Site icon Baki CUBUK

Veeam Backup & Replication 10 Scale-Out Backup Repository

Merhaba

Veeam firmasının hem Microsoft Hyper-V hem de Vmware VMware vSphere platformları için geliştirilmiş olduğu Backup yazılımının yeni versiyonu ve yeni özelliklerinin bulunduğu Veeam Backup & Replication 10 18 Şubat 2020 tarihi itibariyle kullanıma sundu. Aslında 2019 ile birlikte Veeam Backup & Replication 9.5 Update 3’ten sonra Veeam Backup & Replication 10 versiyonun gelmesi hepimiz merakla ve heyecanla bekliyorduk ancak Veeam Forum’da yapılan açıklamada 2019 yılı içinde yayınlanacak olan Update serisi ile Veeam Backup & Replication kullanımına yeni özelliklerle devam edeceği bilgisi verildi. Veeam Backup & Replication 10 versiyonunu 2020 ilk çeyreğinde kullanıma sunulacağını bildirmişlerdi. 18 Şubat 2020 tarihi itibariyle Veeam Backup & Replication 10 versiyonu yeni özellikleri ile karşımıza çıktı.

Daha önceki yazılarımız da

  1. Veeam Backup & Replication 10 Kurulumu
  2. Veeam Backup & Replication 9.5 Update 10
  3. Veeam Backup & Replication 9.5 Update 4b Update 10
  4. Veeam Backup & Replication 10 Backup Repository Ekleme
  5. Veeam ONE 10 Kurulumu
  6. Veeam ONE 10 Agent Kurulumu
  7. Veeam Backup Enterprise Manager 10 Kurulumu
  8. Veeam Backup Enterprise Manager 10 Yapılandırması
  9. Veeam Backup & Replication 10 Hyper-V Host Ekleme
  10. Veeam Backup & Replication 10 VMware vSphere Host Ekleme
  11. Veeam Backup & Replication 10 Hyper-V Failover Cluster Host Ekleme
  12. Veeam Backup & Replication 10 Hyper-V Failover Cluster Backup Job Oluşturma
  13. Veeam Backup & Replication 10 VMware vSphere Backup Job Oluşturma
  14. Veeam Backup & Replication 10 Restore Entire VM
  15. Veeam Backup & Replication 10 Restore Entire VM 2
  16. Veeam Backup & Replication 10 Guest Files
  17. Veeam Backup & Replication 10 Guest Files 2
  18. Veeam Backup & Replication 10 Guest Files 3 
  19. Veeam Backup & Replication 10 Restore Entire VM
  20. Veeam Backup & Replication 10 Azure Blob Storage
  21. Veeam Backup & Replication 10 Instant VM Recovery
  22. Veeam Backup & Replication 10 Instant VM Recovery 2
  23. Veeam Backup & Replication 10 Replication
  24. Veeam Backup & Replication 10 Replication Failover yazılarını sizlerle paylaşmıştık.

Bu yazımızda ortamımız da bulunan Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Scale-Out Backup Repository yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

Altından kalkılması gereken veri yükünün giderek arttığı bugünlerde Bilgi Teknolojileri Backup ( Yedek ) depolama yönetimi günümüz kuruluşları için zorlu ve pahalı bir mesele olmaya devam ediyor. Geleneksel Backup ( Yedek ) çözümlerinin sunduğu verimsiz yöntemler sorunu daha da içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. Bu durum nedeniyle kaynaklanan Backup ( Yedek ) deposu sorunları, ek yönetim ve maliyet yüküne yol açıyor, büyük miktarda depolama alanının kullanılmadan kalıp boşa harcanmasına neden oluyor.

Kurumlarda Backup ( Yedek ) deposu yönetimini kolaylaştırıp Bilgi Teknolojileri iş yükünü önemli ölçüde azaltacak, Backup ( Yedek ) deposu donanım harcamalarını azaltarak veri koruma bütçesi üzerindeki etkiyi hafifletecek bir yönteme ihtiyac vardı. Veeam Backup & Replication v9’da sunulan ve Backup ( Yedek ) deposunu yönetme biçiminizde devrim niteliğinde bir değişim yapacak olan bir özellik olan Scale-out Backup Repository özelliği, birden fazla Backup ( Yedek ) depolama aracından tek bir ölçeklenebilir Backup ( Yedek ) havuzu oluşturarak geleneksel Backup ( Yedek ) depolama çözümlerinin yönetiminde karşılaşılan sorunları çözüyor. Scale-out Backup Repository özelliği Backup ( Yedek ) deposunun daha verimli yönetilmesini ve kullanılmasını sağlayan Backup ( Yedek ) deposu aracılığıyla yazılım tanımlı bir özet düzeyi oluşturarak Backup ( Yedek ) deposu ve Backup ( Yedek ) görevi yönetimini önemli oranda basitleştiriyor.

