Site icon Baki CUBUK

File Replication Service (FRS) to replicate the SYSVOL share. FRS is deprecated.

Merhaba

Domain Controller üzerinde Group Policy objeleri ve Logon Scriptler gibi bileşenlerle replike olabilmek için SYSVOL isimli paylaştırılmış klasörü kullanmaktadırlar. Windows Server 2003 ve Windows Server 2003 R2 işletim sistemlerin SYSVOL  klasörüyle replike olabilmek için File Replication Service (FRS) servisi kullanılmaktaydı.  Windows Server 2003 SP2 ile birlikte DFS-R adı verilen yeni bir teknoloji geldi. Bu teknoloji ile farklı sunucular üzerinde bulunan klasörler içerik olarak senkronize edilebiliyor ve bunu yaparken sıkıştırma ve delta replikasyonu gibi yeteneklerden faydalanılabiliyordu.Domain Functional Level seviyesi Windows Server 2008 ya da Windows Server 2008 R2 olan Active Directory Domain yapısında SYSVOL klasörüyle replike olabilmek için Distributed File System Replication servisini kullanmaktadır. Domain Functional Level seviyesi Windows Server 2008 ya da Windows Server 2008 R2 olan Windows Server 2008 ya da Windows Server 2008 R2 Active Directory Domain Controller üzerindeki migration yapılarak Domain Controller arasındaki replikasyon daha verimli bir hale getirilebilir.

DFS Replication servisi eski File Replication Service (FRS) servisine göre birkaç avantaja sahip. Distributed File System (DFS) servisinin sağladığı yeniliklerden bazılarını sıralayacak olursak ;

Distributed File System (DFS)

Distributed File System (DFS) teknolojisiWindows Server 2003 ve Windows Server 2003 R2 işletim sistemleri üzerinde WAN yapıları için basitleştirilmiş bir replikasyon ve çoğrafik kayıplarda erişim toleransı sağlamaktadır.

Distributed File System (DFS) içerisinde iki teknoloji bulunmaktadır

DFS Replication : Bu replikasyon teknolojisi sayesinde sunucular arasındaki verilerin replikasyonu çok kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. Sahip olduğu durum bazlı ve multi master replikasyon motoru sayesinde WAN performasını arttırmaktadır. Distributed File System (DFS) replikasyonu zamanlı replikasyon desteklemektedir , ayrıca Bandwidth ayarlama ve Byte seviyesinde sıkıştırma algoritması ( Remote Differential Compression ( RDC ) ) ile bizlere performanslı bir replikasyon alt yapısı sunmaktadır. ( düşük Bandwidth’ler ortamlarda bile )

Remote Differential Compression ( RDC ) data içerisindeki eklemeleri, çıkarmaları ve değişiklikleri fark ederek sadece bu alanları replikasyon yapar. Ayrıca Cross-file Remote Differential Compression ( RDC ) olarak isimlendirilen Remote Differential Compression ( RDC )’nin bir fonksiyonu sayesinde sadece yeni dosyaları replike ederek Bandwidth maliyetlerini düşürür.

DFS Namespace : Bu özelik sayesinde farklı sunucular üzerindeki paylaşımların tek bir paylaşım gibi sunulması sayesinde hata toleransı sağlanır. Bu özellik Windows Server 2000, Windows Server 2003’deki gibi çalışır.

Eğer Windows Server 2003 R2 üzerinde folder synchronize yapacaksanız File Replication Service (FRS) yerine Distributed File System (DFS) kullanın. Distributed File System (DFS), File Replication Service (FRS) göre Windows Server 2003 R2 üzerinde pek çok avantaja sahiptir. ( Geliştirilmiş yönetim araçları , Performans ve Delegasyon )

Kullanıcı Namespace bağlanmak istediğinde ilk olarak Namespace Server ile iletişime geçer. Name Space Server ise kullanıcıya bu Namespace üzerinde tutan sunucuların bir listesini iletir ( Called Folder Targets )

DFS-R : Windows Server 2003 Domain Controller düşük bant hızındaki şubelerde çalıştırdıysanız muhtemelen SYSVOL replikasyonu ile ilgili problemlere rastlamışsınızdır. Windows Server 2003 Domain Controller da SYSVOLl replikasyonu için File Replication Service (FRS) adı verilen bir servis kullanılmaktaydı. Windows Server 2003 SP2 ile birlikte Distributed File System Replication ( DFS-R ) adı verilen yeni bir teknoloji geldi. Bu teknoloji ile farklı sunucular üzerinde bulunan klasörler içerik olarak senkronize edilebiliyor ve bunu yaparken sıkıştırma ve delta replikasyonu gibi yeteneklerden faydalanılabiliyordu. Sorun şuydu ki, Distributed File System Replication (DFS-R) SYSVOL replikasyonu için kullanılamıyordu.

