Site icon Baki CUBUK

Veeam Backup & Replication 12 Beta Kurulumu

Merhaba

Bulut Veri Yönetimi sağlayan yedekleme çözümlerinin lider şirketi Veeam Software, bulut, sanal veya fiziksel tüm kurumsal iş yükleri için en gelişmiş veri koruma çözümü olan Veeam 12’ı versiyonunu duyurdu. Kapsamlı veri yönetimi için tek çözüm olan yeni Veeam 12,  AWS, Microsoft Azure ve Google Cloud Platform için çoklu bulut ortamının tüm karmaşıklığını yönetirken veriyi yaşam döngüsünün her aşamasında koruyor. Şirket, Bulut, Sanal, Fiziksel, SaaS ve Kubernetes ortamları için tek bir platform sağlar. Veeam müşterileri, uygulamalarının ve verilerinin fidye yazılımlarından, felaketlerden ve zararlı aktörlerden korunduğundan ve sektördeki en basit, esnek, güvenilir ve güçlü platformla her zaman erişilebilir olduğundan emindir.

Veeam CTO’su ve Ürün Stratejisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Danny Allan, piyasaya sunulan Yeni Veeam 12 ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Veeam Backup & Replication v11’in 850.000’den fazla indirilmesiyle Veeam, merakla beklenen Veeam Backup & Replication v12 ile kapsamlı özellik setinin inovasyonunu ve genişlemesini sürdürdü. Veeam ilk kez VeeamON 2022’de bulut, güvenlik ve kurumsal odak alanlarında daha da fazla yeteneği önizleyen V12’yi tanıttı.

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucumuz Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19DC isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.200 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir Active Directory Domain ortamı kurulmuştur.

İkinci sunucumuz Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19VEEAM isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.210/24 olarak yapılandırılmış ve Active Directory Domain yapısına dahil edilmiştir. Bu sunucumuz üzerine Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumu yapacağız.

Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumunu başlatıyoruz.

Karşıma Veeam Backup & Replication 12 Beta ekranı geliyor.

Standalone components menüsü altında bulunan

Veeam Backup & Replication seçeneği ile Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumunu yapabilirsiniz.

Veeam Backup Enterprise Manager seçeneği ile Veeam Backup Enterprise Manager 12 Beta kurulumunu yapabilirsiniz.

Veeam Backup & Replication Console seçeneği ile ortamınız da bulunan herhangi bir Windows Server işletim sistemine ya da Windows İşletim sistemi üzerine Veeam Backup & Replication 12 Beta Console kurulumu yaparak yönetebilirsiniz

Enterprise Applications Plug-ins seçeneği ile AWS Plugin, Microsoft Azure Plugin, Nutanix AHV PluginOracle Rman (Recovery Manager)SAP HANA, SAP on Oracle ve vCloud Director eklentilerinin kurulumu dosyalarını bulabilirsiniz.

Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumu yapacağımız için Install diyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumu işleminden önce sunucumuz üzerinde Microsoft Visual C++ 2015-2019 Redistributable yazılımının kurulması için OK diyoruz.

Sunucumuz üzerinde Microsoft Visual C++ 2015-2019 Redistributable yazılımın kurulumuna başlanıyor.

Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumu işleminden önce sunucumuz üzerinde Microsoft Visual C++ 2015-2019 Redistributable yazılımının kurulumu tamamlandıktan sonra License Agreement geliyor karşımıza.

License Agreement ekranın da I accept the terms in the license agreement ve I accept the terms in the 3rd party components license agreements seçeneklerini işaretleyerek lisans sözleşmelerini kabul ediyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Provide License ekranın da Veeam Backup & Replication 12 Beta .lic uzantılı lisans dosyasını Browse diyerek yapılandırabilirsiniz. Dilerseniz Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumunu tamamladıktan sonra Veeam Backup & Replication 12 Beta konsolu üzerinden lisansınızı yapılandırabilirsiniz.

Provide License ekranın da Veeam Backup & Replication 12 Beta için satın almış olduğunuz .lic uzantılı lisans dosyamızı Browse diyerek yapılandırıyoruz.

