( WDS ) server’da iki tür image vardır :

  1. Boot Image : Boot image’lar, clientın DHCP’de ip aldıktan sonra, PXE server üzerinde çalıştırdıkları uygulamadır. Amacı, temel ayarlarınızı yapıp, uygun işletim sistemini seçmeniz için bir yükleme yardımcısıdır. Windows Vista, 2008, Windows 7 ve 2008R2 DVD’sindeki, sources klasöründeki boot.wim dosyası, birer boot image’dır.
  2. Install Image : Install image’lar ise, kurulumu gerçekleştirilecek olan işletim sisteminin çekirdek dosyalarıdır. Windows Vista ile birlikte tek install image ile birlikte bir kaç farklı sürüm işletim sisteminin dosyaları tek image dosyasında bulunur. Yine, boot imagelardaki gibi, install image’da sources dizininde install.wim adıyla mevcuttur.

Önce boot image ardında, bir install image yükleyerek devam edelim. Ben Windows 7 Enterprise x64 English DVD’sini sürücüme takıyorum ve devam ediyorum.

Not: Hangi işletim sisteminin boot.wim dosyasını yüklediğiniz aslında çok önemli değil. Ancak işletim sistemini “Multicasting” ile dağıtacaksanız, unutmayın ki, Windows Vista SP1 öncesi boot.wim dosyaları ile Multicasting yapamazsınız.

Önce Windows Deployment Services ( WDS ) konsolundan Boot images’a sağ tıklayın ve “Add Boot Image…” seçin.

Image File ekraninda Browse tikliyoruz DVD’nizdeki sources klasörünü ve içindeki boot.wim dosyasını gösterin. Unutmayın, boot.wim ya da install.wim i farklı bir yerden de alabilirsiniz. Doğru yolu gösterin yeter.

DVD’nizdeki sources klasörünü ve içindeki boot.wim dosyasını gösterdim NEXT diyerek devam ediyoruz.

Image MetaData ekranida Image adı ve description tanımlayabilirsiniz. Unutmayın Image name ve description, Networkden boot olan clientın göreceği isimlerdir.İsimleri değiştirebilirsiniz. İşletim sistemi mimarisini eklemeyide unutmayın ( x86, x64 gibi … )

Örneğin, Image name tanımına, Windows 7 Enterprise şeklinde bir tanımlama yaparsanız, boot ederken, özelliklede birden fazla boot image girmişseniz, pc başındaki kişi için yardımcı olacaktır. Tanımlamalari yaptıktan sonra NEXT diyerek devam ediyoruz.

Summary ekraninda özet bilgi veriyor NEXT diyerek devam ediyoruz.

Task Progress ekraninda Windows Deployment Services ( WDS ) servis’i boot image’ını server’imiza kopyalamaya başlar. Bu işlem bir kaç dakika sürebilir.

Boot image Windows Deployment Services ( WDS ) server’imiza ekleniyor. Finish ekrani kapatıyoruz.

Windows Deployment Services ( WDS ) konsolundaki boot images kısımında image ın eklendiğini kontol ediyoruz.

Önemli Bir Not : Benim çalıştığım PC x64 uyumlu bir PC. Eğer clientlarınızın işlemcileri x64 desteklemiyorsa ( ki muhtemelen en az birkaç tane çıkacaktır ) x86 boot.wim eklemeyide unutmayın. 32 bit processorler 64 bitlik boot imageını çalıştıramazlar.

Boot image yüklendikten sonra, Install image ı da eklemelisiniz. Öncelikle yüklemesini yapacağınız işletim sisteminin DVD’sini ya da dosyalarını temin ediniz. Ben Windows 7 kuracağım için, DVD sürücüme Windows 7  Enterprise DVD’sini takıyorum ve devam ediyorum.

Windows Deployment Services ( WDS) konsolundan Install images ‘a sağ tıklayın ve Add install images… seçeneğini seçin.

