Site icon Baki CUBUK

IBM System Storage DS Storage Manager

Merhaba

Bu yazımızda IBM System Storage DS Storage Manager 10.86.0305.0043 yazilimin kurulumu anlatiyor olacağım. Aslinda daha önceki yazimizda IBM System Storage DS Storage Manager 10.77.35.16 versiyonun kurulumunu anlaşmiştim. Ancak o yazilim IBM System Storage DS3512 serisi için kurmuş olduğumuz bir versiyondu. Bu yazimizda satin almış olduğumuz IBM System Storage DS3524 Storage grubu için gerekli olan IBM System Storage DS Storage Manager 10.86.0305.0043 versiyonunu kurarak ürünün yönetim ve yapılandırma işlemlerini bu storage manager arayüzü yardimiyla yapacağız. IBM System Storage DS3524 storagemiz üzerinde bulunan diskleri, Array yapılandırmasını. oluşturmuş olduğumuz Array ve Arrayları LUN’ lara bölünmesi,oluşturmuş olduğumuz Array ve Lun’ ları, oluşturacağımız Host ve Host gruplara bağlantı ayarlari, controllerlar üzerindeki Ethernet yapılandırılmasi Array yapısının genişletilmesi gibi bir çok yapılandırma işlemi IBM System Storage DS Storage Manager 10.86.0305.0043 yazilimi üzerinden gerçekleştirmekteyiz.

NOT : Kuruluma geçmeden önce dikkat edilmesi küçük bir noktayı sizlere belirtmek isterim. IBM System Storage DS Storage Manager 10 ( Subsystem Management ) yazılımın kurulacağı Server üzerinde Region and Language yapılandırması Administrative altında bulunanLocation seçeneğinin United States olmasına dikkat edin.Buranın Turkey olarak kurulum yapılmasında ya  da daha sonra yazilimin kaldırılması sırasında sorun çıkarılabilir.

IBM System Storage DS Storage Manager 10.86.0305.0043 linkinden yazilimi indirebilirsiniz.

İndirmiş olduğumuz yazilimi çalıştırıyoruz. IBM System Storage DS Storage Manager yazilimi kurulum dosyaları hazirlaniyor.

IBM System Storage DS Storage Manager kurulum dilini seçiyoruz. Türkçe bulunmakta 🙂

Ancak ben English olarak seçiyorum ve OK diyorum.

IBM System Storage DS Storage Manager yazilim kurulum için hazirlaniyor

Karşımıza gelen ekranda IBM System Storage DS Storage Manager ilgili bilgiler veriyor bizlere NEXT diyerek devam ediyoruz.

Karşımıza gelen bu bilgi ekranında da NEXT diyerek devam ediyoruz.

Lisans sözleşmesi geliyor karşımıza sizde benim gibi okumayanlardansanız  I accept the terms of the License Agreement tıklayarak lisans sözleşmesini kabul ediyoruz ve NEXT diyerek devam ediyoruz.

IBM System Storage DS Storage Manager yazilimin hangi dizine kurulacağını belirlemizi istiyor ben default gelen ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmadan NEXT diyerek devam ediyoruz.

IBM System Storage DS Storage Manager yazilimi için hangi özelliklerin kurulacağını seçmemimizi gerekiyor. Ben bütün özelliklerin kurulması istediğim için Typical ( Full Installation ) seçiyorum ve NEXT diyerek devam ediyorum.

IBM System Storage DS Storage Manager kurulumu bittikten sonra ortamimizda bulunan IBM System DS Storage yazilim tarafindan otomatik olarak monitör edilmesini bulunmasını istiyorum. O yüzden Automatically Start Monitor ( Recommended ) seçeneğini seçiyorum ve NEXT diyerek devam ediyoruz.

IBM System Storage DS Storage Manager kurulumu ile ilgili bilgileri veriyor yazilimin hangi dizine kurulacağını gerekli olan disk alan bilgilerini görmekteyiz. Kurulumu başlatmak için Install diyoruz.

IBM System Storage DS Storage Manager yazilimin kurulum işlemi başlıyor.

