Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster Virtual Machine Kurulumu

Merhaba

Daha önceki yazılarımız da Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster Kurulumu, Windows Server 2019 Failover Cluster Yapısına Node Ekleme ve Windows Server 2019 Failover Cluster Yapısından Node Çıkarma sizlerle paylaşmıştık.

Peki Nedir Failover Cluster :

Yapımız içerisinde bulunan Failover Cluster üyesi sunucuların ve bu sunucular üzerinde çalışan rol ve servislerin kapalı olduklarında Donanımsal ve Yazılımsal sorun nedeniyle Down duruma geldiklerinde Failover Cluster üyesi olan  bir sunucudan diğer sunucuya aktarılmasıdır. Bu tanımlamayı şu örnekle daha iyi anlayabileceğinizi düşünüyorum. Yapımız içerisinde 2 Adet sunucumuz olsun bu sunucular üzerinde çalışan Virtual Machine ( Sanal Makine) var.  Sunucularımızın herhangi birinde Donanımsal ya da Yazılımsal bir sorun nedeniyle Down duruma geldiğinde yani kapandığında üzerinde çalışan Virtual Machine ( Sanal Makine) bununla birlikte Down duruma gelerek ulaşılamayacaktır. İşte böyle bir sorunda Failover Cluster yapısı imdadımıza yetişecektir. Down durumda olan sunucumuz üzerindeki Virtual Machine ( Sanal Makine) otomatik olarak diğer fiziksel sunucumuz üzerinde hizmet vermeye başlayacaktır.

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucum Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19DC isminde Ip Adres 192.168.1.200 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir domain ortamı kurulmuştur. Ayrıca bu sunucumuz üzerinde File and Storage Service üzerinde  ISCSI Target Server Kurulumu ve Yapılandırılması yapılandırarak Failover Cluster ortamı için gerekli olan Quroum alanı ve Cluster Volume yapılandırmasını bu sunucumuz üzerinde tamamlanmış durumdadır.

İkinci sunucum Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19NOD1 isminde Birinci Network Karti Ip Adresi 192.168.1.202/24 İkinci Cluster Network karti 192.168.2.202/24 Üçüncü Cluster Network kartı 192.168.3.202/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V Roles ( Rol ) ile Failover Cluster Feautures ( Özelliği ) kurulumu ve yapılandırması tamamlanmış durumdadır.

Üçüncü sunucum Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19NOD2 isminde Birinci Network Karti Ip Adresi 192.168.1.204/24 İkinci Cluster Network karti 192.168.2.204/24 Üçüncü Cluster Network kartı 192.168.3.204/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V Roles ( Rol ) ile Failover Cluster Feautures ( Özelliği ) kurulumu ve yapılandırması tamamlanmış durumdadır.

Bu yazımız da Microsoft’un yeni sunucu işletim sistemi Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster Kurulumu yapılandırmasından sonra Virtual Machine ( Sanal Makine ) kurulumu ve yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

Failover Cluster Manager konsolunu açıyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunu üzerinde Roles bölümünde geliyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunu üzerinde Roles bölümünde sağ tuş yapıyoruz Virtual Machines… => New Virtual Machine… ya da Actions menüsü üzerinde Virtual Machines… => New Virtual Machine… seçiyoruz.

New Virtual Machine ekranı geliyor karşımıza bu ekranda oluşturacağımız Virtual Machine ( Sanal Makine ) ortamdaki hangi Failover Cluster Node üzerinde kurulum ve yapılandıracağını seçiyoruz. Biz W19NOD1 isimli sunucumuzu seçiyoruz ve OK diyoruz.

Before You Begin ekranı geliyor karşımıza Next diyerek devam ediyoruz. Eğer sonraki Virtual Machine ( Sanal Makine ) kurulumunda bu ekranın gelmesini istemiyorsanız. Do not show this page again seçeneğini işaretleyebiliriz.

Specify Name and Location ekranın da oluşturacağımız Virtual Machine ( Sanal Makine ) Name bölümünde bir isim belirlememiz gerekiyor. Store the virtual machine in a different location bölümünde de oluşturacağımız Virtual Machine ( Sanal Makine ) hangi dizin altında oluşturacağınızı yapılandırmamız gerekiyor.

Specify Name and Location ekranın da oluşturacağımız Virtual Machine ( Sanal Makine ) Name bölümünde bir isim belirliyoruz.

