Windows Server 2012 RemoteApp Kurulumu

Merhaba

Daha önceki yazimizda Windows Server 2012 üzerinde Remote Desktop Session Host Kurulumunu anlatmiştim. Bu yazimizda da Windows Server 2012 üzerinde RemoteApp özelliğinin kurulumunu ve yapılanıdırılmasini anlatiyor olacağım. Şirket ortamimiza dışında bulunan kullanıcıların internet üzerinden Remote Desktop Session Host sunucumuza bağlanti sağlayarak şirket ortamizda bulunanan Windows tabanli programlari,Office Uygulamalarini çalıştırarak çalışmalarini sağlamaktayiz.

Peki RemoteApp Nedir

Remote Appplication ( RemoteApp ) Windows Server 2008 R2 ile birlikte hayatimiza giren bu özellik ile uygulamanın bir masaüstüne bağlanmadan sanki local bilgisayarında çalışan bir Windows tabanli bir programi,Office Uygulamalarini ya da diğer Windows uygulamalarini Remote Desktop Session Host sunucumuza erişim sağlayarak kullanmasidir.

Windows Server 2008 Terminal Hizmetleri üzerinde Web Access rolü kurulumu ile uygulamalarımızın daha önceki Terminal Server hizmetlerinden farklı olarak istemcilere ulaştırıldığını ve gerek Local Makinamiz üzerinde çalışıyor gibi (.msi), gerek Network dışı kullanıcılar için rdp (.rdp) ile ya da Web Access ile bir Browser aracılığında erişim olanaklarının sağlanmasini bu yazimizda RemoteApp özelliğinin kurulumunu ve yapılandırmasini anlatarak daha sonra ise Installer Paketi oluşturarak ( .msi ) kullanıcılarımızın Local makineleri üzerinde çalışıyormuş gibi çalışmalarına nasıl olanak sağlayacağımızı anlatiyor olacağım. Installer paketi ile kullanıcıların gerekli uygulamaya Remote Desktop Connection ( RDP ) ya da Browser kullanmadan erişimini sağlayabiliyoruz. Kullanıcılarımızın kullandıklari makinanin donanım açısında güçlü olması gibi bir durum söz konusu değildir çünkü kullanıcı üzerine sadece 20 – 30 KB gibi bir yük binmekte ayrıca kullanıcılarımınız Domain ortamimiza dahil olmalarına da gerekmemektedir. Bu avantajların dışında kullanıcı tarafında kullanılan RemoteApp uygulaması güncellemesine ihtiyaç duyulduğunda bu güncelleştirmenin sadece sunucu tarafında yapılmasının yeterli olduğunu da göz ardı etmemek gerekir.

Kullanıcı tarafinda donanım açısından güçlü olmamasina rağmen RemoteApp aslında bir uygulamadır Remote Desktop Session Host sunucusu üzerinde çalışmaktadır. Bu açıdan sunucunun CPU ( İşlemci ) kapasitesi ve Memory ( RAM ) miktarı bunun yanında bant genişliği ve sunucumuz üzerindeki disk okuma yazma hızıda önemli rol oynamaktadir. RemoteApp özelliğini kullanacak olan User ( Kullanıcı ) ve Computer ( Bilgisayar ) için Remote Desktop Servisi Client Access Licenses ( RDS CALs ) lisansına bu hizmeti kullanmak içinde ihtiyac duymaktadir.

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamimizla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucum WS12DC isminde ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir domain ortami kurulmuştur.

İkinci sunucum WS12RDHS isminde ve üzerinde Remote Desktop Services rolünün kurulumunu ve yapılandırmasini tamamlamiştim bu sunucum üzerine RemoteApp kurulumunu gerçekleştiriyor olacağım.

 

Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekraninda Add roles and Features  tikliyoruz. Dilerseniz sağ üst köşedeki Manage menüsünden Add Roles and Features ile rol ekleme sihirbazını açabiliriz.

 

1

 

Add Roles and Features Wizard bilgi ekrani geliyor karşımıza kuruluma devam etmek için NEXT diyerek devam ediyoruz.

