Veeam Backup & Replication 10 Replication

0Merhaba

Veeam firmasının hem Microsoft Hyper-V hem de Vmware VMware vSphere platformları için geliştirilmiş olduğu Backup yazılımının yeni versiyonu ve yeni özelliklerinin bulunduğu Veeam Backup & Replication 10 18 Şubat 2020 tarihi itibariyle kullanıma sundu. Aslında 2019 ile birlikte Veeam Backup & Replication 9.5 Update 3’ten sonra Veeam Backup & Replication 10 versiyonun gelmesi hepimiz merakla ve heyecanla bekliyorduk ancak Veeam Forum’da yapılan açıklamada 2019 yılı içinde yayınlanacak olan Update serisi ile Veeam Backup & Replication kullanımına yeni özelliklerle devam edeceği bilgisi verildi. Veeam Backup & Replication 10 versiyonunu 2020 ilk çeyreğinde kullanıma sunulacağını bildirmişlerdi. 18 Şubat 2020 tarihi itibariyle Veeam Backup & Replication 10 versiyonu yeni özellikleri ile karşımıza çıktı.

Daha önceki yazılarımız da

  1. Veeam Backup & Replication 10 Kurulumu
  2. Veeam Backup & Replication 9.5 Update 10
  3. Veeam Backup & Replication 9.5 Update 4b Update 10
  4. Veeam Backup & Replication 10 Backup Repository Ekleme
  5. Veeam ONE 10 Kurulumu
  6. Veeam ONE 10 Agent Kurulumu
  7. Veeam Backup Enterprise Manager 10 Kurulumu
  8. Veeam Backup Enterprise Manager 10 Yapılandırması
  9. Veeam Backup & Replication 10 Hyper-V Host Ekleme
  10. Veeam Backup & Replication 10 VMware vSphere Host Ekleme
  11. Veeam Backup & Replication 10 Hyper-V Failover Cluster Host Ekleme
  12. Veeam Backup & Replication 10 Hyper-V Failover Cluster Backup Job Oluşturma
  13. Veeam Backup & Replication 10 VMware vSphere Backup Job Oluşturma
  14. Veeam Backup & Replication 10 Restore Entire VM
  15. Veeam Backup & Replication 10 Restore Entire VM 2
  16. Veeam Backup & Replication 10 Guest Files
  17. Veeam Backup & Replication 10 Guest Files 2
  18. Veeam Backup & Replication 10 Guest Files 3 
  19. Veeam Backup & Replication 10 Restore Entire VM
  20. Veeam Backup & Replication 10 Azure Blob Storage
  21. Veeam Backup & Replication 10 Instant VM Recovery
  22. Veeam Backup & Replication 10 Instant VM Recovery 2 yazılarını sizlerle paylaşmıştık.

Bu yazımızda da Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Virtual Machine ( Sanal Makine ) Replication ( Replikasyon ) yapılandırma işlemini anlatıyor olacağız.

2-in-1: Backup and Replication

Replikasyon artık bir lüks değil, yedekleme stratejinizin bir parçası. Veeam Backup & Replication 10 Replication sağladığı 2-in-1: Backup and Replication, size Virtual Machine ( Sanal Makine ) hemen kullanıma hazır durumda bulunan bir kopyasını sunar; böylece bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) arızalandığında beklemedeki Virtual Machine ( Sanal Makine ) derhal Failover ( Yük Devretme ) yapabilirsiniz.

  • Herhangi bir sanallaştırılmış uygulama için geliştirilmiş kesintisiz çalışırlık.
  • Kesintisiz Çalışırlık için iş yerinde ve ya felaket kurtarma için iş yeri dışında görüntü tabanlı replikasyon
  • Üretim ortamına etki etmeden, Backup ( Yedek ) dosyalarından replikasyon gerçekleştirme

Bulut tabanlı felaket kurtarma: hızlı ve güvenli

Artık her boyuttan işletme bulut tabanlı felaket kurtarmadan yerel olarak faydalanabilir. Veeam Cloud Connect sayesinde, Virtual Machine ( Sanal Makine ) replikalarınızı iş yeri dışına bir Veeam Cloud & Service Provider’a (VCSP) gönderebilir, böylece yerleşik Hizmet Olarak Felaket Kurtarma ( DRaaS ) aracılığıyla Kesintisiz Çalışırlık stratejinizi tamamlayabilirsiniz. Virtual Machine ( Sanal Makine ) replikalarınız için ikinci bir site oluşturup muhafaza etmenize gerek kalmaz.

