Merhaba
Facebook Messenger veya WhatsApp’ta arkadaşlarınızla mesajlaşırken, bir anda size filmlerle takıntılı bir yapay zekâ sohbet botundan istenmeyen bir mesaj geldiğini hayal edin.
Umarım gününüz uyum içinde geçiyordur! diye başlıyor mesaj. Son zamanlarda keşfettiğiniz yeni favori film müzikleri ya da besteciler oldu mu diye merak ettim. Ya da belki bir sonraki film geceniz için öneriler istersiniz? Bana haber verin, size yardımcı olmaktan mutluluk duyarım!
Bu, Sinema Büyüsünün Ustası adlı örnek bir yapay zekâ karakterinin Messenger, WhatsApp ya da Instagram üzerinden atabileceği proaktif mesajlardan sadece biri. Business Insider tarafından görülen veri etiketleme firması Alignerr’ın yönergelerine göre bu tür mesajlar test ediliyor.
Sızan belgeler, Meta’nın AI Studio platformu aracılığıyla kullanıcıların özelleştirebildiği sohbet botlarını eğitmek için Alignerr ile birlikte çalıştığını ortaya koydu. Bu botlar, kullanıcılarla daha önce yapılmış sohbetleri hatırlayabiliyor ve onlara kullanıcı tarafından başlatılmamış mesajlar gönderebiliyor.
Meta, TechCrunch’a verdiği demeçte, Aİ’lerin takip mesajları göndermesini test ettiklerini doğruladı.
Şirketin açıklamasına göre bu botlar, yalnızca kullanıcı bir konuşmayı başlattıktan sonra 14 gün içinde ve en az beş mesaj gönderdiği durumlarda takip mesajı gönderebiliyor. Eğer kullanıcı ilk takip mesajına yanıt vermezse, botlar başka mesaj yollamıyor. Kullanıcılar botlarını özel tutabilir ya da hikâyeler, doğrudan bağlantılar veya Facebook ya da Instagram profillerine yerleştirerek paylaşabilirler.
Bir Meta sözcüsü Bu, ilgi duyduğunuz konuları keşfetmeye devam etmenize ve uygulamalarımız genelinde yapay zekâlarla daha anlamlı sohbetler kurmanıza olanak tanır.
Bu teknoloji, Character.AI ve Replika gibi yapay zekâ girişimlerinin sunduğu sistemlere benzer şekilde çalışıyor. Her iki şirketin sohbet botları da kullanıcılarla sohbet başlatabiliyor ve sorular sorarak birer yapay zekâ “arkadaş” gibi davranıyor. Character.AI’nin yeni CEO’su Karandeep Anand, geçtiğimiz ay Meta’nın İş Ürünleri Başkan Yardımcılığı görevinden ayrılarak şirkete katıldı.
Ancak etkileşim beraberinde risk de getiriyor. Character.AI şu anda, şirketin bir botunun 14 yaşındaki bir çocuğun ölümünde rol oynadığı iddiasıyla açılan aktif bir davayla karşı karşıya.
Meta’ya, bu tür durumları önlemek adına ne gibi güvenlik önlemleri almayı planladığı sorulduğunda, TechCrunch’a çeşitli uyarılara yönlendiren bir açıklamayla yanıt verildi. Bu uyarılardan biri, bir yapay zekânın verdiği yanıtların “yanıltıcı veya uygunsuz olabileceğini ve önemli kararlar için kullanılmaması gerektiğini” belirtiyor. Bir diğer uyarı ise, bu yapay zekâların “lisanslı profesyoneller olmadığını ve insanlara yardımcı olmak üzere özel olarak eğitilmediklerini” vurguluyor.
Özelleştirilmiş yapay zekâlarla yapılan sohbetler, profesyonel danışmanlığın yerini tutamaz. Tıbbi, psikolojik, finansal, hukuki ya da başka herhangi bir konuda bu sohbetlere güvenmemelisiniz.
TechCrunch ayrıca, Meta’nın sohbet botlarıyla etkileşim için yaş sınırı getirip getirmediğini de sordu. Kısa bir çevrim içi araştırma, Meta AI kullanımına dair doğrudan şirket tarafından konulmuş bir yaş sınırlaması bulunmadığını ortaya koyuyor. Ancak Tennessee ve Porto Riko gibi bazı yerel yasalar, gençlerin bu tür etkileşimlerde bulunmasına kısıtlamalar getiriyor.
Yüzeyde bakıldığında, bu girişim Mark Zuckerberg’in “yalnızlık salgınına” karşı mücadele vizyonuyla örtüşüyor. Ancak Meta’nın iş modelinin büyük bir bölümü reklam gelirlerine dayanıyor. Şirket, kullanıcıları ekran başında tutmak, yorum yapmalarını ve beğenmelerini sağlamak üzere algoritmalar kullandığı yönündeki ünüyle biliniyor ki bu da daha fazla reklam gösterimi anlamına geliyor.
Nisan ayında mahkemeye sunulan belgelerde Meta, üretici yapay zekâ ürünlerinin 2025 yılında şirkete 2 ila 3 milyar dolar arasında gelir sağlayacağını, 2035 yılına kadar bu rakamın 1.4 trilyon dolara kadar çıkabileceğini öngörüyor. Bu gelirlerin büyük kısmı, şirketin açık kaynaklı Llama model koleksiyonunu barındıran şirketlerle yaptığı gelir paylaşımı anlaşmalarından gelecek.
Meta, TechCrunch’ın yapay zekâ sohbet botlarını nasıl ticarileştirmeyi planladığı, reklamlara veya sponsorlu mesajlara yer verip vermeyeceği ve bu sohbet botlarının Meta’nın sanal gerçeklik oyunu Horizon ile entegrasyonunun düşünülüp düşünülmediği gibi sorularına ise yanıt vermeyi reddetti.