İlk olarak karşımıza Image Group ekranı gelecektir. Image grouplar, ekleyeceğiniz işletim sistemi image’larını gruplayıp daha kolay yönetmenizi sağlarlar. Varsayılan olarak Image Group 1 adlı varsayılan bir grup vardır. Sizler ister bunu kullanabilir ya da isterseniz, Yeni bir image group oluşturabilirsiniz.

Örneğin, x64, x86 şeklinde gruplar oluşturarak mimariye göre bir gruplama yapabilirsiniz. Ya da Desktop, Server gibi role göre bir düzenlemeye gidebilirsiniz. Yada Benim aşağıda da yaptığım gibi Windows7Entx64, Windows Vista x86 vb hem OS adı hemde mimari bilgisi veren bir yapılandımaya gidebilirsiniz.

Ben yeni bir grup oluşturmak ve image’ı bu grup içinde tutmak için Create an image group named kısımına grup adnı yazıyorum ve NEXT’e tıklayarak devam ediyoruz.

Image File ekraninda Browse tikliyoruz DVD’nizdeki sources klasörünü ve içindeki  install image’ını kapsayan install.wim dosyanızı gösteriyoruz.

Windows 7  Enterprise DVD’sindeki install.wim dosyasını seçtim ve NEXT diyerek devam ediyoruz.

Available Images ekraninda install.win içindeki işletim sistemlerinin bir listesini görürsünüz. Hangi işletim sistemi sürümlerini clientlara kurmak istiyorsanız, onları seçin. Benim DVD içinde sadece Windows 7 Enterprise x64 olduğu için ekranima sadece o sürüm geldi.

Aynı ekranda Use defaultname and description for each of selected images adında bir seçenek işaretlidir. Bu seçeneği kaldırırsanız, aşağıdaki listede gördüğünüz isimleri değiştirip daha kullanıcı dostu isimler verebilirsiniz.Çünkü boot.wim içinde bahsettiğim gibi, buradaki isimler, pc boot imagını kullanıp yüklemeye geçtiğinizde, karşınıza çıkacak olan isimlerdir.

Summary ekraninda özet bilgi veriyor NEXT diyerek devam ediyoruz.

Task Progress ekraninda Windows Deployment Services ( WDS ) servis’i image server’imiza kopyalamaya başlıyor. Bu işlem bir kaç dakika sürebilir.

Image Windows Deployment Services ( WDS ) server’imiza ekleniyor. Finish ekrani kapatıyoruz.

İşlem bittikten sonra, Install images bölümünü kontrol ediyoruz.Image burada görünmelidir.

WDS Server Yapılandırması

Bu bölümde sizlere Windows Deployment Services ( WDS ) ’in bir takım önemli ayarlarını ayrıntılı bir şekilde anlatacağım. Öncelikle Windows Deployment Services ( WDS ) konsolundan servera sağ tıklayıp Properties’i seçin.

Çıkan pencereden ilk olarak PXE Responses tabını açın.

PXE response policy, başlığı altındaki ayarları, Windows Deployment Services ( WDS ) temel yapılandırması bölümünde detaylıca anlatmıştım. Burada;

PXE Response Delay : Eğer birden fazla Windows Deployment Services ( WDS ) serverınız varsa, bu serverın clientlara yanıt vermeden önce ne kadar süre beklemesi gerektiğini belirtir. Daha anlaşılır şekilde açıklayacak olursam ;

Windows Deployment Services ( WDS ) server, diğer Windows Deployment Services ( WDS ) serverların clienta yanıt vermesini bekler, eğer belirtilen süre boyunca ( Delay in seconds ) diğer Windows Deployment Services ( WDS )ler clientı kabul etmez ya da edemezlerse, bu server, clienta yanıt verecektir.

Buradaki değeri Windows Deployment Services ( WDS ) serverlar arasındaki bir öncelik değeri olarakta düşünebiliriniz. Önceliği en düşük değere sahip olan server, clienta ilk yanıt verecek olan serverdır. 0 (Sıfır) değeri, en düşük değerdir ve server, diğer serverları beklemeksizin clienta hemen yanıt vermeye çalışır. Örneğin 5 değeri verilirse, Server 5 sn boyunca, diğer Windows Deployment Services ( WDS )lerin clientı yanıtlamasını bekler. Eğer 5 sn boyunca diğer Windows Deployment Services ( WDS )ler clienta hala bir yanıt vermemişse, clientı yanıtlar.

