Site icon Baki CUBUK

Elon Musk’un AI İle İlgili En İyi 10 Alıntı

Merhaba

Elektrikli otomobil devriminin direksiyonuna geçmekten uzay araştırmalarında bir sonraki adımları çizmeye kadar, Elon Musk vizyoner bir girişimci olarak adını duyurdu. Ancak milyarder maverick, yapay zeka (AI) söz konusu olduğunda dikkatli olmayı seçti.

Elon Musk yapay zekanın vokal eleştirmeni, ona zamanımızın “en büyük varoluşsal tehdidi” adını verdi ve düzenleme altındaki bu teknolojinin gelişiminin önde gelen savunucusu oldu.

Musk’un AI’nın kısa vadeli tehlikeleri hakkındaki iddiaları abartılmış olsa da, konu hakkındaki çağdaş tartışmalara karşı çıkmış gibi görünüyor. Ayrıca bu tartışmaların bazılarını perspektif haline getirmeye yardımcı oluyor.

İşte teknoloji alanındaki en iyi zihinlerden birinden AI’daki ilk on alıntıdan bir derleme. Bazıları – ya da çoğu – haber akışıda eskide kalsa da, AI’nın hızlı büyümesi hakkında derin düşünmenizi kışkırtabilirler.

“DÜŞÜNECEK OLURSAK KORKUNÇ GELECEKTE YAPAY ZEKANIN EN AZ DEMOKRATİKLEŞTİRİLMİŞ OLDUĞU YER OLACAK… [AYRICA] KÖTÜ BİR DİKTATÖR VARSA İNSAN ÖLÜYOR. ANCAK YAPAY ZEKA İÇİN, ÖLÜM OLMAYACAKTIR. SONSUZA KADAR YAŞAYACAK. VE SONRA HİÇBİR ZAMAN ONDAN KAÇAMAYACAĞIMIZ ÖLÜMSÜZ BİR DİKTATÖRÜNÜZ OLACAK.”

Amerikalı film yapımcısı Chris Paine’nin bir belgeselinde Musk, bir şirket veya bir grup insan tarafından AI’nin gelişiminin nihayetinde dünyayı yönetecek süper istihbarat türüyle nasıl sonuçlanabileceğini ortaya koydu. Dahası, Google’ın DeepMind örneğini bu tür teknolojik ilerlemenin mükemmel bir örneği olarak gösterdi.

“EĞER AI’NIN HEDEFİ VARSA, İNSANLIK SADECE SÜREÇTE OLACAKTIR, BİZİ HİÇ DÜŞÜNMEDEN DERS OLSUN DİYE YOK EDECEKTİR. SANKİ, BİR YOL İNŞA EDERKEN KARINCA YUVASI ÖNÜMÜZE ÇIKTIĞINDA YAPTIĞIMIZ GİBİ. BİZ KARINCALARDAN NEFRET ETMİYORUZ, SADECE BİR YOL İNŞA ETMEK İSTİYORUZ.”

Yukarıda belirtilen aynı belgesel, bir dizi yapay zeka uygulamasını, ‘Matrix’ ve ‘Ex Machina’ gibi popüler kültür referansları da dahil olmak üzere sahte haberleri yönlendiren servisler insansız silahlar ve algoritmaları inceledi.

“GÜÇLÜ BİLGİSAYAR BİLİMİNE SAHİP ÇİN, RUSYA, YAKINDA TÜM ÜLKELER. ULUSAL SEVİYEDE AI ÜSTÜNLÜĞÜ YARIŞMASI SEBEBİYLE ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞINI ÇIKARACAKLAR”

Bir tweet’te yapay zekaya karşı karanlık ve ön plana çıkan bir uyarı yapan Musk, 3. Dünya Savaşı’nın nedeninin yapay zekanın olabileceğini ima etti. Twitter da ‘dünyanın hükümdarı’ olacak kişinin AI’daki global lider olmasına bağladı.

Bir Twitter kullanıcısına yanıt olarak Musk, bu savaşın otomatikleştirilebileceğini de belirtti.

“AI GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ DEĞİLSENİZ, OLMALISINIZ. ÇÜNKÜ BU KUZEY KORE’DEN DAHA FAZLA RİSK İÇERİYOR.”

Yapay zeka konusunda keskin bir uyarı yapan girişimci, teknolojinin dünyaya Kuzey Kore ile nükleer bir savaştan daha büyük bir tehdit oluşturabileceğini de öne sürmüştü. Twitter gönderisinde, “Sonunda, makineler kazanacak.” kelimeleri taşıyan bir resim kullanmıştı

“KELİMELERİMİZİ İŞARET EDİN, AI NÜKELERDEN DAHA FAZLA TEHLİKELİ… NEDEN DÜZENLEYİCİ VE KANUN KOYUCU GÖZETİMİ YOK?”