Bilgi Teknolojileri giderek büyüyen miktarda veriyle yönetmesi gerekiyor. Özellikle de kuruluşlar için ortam büyüdükçe sorunlar da artıyor. Kuruluşların bu sorunları çözmeye çalışırken bir yandan da Backup ( Yedek ) harcamaların, Backup ( Yedek ) depolama kapasitesinin, Backup ( Yedek ) zaman aralıklarının ve bu sistemlerle ilişkili yönetim harcamalarının sıkı bir şekilde kontrol etmesi gerekiyor. Altından kolayca kalkılabilecek bir durum olmaktan çıkıyor.

Veeam bu sorunlardan bazılarını Backup ( Yedek ) kopyalama işleri ve referans mimarisi aracılığıyla çözmeyi başardı. Referans mimarisi, en yüksek hızda Backup ( Yedek ) ve Restore ( Geri Yükleme ) yapılabilmesi için hızlı ve ufak bir ilk katman sunarken, bekletmeyi bütçe sınırları dahilinde genişletebilmek amacıyla Backup ( Yedek ) kopyalarının depolanması için kullanılan ikinci katman geniş ve nispeten daha ucuzdur. Buna rağmen bu havuzların yönetilmesi sorununun, ilk seçim, zaman içindeki alan tüketimi, havuz içeriğinin yeniden dengelenmesi, yeniden kullanım ve kullanıma son verilmesi sırasında da ele alınması gerekir. Veeam Scale-out Backup Repository, Veeam Backup & Replication v9 ile birlikte kullanıma sunulan, Backup ( Yedek ) deposu yönetimi için yeni bir yöntem sunmayı ve biraz önce ele aldığımız sorunları ortadan kaldırmayı amaçlayan yeni bir özelliktir.

Veeam Scale-out Backup Repository, birden fazla “ Basit ” havuzdan oluşan mantıksal bir varlıktır. Bu havuzlar, tüm Backup ( Yedek ) ve Backup ( Yedek ) kopyalama işi operasyonlarında kullanılabilen tek bir soyutlanmış nesne halinde bir araya getirilir. Scale-out Backup Repository, alanı dolan orta ve büyük ölçekli müşterilerin havuzlarını genişletmek için başvurabileceği son derece kolay bir yöntemdir. Backup ( Yedek ) zincirlerinin yerini uzun süren elverişsiz işlemlerle değiştirmek yerine kullanıcılar, mevcut Scale-out Repository’ye yeni bir kapsam ( yani Veeam Backup & Replication v9 tarafından desteklenen “ Basit ” yedekleme havuzlarından biri ) ekleyebilir veya birden fazla havuzu birleştirerek yenisini oluşturabilir. Yeni bir Scale-out Backup Repository kurmak son derece kolaydır. Tek gereken, halen Veeam Backup & Replication v9’a ekli olan en az iki basit havuzdur.

NOT: Yükleme sırasında oluşturulan varsayılan Backup ( Yedek ) havuzu, Yapılandırma Backup ( Yedek ) hedefi olmadığı sürece bir Scale-out Backup Repository’de kullanılamaz. Bunun nedeni, Scale-out Backup Repository’nin bu türden işleri desteklememesidir. Varsayılan havuzun bir Scale-out Backup Repository’ye eklenmesi gerekiyorsa Yapılandırma Backup ( Yedek ) hedefini değiştirebilirsiniz. Veeam Backup & Replication v9 lisans yükseltmesine sahip olan mevcut Veeam müşterileri, Backup ( Yedek ) ve ya Backup ( Yedek ) kopyalama işlerini normalde depoladıkları konumda en az bir havuza sahip oldukları için ön koşulları karşılamaktadır. Tek bir Scale-out Backup Repository’de gruplandırılacak en az iki havuza sahip olmak, daha sonra inceleyeceğimiz yerleştirme ilkelerinden daha iyi yararlanılmasını sağlar.

Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Scale-Out Backup Repository yapılandırmasına başlıyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolunu Connect diyerek açıyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolu geliyor karşımıza.

Veeam Backup & Replication 10 konsolu üzerinde BACKUP INFRASTRUCTURE menüsü altında bulunan Scale-out Repositories sekmesinden Scale-out Repository yapılandırmasını yapabilirsiniz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolu üzerinde BACKUP INFRASTRUCTURE menüsü altında bulunan Scale-out Repositories üstünde sağ tuş Add scale-out backup repository ya da Manage Scale-out Repository menüsünde bulunan Add Scale-out Repository tıklayarak Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Scale-out Repository yapılandırması başlatıyoruz.

