Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster Live Migration

Merhaba

Daha önceki yazılarımız da Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster Kurulumu, Windows Server 2019 Failover Cluster Yapısına Node Ekleme, Windows Server 2019 Failover Cluster Yapısından Node Çıkarma, Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster Üzerinde Cluster Shared Volumes Yapılandırması, Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster Cluster Shared Volume ( CSV ) Ekleme, Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster Virtual Machine Kurulumu ve Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster Üzerine Virtual Machine Ekleme gibi Hyper-V Failover Cluster üzerindeki kurulum ve yapılandırma işlemlerini sizlerle paylaşmıştık.

Bu yazımız da Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster High Availability süreçlerinin gerçekleştirilmesi için kullanmış olduğumuz Live Migration konusunu inceliyor olacağız.
Live Migration adından da belli olacağı üzerine Canlı Transfer işlemini gerçekleştirilmesidir. Teknik olarak düşünecek olursak Hyper­-V Failover Cluster ortamı üzerinde çalışan bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) farklı bir Hyper-­V Sunucusu üzerine herhangi bir kesinti olmadan taşınması işlemidir.

Peki Nedir Failover Cluster :

Yapımız içerisinde bulunan Cluster üyesi sunucuların ve bu sunucular üzerinde çalışan Rol ve Servislerin kapalı olduklarında Donanımsal ve Yazılımsal bir sorun nedeniyle Down duruma yani ulaşılamaz duruma geldiklerinde Cluster üyesi olan bir sunucudan diğer sunucuya aktarılmasıdır. Bu tanımlamayı şu örnekle daha iyi anlayabileceğinizi düşünüyorum. Yapımız içerisinde 2 Adet Physical ( Fiziksel ) sunucumuz olsun bu sunucular üzerinde çalışan Virtual Machine ( Sanal Makine ) var. Sunucularımızın herhangi birinde Donanımsal ya da Yazılımsal bir sorun nedeniyle Down duruma yani ulaşılamaz duruma geldiğini varsaylım bu sunucumuz üzerinde çalışan Virtual Machine ( Sanal Makine ) bununla birlikte Down duruma yani ulaşılamaz duruma gelecektir. İşte böyle bir senaryo da Hyper-V Failover Cluster yapısı imdadımıza yetişecektir. Down durumda yani ulaşılmaz durumda olan sunucumuz üzerindeki Virtual Machine ( Sanal Makine ) öyle bir durumda Physical ( Fiziksel ) sunucumuz üzerinde hizmet vermeye başlayacaktır.

Live Migration : Live Migration işlemi tamamen canlı bir taşıma yöntemidir. Live Migration yönetimiyle taşınan Virtual Machine ( Sanal Makine) Network üzerinde hizmet verebilir durumdadır ve Live Migration yöntemiyle taşıma süresince Virtual Machine ( Sanal Makine) üzerindeki servis ve uygulamalara erişimleri kesilmemektedir. Taşıma tamamlandıktan sonra Session’lar ve tüm Connection’lar bağlı ve açık durumdadır. Live Migration yöntemiyle Virtual Machine ( Sanal Makine) taşımanın en önemli özelliği servis ve uygulamalara erişilebiliyor durumda olmasıdır.

Microsoft Windows Server 2008 R2 ile Live Migration teknolojisini desteklemektedir. Windows Server 2008 R2 ile birlikte ortamdaki Virtual Machine ( Sanal Makine) tek tek Live Migration yapabilirken Windows Server 2012,Windows Server 2012 R2, Windows Server 2016 ve Windows Server 2019 ile birlikte birden fazla Virtual Machine ( Sanal Makine) Live Migration yapmak mümkündür. Tabiki ortamda Network alt yapısının izin verebileceği şekilde.

Live Migration teknik olarak nasıl çalışmaktadır?