 

2

 

Select Installation Type ekraninda Role-based or Features-based Installation yönetimiyle Remote Desktop Session Host  kurulumu yapmiştik. Şimdi bu sunucum üzerine RemoteApp özelliğini kuracağın için Remote Desktop Services installation seçeneğini seçiyoruz NEXT diyerek devam ediyoruz.

 

3

 

Select deployment ekrani geliyor karşımıza bu ekranda iki seçeneğimiz var Standart Deployment ve Quick Start seçenekleri

Standart Deployment

Bu özellik ile eğer ortamimizda içersinde birden fazla sunucusu yapılandırılacaksa ve her bir sunucu üzerine farkli Remote Desktop Services rollerini kurulumunu geçekleştirerek yapılandıracak isek bu seçeneği seçmemiz gerekmektedir.

Quick Start

Bu özellik ile eğer ortamimizda içersinde sadece bir sunucu üzerine yapılandırma olacak ise bu seçeneği seçmemiz gerekmektedir. Quick Start özelliğindeki en büyük avantajımız Remote Desktop Services rollerini yükleyecek ve bu yükleme işlemini tamamladıktan sonra kullanıcılarımızın bağlanabilmesi için gerekli olan Collectionları otomatik olarak olusturucaktır.

Standart deployment özelliğinde bu Collection oluşturma ve RemoteApp yapılandırmasi işlemlerini manuel olarak gerçekleştirmek gerekiyor. Quick Start özelliği bu işlemleri bizim için otomatik olarak yapılandıracaktir.

Quick Start ı seçerek NEXT diyerek yapılandırmaya devam ediyoruz.

 

3

 

Select deployment scenario ekraninda Virtual Machine-Based Desktop Deployment ve Session- Based Desktop Deployment seçeneği bulunmakta.

Virtual Machine-Based Desktop Deployment

Sanal masaüstü uygulamaları ve uzak erişim uygulamalarıda dahil olmak üzere sanal makine tabanlı uygulamaları dağıtmak için kullanılır.

Session- Based Desktop Deployment

Oturum tabanlı masaüstü uygulamaları ve uzak erişim uygulamalarını dağıtmak için kullanılır.

Ben Session- Based Desktop Deployment seçerek NEXT diyerek yapılandırmaya devam ediyoruz.

 

5

 

Select a server ekraninda rollerin yükleneceği sunucuyu gösteriyor..

Üst bölüme dikkat edersek Quick Start seçeneğiyle RD Connection Broker, RD Web Acces ve RD Session Host rollerinin bu sunucuya kurulacağını göstermektedir.

 

6

 

Confirm selections ekraninda Deploy diyerek  RD Connection Broker, RD Web Acces ve RD Session Host rollerinin kurulumunu başlatıyoruz.

RD Connection Broker, RD Web Acces ve RD Session Host rollerinin kurulumu tamamlandiktan sonra sunucunun otomatik olarak restart etmek için Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretliyoruz.

Deploy diyerek Remote Desktop Services kuruluma başlıyoruz.

 

7

 

View progress ekraninda RD Connection Broker, RD Web Acces ve RD Session Host rollerinin kurulum işlemi sırasını görüyoruz.

 

8

 

RD Connection Broker, RD Web Acces ve RD Session Host rollerinin kurulumuna başlaniyor.

 

9

 

RD Connection Broker, RD Web Acces ve RD Session Host rollerimiz sunucumuz üzerine başarili bir şekilde kuruluyor. Altta bulunan Connect to RD Web Access: https://WS12RDHS.bakicubuk.local/rdweb adresini görüyoruz bu adres ile Browser üzerinden bağlanti gerçekleştirebiliriz.

 

10

 

Server Manager Dashboard ekranımıza gelip Remote Desktop Services üzerine tıklıyoruz.

 

11

 

Overview ekranımızda kurduğumuz rolleri ve ekleme yapabileceğimiz rolleri görebiliriz.

 

12

 

13

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

 

Bir yanıt yazın

Back To Top