Windows Server 2012 WSUS 4.0 Kurulumu

Merhaba

Daha önceki yazimizda Windows Server 2008 R2 üzerinde Windows Update Services ( WSUS ) 3.0 kurulumu ve yapılandırma adimlarini sizlerle paylaşmiştim. Bu yazimizda da Microsoft’un yeni sunucu işletim sistemi olan Windows Server 2012 ile birlikte Windows Update Services ( WSUS ) 4.0 kurulumu ve yapılandırma adimlarini sizlerle paylaşıyor olacağım.

WSUS yani Windows Update Services rolü mevcut yapınız içinde bulunan Windows İşletim Sistemleri yani Sunucularin, istemcilerinin ve Office yazilimlarinin güncellenmesi için kullanılan bir roldür. Mevcut yapınız içinde bulunan Windows İşletim Sistemleri yani Sunucularin, istemcilerinin ve Office yazilimlarinin güncellenmelerinin internet üzerinden indirilerek yüklenmesi şirket ortamizda internetimiz üzerinde yük getirmektedir. Bu nedenle mevcut yapınız içinde bulunan Windows İşletim Sistemleri yani Sunucularin, istemcilerinin ve Office yazilimlarinin güncellenmelerinin yapınız içinde konumlandiracağınız bir Windows Update Services ( WSUS ) server üzerine çekilerek bu sunucunuz üzerinden Windows İşletim Sistemleri yani Sunuculara ve istemcilere dağıtılması daha verimli olmaktadır. Ayrıca ortamizdaki güvenlik politikalari nedeniyle Sunucularin, istemcilerinin internete erişemedikleri durumda da Windows Update Services ( WSUS ) sunucunuz üzerinden güncelleme yapılmasi sağlanabilir.

Windows Update Services ( WSUS ) rolü her sunucu işletim sistemi ile de güncellenen rollerden biridir. Windows Server 2008 WSUS 3.0,Windows Server 2008 R2 WSUS 3.0 Service Pack 2 ile anilmaktadir. Windows Server 2012 için WSUS 4.0 olarak anilmaya başlanmiştir.

Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekraninda Add roles and Features  tik.liyoruz. Dilerseniz sağ üst köşedeki Manage menüsünden Add Roles and Features ile rol ekleme sihirbazını açabiliriz.

1

Add Roles and Features Wizard bilgi ekrani geliyor karşımıza kuruluma devam etmek için NEXT diyerek devam ediyoruz.

2

Select Installation Type ekraninda Role-based or Features-based Installation kurulum standart bildiğimiz rol ve özelliklerin kurulumunu yapabileceğimiz bölümdür. Ben Windows Update Services ( WSUS ) rolünün kurulumunu yapacağımız için Role-based or Features-based Installation seçerek NEXT diyerek devam ediyoruz.

3

Select destination server ekraninda kurulumu hangi sunucu üzerinde yapılacak ise o sunucuyu seçmemiz gerekiyor. Ben WS12WSUS ismindeki sunucum üzerinde Windows Update Services ( WSUS ) rolünün kurulumunu yaparak yapılandıracağım için bu sunucumu seçiyorum ve NEXT diyerek yapılandırmaya devam ediyorum.

4

Select server roles ekraninda  Windows Update Services ( WSUS ) rolünü işaretlememiz gerekiyor.

5

Windows Update Services ( WSUS ) rolünü seçtiğimizde Add Roles and Features Wizard ekrani geliyor karşımıza Windows Update Services ( WSUS )  rolü ile birlikte Web Server ( IIS ) rolü .NET Framework 4.5 Features,Remote Server Administration Tools özelliği altinda bulunan Windows Update Services Tools,Windows Internal Database ve Windows Process Activation Service özelliklerinin kurulmasını gerektiğini belirtiyor bizlere kurulumu devam etmek için Add Required Features diyerek  bu özelliklerin ve Web Server ( IIS ) rolünün kurulmasi sağlıyoruz.

6

7

8

Windows Update Services ( WSUS ) rolünü yapılandırmaya devam etmek için NEXT diyerek devam ediyoruz.

9

Select features ekraninda sunucumuz üzerine kurubileceğimiz featuresleri görüyoruz. Windows Update Services ( WSUS ) rolünü seçtikten sonra kurulmasi gereken features zaten Windows Update Services ( WSUS ) rolünü seçtiğimizde kurulmasi için seçmiştik. Bu nedenle bu ekranda başka bir features seçilmesine gerek yok NEXT diyerek devam edebiliriz.

