Site icon Baki CUBUK

Microsoft Azure Backup Server Kurulumu 2

Merhaba

Bu yazı serimizde Microsoft Azure Backup Server v3 kurulum işlemlerini anlatıyor olacağız.

Daha önceki yazımızda

Microsoft Azure Backup Server Kurulumu 1

 

Microsoft Azure Cloud üzerinde Recovery Services vaults yapılandırma ve Microsoft Azure Backup Server v3 indirme işlemlerini tamamlamıştık.

Bu yazımızda da Microsoft Azure Backup Server v3 kurulumunu anlatıyor olacağız.

Azure Backup hizmeti, Microsoft Azure bulutundaki verilerinizi yedekleyip kurtarmaya yönelik basit, güvenli ve uygun maliyetli çözümler sunar.

Neleri Yedekleyebilirim ?

Azure Backup’ı Neden Kullanmalısınız ?

Azure Backup şu önemli avantajları sunar:

Azure Backup Fidye Yazılımlarından Nasıl Korunur ?

Azure Backup, önleyici önlemler uygulayarak ve kuruluşunuzu saldırganların sistemlerinize sızan her adıma karşı koruyan araçlar sağlayarak kritik iş sistemlerinizi ve yedekleme verilerinizi fidye yazılımı saldırılarına karşı korumaya yardımcı olur. Hem verileriniz aktarımdayken hem de beklerken yedekleme ortamınıza güvenlik sağlar.

Bu yazımızda da Microsoft Azure Backup Server v3 kurulumunu anlatıyor olacağız.

Daha önceki yazımızda indirmiş olduğumuz Microsoft Azure Backup Server v3 kurulumunu başlatıyoruz.

Data Protection Manager ekranın da bulunan Install altında

Microsoft Azure Backup Server seçeneği ile Microsoft Azure Backup Server v3 kurulumunu yapabilirsiniz.

DPM Protection Agent seçeneği ile DPM Protection Agent kurulumunu yapabilirsiniz.

DPM Remote Administration seçeneği ile DPM Protection Agent kurulumunu yapabilirsiniz.

SQL Self Service Recovery seçeneği ile SQL Self Service Recovery kurulumunu yapabilirsiniz.

Data Protection Manager ekranın da bulunan Install altında

Microsoft Azure Backup Server seçeneğine tıklıyoruz ve Microsoft Azure Backup Server v3 kurulumunu başlatıyoruz.

Welcome ekranın da Next diyerek devam ediyoruz.

Prerequisite Checks ekranın da Check butonuna tıklayarak Microsoft Azure Backup Server v3 kurulumu için gerekli kontrollerin yapılmasını sağlıyoruz.

Prerequisite Checks ekranın da Microsoft Azure Backup Server v3 kurulumu için gerekli olan kontroller sunucumuz üzerinde yapıldığını görüyoruz.

Prerequisite Checks ekranın da Microsoft Azure Backup Server v3 kurulumu için gerekli olan kontroller tamamlandı. Sunucumuz üzerindeMicrosoft Azure Backup Server v3 kurulumu için herhangi bir hata almadığımız için Next diyerek devam ediyoruz.

SQL Settings ekranın da Microsoft Azure Backup Server v3 kurulumun da Database ( Veritabanı ) yapısı için Microsoft SQL Server yapısını kullanmaktadır. Bu Database ( Veritabanı ) üzerinde Microsoft Azure Backup Server v3 üzerindeki yapılandırma ve raporlama bilgileri tutulmaktadır.

SQL Settings ekranın da Microsoft SQL Server 2017 kurulumunu Microsoft Azure Backup Server v3 kurulumunu yapacağınız Windows Server işletim sistemi üzerinde yapabilirsiniz ya da ortamınız da bulunan bulunan Microsoft SQL Server SQL StandaloneMicrosoft SQL Server Always ON yapısı ya da Microsoft SQL Server Failover Cluster yapısı üzerinde yapılandırabilirsiniz.

Install new instance of SQL Server with this Setup seçeneği ile Microsoft SQL Server 2017 kurulumunu Microsoft Azure Backup Server v3 kurulumunu yapacağınız Windows Server işletim sistemine sahip sunucunuz üzerinde yapabilirsiniz.

SQL Settings ekranın da Use an existing instance of SQL Server seçeneği ile ortamınız da bulunan Microsoft SQL Server SQL StandaloneMicrosoft SQL Server Always ON yapısı ya da Microsoft SQL Server Failover Cluster yapısı üzerinde Microsoft Azure Backup Server v3 kurulumu için gerekli olan Database ( Veritabanı ) yapılandırması yapabilirsiniz.

