Site icon Baki CUBUK

Profwiz ile Profil Domain Ortamina Taşıma

Merhaba

Bu yazimizda Forensit firmasının ürünü olan User Profile Wizard yazılımının özelliklerini anlatıyor olacağım. Daha önceki yazilarimizda Active Directory Domain Services kurulum ve yapılandırma adimlarini sizlerle paylaşmiştim. Bu yazimizda da Client makinalarimizin Active Directory Domain yapısına profillerinin Profwiz ile nasil taşındığını anlatiyor olacağım. Aslinda biz sistemcilerin hayatini kurtaran ve benimde bir çok kez hayatimi kurtaran yazilimlardan biri olduğunu üstüne basa basa vurgalamak isterim.

Bir kaç örnek verecek olursak:

Örnek 1 : Mevcut ortaminizda WORKGROUP bir ortaminiz vardi ve siz ortaminiza bakicubuk.local isminde bir Active Directory Domain yapısı kurdunuz. Ortaminizda bulunan her bir makinenizi Domain yapısına dahil ettiğinizde yeni bir profil açılacaktir ve Localdeki profildeki bütün ayarlari ve dosyalari taşımak zorunda kalacaksiniz işte tam burada Profwiz programi devreye girerek Localdeki profili bir kaç ayarla kurmuş olduğunuz bakicubuk.local ismindeki Active Directory Domain yapısına taşıyabilirsiniz.

Örnek 2 : Yapınız içinde baki.local isminde Active Directory Domain yapınız vardi ancak sunucunuz üzerinde bazi sorunlar yaşadınız ve cubuk.local isminde yeni bir Active Directory Domain yapısı kurdunuz. Ortaminizda bulunan her bir makinanizi baki.local Active Directory Domain yapınızdan cubuk.local isimli yeni Active Directory Domain yapınıza taşıdığınızda yeni bir profil açılacaktir ve baki.local isminde  Active Directory Domain yapısındaki profilinizdeki bütün ayarlari ve dosyalari taşımak zorunda kalacaksiniz işte tam burada Profwiz programi devreye girerek baki.local ismindeki eski Active Directory Domain yapınizdan cubuk.local isimli yeni Active Directory Domain yapınıza taşıyabilirsiniz.

Forensit firmasının ürünü olan User Profile Wizard ürünün iki versiyonu bulunmaktadir. Bunlardan biri internet sitesi üzerinden indirebileceğiniz ve tek bir makina için kullanılabilen User Profile Wizard 3.7 sürümüdür.

User Profile Wizard 3.7

Eğer ürünü şirket ortaminizda ve çoklu kullanılarınız için kullanmak istiyorsanız o zaman Corporate Edition satın almanız gerekmektedir.

Birinci sunucum WS12DC isminde Ip Adres 192.168.2.200 olarak yapılandırılmiş ve üzerinde Active Directory Domain Services ve Domain Name Server ( DNS ) yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir domain ortami kurulmuştur.

İkinci makinam üzerinde Windows 7 Enterprise kurulu ve WORKGROUP ortaminda çalışan ve masaüstümde dosyalarimin olduğu Office Outlook üzerinde şirket mailimin kurulu durumda olduğu makinadir.Bu makinami bakicubuk.local Active Directory Domain yapısına User Profile Wizard 3.7  yardimiyla taşımayi anlatiyor olacağım.

NOT 1 : WORKGROUP makinanizi Active Directory Domain yapısına User Profile Wizard 3.7  yardimiyla taşımaya başlamadan önce DNS IP adresi yapılandırmaniza dikkat etmeniz gerekiyor eğer ortaminizdaki DHCP Server’iniz DNS Server IP Adresinizi dağıtmıyorsa o zaman makinaniz üzerinde bu IP adresini el ile yazmaniz gerekiyor.

NOT 2 : Makinanizi taşıma işlemine geçmeden önce Windows 7 üzerindeki local administrator kullanıza bir şifre vermeniz ve aktif etmeniz taşıma sirasinda yaşanabilecek herhangi bir sorunda bu kullanıcı ile oturum açmaniz gerekebilir. Sadece tecrübelerime dayanarak küçük bir öneri 🙂

Gördüğünüz gibi makinem WORKGROUP ortaminda.