10

11

Windows Update Services ( WSUS )  rolünün kurulumu ile Microsoft’un bazi uyarilari görmekteyiz. Windows Update Services ( WSUS ) rolünün kurulumuna devam etmek için NEXT diyerek devam ediyoruz.

12

Select roles ekrani geliyor karşımıza Windows Update Services ( WSUS ) rolü altinda hangi servislerin hizmet vereceğini seçmemiz gerekiyor.

WID Database : Windows Update Services ( WSUS ) internal Databasedir. Yani Windows Update Services ( WSUS ) rolü kendi Database oluşturarak kullanabildiği gibi SQL Server veritabanini da kullanabilir. WID Database seçeneğini seçerseniz Windows Update Services ( WSUS ) kendi veritabanını oluşturarak kullanacağını belirtmiş olursunuz.

WSUS Service: Windows Update Services ( WSUS  rolünün çalışması için gerekli olan servislerin kurulumunu sağlayan bir rolümüzdür.
Database : Sadece Windows Update Services ( WSUS ) veritabanını kurulumunu gerçekleştirir. Bu seçeneği seçerseniz WID Database ve WSUS Service seçeneğini seçemezsiniz bu sunucu üzerinde sadece Database tutulur.
Ben hem kendi database oluşturulmasi ve servislerinin kurulmasi için WID Database ve WSUS Service seçeneklerini seçiyorum ve NEXT diyerek devam ediyorum.

13

Content location selection ekraninda Windows Update Services ( WSUS ) üzerinde barindirilacak olan güncelleştirmelerin bulunacağı dizini yapılandırmamiz gerekiyor. Tüm güncellemeler buraya indirilecek ve buradan istemcilere dağıtılacaktır. Bu dizin altindaki güncellemelerin boyutu indireceğiniz güncelleştirmelere bağlı olarak değişmektedir. Eğer ortamınızdaki Server ve Client işletim sistemleri,Ofis yazilimlari ve Dil paketlerine göre indirilecek olan güncelleştirmeler nedeniyle bu dizinin olduğu diskin boyutu çok fazla artabilir. Bu yüzden öncelikle bu alanı işletim sistemi ile aynı alana olmamasini  öneriyorum ve bu dizinin bulunduğu yapının RAID yapısı içerisinde olmasida önerimdir. RAID 5 ya da RAID 6 yapısını kullanabilirsiniz sonuçta burası bir veritabanıdır.

14

Benim buradaki ortamim test ortamı olduğu için ben C dizini altinda WSUS isminde bir klasör açıp indirilecek olan güncelleştirmelerin bu dizin altinda barinmasini yapılandırıyorum.

15

Web Server ( IIS ) rolünün kurulumu yapılandırıyoruz. Aslinda default gelen seçeneklerden başka herhangi bir değişiklik yapmamiza gerek yok bu nedenle bu adimlari NEXT diyerek geçebiliriz.

16

17

Confirm installation selections ekraninda Install diyerek Windows Update Services ( WSUS ) rolü ile birlikte Web Server ( IIS ) rolü .NET Framework 4.5 Features,Remote Server Administration Tools özelliği altinda bulunan Windows Update Services Tools,Windows Internal Database ve Windows Process Activation Service özelliklerinin kuruluma başlabiliriz.

Windows Update Services ( WSUS ) rolü ve diğer özelliklerinin kurulumu tamamlandiktan sonra sunucunun otomatik olarak restart etmek istersek eğer Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretlememiz gerekiyor.

18

Ben Windows Update Services ( WSUS ) rolü ile birlikte Web Server ( IIS ) rolü ve diğer özelliklerinin kurulumu tamamlandiktan sonra sunucunun otomatik olarak restart etmek için Restart the destination server automatically if required işeretliyorum bana kurulum tamamlandiktan sonra sunucumun otomatik olarak restart olacağı bilgisi veriyor. YES diyerek kabul ediyorum.

19

Install diyerek kurulumlari başlatiyorum.

20

21

Windows Update Services ( WSUS ) rolü ile birlikte Web Server ( IIS ) rolü ve diğer özelliklerinin kurulumlari tamamlandiktan sonra Windows Update Services ( WSUS ) yapılandırılmasi için Launch Post-Installation tasks tıkliyoruz.