Open ekranın da Veeam Backup & Replication 12 Beta için kurulumu için iletilen .lic uzantılı lisans dosyamızı seçiyoruz ve Open diyerek yapılandırıyoruz.

Provide License ekranın da Veeam Backup & Replication 12 Beta için kurulumu için iletilen .lic uzantılı lisans dosyamızı yapılandırdıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Program Features ekranın da Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumu için gerekli olan özellikleri seçmemiz gerekiyor.

Veeam Backup & Replication, Veeam Backup Catalog ve Veeam Backup & Replication Console özellikleri default olarak seçili olarak geliyor. Yapınıza göre kurulumları farklı sunucular üzerinde yapılandırabilirsiniz.

Install to bölümünden dilerseniz Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulacağı dizini Browse diyerek değiştirebiliriz. Biz default olarak gelen kurulum seçeneğini değiştirmiyoruz.

Program Features ekranın da herhangi bir değişiklik yapmadan Next diyerek devam ediyoruz.

System Configuration Check ekranın da Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumu için gerekli olan ve işletim sistemi üzerinde kurulu olmayan yazılımları görüyoruz.

Microsoft System CLR Types for SQL Server 2014, Microsoft Report Viewer Redistributable 2015, Microsoft .NET Runtime 6.0.0 ve Microsoft ASP.NET Core Shared Framework 6.0.0 yazılımlarının Windows Server işletim sistemimiz üzerinde kurulu olmadığı için Failed olarak görünmektedir.

Microsoft PowerShell v5.1 ve Microsoft Universal C Runtime yazılımlarının Windows Server işletim sistemimiz üzerinde kurulu olduğu için Passed olarak görünmektedir.

System Configuration Check ekranın da Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumu için gerekli olan yazılımların Windows Server işletim sistemimiz üzerinde kurulması için Install diyoruz.

System Configuration Check ekranın da Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumu için gerekli olan ve Windows Server işletim sistemi üzerinde kurulu olmayan yazılımların kurulumuna başlanıyor.

System Configuration Check ekranın da Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumu için gerekli olan ve Windows Server işletim sistemi üzerinde kurulu olmayan yazılımların hepsini Passed olarak yani kurulumlarının başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz. Re-check diyerek kurulan yazılımları tekrar kontrol edebilirsiniz.

System Configuration Check ekranın da gerekli yazılımların kurulumlarını tamamlandıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Default Configuration ekranın da Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumu için yapmış olduğunuz yapılandırmanın bir listesini görüyorsunuz.

Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulacağı dizini, Write cache folder ve Guest catalog folder kurulacağı dizini, Veeam Backup & Replication 12 Beta kullanacağı Service Account hesabını, Veeam Backup & Replication 12 Beta kullanacağı Catalog service port, Service Account, Service port, Secure connection port ve ResTfull API Service Port gibi port numaralarını, Microsoft SQL Server 2016 Service Pack 2 Express hangi Server Name ile kurulacağı ve oluşturulacak olan Database Name ( Veritabanı İsmi ) bilgilerini görüyoruz. Check for updates seçeneği Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumundan sonra periyodik olarak güncelleştirmeleri kontrol edeceği bilgisini veriyor.

Let me specify different settings seçeğini işaretleyerek Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulacağı dizini, Write cache folder ve Guest catalog folder kurulacağı dizini, Veeam Backup & Replication 12 Beta kullanacağı Service Account hesabını, Veeam Backup & Replication 12 Beta kullanacağı Catalog service port, Service Account, Service port, Secure connection port ve ResTfull API Service Port gibi port numaralarını, PostgreSQL Server v14 ve ya Microsoft SQL Server 2016 Service Pack 2 Express olarak mı kurulacağını yapılandırabilirsiniz.

Default Configuration ekranın da Let me specify different settings seçeneğini işaretleyerek Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumunu özelleştirerek kurulum yapacağız Next diyerek devam ediyoruz.

Service Account ekranın da Veeam Backup & Replication 12 Beta servisleri için kullanılacak olan User ( Kullanıcı ) yapılandırmamız gerekiyor.

