Site icon Baki CUBUK

Hyper-V VHD – VHDX Arasındaki Farklar

Merhaba

Bu yazimizda Windows Server 2012 Hyper-V rolünün yeni sürümü ile birlikte .VHD formatlı sanal sabit disk sürücüsü dosya formatı yerine .VHDX uzantılı yeni bir dosya tipi tanıtılmıştır. VHD ve VHDX dosya tipleri arasındaki farklar aşağıdaki tabloda özetlenebilir:

Parametre VHDx VHD
Temel Virtual Hard Disk Tipleri Dinamik (Sabit diskler Dinamik disklerin bir türevidir.) / Differencing Sabit / Dinamik / Differencing (sabit VHD dinamik veya differencing VHD’den farklı bir formattır.)
Maksimum Desteklenen Boyut 64TB 2040GB (Sabit boyutlu VHD’lerin çalışabileceği gerçek boyut bundan daha yüksektir.)
Blok Boyutları 1MB, 2MB, 4MB, 8MB, 16MB, 32MB, 64MB, 128MB, 256MB 512K veya 2MB (dinamik ve differencing VHD’ler için)
Varsayılan Blok Boyutları Dinamik VHDX için 32MB ve DifferencingVHDX için 2MB 2MB (dinamik ve differencing VHD’ler için)
Güç Kayıplarına Karşı Elastikiyet Evet Hayır
Değişken Kök Disklere Destek Evet Hayır
Varsayılan Virtual Hard Disk Tipi Windows Server 2012 ve Windows 8 İçerisinde Varsayılan Tipi Windows Server 2012 Öncesi Hyper-V Sürümlerinin Varsayılan Tipi
Desteklenen İşletim Sistemleri Windows Server 2012 / Windows 8 Windows Server 2012, Windows Server 2008 R2 / Windows 7, Windows Server 2008
Fiziksel Sektörün 4K Olarak Raporlanması Evet (512e disk sürücüsü gibi çalışır) Hayır (512B)
Farklı Sektör Boyutlarına Destek Evet Hayır (Yalnızca 512B)
Valid Unmap Support Evet Hayır
Çevrimdışı Shrink Desteği Evet Hayır
Gömülü Kullanıcı Metadata Desteği Evet Hayır
Sıralı (Sequential) Performans Geliştirmeleri Evet Dinamik ve Differencing Diskler İçin Hayır. (Format sınırlamalarından dolayı)
Sektör Bitmap Gerekliliği Yalnızca Differencing Dinamik ve Differencing
Farklı Yük Blokları Durum Desteği Evet Hayır
Differential Diskte Akıllı Kök Modifikasyon Saptanması Evet Hayır
Önerilen Disk Tipi Dinamik Sabit

Tabloda görüldüğü gibi yeni dosya formatı olan .VHDX formatının eski .VHD formatına göre pek çok teknik üstünlüğü vardır. Bunların en başında Güç Kayıplarına Karşı Elastikiyet özelliği gelmektedir. Bu özellik ile beklenmeyen güç kayıplarına karşı VHDX formatındaki sanal disk dosyaları daha dayanıklı olacak, VHD dosyalarının Corruption ( Bozulması ), VHDX formatında karşılaşılmayacaktır. Bu ve bunun gibi diğer özelliklerden faydalanmak için mevcut sanal sabit disk dosyalarınızı .VHDX formatına dönüştürmek ve ya Windows 8 üzerinde geliştirdiğiniz sanal sunucuları daha eski işletim sistemleri üzerinde yer alan .VHDX desteği olmayan Hyper-V sunucularına aktarmak isteyebiliriz.

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

Exit mobile version