Windows Server 2008 sunucular üzerinde SYSVOL replikasyonu için artık Distributed File System Replication (DFS-R) kullanabiliyoruz. Distributed File System Replication (DFS-R) iki sebepten bant genişliğini çok daha verimli bir şekilde kullanıyor. Bunların ilki sıkıştırma, Distributed File System Replication (DFS-R) replikasyonun da paketler sıkıştırılarak gönderiliyor. İkincisi ise delta replikasyonu, File Replication Service (FRS) replikasyonun da SYSVOL klasöründeki bir dosyayı edit edip içeriğini değiştirmeniz dosyanın tamamının diğer Domain Controller replikasyonu ile sonuçlanırdı. Distributed File System Replication (DFS-R) kullandığınız durumda ise dosyanın sadece değişen kısmı replike ediliyor. Distributed File System Replication (DFS-R), File Replication Service (FRS) limitasyonları yüzünden ortaya çıkan Domain başına 1.200 Domain Controller sınırını aşmamıza yardımcı oluyor. Yine Distributed File System Replication (DFS-R) özellikle şubelerde çok rastlanan ani elektrik kesintileri sonucu SYSVOL klasörlerinin JournalWrap durumuna düşmesi ve SYSVOL replikasyonunu durdurması hallerinde kendi kendine iyileştirme aksiyonları alabiliyor.

SYSVOL replikasyonu için Distributed File System Replication (DFS-R) kullanmak isterseniz bazı gereksinimleri karşılamanız gerekli. Bunların ilki ve en önemlisi Domain Functional Level olarak Windows Server 2008 kullanmanız, yani dizin yapınızdaki tüm Domain Controller Windows Server 2008 olmalı. Daha sonra dfsrmig.exe komut satırı aracını kullanarak SYSVOL replikasyonunu File Replication Service (FRS)’ten Distributed File System Replication (DFS-R)’a migrate etmeniz gerekli.

Bu yazımızda Windows Server 2022 işletim sistemine sahip sunucumuzu Windows Server 2008 R2 işletim sistemi üzerindeki Active Directory yapısına dahil etmeye çalışacağız.

Active Directory Domain Services Configuration Wizard ekranın da Deployment Configuration ekranın da W22DC isimli Windows Server 2022 işletim sistemine sahip sunumuzu W08R2DC isimli Windows Server 2008 R2 işletim sistemine sahip sunumuz üzerindeki Active Directory Domain yapısına Additional Domain Controller olarak eklemek istediğimizde aşağıdaki gibi bir hata alabilirsiniz.

Deployment Configuration ekranın da W22DC isimli Windows Server 2022 işletim sistemine sahip sunumuzu W08R2DC isimli Windows Server 2008 R2 işletim sistemine sahip sunumuz üzerindeki Active Directory Domain yapısına Additional Domain Controller olarak eklemek istediğimizde aşağıdaki gibi bir hata alabilirsiniz.

” Verification of replica failed. The specified domain bakicubuk.local is still using the File Replication Service (FRS) to replicate the SYSVOL share. FRS is deprecated.

The server being promoted does not support FRS and cannot be promoted as a replica into the specified domain.

You MUST migrate the specified domain to use DFS Replication using the DFSMIG command before continuing.”

W08R2DC isimli Windows Server 2008 R2 işletim sisteme sahip sunucumuz üzerinde Active Directory FSMO ( Flexible Single Master Operation ) rollerini kontrol etmek için netdom query fsmo komutunu çalıştırıyoruz

Schema master, RID master, PDC emulator, Infrastructure master ve Domain naming master Active Directory FSMO ( Flexible Single Master Operation ) rollerini W08R2DC isimli Windows Server 2008 R2 işletim sisteme sahip sunucumuz ortamımız da Primary Domain Controller olarak görüyoruz.

W08R2DC isimli Windows Server 2008 R2 işletim sisteme sahip sunucumuz üzerinde Forest Functional Level seviyesini Windows Server 2008 R2 seviyesine yükseltmiştik. Ancak sunucunuz üzerindeki Forest Functional Level seviyesini Windows Server 2008 ve Windows Server 2008 R2 seviyesine yükseltmeden dfsrmig /setglobalstate 1 komutunu çalıştırırsanız aşağıdaki gibi hata alabilirsiniz.

