Site icon Baki CUBUK

Veeam Availability Suite v9 Entire VM Restore 2

Merhaba

Daha önceki yazilarimizda Veeam Availability Suite v9 Özellikler ve Yetenekler,Veeam Availability Suite v9 Sistem Özellikleri,Veeam Availability Suite v9 Kurulumu,Veeam Availability Suite v9 Backup Repository Ekleme ve Veeam Availability Suite v9 Host Ekleme yazılarını sizlerle paylaşmiştim. Bir önceki yazimizda da Veeam Availability Suite v9 Entire VM Restore işlemini anlatmıştık bu yazmızda Veeam Availability Suite v9 üzerinde Entire VM Restore işlemin nasıl özelleştirildiğini göreceğiz

Yani alınan backup dosyasının ortamdaki farklı bir Hyper-V sunucusu üzerine ya da restore işlemi yapılacak olan dosyaların Hyper-V sunucusu üzerinde farklı bir dizine restore edilebilmesini Network kartı seçimi ve Hyper-V sunucusu üzerindeki Virtual Machine Name ( Sanal Makine İsmi ) nasil değiştirileceğini anlatiyor olacağım.

Örnek olarak : Ortamimizda bulunan SQL Server sunucumuz herhangi bir sorundan dolayı ulaşılamaz duruma geldiğinde Veeam Availability Suite v9 konsolu yardımıyla nasıl restore edeceğimizi anlatiyor olacağız.

Hyper-V Manager konsolundaki W12R2SQL12 isimli sunucumu Hyper-V konsolu üzerinden siliyoruz.

Veeam Availability Suite v9 konsolunu çalıştıyoruz.

Veeam Availability Suite v9 konsolu üzerinde BACKUP & REPLICATION bölümünde Backups sekmesi altinda bulunan Disk bölümüne geliyoruz. Daha önce almiş olduğumuz Backup dosyası üzerinde sağ tuş yapıyoruz.

Instant VM recovery… : Bu seçenek ile almış olduğumuz backup dosyalarını anlık olarak açarak içindeki dosyaları kontrol edebilirsiniz ve görüntüleyebiliriz.

Restore entire VM… : Bu seçenek ile almış olduğumuz backup dosyalarını direkt olarak ortamda buluna Hyper-V sunucunuz üzerine restore edebiliriz.

Restore VM files : Bu seçenek ile almış olduğunuz backup dosyası içinde .VHD .VHDX ve .xml dosyalarını restore edebiliriz.

Restore guest files : Bu seçenek ile almış olduğunuz backup dosyası ile sunucumuz içindeki dosyalara ulaşabilirsiniz ya da  Veeam Explorer for Microsoft Exchange,Veeam Explorer for Microsoft Active Directory ve Veeam Explorer for Microsoft SQL Server ile sunucunuz içindeki roller üzerinde gerekli restore işlemlerini yapabilirsiniz.

Delete from disk : Bu seçenek ile almış olduğunuz backup dosyalarini silebilirsiniz.

Ben Restore entire VM seçeneği ile almış olduğum backup dosyasını direkt olarak Hyper-V sunucumuzu üzerine özelleştirelerek restore edeceğiz.

Full VM Restore Wizard ekranı geliyor karşımıza Virtual Machine ekranında restore edeceğimiz sunucumu seçmemiz gerekmektedir.

Virtual Machine ekranında W12R2SQL12 isimli sunucumuzu seçiyoruz ve Point diyoruz.

Restore Points ekranı geliyor karşımıza bu ekranda daha önceden almış olduğumuz Backup dosyalarını yani Restore Pointleri görüntülüyoruz. Ben bir kaç kere backup aldığım için bu ekranda bir kaç tane Restore Point görüntülenmektedir. Hangi tarihe restore işlemi yapmak istiyorsak onu seçebilirsiniz.

Restore Points ekranında en son almiş olduğum Restore Point seçiyoruz ve OK diyoruz.

