Windows Server 2012 R2 Active Directory Administrative Center (ADAC) Kullanıcı Oluşturma

Merhaba

Bu yazimizda Windows Server 2012 R2 Active Directory Administrative Center ( ADAC ) üzerinde kullanıcı oluşturma işlemlerini anlatiyor olacağım. Active Directory Administrative Center ( ADAC ) Windows Server 2008 R2 ile birlikte hayatimiza girmiş olan bir yönetim konsoludur. Active Directory Administrative Center ( ADAC ) Active Directory Users and Computers yönetim konsolu içerisinde gerçekleştirmiş olduğumuz bir çok yönetimsel işlemleri ( Computer ( Bilgisayar ), User ( Kullanıcı ),Group ( Grup ) oluşturma vs ) gibi işlemleri tek bir noktadan gerçekleştirmemizi sağlar. Active Directory Administrative Center ( ADAC ) konsolu üzerinde gerçekleştirebildiğimiz işlemleri seçenekler halinde özetleyecek olursak;

  • Yeni User ( Kullanıcı ) hesabı oluşturma ve yönetme
  • Yeni Group ( Grup ) oluşturma ve varolan grupları yönetme
  • Yeni Computer ( Bilgisayar ) hesabı oluşturma ve yönetme
  • Yeni Organizational Unit ( OU ) oluşturma ve yönetme
  • Active Directory içerisinde veri ya da rapor sorgulama işlemleri gerçekleştirme

Gibi yönetimsel işlemleri Active Directory Administrative Center ( ADAC ) üzerinden gerçekleştirebilmekteyiz. Active Directory Administrative Center ( ADAC ) yönetim konsoluna ulaşmak için Windows Server 2012 R2 sunucumuz üzerinde Server Manager yönetim konsolunu açıyoruz.

Server Manager yönetim konsolu üzerinde Tools menüsü içerisinden Active Directory Administrative Center ( ADAC ) seçeneğine tıklıyoruz.

1

Active Directory Administrative Center (ADAC) konsolu üzerinde, overview ekraninda Active Directory Administrative Center (ADAC) ve Dynamic Access Contro ( DAC ) gibi servislerle ilgili teknik dökümanlara ulaşabiliriz. Sol tarafa baktığımızda, Active Directory Domain ismimizin altinda mevcut yapımız ile ilgili işlemler yapabileceğimiz objeleri, Dynamic Access Contro ( DAC ) bölümden ise, Dynamic Access Contro ( DAC ) ile ilgili objeleri görebilmekteyiz. Konsolun en altinda Reset Password ve Global Search seçeneklerini görmekteyiz. Reset Password ile  Active Directory yapısı içersinde yer alan bir User ( Kullanıcı ) şifresini değiştirebiliriz. Global Search seçeneği ile Active Directory yapımız içindeki User ( Kullanıcı ), Group ( Grup )  ya da herhangi bir Objeyi search edebiliyoruz.

2

3

4

5

Active Directory Administrative Center (ADAC) üzerinde User ( Kullanıcı ) oluşturmak için yapmamız gereken işlem, Active Directory Domain Name üzerine gelip sağ tuş yapıyoruz ve gelen menüden New = > User seçeneğine tıklıyoruz.

6

Create User ekranında, Active Directory ortaminda oluşturmak istediğimiz User ( Kullanıcı ) hesabı ile ilgili bilgileri girebileceğimiz bölümler mevcut.

7

Firt Name,Last Name,User UPN logon bölümlerine açmak istediğimiz kullanıcı bilgileri yaziyoruz. UPN logon bölümüne yazdiğim isim User Sam Account Name logon bölümü ile ayni olucaktir zaten otomatik olarak orayada gelicektir. Account Expries kısmında, oluşturulacak olan kullanıcı hesabının belirlediğimiz bir tarihte devre dışı kalmasını da sağlayabiliyoruz. Create in bölümünde oluşturacağımız User ( Kullanıcı ) hangi Organizational Unit ( OU ) içersinde açılacak ise onu belirleyebiliyoruz.

8

Organization bölümünde ise User ( Kullanıcı ) ait Display name, Office, E-mail,Web page,Job title,Departmant gibi bilgileri girebileceğimiz kısımları görüyoruz.

9

Member Of bölümünde User ( Kullanıcı ) üye olacağı Group ( Grup ) belirleyebiliyoruz.

10

Kullanıcımızı herhangi bir gruba üye yapmak için ister Filter menüsünden ilgili grubu arayarak ya da Add tuşuna basıp gelen ekrandan Active Directory içerisinden üye olmasını istediğimiz grubu seçebiliyoruz.

11

12

13

14

 

15

 Directly Associated Password Settings ekraninda kullanıcımız ile ilgili bir takım şifreleme polikitalarini yapılandırabiliriz.

16

Profile bölümünde kullanıcımızın sunucumuza Login olduğu zaman çalışmasını istediğimiz Scripti ve Erişim gerçekleştirmesini istediğimiz klasör dizin bilgilerini yapılandırabiliriz. Kullanıcımıza ait bilgileri girip OK tuşu ile onaylıyoruz.

18

Active Directory Administrative Center (ADAC) üzerinde Active Directory Domain Name bölümünü kontrol ettiğimizde kullanıcımızın oluşmuş olduğunu görüyoruz.

19

Active Directory Users and Computers yönetim konsolundan kontrol ettiğimizde de ilgili kullanıcımızın başarılı bir şekilde oluşmuş olduğunu görmekteyiz.

20

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

Bir yanıt yazın

Back To Top