  • Modern DRaaS sağlayıcılarına güvenli ve doğrudan bağlantı
  • Gerçek bulut tabanlı felaket kurtarma için ekonomik, görüntü tabanlı Virtual Machine ( Sanal Makine ) replikasyonu
  • VPN’e gerek olmadan

Yük Devretme ve yeniden çalışma

Replikasyon sizin emniyet ağınızdır. Üretimdeki bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) bozulursa, derhal birVirtual Machine ( Sanal Makine ) replikasına yük devretmek suretiyle, sorunu çözerken kullanıcıların en az kesintiyle hizmetlere ve uygulamalara erişebilmesini sağlayabilirsiniz. Felaket Kurtarma planınızı geliştirebilmeniz ve veri kaybını önlemeniz için replikasyonu kolaylaştırdık.

  • Replikanız, üretimdeki Virtual Machine ( Sanal Makine ) veya yeni bir konuma yük devrederek ya da replika Virtual Machine ( Sanal Makine ) yeni üretim Virtual Machine ( Sanal Makine ) yaparak çalışırken, işlerinize normal bir şekilde devam edin. Birden fazla replika geri yükleme noktalarını muhafaza edin; böylece en son replikanız bozuksa daha önceki bir geri yükleme noktasına dönmek seçenekleriniz arasında olur.
  • Yük devretmenin tamamını önceden planlayın ve yeni Yük Devretme Planlarımızı kullanarak tek bir tıkla başlatın. Replikalardan Virtual Machine ( Sanal Makine ) ekleyin, önyükleme sırası oluşturmak için sıralarını değiştirin ve bir önceki başlatmalardan başlamamaları için her bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) için gecikme süresi belirleyin.
  • Yeni Planlanmış Yük Devretme özelliğimizle veri merkezi geçişlerini kolaylaştırın veya üretim ana bilgisayarlarınıza bakım yapın. Planlanmış Yük Devretme, kaynak Virtual Machine ( Sanal Makine ) kapatır, yapılan tüm değişiklikleri hedef Virtual Machine ( Sanal Makine ) replike eder ve Virtual Machine ( Sanal Makine ) başlatır – bunları yaparken veri kaybına sebep olmaz ve kısa bir kesinti süresine neden olur.

Veeam Backup & Replication 10 konsolunu Connect diyerek açıyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsulu geliyor karışmıza Veeam Backup & Replication 10 konsolunda bulunan BACKUP & REPLICATION bölümü altında bulunan Jobs sekmesinden yapılandırıyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolunda bulunan BACKUP & REPLICATION bölümü altında Jobs sekmesi üzerinde sağ tuş Replication ya da üstteki Primary Jobs menüsü altında Replication tıklayarak Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Replication Job yapılandırma işlemini başlatabilirsiniz.

Eğer Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Veeam Backup & Replication 10 Hyper-V Host Ekleme, Veeam Backup & Replication 10 Hyper-V Failover Cluster Host Ekleme ve Veeam Backup & Replication 10 VMware ESXİ Host Ekleme işlemini yapmışsanız hem VMware vSphere ve hem de Microsoft Hyper-V aynı anda görüntülecektir.

Jobs ekranın da ortamımızda bulunan Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) ve ya Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde bulunan hangi Virtual Machine ( Sanal Makine ) için Replication ( Replikasyon ) işlemini yapacaksak Jobs ekranın da Name ( İsim ) bölümünde yapılandıracağız Replication Jobs ( Replikasyon Görev ) için bir Name ( İsim ) belirliyoruz.

Show advanced control bölümünde bulunan

  • Replica seeding (for low bandwidth DR sites) : Virtual Machine ( Sanal Makine )’leri uzak bir lokasyona Replication ( Replikasyon ) yapmayı planlıyorsanız ve Replication ( Replikasyon ) işleminin ilk çalışması sırasında network üzerinden gönderilen trafik miktarını azaltmak istiyorsanız bu seçeneği kullanabilirsiniz.
  • Network remapping (for DR sites with different virtual networks) : Disaster Recovery Site yapısı ile Production yapınız eşleşmiyorsa, Disaster Recovery Site yapısı ile Production yapınız için bir eşleme tablosu oluşturarak bu uyumsuzluğu bu seçenek ile çözebilirsiniz.
  • Replica re-IP (for DR sites with different IP addressing scheme) : Disaster Recovery Site yapısı ile Production yapınızın IP düzenleri eşleşmiyorsa, Microsoft Windows Virtual Machine ( Sanal Makine )’ler için Replication ( Replikasyon )IP adreslerinin yeniden yapılandırılmasını otomatikleştirerek çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Jobs ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Virtual Machines ekranın da ortamımızda bulunan Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) ve ya Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde Replication ( Replikasyon ) yapacağımız Virtual Machine ( Sanal Makine ) eklemek için Add… diyoruz.