Name ekranın da Veeam Backup & Replication 10 üzerinde yapılandıracağımız Scale-out Backup Repository için bir Name ( İsim ) belirliyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Performance Tier ekranın da Scale-out Backup Repository yapılandırması için sunucumuz üzerinde bulunan Backup Repository hangilerini ekleyeceğimizi seçmemiz gerekmektedir.

Performance Tier ekranın da Add diyerek Backup Repository seçiyoruz.

Extents ekranın da Scale-out Backup Repository olarak yapılandırabileceğimiz Backup Repository görüyoruz. Daha önceki yazımız da Veeam Backup & Replication 10 Backup Repository Ekleme yazısını sizlerle paylaşmıştık. BAKICUBUK_Backup Repository2 ve BAKICUBUK_Backup Repository3 yapılandırmasını bu şekilde yapılandırdık.

Extents ekranın da Scale-out Backup Repository olarak yapılandıracağımız BAKICUBUK_Backup Repository2 ve BAKICUBUK_Backup Repository3 isimli Backup Repository’leri seçiyoruz ve OK diyoruz.

Performance Tier ekranın da Scale-out Backup Repository olarak yapılandıracağımız Backup Repository seçtikten Advanced diyoruz.

Performance Tier ekranın da Advanded Settings seçeneği altında Use pe-VM backup files (recommended ) ve Perform full backup when required extent is off line seçenekleri bulunmaktadır.

Performance Tier ekranın da Advanded Settings ekranında herhangi bir değişiklik yapmıyoruz ve OK diyerek devam ediyoruz.

Performance Tier ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Placement Policy ekranın da Data locality ve Performance seçenekleri bulunmaktadır.

Data locality : Aynı Backup ( Yedek ) işlemine ait olan Backup ( Yedek ) dosyalarını birlikte depolamak istiyorsanız Data locality seçeneği seçmeniz gerekmektedir. Bu durumda, Full Backup ( Tam Yedek ) dosyası ve sonraki Incremental Backup ( Artımlı Yedekleme ) dosyaları, Scale-out Backup Repository deposunda aynı performans boyutunda depolanır. Yeni Backup ( Yedek ) işlemi aynı performans boyutunda ve ya başka bir performans boyutunda saklanabilir. ( Performans kapsamı olarak bir Deduplicating Storage ( Dell EMC Data Domain, ExaGrid ve HPE StoreOnce ve Quantum DXi gibi  ) kullanmadığınız sürece).

Performance : Bu seçenekte kullanılğında Full Backup dosyaların hangi Incremental Backup dosyaları hangi Backup Repository üzerinde tutulacağını belirlemek amacıyla kullanılır. Full Backup ( Tam Yedek ) ve Incremental Backup ( Artımlı Yedekleme ) dosyalarını Scale-out Backup Repository deposunun farklı Backup Repository üzerinde performans derecelerinde depolamak istiyorsanız. Performance seçeneği seçmeniz gerekmektedir. Performance seçeneği seçmeniz durumda, Veeam Backup & Replication’ın Backup ( Yedek ) işleminin tüm Backup ( Yedek ) dosyalarına erişebilmesini sağlamak için Network bağlantısının hızlı ve güvenilir olduğundan emin olmalısınız.

Placement Policy ekranın da Performance seçeneğinde belirleyeceğiniz Backup Repository üzerinde Full Backup ( Tam Yedek ) ve ya Incremental Backup ( Artımlı Yedekleme ) dosyaları tutulabilir.

Placement Policy ekranın da Customize diyoruz.

Backup Placement Settings ekranın da hangi Backup Repository üzerinde Full Backup ( Tam Yedek ) ve ya Incremental Backup ( Artımlı Yedekleme ) dosyaları tutacağını yapılandırmak için Edit diyoruz.

BAKICUBUK_Backup Repository2 Extent Settings ekranın da bu Backup Repository üzerinde Full Backup ( Tam Yedek ) ve ya Incremental Backup ( Artımlı Yedekleme ) dosyaları tutacağını yapılandırabilirsiniz.

BAKICUBUK_Backup Repository2 Extent Settings ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Backup Placement Settings ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Placement Policy ekranın da Data locality seçeneği seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Data locality : Aynı Backup ( Yedek ) işlemine ait olan Backup ( Yedek ) dosyalarını birlikte depolamak istiyorsanız Data locality seçeneği seçmeniz gerekmektedir. Bu durumda, Full Backup ( Tam Yedek ) dosyası ve sonraki Incremental Backup ( Artımlı Yedekleme ) dosyaları, Scale-out Backup Repository deposunda aynı performans boyutunda depolanır. Yeni Backup ( Yedek ) işlemi aynı performans boyutunda ve ya başka bir performans boyutunda saklanabilir. ( Performans kapsamı olarak bir Deduplicating Storage ( Dell EMC Data Domain, ExaGrid ve HPE StoreOnce ve Quantum DXi gibi  ) kullanmadığınız sürece).