Virtual Machines ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Restore Mode ekranında Restore to the original location ve Restore to a new location, or with different settings seçenekleri bulunmaktadır.

Restore to the original location :  Bu seçenek ile almış olduğunuz backup dosyasını direkt olarak orjinal yerine restore edebilirsiniz.

Restore to a new location, or with different settings :  Bu seçenek ile almış olduğunuz backup dosyasını restore işlemlerini özelleştirebilirsiniz. Yani ortamda hangi Hyper-V sunucusu üzerine restore edileceğini hangi dizin altında dosyaların aktarılacağını gibi seçenekleri siz belirleyebilirsiniz.

Restore Mode ekranında Restore to a new location, or with different settings seçeneği ile restore işlemini özelleştirereğiz devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

Host ekrani geliyor karşımıza bu ekranda backup restore işleminin ortam bulunan hangi Hyper-V hostu üzerine yapacaksa onu seçebiliriz.

Host ekrani Host diyerek Virtual Machine ( Sanal Makine ) ortamınızdaki hangi Hyper-V hostu üzerine restore işlemi yapacaksanız onu seçebilirsiniz.

Host ekraninda gerekli yapılandırmayı tamamladiktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Datastore ekrani geliyor karşımıza bu ekranda backup restore işleminin ortamımızda bulunan Hyper-V Host üzerine restore işlemi yapılacak olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) Config dosyalari ve Virtual Hard Disks ( VHD , VHDX ) dosyalarinin hangi dizin altina restore edileceğini seçebiliriz.

Datastore ekrani Patch diyerek Virtual Machine ( Sanal Makine ) Config dosyasilarini ve Virtual Hard Disks ( VHD , VHDX ) dosyalarinin hangi dizin altina restore edileceğini seçebiliriz.

Datastore ekraninda gerekli yapılandırmayi tamamladiktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Network ekrani geliyor karşımıza bu ekranda restore işlemi yapılacak olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) Hyper-V Host üzerinde hangi Virtual Switch kullanacak ise onu seçebiliriz.

Network ekrani Network diyerek Hyper-V Host üzerinde hangi Virtual Switch kullanacak ise onu seçebiliriz. Yine Network ekranında Disconnected diyerek Virtual Machine ( Sanal Makine ) network kartını Disconnected ( Bağlantısız ) olarak çalıştırabilirsiniz.

Network ekrani gerekli yapılandırmayı tamamladiktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Name ekrani geliyor karşımıza bu ekranda restore işlemi yapılacal olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) Hyper-V Host üzerinde hangi Name ( İsim ) ile görüneceğinizi belirleyebilirsiniz.

Name ekranı geliyor Name diyerek restore işlemi yapacağımız Virtual Machine ( Sanal Makine ) Hyper-V hostu üzerinde görünecek olan ismini değiştirebilirsiniz.

Reason ekranında Next diyerek devam ediyoruz.

Summary ekranında Restore işlemi ile ilgili bilgileri görüyoruz. Sunucumuzun ismini hangi Hyper-V sunucusu üzerine Restore edileceğini hangi Network kartını kullanacağini gibi bilgileri görüyoruz. Power on VM after restoring seçeneğini işaretlersek eğer sunucumuzun restore işlemi tamamlandıktan sonra çalıştırabiliriz.

Summary ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Finish diyerek işlemi başlatıyoruz.

VM Restore ekraninda restore işleminin başladığını görüyoruz.

VM Restore ekraninda restore işlemin başarılı bir şekilde tamamlandiğini görüyoruz.

Hyper-V Manager konsolu kontrol ettiğimizde W12R2SQL12 isimli sunucumuzun geldiğini görüyoruz.

W12R2SQL12 isimli sunucumuzu ve SQL Server Management konsolunu ve SQL Server servisinin çalıştığını görüyoruz.

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

Exit mobile version