Add Objects ekranın da Select objects bölümü altında bulunan Hosts and VMs sekmesi altında Replication ( Replikasyon ) Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde bulunan yapılandıracağımız FOCLUSTER isimli Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısını görüyoruz.

Add Objects ekranın da Select objects bölümü altında bulunan Hosts and VMs sekmesi altında Replication ( Replikasyon ) Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde bulunan yapılandıracağımız FOCLUSTER isimli Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısını üzerinde bulunan W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu seçiyoruz ve Add diyoruz.

Add Objects ekranın da Select objects bölümü altında bulunan Hosts and VMs sekmesi altında Replication ( Replikasyon ) yapılandıracağımız Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) ve ya Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısı bulunmuyorsa Veeam Backup & Replication 10 Hyper-V Host Ekleme ve Veeam Backup & Replication 10 Hyper-V Failover Cluster Host Ekleme yazıları ile gerekli yapılandırmayı yapabilirsiniz.

Virtual Machines ekranın da ortamımızda bulunan Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) ve ya Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde Replication ( Replikasyon ) yapacağımız Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz Virtual machines to replicate bölümüne ekleniyor. Virtual Machines ekranında ortamımızda bulunan ortamımızda buluna farklı Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucuları üzerinde bulunan Virtual Machine ( Sanal Makine ) ya da  aynı Microsoft Hyper-V Failover Cluster sunucuları üzerinde bulunan diğer Virtual Machine ( Sanal Makine ) ekleyebilirsiniz. Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) ve ya Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısını direkt olarak ekleyerek Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) ve ya Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde Replication ( Replikasyon ) yapılandırması için de olmasını istemediğiniz Virtual Machine ( Sanal Makine ) Exclusions diyerek yapılandırma dışında tutabilirsiniz.

Virtual Machines ekranın da Replication ( Replikasyon ) yapılacak olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) Name bölümünde ismini Type bölümünde VM ( Virtual Machine ( Sanal Makine ) ) ve Size bölümünde boyutu görüntülenmektedir.

Virtual Machines ekranın da Replication ( Replikasyon ) yapılandırmasını tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Destination ekranın da Host or cluster bölümünde Replication ( Replikasyon ) yapılacak olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) ortamımızda bulunan diğer hedef Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) ve ya Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısındaki sunucumuzu seçmek için Choose… diyoruz.

Select Server ekranın da Select server bölümü altında bulunan Hosts sekmesi altında Replication ( Replikasyon ) Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde bulunan yapılandıracağımız FOCLUSTER isimli Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısını görüyoruz.

Select Server ekranın da Select server bölümü altında bulunan Hosts sekmesi altında Replication ( Replikasyon ) Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde bulunan yapılandıracağımız FOCLUSTER isimli Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısı içinde bulunan W19NOD1 isimli Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan sunucumuzu seçiyoruz ve OK diyoruz.

Destination ekranın da hedef W19NOD1 isimli Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan sunucumuzun bağlantısı kontrol ediliyor.

Destination ekranın da Host or cluster bölümünde Replication ( Replikasyon ) yapılacak olan hedef W19NOD1 isimli Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan sunucumuzun geldiğini görüyoruz. Patch bölümünde W19NOD1 isimli Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan sunucumuz üzerinde default olarak C:\Replicas dizini altına Replication ( Replikasyon ) işlemi yapılacaktır.

Destination ekranın da Choose diyerek default dizini Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) ve ya Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısındaki sunucumuz üzerinde farklı bir dizinde yapılandırabilirsiniz.

Destination ekranın da Pick patch diyerek default dizini Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) ve ya Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısındaki sunucumuz üzerinde seçtiğiniz Virtual Machine ( Sanal Makine ) için farklı bir dizinde yapılandırabilirsiniz.

Choose VM Files Location ekranın da Add VM diyerek Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) ve ya Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısındaki sunucumuz üzerinde seçtiğiniz Virtual Machine ( Sanal Makine ) ekleyebilirsiniz.

Add Objects ekranın da Select objects bölümü altında bulunan Hosts and VMs sekmesi altında Replication ( Replikasyon ) Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde bulunan W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu seçerek ve Add diyebilirsiniz.

Choose VM Files Location ekranın da Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde bulunan W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz için Patch diyerek farklı bir dizin belirleyebilirsiniz.