Specify Name and Location ekranında Store the virtual machine in a different location bölümünde de Hyper-V Failover Cluster yapısında Virtual Machine ( Sanal Makine ) oluşturacağımız için Browse diyerek Cluster Shared Volume ( CSV ) seçmemiz gerekiyor. Daha önceki yazımızda Cluster Shared Volume ( CSV ) Yapılandırması ve Cluster Shared Volume ( CSV ) Ekleme işlemlerini sizlerle paylaşmıştık.

Select Folder menüsünde Cluster Shared Volume ( CSV ) seçiyoruz ve Select Folder diyoruz.

Specify Name and Location ekranında oluşturacağımız Virtual Machine ( Sanal Makine ) için gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Specify Generation ekranı geliyor karşımıza oluşturacağımız Virtual Machine ( Sanal Makine ) için Generation 1 ve Generation 2 seçeneği bulunmaktadir.

Generation 1 : Hyper-V’nin önceki sürümleriyle aynı donanımı sağlamaktadır.

Generation 2 : Standart Ağ bBğdaştırıcısını kullanarak Güvenli Ön Yükleme SCSI ön yükleme ve PXE Ön Yükleme gibi özelliklere destek sağlamaktadır. Guest işletim sisteminin en azından Windows Server 2012 veya Windows 8’in 64 bit sürümlerini desteklemektedir.

Specify Generation ekranı geliyor karşımıza oluşturacağımız Virtual Machine ( Sanal Makine ) için Generation 1 olarak seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Assign Memory ekranın da oluşturacağımız Virtual Machine ( Sanal Makine ) için Memory ( RAM ) değerini belirliyoruz. Use Dynamic Memory for this virtual machine ile Dynamic Memory özelliği ile oluşturacağınız Virtual Machine ( Sanal Makine ) yapılandırabilirsiniz.

Peki nedir Dynamic Memory:

Windows Server 2008 R2 Service Pack 1 ile gelen Dynamic Memory özelliği olmadan önce sanal sunucularimiz üzerine belli miktarda Memory ( RAM ) yapılandırıyorduk. Örneğin 16 GB Memory ( RAM ) ile çalışan bir SQL Server sanal sunucumuzun ister kullansın ister kullanmasın bu Memory ( RAM ) miktarı o sunucumuza rezerve ediyorduk. SQL Server olarak görev yapan sanal sunucumuza atadığımız 16 GB Memory ( RAM ) 4 GB’nı kullanıyorsa diğer atıl durumda bekleyen 12 GBlık Memory ( RAM ) hiçbir işimize yaramıyordu. Fiziksel üzerinde kullanmış olduğumuz donanım kaynaklarını yetersiz bir şekilde kullanıyorduk.

Windows Server 2008 R2 Service Pack 1 ile gelen en büyük yeniliklerden biri olan Dynamic Memory sayesinde artik Fiziksel Sunucumuz üzerindeki mevcut Memory ( RAM ) miktarımızı tasarruflu bir şekilde kullanabiliyoruz. Dynamic Memory özelliğini şöyle örnekleyecek olursak Fiziksel sunucumuz üzerinde 4 adet sanal sunucumuz çalışıyor olsun. Her birine dinamik olarak  2048 – 4096 GB Memory ( RAM ) atayalim. Ortamimda bir adet SQL Server ve Exchange Server olsun. Diğer sunucularimiz ise File Server ve Additional Domain Controller olarak görev yapsın. SQL Server ve Exchange Server görevleri itibariyle çok fazla Memory ( RAM ) ihtiyaci duyarken File Server ve Additional Domain Controller olarak görev yapan diğer sunucularim görevleri itibariyle çok fazla Memory ( RAM ) ihtiyaci duymamaktadir. File Server ve Additonal Domain Controller sunucularimiza atiyacağımız Memory ( RAM ) atıl durumda beklemektense File Server ve Additonal Domain Controller sunucularimin kullanmadığı Memory ( RAM ) ihtiyaç doğrultusunda SQL Server ve Exchange Server sunucularimiz üzerine aktarabiliriz. Böylelikle Dynamic Memory özelliği sayesinde mevcut Fiziksel Sunucumuzun donanım kaynaklarını maksimum düzeyde ihtiyaclarimiz doğrultusunda kullanmış oluruz.

Assign Memory ekranın da oluşturacağımız Virtual Machine ( Sanal Makine ) için Memory ( RAM ) değerini belirledikten sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Configure Networking ekranın da Virtual Machine ( Sanal Makine ) hangi Virtual Network üzerinden yapılandıracağımızı belirleyebilirsiniz. Daha önceki Windows Server 2019 Hyper-V Virtual Networking Yapılandırması yazımızda gerekli yapılandırmaile ilgili bilgiye ulaşabilirsiniz.