PXE Server istemcilere nasıl hizmet verecek?

DHCP tabını açalım. Bu bölüm oldukça önemli bir bölüm çünkü, Windows Deployment Services ( WDS )’in DHCP ile doğrudan bir ilişkisi vardır. DHCP clientın ip almasını ve PXE Serverı (WDS server) bulmasını sağlar.

Windows Deployment Services ( WDS ) için Microsoft ya da 3. Party bir DHCP server kullanılabilir ( ama Microsoft DHCP servisini kullanmanız tavsiye edilir).

Benim Windows Deployment Services ( WDS ) serverım aynı zamanda bir DHCP server, bu nedenle Do not listen on port 67 ve Configure DHCP option 60 to indicate that this server is also a PXE server seçeneklerini işaretlemelisiniz ( Varsayılan olarak işaretlidir).

Do not listen on port 67 : 67 numaralı port Bootp portudur. Windows Deployment Services ( WDS ) bu portu aktif olarak kullanır. Ancak DHCP serverda aynı portu dinler ve kullanır. Eğer DHCP ve Windows Deployment Services ( WDS ) aynı server üzerine kurulmuşlarsa, aynı portu dinlerler. Bu durumda Windows Deployment Services ( WDS ) clientlara Bootp üzerinden yanıt veremez. Yani clientlar WDS’e ulaşamazlar, bir çakışma gerçekleşir. Bu nedenle DHCP ile Windows Deployment Services ( WDS )’in aynı servera kurulduğu durumlarda, bu kutucuğu işaretleyin. Böylelikle Windows Deployment Services ( WDS ) artık clientları Bootp üzerinden dinlemeyecek ve bu işi DHCP’ye bırakacaktır.

Ayrıca komut satırından bu özelliği devre dışı bırakmak istiyorsanız :

wdsutil /set-Server /UseDhcpPorts:No

komutunu çalıştırın.

Configure DHCP option 60 to… : Bu seçenek, Windows Deployment Services ( WDS )’in client tarafından bulunmasını sağlar. Clientlar networkden boot olurlarken DHCP serverdan bi IP adresi alırlar, bunun yanında, DHCP scope options’da belirtilen Default gateway, DNS,WINS, Netbios Options gibi değerleri de alırlar.

Option 60, serverın bir PXE Windows Deployment Services ( WDS ) server olduğunu belirtir. Böylelikle bu bilgiyi alan client, 60 nolu opsiyondaki ip adresine sahip olan server üzerinden boot olma yoluna gider ve PXE uygulamasını çalıştırır.

Not: Benim uygulamamda, Windows Deployment Services ( WDS ) serverın üzerinde aynı zamanda DHCP servisi de çalışıyor. Bu durumda, DHCPdeki scope’a 60 nolu opsiyonu otomatik olarak eklenir.

DHCP’nizde bu değerin girilip girilmediğine emin olmak için, ya da bu değeri girmek için, DHCP konsolunu açın ve Server Options bölümüne tıklayın. Burada görüldüğü gibi, 0060 PXE client, isimli bir değer olması gerekir. Bu değer yoksa, elle kendiniz ekleyiniz.

60 nolu option : PXE client

Bu bölümüde özetleyecek olursam:

– Windows Deployment Services ( WDS ) için DHCP kurulu olmalıdır.

– Eğer DHCP ile Windows Deployment Services ( WDS ) aynı serverda ise bu tabdaki her iki kutucukta işaretlenmelidir.

– DHCP başka bir serverda kuruluysa, Do not listen on port 67 kutucuğu kaldırılmaldır ve DHCP’de server ya da scope ayarlarından 60 nolu option eklenmelidir.