Select Folder ekranın da Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde bulunan W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz için farklı bir dizin belirleyebilirsiniz. Biz W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz için default olarak dizin üzerine alınması için herhangi farklı bir dizin seçmiyoruz.

Destination ekranın da biz default olarak bırakıyoruz ve gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Job Settings ekranın da Repository for replica metadata bölümünde daha önceki yazımızda anlatmış olduğumuz Veeam Backup & Replication 10 Backup Repository Ekleme yazısında olduğu gibi Backup Repository görüyoruz.

Replica settings bölümü altında VM name suffix sekmesinde Replication ( Replikasyon ) yapılacak olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) Name ( İsmi ) sonuna _replica koyulacağını görüyoruz. Dilerseniz farkli bir Name ( İsim ) belirleyebilirsiniz.

Retention policy bölümü altında Restore points sekmesinde default olarak Replication ( Replikasyon ) noktasının ne kadar süre saklanacağını yapılandırabilirsiniz.

Job Settings ekranın da Advanced diyoruz.

Advanced Settings ekranın da Traffic sekmesinde

Data reduction seçeneği altında bulunan

Exclude swap file blocks : Swap ( Takas ) dosya bloklarını hariç tutmak bu seçeneği seçebilirsiniz.

Exclude delete file blocks : Silinen dosya bloklarını hariç tutmak bu seçeneği seçebilirsiniz.

Compression Level : Alınan Backup ( Yedek ) sıkıştırma seviyesini yapılandırabilirsiniz.

Compression Level seçeneğini None, Dedupe-friendly, Optimal (recommended), High ve Extreme olarak yapılandırabilirsiniz.

  • None : Backup ( Yedek ) dosyalarını ve Virtual Machine ( Sanal Makine ) dosyalarını donanım Compression ( Sıkıştırma ) ve Deduplication ( Tekilleştirme ) destekleyen depolama donanımı kullanmayı planlıyorsanız Compression ( Sıkıştırma ) seviyesi belirlemek önerilmez.
  • Dedupe-friendly: Çok düşük CPU kullanımı için optimize edilmiş bir Compression ( Sıkıştırma ) seviyesidir. Backup ( Yedek ) Proxy üzerindeki yükü azaltmak istiyorsanız, bu sıkıştırma düzeyini seçebilirsiniz.
  • Optimal (recommended) : Önerilen Compression ( Sıkıştırma ) seviyesidir. Backup ( Yedek ) dosyasının boyutu ile Backup ( Yedek ) prosedürünün süresi arasında en iyi oranı sağlar.
  • High : Yüksek Compression ( Sıkıştırma ) seviyesidir, Yaklaşık olarak 10 kat daha yüksek CPU kullanmaktadır. Optimum seviyede ek 10 % sıkıştırma oranı sağlar.
  • Extreme : Aşırı Compression ( Sıkıştırma ), Backup ( Yedek ) dosyasının en küçük boyutunu sağlar, ancak yedekleme performansını azaltır. Exreme Compression ( Sıkıştırma ) seçeneğini kullanmak istiyorsanuz Multi Core CPUs ( 6 Cores Önerilir ) Backup Proxies çalıştırmanız önerilmektedir.

Storage Optimization : Veeam Backup & Replication, Virtual Machine ( Sanal Makine )’leri işlemek için farklı boyuttaki veri bloklarını kullanır. Veri bloğu boyutu, yedekleme hedefi olarak seçtiğiniz depolama türüne bağlıdır.

Advanced Settings ekranın da Notifications sekmesinde ilgili yapılandırmış olduğunuz Backup ( Yedek ) için Backup tamamlanması ya da herhangi bir hata alması durumunda e-mail olarak uyarıda bulunmasını yapılandırabilirsiniz. Ancak bunun için Veeam Backup & Replication 10 konsolu üzerinde General Options menüsünde bulunan E-mail Settings ayarlarını yapılandırmanız gerekmektedir.

Advanced Settings ekranın da Hyper-V sekmesinde

Enable Hyper-V guest quiescense : Veeam Backup & Replication genellikle Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde Backup ( Yedek ) işlemi için Microsoft VSS özelliğinden yararlanarak Veeam Backup & Replication uygulamaya duyarlı bir şekilde Backup ( Yedek ) alması önerilir. Microsoft VSS özelliğinden yararlanarak Application-aware Processing ( Uygulamaya Duyarlı ) herhangi bir nedenle kullanılamazsa, Enable Hyper-V guest quiescense seçeneği seçerek Veeam Backup & Replication, Backup ( Yedek ) yöntemini aşağıdaki şekilde seçecektir :

  • Virtual Machine ( Sanal Makine ) Online ( Çevrimiçi ) Backup ( Yedek ) için tüm gereksinimleri karşılıyorsa, Veeam Backup & Replication Online ( Çevrimiçi ) yedekleme yöntemini kullanır.
  • Virtual Machine ( Sanal Makine ) Online ( Çevrimiçi ) Backup ( Yedek ) gereksinimlerini karşılamıyorsa Veeam Backup & Replication Offline ( Çevrimdışı ) Backup ( Yedek ) yöntemini kullanır. Offline ( Çevrimdışı ) Backup ( Yedek ) sırasında bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) kısa bir süre için askıya kalır.