Capacity Tier ekranın da kapasite kapsamı olarak eklemek istediğiniz Amazon Web Services (AWS) Cloud ( Bulut ) hizmetinde içinde bulunan S3 (Simple Storage Service) Compatible ve ya  Amazon S3, Microsoft Azure Blob Storage ve ya IBM CLoud Object Storage Cloud ( Bulut ) hizmetlerini bir Object Storage Repository seçerek ve verileri ne zaman taşıyıp ve ya ne zaman kopyalayabileceğinizi yapılandırabilirsiniz. Daha önceki yazımızda Veeam Backup & Replication 10 Azure Blob Storage yapılandırmasını sizlerle paylaşmıştık.

Capacity Tier ekranın da Extend scale-out backup repository capacity with object storage seçeneğini seçiyoruz ve Veeam Backup & Replication 10 Azure Blob Storage olarak yapılandırmış olduğumuz BAKICUBUK_ObjectStorageRepository seçiyoruz.

Extend scale-out backup repository capacity with object storage seçeneğini altında bulunan başka bir Object Storage Repository seçebilirsiniz. Ancak bir Object Storage Repository aynı anda iki veya daha fazla farklı Scale-out backup repository parçası olarak eklenemeyeceğini unutmayin.

Capacity Tier ekranın da Extend scale-out backup repository capacity with object storage seçeneğini seçtikten sonra Add diyerek başka bir Object Storage Repository yapılandırabilirsiniz.

Capacity Tier ekranın da Window bölümünde Time Periods için gerekli yapılandırmayı yapabilirsiniz.

Time Periods ekranın da Object Storage Repository veri taşıma ve ya kopyalama işleminin ne zaman yapılıp ne zaman yapılmayacağını belirtebilirsiniz.

Capacity Tier ekranın da Copy backups to object storage as soon as they are created seçeneği ile yeni Backup ( Yedek ) oluşturuldukları anda sonra Object Storage Repository üzerine kopyalanmasını sağlayabilirsiniz. Bu seçeneği seçtiğinizde, performans kapsamında herhangi bir Backup Repository üzerinde sahip olabileceğiniz tüm Backup ( Yedek ) dosyalarını mı yoksa yalnızca yakın zamanda oluşturulmuş olduğunuz Backup ( Yedek ) dosyalarını mı kopyalayacağınızı soracaktır.

Capacity Tier ekranın da Move backups to object storage as they age out of the operational restores window seçeneği ile etkin olmayan Backup ( Yedek ) dosyalarını Object Storage Repository üzerine ne zaman taşınacağını belirleyebilirsiniz. Move backups to object storage as they age out of the operational restores window seçeneği altında bulunan Days ( Günler ) alanından eski Backup ( Yedek ) dosyalarını Object Storage Repository üzerine taşınması için Day ( Gün ) belirleyebilirsiniz.

Capacity Tier ekranın da Move backups to object storage as they age out of the operational restores window seçeneğinde eski Backup ( Yedek ) dosyaların davranışını geçersiz kılmak için Owerride tıklayabilirsiniz. Scale-out Backup Repository üzerinde belirtilen Capacity ( Kapasite ) ulaşmışsa Backup ( Yedek ) dosyalarınaktarımını yapabilirsiniz.

Capacity Tier ekranın da Encrypt data uploaded to object storage Object Storage Repository üzerine yüklenirken şifrelenmesini sağlayabilirsiniz. Password bölümünden mevcut bir Password seçebilir ya da Add diyerek oluşturabilirsiniz.

Capacity Tier ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Capacity Tier ekranın da gerekli yapılandırmanın kontrol edildiğini görüyoruz.

Summary ekranın da gerekli yapılandırmanın yapılandırıldığını görüyoruz.

Summary ekranın da Scale-Out Backup Repository yapılandırmasının tamamlandığını görüyoruz. Finish diyerek yapılandırmayı sonlandırıyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolunda BACKUP INFRASTRUCTURE menüsü altında bulunan Scale-out Repositories sekmesine yapılandırmış olduğumuz BAKICUBUK_Scale-outBackupRepository geldiğini görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolunda BACKUP INFRASTRUCTURE menüsü altında bulunan Scale-out Repositories sekmesine yapılandırmış olduğumuz BAKICUBUK_Scale-outBackupRepository içinde bulunan BAKICUBUK_Backup Repository2, BAKICUBUK_Backup Repository3 ve BAKICUBUK_ObjectStorageRepository olduğunu görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle….

 

Exit mobile version