IBM System Storage DS Storage Manager yazilimin kurulum işlemi başarıyla tamamlanıyor.Done diyerek kurulumu tamamlıyoruz.

Kurulum tamamlandiktan sonra Start menüsünde DS Storage Manager 10 Client çalıştırıyoruz.

IBM System Storage DS Storage Manager 10 konsolunu açtiğimizda karşımıza Select Addition Method ekrani geliyor. Ortamda bulunan Storage ya da Storagelerimizin bulunmasını sağlamak için Automatic seçerek OK tıklıyoruz.

NOT: IBM System Storage DS Storage Manager 10 yazilimin ortamda bulunan storage ya da storagelari bulmasi için storage üzerinde bulunan controller Network kartlarini Network’umuze bağlamamız gerekmektedir.Her bir controller üzerindeki Network kartına bir kablo bağlanmasi yeterli olacaktir. Network kartlari ortamda bulunan DHCP Server’imiz üzerinden bir IP adresi alacaktır. Eğer ortamimizda mevcut bir DHCP Server’imiz yok ise IBM System Storage DS Storage Manager 10 yazilimin kurulu olduğu sunucu ya da client üzerinde Network yapılandırmasını 192.168.70.0/24 olarak yapılandırmamız gerekmektedir.

Automatic Discovery ekraninda karşımıza bir uyari geliyor bu uyari OK diyerek devam ediyoruz.

IBM System Storage DS Storage Manager 10 ekraninda Storage Subsystem Unnamed olarak bulunuyor.

IBM System Storage DS Storage Manager 10 ekraninda Storage Subsystem Unnamed ismi üzerinde sağ tuş yapıyoruz ve Manage Storage Subsystem tikliyoruz.

Unnamed – Administrator Password Not Set ekraninda yazilim için kompleks bir Administrator ( Yönetici ) şifresi belirlemizi istiyor bizden Yes diyerek devam ediyoruz.

Unnamed – Set Password ekraninda Enter Password ve Confirm Password bölümlerine oluşturacağımız şifreyi yaziyoruz.

Ben kompleks bir şifre olarak P@ssw0rd2 olarak belirliyorum ve Apply diyorum.

Unnamed – Password Successfully Changed ekraninda Administrator ( Yönetici ) şifresi başarılı bir şekilde oluşturulduğunu görüyoruz.

IBM System Storage DS Storage Manager 10 ekraninda Storage Subsystem Unnamed geri geliyoruz.

IBM System Storage DS Storage Manager 10 ekraninda Storage Subsystem Unnamed ismi üzerinde sağ tuş yapıyoruz ve Manage Storage Subsystem tikliyoruz.

Unnamed – Monitor Password Not Set ekraninda yazilim için kompleks bir Monitor ( İzleme ) şifresi belirlemizi istiyor bizden Yes diyerek devam ediyoruz.

Unnamed – Enter Password ekraninda Administrator ( Yönetici ) şifreyi istiyor bizden.

Unnamed – Enter Password ekraninda Administrator ( Yönetici ) şifreyi yaziyoruz ve OK diyoruz.

Unnamed – Set Password ekraninda Enter Password ve Confirm Password bölümlerine oluşturacağımız şifreyi yaziyoruz.

Ben kompleks bir şifre olarak P@ssw0rd3 olarak belirliyorum ve Apply diyorum.

Unnamed – Password Successfully Changed ekraninda Monitor ( İzleme ) şifresi başarılı bir şekilde oluşturulduğunu görüyoruz.

IBM System Storage DS Storage Manager 10 ( Subsystem Management ) ekrani geliyor karşımıza… Bu ekranda Storage üzerindeki Controllerlari Storagemiz üzerinde bulunan Diskleri ve Disk teknolojisini.Host ve Host gruplara bağlantı ayarlari, Total Capacity gibi bilgileri görmekteyiz.

NOT: Eğer IBM System Storage DS Storage Manager 10 yazilimi için oluşturmuş olduğumuz Password unutulması ya da bilinmemesi durumunda Controller üzerinde bulunan Reset tuşuna 10 Sn basarak Password resetleyebiliriz.

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

Exit mobile version