Configure Networking ekranın da Virtual Machine ( Sanal Makine ) için gerekli yapılandırmayı yaptiktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Connect Virtual Hard Disk ekranın da oluşturacağımız Virtual Machine ( Sanal Makine ) için Virtual Hard Disk ( .vhd ve .vhdx ) disk ekleme seçenekleri bulunmaktadır.

  • Create a virtual hard disk : Bu seçenek ile oluşturacağınız Virtual Machine ( Sanal Makine ) için yeni bir Virtual Hard Disk ( .vhd ve .vhdx ) disk ekleme işlemini yapabilirsiniz. Location bölümünde oluşturulacak olan Virtual Hard Disk ( .vhd ve .vhdx ) disk hangi dizin altinda oluşturulacağını görebilirsiniz. Size bölümünde de oluşturulacak olan Virtual Hard Disk ( .vhd ve .vhdx ) diskin boyutunu belirleyebilirsiniz. Size bölümü default olarak 127 Gigabyte ( GB ) olarak gelmektedir. Siz burayı istediğiniz şekilde yapılandırabilirsiniz. Ayrıca buradaki değeri daha sonra Expand edebiliriz. Bununla ilgili yazimizi sizlerle paylaşıyor olacağız.
  • Use an existing virtual hard disk : Bu seçenek ile daha önce oluşturmuş olduğunuz Virtual Hard Disk ( .vhd ve .vhdx ) disk var ise burdan seçebilirsiniz.
  • Attach a virtual hard disk later : Bu seçenek ile şu an Virtual Hard Disk ( .vhd ve .vhdx ) disk yapılandırmasını yapmayarak daha sonra yapılandırmak isterseniz bu seçeneği seçebilirsiniz.

Connect Virtual Hard Disk ekranın da oluşturacağınız Virtual Machine ( Sanal Makine ) için yeni bir Virtual Hard Disk ( .vhd ve .vhdx ) disk ekleme işlemini yapacağım için Create a virtual hard disk seçeneğini seçiyoruz Size bölümüne Disk boyutumuzu belirliyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Installation Options ekranın da oluşturacağımız Virtual Machine ( Sanal Makine ) için işletim sisteminin hangi yöntem ile kurulacağını belirlediğimiz bölümdür.

  • Install an operating system later : Oluşturacağımız Virtual Machine ( Sanal Makine ) için işletim sistemini daha sonra kuracak iseniz bu seçeneği seçebilirsiniz.
  • Install an operating system from a bootable CD/DVD-ROM : Oluşturacağımız Virtual Machine ( Sanal Makine ) için işletim sistemini Physical CD/DVD-ROM drive ile fiziksel sunucunuz üzerinde takılı olan media ile kurulu yapabilirsiniz. Image file ( .iso ) ile iso media dosyası ile kurulumu yapabilirsiniz.
  • Install an operating system from a network-based installation server : Oluşturacağımız Virtual Machine ( Sanal Makine ) için işletim sistemini Network üzerinde kuracak iseniz bu seçeneği seçebilirsiniz.

Installation Options ekranın da oluşturacağımız Virtual Machine ( Sanal Makine ) için Install an operating system from a bootable CD/DVD-ROM seçeneğini altından Image file ( .iso ) seçerek .iso dosyasını Browse diyerek görüyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Summary ekranın da oluşturduğumuz Virtual Machine ( Sanal Makine ) için artık hazır olduğunu ve belirlediğimiz yapılandırmaya göre neler yapılacağının özet bilgilerini görüyoruz. Finish diyerek Virtual Machine ( Sanal Makine ) oluşturulmasını sağlıyoruz.

Summary ekranın da oluşturduğumuz Virtual Machine ( Sanal Makine ) için gerekli yapılandırmanın yapıldığını görüyoruz.

High Availability Wizard ekranın da oluşturuğumuz Virtual Machine ( Sanal Makine ) Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster yapısına eklendiğini görüyoruz. Finish diyerek High Availability Wizard ekranını kapatıyoruz.

NOT : Warnings bölümünde W19NOD1 üzerinden .iso dosyası gösterdiğimiz için hata vermektedir. Bu nedenle Quick Migration ve Live Migration işlemlerinde sorun yaşabilirsiniz.

W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) şu anda Off durumda Roles menüsü altına geldiğini görüyoruz.

W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde sağ tuş Start diyerek Virtual Machine ( Sanal Makine ) çalıştırıyoruz.

W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde sağ tuş Connect… diyoruz.

Bundan sonraki adımlar da Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerine işletim sistemini kuruyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

Back To Top