Site icon Baki CUBUK

Microsoft Azure Storage Account Oluşturma

Merhaba

Hayatimizda önemli bir yer edinmeye başlayan Cloud ( Bulut ) kavrami bizlere yeni bir uzmanlik ve projelendirme adiminida beraberinde getirdi. Şirket ortamlarindan yerine almaya başlayan Microsoft Azure Cloud servisi ile birlikte oluşturacağımız yeni Virtual Machine ( Sanal Makine ) oluşturmaya başlamadan bir önceki yazimizda Microsoft Azure Yapılandırması Planlama adimlari inlemeniz yeterli olacaktır. Daha sonraki yazilarimizda Microsoft Azure Affinity Group OluşturmaMicrosoft Azure Cloud Service OluşturmaMicrosoft Azure Virtual Network Oluşturma ve son olarak heyecanla beklediğimiz Microsoft’un en yeni nesil Sunucu işletim sistemi olan Microsoft Azure Windows Server 2016 Technical Preview 5 Kurulumu anlatmiştik. Bu yazimizda da Microsoft Azure Storage Account oluşturma adimlarini anlatiyor olacağım.

Storage Account :

Storage Account yapılandırması ile oluşturacağınız Virtual Machine ( Sanal Makine ) Virtual Harddisk ( VHD,VHDX ) disklerini yapılandırdığımız Storage Account içerisinde tutabiliriz. Örnek olarak  Hyper-V ya da Hyper-V Failover Cluster yapılarında oluşturmuş olduğuuz sunucumuz üzerinde oluşturmuş olduğumuz bir dizin oluşturduğumuzu ve oluşturacağimiz Virtual Machine ( Sanal Makine ) Virtual Harddisk ( VHD ) dosyalarımızı konumlandirdiğimiz dizin olarak belirtebiliriz. Microsoft Azure tarafindaki Storage Account servisi  bu şekilde değil çalışmamaktadir ancak en kolay örnekleme yöntemi bu şekilde vermek istedim.

Micosoft Azure Portal üzerinde STORAGE menüsü altinda bulunan NEW tıklıyoruz.

Gelen ekranda DATA SERVİCES > STORAGE > QUİCK CREATE adımlarını takip ederek bir kurulum ve yapılandırma yapacağız.

URL bölümüne bir Storage Account Name belirlenmelidir. Eğer daha önce belirlenen bir Name ( İsim ) belirlenirse sizi uyaricaktir o yüzden buraya yazilan Name ( İsim ) uniq bir isim olmalidir. Oluşturacağimiz Storage Account Name ve oluşacak olan Primary Storage Key ile donanım ve 3.Party uygulamalar ile Storage Account adresinizi tanımlayarak Virtual Harddisk ( VHD ) Dowland ya da Upload işlemlerini yapabilirsiniz.

URL bölümünde belirlediğimiz Storage Account Name kabul etti. 

LOCATİON/AFFİNİTY GROUP bölümünde daha önceki Microsoft Azure Affinity Group Oluşturma yazisinda oluşturmuş olduğumuz bakicubuk Azure Affinity Group geldiğini görüyoruz. Dilerseniz siz farkli bir Location ( Lokasyon ) Datacenter’i seçebilirsiniz.

REPLİCATON bölümü Storage Account yapılandırmasının en önemli bölümüdür. REPLİCATON bölümü altinda 4 adet seçenek sunulmaktadir.

Locally Redundant : Bu seçenek ile oluşturmuş olduğunuz Virtual Machine ( Sanal Makine ) ve Application ( Uygulamalar ) aynı Datacenter üzerinde 3 farklı Node üzerinde yedeklenecektir. Locally Redundant seçeneği maliyeti oldukça düşüktür.

Geo Redundant  : Bu seçenek ileVirtual Machine ( Sanal Makine ) ve Application ( Uygulamalar ) iki farklı lokasyondaki Datacenterlar üzerinde 3 farklı Node üzerinde yedeklenmiş olacaktir. Toplamda 6 farkli yedeğiniz olacaktır. Geo Redundant seçeneği az da olsa maliyetlidir. Maliyet bilgilerini Senaryolarınız için Azure özelliklerini fiyatlandırın ve yapılandırın linki üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Read-Access Geo-Redundant : Geo-Redundant seçeneğinden farklı olarak ikinci Datacenter üzerinde veriye Read- Only olarak izin vermektedir.

Zone Redundant : Bu seçenek yalnızca Block Bloblar için kullanılabilir.

REPLİCATON bölümü Storage Account yapılandırmasını Locally Redundant olarak seçiyorum. Gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Storage Account oluşturulmasi için Creat Storage Account √ tıklıyoruz.

Microsoft Azure Portal geri geldiğimizda STORAGE menüsü altinda yapılandırmış olduğumuz bakicubukstorage ismindeki Storage Account oluşturulduğunu görüyoruz.

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

 

Exit mobile version