Austin, Teksas’taki Southwest (SXSW) teknoloji konferansı 2018’de konuşan Musk, AI riskleri ve gelişimini denetleyen herhangi bir düzenleyici ve kanun koyucu organın olmamasının “çılgınca” olduğu belirtti.

Musk, başka bir vesileyle konunun AI’ya geldiğinde kanun koyucu ve düzenleyici gözetim olmasını istemişti.

“AI KONUSUNDA, KANUN KOYUCU İHTİYACIMIZA KARŞI VE TEPKİLİ OLMAK YERİNE PROAKTİF OLMAMIZ GEREKİR.”

Ve yeniden.

“NORMAL OLARAK DÜZENLEME VE GÖZETİM DANIŞMANI DEĞİLİM…… BEN BUKOLARI MİNİMİZE TEMEMİZİN HATA OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM… AMA BU DURUM MİLLETİ ÇOK CİDDİ TEHLİKEYE SOKACAKTIR.”

“BENİM GÖRDÜĞÜM EN BÜYÜK SORUNLARDAN BİR KENDİLERİNİ YAPAY ZEKA UZMANI OLARAK ADLANDIRANLAR, YAPABİLDİKLERİNDEN DAHA FAZLASINI BİLDİKLERİNİ DÜŞÜNÜNMELERİDİR VE KENDİLERİNİ OLDUKLARINDN DAHA AKILLI VE ZEKİ SANMALARIDIR. BU EĞİLİM AKILLI İNSANLARIN SORUNUDUR. ONLAR KENDİLERİNİ ZEKALARIYLA TANIMLIYORLAR VE BİR MAKİNENİN ONLARDAN DAHA ZEKİ OLABİLECEĞİ DÜŞÜNCESİNE KATLANAMIYORLAR DOĞAL OLARAK FİKRİ HOR GÖRÜYORLAR DYANİ TEMELDEN YANILIYORLAR”

SXSW 2018’deki aynı konferans sırasında Musk, uyarılarını göz ardı edenlere “aptal” demeye devam ediyor. Çok iyi.

“ROBOTLAR HERŞEYİ BİZDEN DAHA İYİ YAPABİLİR… BU HAKKINDA NE YAPABİLECEĞİMİZDEN EMİN DEĞİLİM. BU GERÇEKTEN BENİM İÇİN EN KORKUNÇ SORUN. ”

Ulusal Valiler Derneği’nde konuşan Musk, robotların sadece birkaç saat içinde yürümeyi öğrenebileceğini gördüğünüzde – herhangi bir insandan daha hızlı. Musk’a göre, insanlar robot biliminden olması gerektiği kadar korkmuyorlar çünkü potansiyelini tam olarak anlayamıyorlar.

“BEN YAPAY ZEKANIN EN UÇ NOKTASINA MARUZ KALDIM VE DÜŞÜNCEME GÖRE İNSANLAR BU DURUMU ÖNEMSEMELİLER… YAPAY ZEKANIN DAHA FAZLA İNSAN OĞLUNUN BEKASINI RİSKE SOKTUĞUNU BİLMELİDİRLER, ARAÇ KAZALARI, UÇAK DÜŞMESİ, YANLIŞ İLAÇLAR VEYA KÖTÜ YİYECEKLER. – TOPLUMDAKİ BİREYLERE ZARAR VERİYOR, AMA TÜM TOPLUMA ZARAR VERMİYOR.”

Yukarıda belirtilen aynı olayda Musk, yine AI gibi yeni teknolojilerin düzenlenmesi için söz verdi.

“AI İNSANLIK İÇİN EN İYİSİ VE EN KÖTÜSÜ OLACAKTIR.”

MIT profesörü Max Tegmark’ın “Yaşam 3.0: Yapay Zeka Çağında İnsan Olmak” adlı kitabını öneren Musk, AI’yı insanlığa en iyi ya da en kötü şey olarak nitelendirdi.

“[HÜKÜMETLER] NORMAL KANUNLARI TAKİP ETMELERİ GEREKMEZ. GEREKLİ OLURSA YAPAY ZEKAYI GUNPOINT’TAKİ ŞİRKETLER GELİŞTİRİLECEKLERDİR.””

Yapay zekanın yarattığı tehdit üzerine yorum yapan bir Twitter kullanıcısı, hükümetlerin AI yarışında geride kalmasını önermişti. Fakat Musk farklı düşünmüştü.

Exit mobile version