Site icon Baki CUBUK

Microsoft Azure DevTest Labs Test Oluşturma

Merhaba
Bir önceki yazımda sizlere Microsoft Azure DevTest Labs ortamları ile ilgili bilgiler vermeye çalışmıştım. Microsoft Azure DevTest Labs servisi aslında Virtual Machines Computer servisi ile aynıdır. Hesaplama seçenekleri de aynı olmaktadır . Fakat farklı olarak yönetimsel anlamda büyük kolaylıklar sunulmaktadır . Bazı kolaylıkları aşağıdaki demo ekranlarında anlatmaya çalışacağım.

Micosoft Azure Portal üzerinde giriş yaptıktan sonra Browse diyerek servisler arasında DevTest Labs servisini seçerek başlıyoruz.

Add diyerek bir DevTest Lab ortamı oluşturmamız gerekiyor.

Lab Name, Subscription ve Location bilgilerini girdikten sonra DevTest Lab ortamı üzerindeki gerekli ayarları yapılandırıyoruz.

Auto‐shutdown özelliği ile belirlediğimiz saatler arasında kapatabiliyoruz. ( Virtual Machine ( Sanal Makine ) hizmetlerinde auto‐shutdown komutu için Automation servisini kullanıyoruz.) Bu sayede Virtual Machine ( Sanal Makine ) sadece kullanıldığı süreler üzerinde ücretlendirebiliyoruz. Disk type olarak; Standard ‐Premium SSD disk kullanma imkanımız da bulunmaktadır

Gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Create diyoruz.

DevTest Lab ortamı üzerindeki gerekli ayarlar yapılandırılıyor.

DevTest Lab ortamı üzerindeki gerekli ayarları yapılandırıldı.

DecTest Lab ortamımızı oluşturduktan sonra Virtual Machine ( Sanal Makine ) seçeneği ile Virtual Machine ( Sanal Makine ) oluşturmaya başlayabiliriz.

DevTest Lab ortamı üzerinde kullanabileceğimiz bir çok uygulama şablonu bulunmaktadır . Bunlardan hangisi üzerinde Test/Geliştirme süreçlerinizi yapmak isterseniz, seçerek devam edebilirsiniz.

Ben test ortami için Windows Server 2016 Technical Preview 5 ürününü seçerek ortamı oluşturmaya başlıyoruz.

Virtual machine name, User name, Password, Virtual machine size ve Virtual netwrok ayarlarını yaptıktan sonra Create diyerek Virtual Machine ( Sanal Makine ) oluşturabiliriz.

Virtual Machine ( Sanal Makine ) oluşturuluyor.

Virtual Machine ( Sanal Makine ) kurulum işlemleri tamamlandıktan sonra artık test ortamında çalışmaya başlayabiliriz.

İlk Virtual Machine ( Sanal Makine ) kurduktan sonra biraz da Lab ortamının bizlere sağlamış olduğu özelliklerden söz etmek istiyorum.

Virtual Machine Bases : Test ortamlarınıza çok hızlı Virtual Machine ( Sanal Makine ) ekleyebileceğiz Formulas ( Reusable Bases ) özelliği, yeni uygulama için ise Marketplace images kullanarak Virtual Machine ( Sanal Makine ) ekleyebilirsiniz. İsterseniz Custom images özelliği ile Virtual Harddisk ( VHD ) dosyalarınızı Upload ederek çalışmalarınıza devam edebilirsiniz.

Cost Management : Bu özellik ile DevTest kullanım maliyetlerinizi izlemenize yardımcı olur. Montly Estimated Cost Trend tablosu ile maliyetlerinizi yönetebiliceksiniz.

Virtual Machine Policies : Lab ortamı içerisinde oluşturacağınız Virtual Machine ( Sanal Makine ) boyutlarını önceden belirleyerek sadece sizin belirlediğiniz konfigürasyonlarda Virtual Machine ( Sanal Makine ) oluşturabilir. Kullanıcı başına veya Lab ortamı için oluşturabilecek Virtual Machine ( Sanal Makine ) sayısını belirtebilirsiniz. Lab ortamı oluştururken ayarladığımız Virtual Machine ( Sanal Makine ) Auto‐shutdown özelliğinin, Auto‐Start ayarlarını da yapmak isteyebilirsiniz.

Marketplace images :

Custom image : 

Powershell komutu yardımı ile Virtual Hardisk ( VHD ) Upload komutunu aşağıda görebilirsiniz.

Montly estimated cost trend

Allowed virtual machine sizes

Virtual machines per user

Virtual machines per lab

Auto‐shutdown

Auto‐start

DevTest Labs servisinin bize sağlamış olduğu özellikleri anlattıktan sonra ikinci bir test proje için farklı bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) daha oluşturacağız. Virtual machine ( Sanal Makine ) Tıklıyoruz.

Choose a base ekraninda oluşturabileceğimiz uygulamalari görüyoruz.

Bu sefer ise Microsoft Dynamics NAV 2016 ürünü için test/geliştirme yapacağız.

Virtual machine name, User name, Password ve Virtual machine size ayarlarını yaptıktan sonra Create diyerek Virtual Machine ( Sanal Makine ) oluşturuyoruz. 

Virtual Machine ( Sanal Makine ) oluşturulduğu görüyoruz.

Virtual Machine ( Sanal Makine )  detaylarını görebilirsiniz.

Connect diyerek Remote Desktop Protocol ( RDP ) bağlantısı sağlıyoruz.

Oluşturmuş olduğumuz Virtual Machine ( Sanal Makine ) bağlanti gerçekleştirdik. Virtual Machine ( Sanal Makine ) oluşturulduktan sonra Microsoft Dynamics NAV 2016 hazır ve kurulu bir şekilde gelmektedir . Ekstradan bir kurulum ve yapılandırma yapmanıza gerek kalmıyor .

Microsoft Dynamics NAV 2016 ürünü aşağıdaki gibi hazır bir şekilde size beklemektedir . Kendi ortamınız için gerekli tüm çalışmalarınızı buradan yapabilirsiniz.

Azure DevTest Labs servisi aslında bizlere bir çok ürünün geliştirme ve test süreçleri için gerekli olan donanım ekipmanlarına ihtiyaç kalmadan basit ve hızlı bir şekilde yapabilir hale getirmektedir .

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

 

 

Exit mobile version