Şimdi devam edelim. Bir başka önemli tabımız Advanced tabı. Windows Deployment Services ( WDS ) server’ın, Active Directory ile de doğrudan yakın bir ilişkisi vardır. WDS’in Domain Controller ve Global catalog serverlar ile haberleşmesi gerekir. Normalde Windows Deployment Services ( WDS ) bu işi kendisi başarıyla halledebilir : Haberleşeceği DC ve Global Catalog’u kendisi bulur. Ancak siz özel bir Domain Controller ve Global Catalog belirleyeyim, WDS hep bu serverları kullansın istiyorsanız aşağıdaki alanlardan istediğiniz serverı seçebilirsiniz.

Windows Deployment Services ( WDS ) Serverın clientlara yanıt vermesi için mutlaka authorize edilmesi gerekiyor. Authorization sadece onaylanan serverların clientlara yanıt vermesi için yapılması gereken bir yetkilendirme işlemidir.

Konuyu şöyle biraz açalım : Devlet dairesinden alınan bir belgeyi inceleyip arşive kaldıracaksınız. Bu tür belgeler genellikle bilgisayarda hazırlanırlar ve elle doldurulurla. Gerçektende birisinin tapu, diploma vb bir belgeleyi kopyalaması son derece kolaydır. Ancak soğuk mühür vurulduktan sonra, mühürü çalmadığınız sürece belge güvenilirdir. Authorization’da soğuk mühüre benzer. Authorization ı olmayan sunucunun hiç bir hükmü yoktur.

Serverınızın clientlara yanıt vermesi için mutlaka Authorize this Windows Deployment Services in DHCP seçeneğini seçin.

Not: DHCP’nin authorization’ı ile Windows Deployment Services ( WDS )’in authorization’ı farklı şeylerdir karıştırmayınız..

Bir başka yapabileceğiniz ayar ise, client’ın boot ayarlarıyla ilgili. Boot tabını seçelim.

Burada PXE boot policy başığı altında, iki kategori var. Known ( Bilinen, AD’ye üye) ve Unknown (bilinmeyen, AD’ye üye olmayan ) clients. Her ikisi içinde 3 farklı ayar yapılandırırız.

Require the user to press the F12 key to continue the PXE boot : Clientın PXE boot işlemini başlatması için F12′e basması gerekir. Client birkaç saniye içinde ( 5 sn kadar) F12′ye basmazsa, networkten boot olmaz tekrar bilgisayarı başlatması gerekebilir.

Always Continue the PXE boot : Clientın boot olması için F12′ye basması gerekmez,işlem otomatik başlar. Ancak bir defa başlayınca boot işlemini durduramazsınız.

Continue the PXE boot unless the user pressess the ESC key : PXE boot otomatik olarak başlar, ancak client isterse bu süreci ESC’ye basarak durdurabilir.

Ben F12′ye basmayım ancak istediğim zaman bu işlemi durdurabileyim diye Unknown client altında Continue the PXE boot unless… seçeneğini seçeceğim.

Windows Deployment Services ( WDS ) Boot Ayarları

Default boot image (optional) : x86, x64 ve ia64 (itanium 64) mimarileri için kullanılabilecek olan varsayılan boot image’lar. Eğer Windows Deployment Services ( WDS )serverda farklı mimarilerde imagelar kullanıyorsanız, mimariyi baz alarak istediğiniz boot image’ının varsayılan olarak yüklenmesini sağlayablirsiniz.

Tekrar hatırlatayım bu bot imageları için geçerlidir, install imageları için değil. En iyisi bu kısımı boş bırakmanızdır.

Bütün bu seçenekleri yapılandırdıktan sonra artık Windows Deployment Services ( WDS ) clientlara hizmet vermeye hazırdır.

1Client Operating System Deployment

Gel gelelim son aşamaya : Client kurulumu. Client tarafında kurulum yapmak için, daha önce de bahsettiğim gibi, clientın kurulacak işletim sistemi için minimum sistem gereksinimlerini karşılaması ve mutlaka PXE desteği olması gerekmektedir. PXE, bilgisayarın networkten boot olup uygulama çalıştırmasını sağlayan bir teknolojidir. Günümüzdeki Pclerin neredeyse tamamı PXE desteğine sahiptir. Yine de işe başlamadan önce, bilgisayarlarınızın dökümantasyonlarını incelemenizi tavsiye ederim.