SQL Settings ekranın da Install new instance of SQL Server with this Setup seçeneği seçiyoruz ve Check Again butonuna tıklıyoruz. Microsoft SQL Server 2017 kurulumunu Microsoft Azure Backup Server v3 kurulumunu yapacağınız Windows Server işletim sistemine sahip sunucunuz üzerinde kurulumu yapmak için gerekli olan kontrolleri sağlıyoruz.

SQL Settings ekranın da Details bölümü altında Microsoft SQL Server 2017 kurulumunu Microsoft Azure Backup Server v3 kurulumunu yapacağınız Windows Server işletim sistemine sahip sunucunuz üzerinde kurulumu yapmak NET Framework 3.5 SP1 kurulumunun yapılması gerektiğini ve HyperVPowerShell kurulumunun sunuucumuz üzerinde yapıldığını ve sunumuzu yeniden başlatmamız gerektiğini görüyoruz.

SQL Settings ekranın da Install new instance of SQL Server with this Setup seçeneği seçiyoruz ve Check Again butonuna tıklıyarak. Microsoft SQL Server 2017 kurulumunu Microsoft Azure Backup Server v3 kurulumunu yapacağınız Windows Server işletim sistemine sahip sunucunuz üzerinde kurulumu yapmak için gerekli olan kontrolleri sağlıyoruz.

SQL Settings ekranın da Install new instance of SQL Server with this Setup seçeneği seçiyoruz ve Check Again butonuna tıklıyarak. Microsoft SQL Server 2017 kurulumunu Microsoft Azure Backup Server v3 kurulumunu yapacağınız Windows Server işletim sistemine sahip sunucunuz üzerinde kurulumu yapmak için gerekli olan kontroller sonucu herhangi bir hata almıyoruz.

SQL Settings ekranın da Microsoft Azure Backup Server v3 ve Microsoft SQL Server 2017 kurulumu için Next diyerek devam ediyoruz.

Installation Settings ekranın da Microsoft Azure Backup Server v3 kurulumu ve Microsoft SQL Server 2017 Database’nin sunucumuz üzerinde hangi dizinlere kurulacağını ve sunucumuz üzerinde disk alanını görüyoruz.

Installation Settings ekranın da gerekli kontrolleri sağladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Security Settings ekranın da kurulacak olan Microsoft SQL Server 2017 servisleri ve Microsoft SQL Server 2017 Agent servis hesabı için bir şifre belirlememizi gerekiyor.

Security Settings ekranın da Password ve Confirm Password bölümlerine complex bir Password ( Parola ) belirliyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Microsoft Update Opt-In ekranın da Microsoft Azure Backup Server v3 kurulumundan sonra herhangi bir güncelleme olması durumunda güncellenmesi için Use Microsoft Update when I check for updates (recommended) seçeneği seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Summary of Settings ekranın da

SQL Server instance ve Reporting instance bölümünde Microsoft SQL Server 2017 servislerinin yapılandırma bilgisini görüyoruz.

Program files location Microsoft Azure Backup Server v3 sunucumuz üzerinde kurulacağı dizini görüyoruz.

Database location Microsoft Azure Backup Server v3 kurulumun da kurulacak olan Microsoft SQL Server 2017 Database ( Veritabanı ) sunucumuz üzerinde hangi dizinde oluşturulacağını görüyoruz.

Summary of Settings ekranın da gerekli kontrolleri sağladıktan sonra Install diyerek Microsoft Azure Backup Server v3 ve Microsoft SQL Server 2017 kurulumunu başlatıyoruz.

Installation ekranın da Microsoft Azure Backup Server v3 kurulum işlemi başladı. Öncelikli olarak Microsoft Azure Recovery Service Agent’ı nın kurulumu yapacağız.

Microsoft Azure Recovery Service Agent Wizard ekranı geliyor karşımıza.

Proxy Configuration ekranın da Microsoft Azure Recovery Service Agent’ın kurulumu için sunucumuz üzerinde internet erişimi için eğer ortamımız da bir Proxy yapılandırması varsa Proxy ayarlarını yapılandırıyoruz. Eğer ortamınızda herhangi bir Proxy yapılandırması yoksa Next diyerek devam ediyoruz.

Installation ekranın da Microsoft Azure Recovery Service Agent’ın kurulumu için sunucumuz üzerinde gerekli Microsoft .NET Framework 4.5 yazılımı ve Windows Powershell modülü kurulu olarak görüyoruz. Install diyerek Microsoft Azure Recovery Service Agent kurulumunu başlatıyoruz.