Masaüstümdeki dosyalarim.

Microsoft Outlook üzerinde şirket mailim kurulu aslinda Profwiz ile taşıma işlemi yaptıktan sonra bütün yapılandırmamiz gelicek sadece bizden kurulu olan mail adresimizin şifresini tekrar girmemiz gerekecek.

User Profile Wizard 3.7 linkinden indirmiş olduğum Profwiz isimli programi çalıştırıyorum.

Welcome to the User Profile Wizard bilgi ekrani geliyor karşımıza kuruluma devam etmek için NEXT diyerek devam ediyoruz.

User Account Information ekrani geliyor karşımıza bu ekranda Enter the domain bölümüne makinamin dahil edileceği Domain ismini yazmamiz gerekiyor. Enter the account name bölümünde ise Domain hangi kullanıcı ile oturum açılacak ise onu yazmamiz gerekiyor.

Enter the domain bölümüne makinamin bakicubuk.local isimli domain ortamina dahil edileceği için bakicubuk.local yaziyorum. Enter the account name bölümünde ise Domain Controller üzerinde oluşturmuş olduğum baki.cubuk ismi ile oturum açacağım için o kullanıcımı yaziyorum ve NEXT diyerek devam ediyorum.

Select a User Profile ekrani geliyor karşımıza bu ekranda localdeki hangi profili domain ortamimiza taşınacak ise onu seçmemiz gerekiyor. Hangi profili taşıyacak isek onu seçerek NEXT diyerek devam ediyoruz.

Migrating Profile ekraninda gördüğünüz gibi Domain Controller bulduğunu görüyoruz.

NOT : WORKGROUP makinanizi Active Directory Domain yapısına User Profile Wizard 3.7  yardimiyla taşımaya başlamadan önce DNS IP adresi yapılandırmaniza dikkat etmeniz gerekiyor eğer ortaminizdaki DHCP Server’iniz DNS Server IP Adresinizi dağıtmıyorsa o zaman makinaniz üzerinde bu IP adresini el ile yazmaniz gerekiyor yoksa bu ekranda Active Directory Domain ortamanizi bulamadiği için hata alabilirsiniz.

Migrating Profile ekraninda sizden Domain Controller üzerine dahil ederken kullanacağı Name ve Password soruyor.

Migrating Profile ekraninda Domain Controller üzerine makinami dahil etmek için administrator yöneticimi ve şifresini yaziyorum.

NOT: Domain ortamina dahil ederken normal bir kullanıcı ile Domain ortamina dahil edebilirsiniz.

Profilimiz şu anda taşınma işlemi başlıyor.

Migration Complete! olarak gördüyseniz eğer 🙂 makinanizi WORKGROUP daki profilinizi Domain ortaminza başarili bir şekilde taşımızşınız demektir.

Burada hata almanizin nedenleri Domain dahil edeceğiniz makinanin DNS bilgisinde Active Directory Domain sunucunuzun IP Adresinin olmamasindan kaynaklanabilir ya da Active Directory ortaminiz User Account Information ekraninda Enter the account name bölümünde yazmiş olduğunuz kullanıcınızı Active Directory Domain ortaminda açmamiş olabilirsiniz.

Congratulations! taşıma işlemimiz başariyla tamamlandi Finish diyerek Wizard ekranini kapatiyoruz.

Makinaniz üzerinde gerekli ayarlarin ve yapılandırmanin tamamlanmasi için makinanizi restart etmeniz gerekiyor YES diyerek makinamizi restart ediyoruz.

Gördüğünüz gibi makinamiz restart olduktan sonra bakicubuk\baki.cubuk ismi ile yani Domain dahil edilmiş bir şekilde açılıyor.

Makinamizin System üzerindeki bilgilerini kontrol ettiğimizde Domain ortamimiz dahil edildiğini görüyoruz.

Microsoft Outlook Domain ortamina taşıdıktan sonra tekrar çalıştırdığınızda şirket mailim ayni yapılandırılmış ve kurulumu bir şekilde geldiğini görüyoruz bizden sadece kurulu olan mail adresimizin şifresini tekrar girmemiz gerekecek.

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

Exit mobile version