Seçilen Backup ( Yedek ) yöntemi, işteki tüm Virtual Machine ( Sanal Makine )’ler için geçerlidir. Ancak, Virtual Machine ( Sanal Makine )’ler için Application-aware Processing ( Uygulamaya Duyarlı ) etkinleştirirseniz, Application-aware Processing ( Uygulamaya Duyarlı ) işlem ayarları seçilen Backup ( Yedek ) yönteminden daha yüksek önceliğe sahip olacaktır.

Take crash consistent backup instead of suspending VM : Eğer Virtual Machine ( Sanal Makine )’leri askıya almak istemiyorsanız, Bu durumda, Veeam Backup & Replication, bir Virtual Machine ( Sanal Makine )’nin kilitlenme tutarlı bir Backup ( Yedek ) oluşturur.

Changed Block Tracking : Veeam Backup & Replication Incremantal Backup işlemi gerçekleştirdiğinde, önceki Backup Job işleminden sonra hangi veri bloklarının değiştiğini kontrol etmesi gerekir. Değişen veri bloklarının listesini almak için Veeam Backup & Replication, Changed Block Tracking özelliğini kullanır yani CBT kullanır. Changed Block Tracking özelliğini artan yedeklemelerin hızını ve verimliliğini artırır.

Allow processing of multiple VMs with a single volume snapshot  : Bu seçenek, Microsoft Hyper-V ortamında Snapshot ( Anlık Görüntü ) iş yükünü azaltmaya yardımcı olur. Backup ( Yedek ) başladığında, Veeam Backup & Replication Virtual Machine ( Sanal Makine )’leri gruplandırır ve Microsoft Hyper-V’yi, işlenen her Virtual Machine ( Sanal Makine ) için bir Snapshot ( Anlık Görüntü ) oluşturmak yerine, bir grup Virtual Machine ( Sanal Makine ) için bir birim Snapshot ( Anlık Görüntü ) oluşturmak üzere tetikler.

Veeam Backup & Replication, aşağıdaki gereksinimleri karşılayan bir grup Virtual Machine ( Sanal Makine ) için tek bir birim Snapshot ( Anlık Görüntü ) oluşturabilir :

  • Virtual Machine ( Sanal Makine )’ler aynı Microsoft Hyper-V Hostu üzerinde bulunmalıdır.
  • Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucularını Virtual Harddisk ( VHD ) dosyalarının bulunduğu dizin ile Snapshot ( Anlık Görüntü ) oluşturma için aynı Volume Shadow Copy Service ( VSS ) sağlayıcısı üzerinde kullanmalıdır.
  • Gruptaki Virtual Machine ( Sanal Makine ) sayısı sınırlıdır : Yazılım bazlı Volume Shadow Copy Service ( VSS ) sağlayıcısı için 4 Virtual Machine ( Sanal Makine ), Donanım bazlı Volume Shadow Copy Service ( VSS ) sağlayıcısı için 8 Virtual Machine ( Sanal Makine ) dır.
  • Veeam Backup & Replication, Backup ( Yedek ) için kullanılan Snapshot ( Anlık Görüntü ) oluşturma yöntemini temel alarak Virtual Machine ( Sanal Makine )’leri gruplandırır: Transactionally consistent (VSS) ( İşlemsel olarak tutarlı ) ve ya Crash-consistent ( Kilitlenme tutarlı )

Advanced Settings ekranın da Scripts sekmesinde Backup ( Yedek ) öncesinde ve sonrasında Scripts çalıştırabillirsiniz.

Advanced Settings ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Job Settings ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Data transfer ekranın da Source proxy bölümünde Default Proxy sunucusu direkt olarak geliyor.

Data transfer mode bölümünde default olarak Direct seçimi gelmektedir. Throught built-in WAN accelerators seçeneği ile devam etmek için Veeam Backup & Replication Enterpsie Plus Edition lisansına sahip olmamız gerekmektedir.

Trought built-in WAN accelerators nedir ?