Öncelikle clientı networkten boot etmek üzere yapılandırın. Eğer bilgisayar boş, yeni ya da tamamıyle formatlanmış bir hard diske sahipse, bu ayarı yapmanız genelde gerekmez. Zira çoğu bilgisayarda Network boot desteği aktif halde gelir. Eğer Network üzerinden boot olmuyorsa, Bios’tan bu özelliği aktif hale getiriniz.

PC’yi boot edin, PC DHCP serverdan ip adesi alacak ve Windows Deployment Services ( WDS ) serverınızı bulacak, gerekli boot uygulamasını çalıştıracaktır.

Not: Serverda boot seçeneklerinden Require the user to press the F12 key to continue the PXE boot
seçili ise, bu kısımda sizden F12 ye basmanız istenecek. Bu durumda beklemeden F12′ye basınız.

PXE Boot Başlıyor

 

Windows Bot manager ekranına geldiğinizde, bilgisayarı hangi boot image’ından başlatmak istiyorsanız, onu seçin. Ben yukarıdaki işlemlerden ayı olarak ayrıca x64 Windows 7 image’ıda eklemiştim. Sizin ekranınız muhtemelen benimkinden farklı olacaktır.

Burada unutulmaması gereken altın kural şu : x86 boot image hem x86 hemde x64 destekli pclerde çalışır. X64 ise sadece x64 destekli pclerde çalışır, yani x86 tabanlı işlemciye sahip pcler bu image ı çalıştıramayacak ve hata alacaklardır. Ben Microsoft Windows 7 Enterprise (x64) seçerek devam ediyorum.

PC, Boot.wim ile boot olmaya hazır  Daha sonra windows kurulum programı yüklenmeye başlar.

Windows kuruluma başlıyor.

Boot işlemi yapıldıktan sonra, Setup öncesi bir iki kısa ayar yapmanız gerekir : Dil ve klavye ayarı. Bu ayarı yapmanız zorunlu olmasa bile, ilerleyen adımlarda Türkçe klavye kullanma ihtiyacı hissedebilirsiniz buradan Turkish ve Turkish Q seçeneklerini seçmenizi tavsiye ederim.

NEXT diyerek devam ettiğinizde, sizden bir kullanıcı adı ve şifre istenir. Bu, install image seçerek yükleme yapmak için bir domain kullanıcısının bilgilerini girmeniz içindir. Install imagelar için NTFS permissionları uygulanır. Users grubunun imagelar üzerinde read,execute hakkı vardır ve yeterlidir. Ben burada, kullanıcım olmadığı için administrator kulanıcısını kullanıyorum. Siz bu işi mümkün ise administrator hesabıyla yapmayın.Hele hele teknisyenlerinize ve kıskanç iş arkadaşlarınıza hiç vermeyin

Gireceğiniz kullanıcı adı domain\kullanıcı formatında olmalıdır. Yani Domaininizin Netbios adı \ kullanıcının logon name şeklinde. Ve Tabii ki sonra da şifreniz.

Bu adımdan sonra eğer doğru bilgilerle oturum açtıysanız, yüklenebilecek işletim sistemlerinin bir listesini görürsünüz.

Bundan sonraki aşamada, Diski biçimlendirmek ve işletim sistemini hangi bölüme ( partitiona ) kurmak istediğinizi seçmelisiniz. Ben özel bir seçim yapmıyorum ve NEXT diyerek devam ediyorum. Bu şekilde devam ederseniz, diskin tamamı tek partition “c:” olacaktır. Bölümlendirme için aşağıdaki araçları kullanabilirsiniz.

Bu aşamalardan sonra artık işletim sistemimiz yüklenmeye başlayacaktır. Artık tek yapmamız gereken, kurulumun tamamlanmasını beklemektir.

Ve kurulumumuz başarıyla tamamlaniyor.

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

Bu makale Özgür KOLUKISA’nın Mshowto.org da bulunan yazısı kaynak olarak kullanılmıştır.Kendisine katkısından dolayı çok teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

Back To Top