  • Öncelikle Live Migration teknolojisini kullanabilmemiz için kaynak ve hedef sunucu Cluster üyesi olmalıdır. Cluster yapısı içerisinde bulunan fiziksel sunucular TCP üzerinden devamlı haberleşmektedirler.
  • Live Migration dediğimiz de ilk olarak Virtual Machine ( Sanal Makine) konfigürasyon bilgisi kaynak sunucudan hedef sunucuya network üzerinden gönderilmektedir. Konfigürasyon dosyası içerisinde CPU, Memory, Ethernet gibi Virtual Machine ( Sanal Makine) ait veriler gönderilmektedir.
  • Cluster ortamlarında Virtual Machine ( Sanal Makine) ait diskler Cluster Volume yani paylaşımlı bir disk alanı üzerinde tutulduğu için Virtual Machine ( Sanal Makine) disk bilgisi ortamda bulunan Storage üzerinden hedef sunucuya gönderilmektedir. ( Disk gönderilmemektedir, Disk bilgisi gönderilmektedir.)
  • Virtual Machine ( Sanal Makine) konfigürasyon ve disk bilgisi hedef sunucuya gönderildikten sonra Virtual Machine ( Sanal Makine) 1 ping süresince aktif edilir.
  • Live Migration süresince Virtual Machine ( Sanal Makine) üzerinde çalışan kullanıcılar kesinti hissetmeden çalışmalarına devam etmektedir.

Aşağıda bulunan yapıda Live Migration işlemini teknik olarak inceleyebilirsiniz.

7-03-2015 16-05-46

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucum Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19DC isminde Ip Adres 192.168.1.200 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir domain ortamı kurulmuştur. Ayrıca bu sunucumuz üzerinde File and Storage Service üzerinde  ISCSI Target Server Kurulumu ve Yapılandırılması yapılandırarak Failover Cluster ortamı için gerekli olan Quroum alanı ve Cluster Volume yapılandırmasını bu sunucumuz üzerinde yapılandırdık.

İkinci sunucum Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19NOD1 isminde Birinci Network Karti Ip Adresi 192.168.1.202/24 İkinci Cluster Network karti 192.168.2.202/24 Üçüncü Cluster Network kartı 192.168.3.202/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V Roles ( Rol ) ile Failover Cluster Feautures ( Özelliği ) kurulumu ve yapılandırması yapılmış durumdadır.

Üçüncü sunucum Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19NOD2 isminde Birinci Network Karti Ip Adresi 192.168.1.204/24 İkinci Cluster Network karti 192.168.2.204/24 Üçüncü Cluster Network kartı 192.168.3.204/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V Roles ( Rol ) ile Failover Cluster Feautures ( Özelliği ) kurulumu ve yapılandırması yapılmış durumdadır.

Failover Cluster Manager konsolunu açıyoruz ve Roles bölümü altında bulunan 2 Adet Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz yapılandırılmış durumdadır. Roles bölümünde bulunan Live Migration yöntemiyle taşımak istediğimiz W19ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz W19NOD1 isimli sunucumuz üzerinden W19NOD2 isimli sunucumuz üzerine Live Migration işlemini gerçekleştireceğiz.

Roles bölümünde bulunan Live Migration yöntemiyle taşımak istediğimiz W19ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde sağ tuş yapıyoruz Move => Live Migration ya da Actions menüsü altında bulunan W19ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) menüsü üzerinde Move => Live Migration menüsüne geliyoruz.

Best Possible Node ve Select Node taşıma yöntemlerini görüyoruz.

Best Possible Node : Best Possible Node yöntemiyle taşıma işlemi ortamimizda bulunan ve sistem kaynakları en uygun NOD’u seçerek Virtual Machine ( Sanal Makine ) bu NOD üzerine Failover Cluster yapısı sisteminin belirlediği taşıma yöntemidir.

Select Node : Select Node yöntemiyle taşıma işleminde ise siz hangi NOD üzerine Live Migration işlemini yapılacaksa bizim belirlediğimiz taşıma yöntemidir.

Live Migration yönteminde seçimi biz yapacağımız için W19ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde sağ tuş Move => Live Migration => Select Node diyoruz.