Yerleşik WAN hızlandırma, genel ön belleğe alma, değişken blok uzunluğunda veri parmak izi alma ve trafik sıkıştırma kullanarak bant genişliği gereksinimlerini önemli ölçüde azaltırken çoklu WAN optimizasyonu da mevcut bant genişliğinizin mümkün olan en iyi şekilde kullanılmasını sağlar. En iyisi de, dağıtılacak gereçler, yüklenecek Virtual Machine ( Sanal Makine ) veya ana bilgisayar tabanlı aracılar ya da yapılacak ağ altyapısı değişiklikleri yoktur.

Veeam’in Yerleşik WAN Hızlandırması :

  • Virtual Machine ( Sanal Makine ) ham veri aktarımına göre iş yeri dışına 50 kat daha hızlı aktarım yapmasına yardımcı olur
  • Yedekleri kopyalarken ve WAN üzerinden replika oluştururken, bant genişliği tüketimini en aza indirir
  • Güvenilmez ve yüksek gecikme süreli ağ bağlantılarını destekler
  • Mevcut ağ altyapısında herhangi bir değişiklik gerektirmez.

Data transfer ekranın da Source proxy bölümünde eğer ortamımızda birden fazla Proxy sunucumuz bulunuyorsa ya da Replication ( Replikasyon ) verisinin taşınırken kaynak site ve hedef site daki kullanacağı Veeam Backup Proxy sunucumuzu seçmek için Choose diyebilirsiniz.

Data transfer ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Guest Processing ekranın da iki seçenek yer almaktadır.

  • Enable application-aware image processing : Microsoft Active Directory, Microsoft Exchange, Microsoft SharePoint, Microsoft SQL Server ve ya Oracle uygulamalarını çalıştıran Virtual Machine ( Sanal Makine )’lerin bu uygulamaların veri kaybı olmadan doğru şekilde kurtarılmasını garanti etmektedir.

Guest Processing ekranın da Enable application-aware image processing seçeneğini işaretliyoruz ve Applications diyoruz.

Enable application-aware image processing : Microsoft Active Directory, Microsoft Exchange, Microsoft SharePoint, Microsoft SQL Server ve ya Oracle uygulamalarını çalıştıran Virtual Machine ( Sanal Makine )’lerin bu uygulamaların veri kaybı olmadan doğru şekilde kurtarılmasını garanti etmektedir.

Application-Aware Processing Options ekranın da Edit diyoruz.

Processing Options ekranın da General sekmesinde

Applications seçeneği ile

  • Require successfull processing (recommended ) : Virtual Machine ( Sanal Makine ) içinde bulunan uygulamaları kontrol etmesini sağlayabilirsiniz.
  • Try application processing, but ignore failures : Virtual Machine ( Sanal Makine ) içinde bulunan uygulamaları kontrol etmesini ve herhangi bir hata varsa dikkate almamasını sağlayabilirsiniz.
  • Disable application processing : Virtual Machine ( Sanal Makine ) içinde bulunan uygulamaları kontrol etmemesini sağlayabilirsiniz.

Transaction logs seçeneği ile

  • Process transaction logs with this job : Microsoft Exchange Server,Microsoft SQL Server ve Oracle ilgili uygulamaların Transsaction Log dosyalarında herhangi bir işlem yapılmaz.
  • Perform copy only : Microsoft Exchange Server,Microsoft SQL Server ve Oracle ilgili uygulamaların Transsaction Log dosyalarında yalnızca kopyalama işlemi yapılır.

Processing Options ekranın da Exclusions sekmesinde Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerindeki belirli dosya ve klasörleri Replication ( Replikasyon ) yapmak istemiyorsanız. Bunları Backup ( Yedek ) çıkarabilirsiniz. Bu seçeneğin Veeam Backup & Replication Enterprise ve Veeam Backup & Replication Enterprise Plus sürümlerinde kullanılabildiğini unutmayın.