22

Windows Update Services ( WSUS ) rolü için sunucumuz üzerinde yapılandırmaya başlıyor.

23

Windows Update Services ( WSUS ) rolü için sunucumuz üzerinde yapılandırma tamamlaniyor.

24

C dizini altinda oluşturmuş olduğumuz WSUS klasörünü kontrol ettiğimizde Windows Update Services ( WSUS ) rolü yapılandırmasi sonrasinda bazi klasörlerin geldiğini görüyoruz.

25

Windows Update Services ( WSUS ) rolü kurulduktan sonra şimdi Windows Update Services ( WSUS ) rolü için gerekli olan son yapılandırma adimlarini tamamlamamiz gerekiyor bunun için Server Manager Dashboard’an ekraninda WSUS  bölümüne gelerek sağ tuş karşımıza gelen menüden Windows Server Update Services’e tıklıyoruz.

26

Before You Begin bilgi ekrani geliyor karşımıza kuruluma devam etmek için NEXT diyerek devam ediyoruz.

27

 Join the Microsoft Update Improvement Program ekraninda Windows Update Services ( WSUS ) rolü için Microsoft hata bildirim programina katilip katilmayacağımı soruyor NEXT diyerek devam ediyorum.

28

Choose Upstream Server ekranında ise Windows Update Services ( WSUS ) rolü için Synchronize ayarlarını yapilandiriyoruz. Windows Update Services ( WSUS ) sunucumuzu Microsoft üzerinden ya da ortamımızda başka bir Windows Update Services ( WSUS ) sunucusu mevcut ise onunla Synchronize yapılandırabiliriz. Ben Synchronize from Microsoft Update seçeneğini seçerek NEXT diyerek devam ediyorum.

29

Specify Proxy Server ekraninda eğer ortamimizda bir internet bağlantisi için bir Proxy Server mevcut ise bu ekranda gerekli ayarlari yapılandırarak Windows Update Services ( WSUS ) sunumuz için gerekli Proxy yapılandırmasini yaparak internete çıkmasini sağlayabiliriz NEXT diyerek devam ediyoruz.

30

Connect to Upstream Server ekraninda gerekli bilgilerin ve Synchronize işlemlerini başlatmak için Start Connecting’i seçip işlemi başlatıyoruz.

31

32

NEXT diyerek devam ediyoruz.

33

Choose Languages ekranında Windows Update Services ( WSUS ) sunucumuz indirilecek olan güncelleştirmenin hangi dillerde yapılacağını yapılandırdığımız ekrandir. Turkish seçerek NEXT diyerek devam ediyoruz.

34

35

Choose Products ekranında Windows Update Services ( WSUS ) sunucumuz güncelleme yapacağımız Microsoft ürünlerinin listesi mevcut ilgili Microsoft ürünlerini seçerek NEXT diyerek devam ediyoruz.

36

Choose Classifications ekraninda güncelleştirmelerin sınıflarını yapılandırdığımız ekrandir. Yani kritik güncelleştirmeler Service Packler Donanım güncelleştirmeleri gibi hangi güncelleştirmelerin indirileceğini seçiyoruz. Gerekli seçimleri yaptıktan sonra NEXT diyerek devam ediyoruz.

37

38

Configure Sync Schedule ekranında Windows Update Services ( WSUS ) sunucumuz güncelleştirmeleri Synchronize işlemini Manuel  yani bizim tarafimizdan mi yoksa Otomatik yani belirlediğimiz saatte mi yapacak onu yapılandırıyoruz. Ben Manuel olarak birakiyoum ve NEXT diyerek devam ediyorum.

39

Finished ekraninda Windows Update Services ( WSUS )  için gerekli olan yapılandırmanin tamamlandığını görmekteyiz. Finish diyerek yapılandırmayi tamamliyoruz.

40

What’s Next ekraninda Windows Update Services ( WSUS ) rolü için bazi yapılandırmalari tamamladiğimiz bildiriyor bunlari bir sonraki yazilarimizda sizinle paylaşıyor olacağım. Finish diyerek bu ekrani kapatiyoruz.

41

Windows Update Services ( WSUS ) yönetim konsolu açıyoruz.

42

 

43

 

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle….

 

Bir yanıt yazın

Back To Top