Installation ekranın da Microsoft Azure Recovery Service Agent’ın kurulumunu başladığını görüyoruz.

Installation ekranın da Microsoft Azure Recovery Service Agent’ın kurulumu tamamlandı Next diyerek devam ediyoruz.

Vault Identification ekranın da Microsoft Azure Recovery Service Agent için Vault Credentials dosyasını Browse diyerek seçiyoruz. Vault Identification ekranın da Microsoft Azure Recovery Service Agent’ı Microsoft Azure Cloud üzerine Register işlemini yapmış oluyoruz.

Select Vault Credentials ekranın da Microsoft Azure Recovery Service Agent için Vault Credentials dosyasını seçiyoruz ve Open diyerek seçiyoruz.

Vault Identification ekranın da Microsoft Azure Recovery Service Agent için gerekli yapılandırmayı görüyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Encryption Setting ekranın da Microsoft Azure Recovery Service Agent ile Backup ( Yedek ) şifreli olarak Upload edileceği için parola belirlememiz gerekiyor. Microsoft Azure Recovery Service Agent üzerinde Restore ( Geri Yükleme ) sırasında oluşturulacak olan parola gerekli olacaktır.

Encryption Setting ekranın da Enter Passshrase ve Confirm Passshrase kendinizde 16 karakter bir parola belirleyebilirsiniz ya da Generate Passshrase tıklayarak otomatik olarak parola oluşturmasını sağlabilirsiniz.

Encryption Setting ekranın da Generate Passshrase tıklayarak otomatik olarak parola oluşturmasını sağlıyoruz.

Encryption Setting ekranın da Enter Passshrase ve Confirm Passshrase bölümlerine otomatik olarak parolanın oluşturulduğunu görüyoruz. 

Encryption Setting ekranında Enter a location to save the passphrase bölümün de Browse diyerek sunucumuz üzerinde bir dizin altina oluşturulacak olan parolanın tutulmasını  yapılandırıyoruz.

Browse For Folder ekranın da sunucumuz üzerinde bir dizin altına oluşturulacak olan parolanın nereye oluşturulacağını yapılandırıyoruz ve OK diyoruz.

Encryption Setting ekranın da Microsoft Azure Recovery Service Agent için gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Microsoft Azure Backup ekranın da oluşturularak parola dosyasının sunucumuzdan farklı bir yerde de tutmamız gerektiği uyarısı alıyoruz. Biliyorsunuz ki herhangi bir Ransomware atağın sunucunuz üzerinde dosyalara ulaşamayacağınız için bu dosyanın Ransomware nedeniyle şifrelenmesi durumunda sorun yaşabilirsiniz. Bu nedenle oluşturulacak olan parolanızı bir kaç yerde muhafaza etmenizde fayda vardır. Çünkü bu dosyaya sahip değilseniz Restore ( Geri Yükleme ) işlemini gerçekleştirecemezsiniz.

Microsoft Azure Backup ekranın da Yes diyerek devam ediyoruz.

Server Registration ekranın da Microsoft Azure Recovery Service Agent’ı Microsoft Azure Cloud üzerine Register işlemininin yapıldığını görüyoruz.

Server Registration ekranın da Microsoft Azure Recovery Service Agent’ı Microsoft Azure Cloud üzerine Register işlemininin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Installation ekranın da Microsoft SQL Server 2017 kurulumun başladığını görüyoruz.

Installation ekranın da Microsoft SQL Server 2017 kurulumu tamamlandıktan sonra SQL Server 2017 Tools and Workstation Components kurulumunun başladığını görüyoruz.

Installation ekranın da SQL Server 2017 Tools and Workstation Components kurulumu tamamlandıktan sonra Microsoft Azure Backup Server kurulumunun başladığını görüyoruz.

Installation ekranın da Microsoft Azure Recovery Service Agent, Microsoft SQL Server 2017, SQL Server 2017 Tools and Workstation Components ve Microsoft Azure Backup Server kurulumlarının başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Data Protection Manager ekranın da Microsoft Azure Recovery Service Agent, Microsoft SQL Server 2017, SQL Server 2017 Tools and Workstation Components ve Microsoft Azure Backup Server kurulumlarının başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra sunucumuzun yeniden başlatmamız gerektiği uyarısını alıyoruz OK diyerek sunucumuzu yeniden başlatıyoruz.

Sunucumuzun yeniden başladıktan sonra Microsoft Azure Backup Server konsolunu açıyoruz.

Microsoft Azure Backup Server konsolu geliyor karşımıza.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

Exit mobile version