Processing Options ekranın da Scripts sekmesin de VSS’yi desteklemeyen Virtual Machine ( Sanal Makine )’leri Backup ( Yedek ) almayı planlıyorsanuz. Virtual Machine ( Sanal Makine )’yi desteklemek için Veeam Backup & Replication’ın hangi komut dosyalarını kullanması gerektiğini belirtebilirsiniz. Veeam Backup & Replication Virtual Machine ( Sanal Makine ) Snaphost ( Anlık Görüntü ) almadan önce Virtual Machine ( Sanal Makine ) tutarlı bir duruma getirmek için Virtual Machine ( Sanal Makine ) dosya sistemini ve uygulama verilerini komut dosyası çalıştırarak Virtual Machine ( Sanal Makine ) Snaphost ( Anlık Görüntü ) oluşturulduktan sonra, çözülme sonrası komut dosyasıVirtual Machine ( Sanal Makine )’yi ve uygulamaları ilk durumlarına getirir.
Processing Options ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Application-Aware Processing Options ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Guest Processing ekranın da bulunan Enable application-aware image processing seçeneğini yapılandırmanız durumunda Virtual Machine ( Sanal Makine ) içinde bulunan uygulamalara ulaşmak ve uygulamaları kontrol etmek için Guest interaction proxy bölümünde yapılandırmamız gerekmektedir.

Guest interaction proxy bölümünde Choose diyoruz.

Guest interaction proxy ekranın da Automatic selection ya da Prefer the following guest interaction proxy servers olarak yapılandırabilirsiniz.
Guest Interaction Proxy  : Ortamınızda performansı artırmak için birden çok Guest Interaction Proxy kullanabilirsiniz. Birden çok Guest Interaction Proxy, bir Guest Interaction Proxy tarafından gerçekleştirilen aynı Backup ( Yedek ) ya da Replication ( Replikasyon ) işlemi ile karşılaştığın da Virtual Machine ( Sanal Makine )’lerde çalışma zamanı işlemlerini daha hızlı işlem yapılacaktır. Birden çok Remote Site sahip yapılarda Backup ( Yedek ) ya da Replication ( Replikasyon ) altyapısında, her Remote Site bir Guest Interaction Proxy’si yapılandırabilirsiniz. Bu yapılandırma Backup ( Yedek ) ya da Replication ( Replikasyon ) altyapısında sunucusundaki yükü azaltabilir ve Backup Server ile Remote Site arasında daha az trafik üretebilir. Guest Interaction Proxy işlevi, Veeam Backup & Replication Enterprise ve Veeam Backup & Replication Enterprise Plus versiyonlarında kullanılabilir.
  • Guest Interaction Proxy yapılandırması bir Microsoft Windows sunucusu üzerinde ( Physical ( Fiziksel ) ya da Virtual ( Sanal ) yapılandırılabilir.
  • Guest Interaction Proxy yapılandırması için yapılandıracağınız sunucunun Veeam Backup & Replication konsoluna eklemeniz gerekir.
  • Guest Interaction Proxy yapılandırması Virtual Machine ( Sanal Makine )’ye bağlantı sağlaması için LAN ve ya VIX bağlantısı olmalıdır. Her iki bağlantıyı da kurmanız gerekmez. Yalnızca bir bağlantı yeterlidir.

Guest OS credentials bölümünde Virtual Machine ( Sanal Makine ) ulaşmasi için bir Credentials ( Kimlik Bilgisi ) eklemek için Add diyebiliriz.

Guest OS credentials bölümünde Virtual Machine ( Sanal Makine ) ulaşmasi için Veeam Backup & Replication 10 Kurulumunda daha önce yapılandırdığımız yetkili Credentials ( Kimlik Bilgisi ) listeden seçebiliriz.

Customize guest OS credentials for individual machine and operating systems seçeneği ile Virtual Machine ( Sanal Makine ) için farklı bir Credentials ( Kimlik Bilgisi ) ekleyebilirsiniz.

Guest OS Credentials ekranın da Virtual Machine ( Sanal Makine ) için Add diyerek farklı bir Credentials ( Kimlik Bilgisi ) ekleyebilirsiniz.

Guest OS Credentials ekranın da Virtual Machine ( Sanal Makine ) için Set Users diyerek Standard credentials ( Standart Kimlik Bilgisi ) ya da Linux credentials ( Kimlik Bilgisi ) ekleyebilirsiniz.

Guest OS Credentials ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Guest Processing ekranın da Test Now diyerek yapılandırmayı kontrol ediyoruz.

Guest Credentials Test ekranın da test işleminin başladığını ve başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Guest Credentials Test ekranın da test işleminin başladığını ve başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz. Close diyerek Guest Credentials Test ekranını kapatıyoruz.

Guest Processing ekranın da gerekli yapılandırmayi tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Schedule ekranın da Replication ( Replikasyon ) alma sürelerini yapılandırdığımız ekrandır.