Sunucumuz üzerinde Computer => Local Disk (C:) => Windows dizini altında bulunan SYSVOL klasörünü kontrol ediyoruz.

net share komutunu yazarak çalıştırıyoruz.

net share komutu çalıştırdıktan sonra paylaşım da olan SYSVOL klasörleri kontrol ediyoruz.

W08R2DC isimli Windows Server 2008 R2 işletim sisteme sahip sunucumuz ortamımız da Primary Domain Controller olarak görev yapan sunucumuz üzerinde yeni replikasyon servisi hizmetine geçmek için komutlarımızı çalıştırabiliriz.

dfsrmig /setglobalstate 0 komutunu yazarak çalıştırıyoruz.

dfsrmig /setglobalstate 0 komutu çalıştırdıktan sonra Current DFSR global state bölümünü Start ve New DFSR global state bölümü Start olarak görünmektedir.

dfsrmig /setglobalstate 1 komutunu yazarak çalıştırıyoruz.

dfsrmig /setglobalstate 1 komutu çalıştırdıktan sonra Current DFSR global state bölümü Start ve New DFSR global state bölümü Prepared olarak görünmektedir.

dfsrmig /setglobalstate 1 komutunu çalıştırdıktan sonra SYSVOL klasörünün bir kopyasının oluşturulacağı görünmektedir.

dfsrmig /getglobalstate komutunu yazarak çalıştırıyoruz.

dfsrmig /getglobalstate komutu çalıştırdıktan sonra Current DFSR global state bölümü Prepared olarak görünmektedir. Migration işlemi için hazırlanmaktadır.

dfsrmig /getmigrationstate komutunu yazarak çalıştırıyoruz..

dfsrmig /getmigrationstate komutunu yazarak çalıştırdıktan sonra Primary Domain Controller üzerindeki bilgi diğer ortamınızda bulunan diğer Domain Controller ile paylaşılıp güncellenmektedir. Bu işlemin gerçekleşmesi için kısa bir süre beklemeniz gerekmektedir.

dfsrmig /getmigrationstate komutunu bir süre bekledikten ve tekrar çalıştırdığımız da gerekli güncellemenin yapıldığını görüyoruz.

Computer => Local Disk (C:) => Windows dizini altında bulunan SYSVOL klasörünün kopyasının SYSVOL_DFSR klasörü olarak oluşturulduğunu görüyoruz.

dfsrmig /setglobalstate 2 komutunu yazarak çalıştırıyoruz.

dfsrmig /setglobalstate 2 komutu çalıştırdıktan sonra Current DFSR global state bölümü Prepared ve New DFSR global state bölümü Redirected olarak görünmektedir.

dfsrmig /setglobalstate 2 komutunu çalıştırdıktan sonra SYSVOL klasörünün içindeki yapılandırma SYSVOL_DFSR klasörünü yönlendirildiği görünmektedir.

dfsrmig /getmigrationstate komutunu yazarak çalıştırıyoruz.

dfsrmig /getmigrationstate komutunu yazarak çalıştırdıktan sonra Primary Domain Controller üzerindeki bilgi diğer ortamınızda bulunan diğer Domain Controller ile paylaşılıp güncellenmektedir. Bu işlemin gerçekleşmesi için kısa bir süre beklemeniz gerekmektedir.

dfsrmig /getmigrationstate komutunu bir süre bekledikten ve tekrar çalıştırdığımız da gerekli güncellemenin yapıldığını görüyoruz.

dfsrmig /setglobalstate 3 komutunu yazarak çalıştırıyoruz.

dfsrmig /setglobalstate 3 komutu çalıştıkdıktan sonra Current DFSR global state bölümü Redirected ve New DFSR global state bölümü Eliminated olarak görünmektedir.

dfsrmig /setglobalstate 3 komutunu çalıştırdıktan sonra File Replication Service (FRS) ortamdan kaldırılacağı görünmektedir.

dfsrmig /getmigrationstate komutunu yazarak çalıştırıyoruz.

dfsrmig /getmigrationstate komutunu yazarak çalıştırdıktan sonra Primary Domain Controller üzerindeki bilgi diğer ortamınızda bulunan diğer Domain Controller ile paylaşılıp güncellenmektedir. Bu işlemin gerçekleşmesi için kısa bir süre beklemeniz gerekmektedir.

dfsrmig /getmigrationstate komutunu bir süre bekledikten ve tekrar çalıştırdığımız da gerekli güncellemenin yapıldığını görüyoruz.

net share komutunu yazarak çalıştırıyoruz.

net share komutu çalıştırdıktan sonra paylaşım da olan SYSVOL_DFSR klasörleri kontrol ediyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

Exit mobile version