Move Virtual Machine ekranın da Select Node diyerek hangi sunucuya Live Migration yapacağımızı kendimiz belirleyeceğiz. W19NOD1 isimli sunucumuz üzerinde çalışmakta olan W19ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu W19NOD2 isimli sunucumuz üzerine taşıyacağımız için Move Virtual Machine ekranın da W19NOD2 isimli sunucumu seçiyoruz ve OK diyerek işlemi başlatıyoruz.

W19ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz W19NOD1 isimli sunucumuz üzerinde çalışmaktadır ve Live Migration işlemini başlattığımız da W19NOD2 isimli sunucumuz üzerine taşınırken W19ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun Status bölümünde Live Migrating olarak görüyoruz. Information bölümünde W19ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumun Live  Migrating %  yani ne kadar tamamlandığı bilgisinin geldiğini görmekteyiz.

Live Migration işlemi tamamlandığında Failover Cluster Manager konsolunda Roles bölümü altında bulunan W19ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz Owner Node bölümünü kontrol ettiğimizde W19NOD2 isimli sunucumuz üzerine taşındığını ve Running durumda olduğunu görüyoruz.

Windows Server 2008 R2 ile birlikte gelen Live Migration özelliği ile ortamda sadece tek bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) Live Migration yapabiliyorduk. Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2, Windows Server 2016 ve Windows Server 209  ile birlikte birden artık bir den fazla Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde Live Migration yapmak artiık mümkün aşağıdaki gibi W16ADC ve W9FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucularımız seçiyoruz ve Live Migration yapıyoruz.

Roles bölümünde bulunan Live Migration yöntemiyle taşımak istediğimiz W19ADC ve W9FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) seçerek üzerinde sağ tuş yapıyoruz Move => Live Migration ya da Actions menüsü altında Select Roles menüsünden W19ADC ve W9FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) menüsü üzerinde Move => Live Migration menüsüne geliyoruz.

Best Possible Node ve Select Node taşıma yöntemlerini görüyoruz.

Best Possible Node : Best Possible Node yöntemiyle taşıma işlemi ortamimizda bulunan ve sistem kaynakları en uygun NOD’u seçerek Virtual Machine ( Sanal Makine ) bu NOD üzerine Failover Cluster yapısı sisteminin belirlediği taşıma yöntemidir.

Select Node : Select Node yöntemiyle taşıma işleminde ise siz hangi NOD üzerine Live Migration işlemini yapılacaksa bizim belirlediğimiz taşıma yöntemidir.

Live Migration yönteminde seçimi biz yapacağımız için W19ADC ve W9FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde sağ tuş Move => Live Migration => Select Node diyoruz.

Move Virtual Machine ekranın da Select Node diyerek hangi sunucuya Live Migration yapacağımızı kendimiz belirleyeceğiz. W19NOD1 isimli sunucumuz üzerinde çalışmakta olan W19ADC ve W9FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu W19NOD2 isimli sunucumuz üzerine taşıyacağımız için Move Virtual Machine ekranın da W19NOD2 isimli sunucumu seçiyoruz ve OK diyerek işlemi başlatıyoruz.

W19ADC ve W9FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucularımız W19NOD1 isimli sunucusu üzerinde çalışmaktadır ve Live Migration işlemini başlattığımız da W19NOD2 isimli sunucumuz üzerine taşınırken W19ADC ve W9FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucularımızın Status bölümünde Live Migrating olarak görüyoruz. Information bölümünde W19ADC ve W9FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucularımızın Live  Migrating % yani ne kadar tamamlandığı bilgisinin geldiğini görmekteyiz.

Live Migration işlemi tamamlandığında Failover Cluster Manager konsolunda Roles bölümü altında bulunan W19ADC ve W9FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucularımızın Owner Node bölümünü kontrol ettiğimizde W19NOD2 isimli sunucumuz üzerine taşındığını ve Running durumda olduğunu görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

Back To Top