  • Daily at this time : Günlük olarak belirlenen saatte ve haftanın belirlediğiniz günlerinde çalışmasını yapılandırabilirsiniz
  • Montly at this time : Aylık olarak belirlenen saatte ve Ay içinde belirlediğiniz günlerinde çalışmasını yapılandırabilirsiniz.
  • Periodically every : Hours ( Saat ), Minutes ( Dakika ) ve Continunosly ( Sürekli ) olarak belirlenen aralıklarla çalışmasını yapılandırabilirsiniz. Örneğin sabah 9.00 ile akşam 18.00 arasında her 2 saatte bir çalıştır. Örneğin sabah 9.00 ile akşam 18.00 arasında her 2 saatte bir çalıştır.
  • After this Job : Daha önce yapılandırmış olduğunuz bir Backup Job bittikten sonra otomatik olarak çalışmasını yapılandırabilirsiniz
  • Automatic retry seçeneği altında bulunan
    • Retry failed items processing : Herhangi bir sorundan dolayı hata verirse Backup Job kaç defa yeniden çalışacağını yapılandırabilirsiniz.
    • Wait before each retry attempt for : Herhangi bir sorundan dolayı hata verirse Backup Job ne kadar bekleyeceğini yapılandırabilirsiniz.
  • Backup Window : Eğer görev belirlenen saatlerde tamamlanmamış ise iptal edebilirsiniz.

Schedule ekranın da Daily at this time olarak yapılandırmayı tamamladıktan sonra Apply diyerek Replication Job ( Replikasyon Görev ) oluşturuyoruz.

Summary ekranın da Replication ( Replikasyon ) yapmış olduğumuz yapılandırmanın özet bilgisi yer almaktadır.

  • Name : Replication ( Replikasyon ) işleminden sonra oluşturulacak olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) ismini görüyoruz.
  • Target VM name : Replication ( Replikasyon ) işleminin hangi dizine yapılacağını görüyoruz.
  • Type : Ortamdaki Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster sunucularımız üzerinde Replication ( Replikasyon ) işleminin Hyper-V Replication olarak görüyoruz.
  • Source items : Ortamdaki Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster sunucularımız üzerinde hangi Virtual Machine ( Sanal Makine ) Replication ( Replikasyon ) işleminin yapılacağını görüyoruz.
  • Replica destination : Altında bulunan Host bölümünde ortamdaki Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster sunucularımız üzerinde Replication ( Replikasyon ) işleminin yapılacağını, Patch bölümünde Replication ( Replikasyon ) işleminin hangi dizine yapılacağını görüyoruz.
  • Replica suffix : Ortamdaki Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster sunucularımız üzerinde bulunan Virtual Machine ( Sanal Makine ) Replication ( Replikasyon ) işleminde W19FILE_replica olarak yapılandırılacağını görüyoruz.
  • Restore points to keep : Ortamdaki Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster sunucularımız üzerinde bulunan Virtual Machine ( Sanal Makine ) Replication ( Replikasyon ) işleminde ne kadar Restore ( Geri Yükleme ) noktası yapılandırılacağını görüyoruz.
  • Source proxies : Herhangi bir proxies yapılandırmadığınız için burada herhangi bir yapılandırma görmüyoruz.
  • Command line to start the job on backup server : Replication Job yapılandırma işleminin hangi dizinde çalışacağını görüyoruz.

Summary ekranın da Run the job when I click Finish seçeneğini işaretlersek Replication Job yapılandırma işlemi tamamlandıktan sonra otomatik olarak başlayacaktır.

Summary ekranın da Run the job when I click Finish seçeneğini işaretliyoruz ve Replication Job yapılandırma işlemi tamamlandıktan sonra otomatik olarak başlamasını sağlıyoruz.

Summary ekranın da Finish diyerek yapılandırmayı tamamlıyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolunda bulunan BACKUP & REPLICATION bölümü altında Jobs sekmesi üzerinde yapılandırmış olduğumuz Replication Job ( Replikasyon Görev ) Running ( Çalışan ) olarak görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolunu kontrol ettiğimizde oluşturduğumuz Replication ( Replikasyon ) Success ( Başarılı ) olarak tamamlandığını görüyoruz.

Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde bulunan W19NOD1 isimli sunucumuz üzerinde default olarak C:\Replicas dizini altına Replication ( Replikasyon ) işlemi sonrasında dosyaların geldiğini görüyoruz.

Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde bulunan W19NOD1 isimli sunucumuzun Microsoft Hyper-V Manager konsolunu açtığımızda W19FILE_replica olarak Virtual Machine ( Sanal Makine ) geldiğini görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolunu kontrol ettiğimizde oluşturduğumuz Replicas menüsü altında yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) Status bölümünde Ready ( Hazır ) olarak beklediğini görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

Bir yanıt yazın

Back To Top