Site icon Baki CUBUK

Microsoft SQL Server 2014 CTP 1

Merhaba

Microsoft’un yeni ürünü olan SQL Server 2014 CTP 1 olarak kullanıcılara duyurdu. Fakat SQL Server 2014 ile beraber ürüne eklenecek yenilikler CTP sürümünden önce cok detaylı olmasa bile kullanıcılarla paylaşılmaya başlandı. Benim dikkatimi çeken en önemli özellikle Hekaton kod adıyla lanse edilen ve kaba bir tabirle In-Memory OLTP diyebileceğimiz teknoloji oldu.

Her ne kadar SQL Server In-Memory teknolojisine xVelocity ile daha önceden girmiş olsa bile bildiğiniz gibi xVelocity analatik bir bileşen olup Hekaton farklı olarak Transaction sistemlerdeki verinin de memory’de tutulmasıdır. Her ne kadar disk sistemlerinde SSD gibi teknolojilerle hızlanmış olsa bile  OLTP sistemlerin içerdiği verilerin In-Memory olarak tutulması verinin klasik disklerde tutulmasına göre gözle görilebilecek şekilde erişimi hızlandıracaktır.

Memory fiyatlarının on yıl öncesine göre çok ucuzlamış olması aslında Hekaton’un önemini de artırmaktadır. Çünkü 2000 li yılların başında her ne kadar data boyutunmuz çok büyük olması bile makinelere memory eklenmesi çok ciddi maliyetti. Lakin günümüzde artık hemen hemen her orta ölçekli firmadan TB seviyesinde Memory olan makinelere rastlamak mümkündür.

Ayrıca tüm veriyi In-Memory tutmak yerine fazla erişilen tabloları oluştururken bit değerli memory optimized seçeneği set edilerek ilgili tablonun memoryde tutulması sağlanabilir. Son olarak Hekaton ile ilgili söylenen bir diğer güzel özellikle ise oluşturduğumuz Stored Procedureler içinde kullandığımız tüm tablolar eğer in memory olarak tutuluyorsa yani memory optimized seçeneği ile oluşturulmuş ise stored procedure’lerimizde daha hızlı çalışması için memory’e doğrudan erişebilecek makine koduna çevrilecektir.

SQL Server 2014 CTP 1 versiyonunu indirerek kullanabilirsiniz.

 

Başka bir yazimida görüşmek dileğiyle…

 

Exit mobile version