LOCAL SYSTEM account (recommended) seçeneği ile Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumunu yapacağımız sunucu üzerinde Local System hesabını kullanacaktır.

The following user account seçeneği ile Active Directory Domain yapısındaki Administrator yönetici hesabını yapılandırabilirsiniz. Browse diyerek Active Directory Domain yapısında bulunan ve Veeam Backup & Replication 12 Beta için Domain Admin yetkisine sahip User ( Kullanıcı ) oluşturarak servislerin çalışmasını sağlayabilirsiniz. Administrator hesabının Password ( Parola ) değiştirmeniz durumunda Veeam Backup & Replication 12 Beta servisleri çalışmayacaktır. Böyle bir durumda Veeam Backup & Replication 12 Beta servislerinde Password ( Parola ) düzenlemeniz gerekmektedir yoksa Veeam Backup & Replication 12 Beta servisleri ve oluşturduğunuz Backup Job’lar kesinlikle çalışmayacaktır.

SQL Server Instance ekranın da Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumun da Database ( Veritabanı ) yapısı için artık PostgreSQL Server v14 yapısını da kullanıldığını görmekteyiz. Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumun da Database ( Veritabanı ) yapısı için Microsoft SQL Server yapısını kullanmaktaydı.

SQL Server Instance ekranın da Veeam Backup & Replication 12 ile birlikte PostgreSQL Server v14 ve ya Microsoft SQL Server yapılandırabilirsiniz.

SQL Server Instance ekranın da Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumunda Database ( Veritabanı ) yapısı için PostgreSQL Server v14 yapısını da kullanıldığını görmekteyiz. Bu Database ( Veritabanı ) üzerinde Veeam Backup & Replication 12 Beta üzerindeki yapılandırma ve raporlama bilgileri tutulmaktadır. SQL Server Instance ekranın da PostgreSQL Server v14 kurulumunu Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumunu yapacağınız Windows Server işletim sistemi üzerinde yapabilirsiniz ya da ortamınız da bulunan PostgreSQL Server v14 yapısı üzerinde yapılandırabilirsiniz.

Install new instance seçeneği ile PostgreSQL Server v14 kurulumunu Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumunu yapacağınız Windows Server işletim sistemine sahip sunucunuz üzerinde yapabilirsiniz.

Use the existing instance (HOSTNAME:PORT) seçeneği ile ortamınız da bulunan PostgreSQL Server v14 yapısı üzerinde Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumu için gerekli olan Database ( Veritabanı ) yapılandırması yapabilirsiniz.

Connect to SQL Server using altında bulunan

Windows authentication credentials of service account seçeneği ile sunucunuz üzerinde Windows hesabını kullanabilirsiniz.

Native authentication using the Login ID and password below  seçeneği ile PostgreSQL Server v14 yapısına bağlantı sağlayabilirsiniz.

SQL Server Instance ekranın da Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumunda Database ( Veritabanı ) yapısı için Microsoft SQL Server yapısını kullanmaktadır. Bu Database ( Veritabanı ) üzerinde Veeam Backup & Replication 12 Beta üzerindeki yapılandırma ve raporlama bilgileri tutulmaktadır. SQL Server Instance ekranın da Microsoft SQL Server 2016 Service Pack 2 Express kurulumunu Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumunu yapacağınız Windows Server işletim sistemi üzerinde yapabilirsiniz ya da ortamınız da bulunan Microsoft SQL Server SQL StandaloneMicrosoft SQL Server Always ON yapısı ya da Microsoft SQL Server Failover Cluster yapısı üzerinde yapılandırabilirsiniz.

Install a new instance of SQL Server (localhost\VEEAMSQL2016) seçeneği ile Microsoft SQL Server 2016 Service Pack 2 Express kurulumunu Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumunu yapacağınız Windows Server işletim sistemine sahip sunucunuz üzerinde yapabilirsiniz.

Use the existing instance of SQL Server (HOSTNAME\INSTANCE) seçeneği ile ortamınız da bulunan Microsoft SQL Server SQL StandaloneMicrosoft SQL Server Always ON yapısı ya da Microsoft SQL Server Failover Cluster yapısı üzerinde Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumu için gerekli olan Database ( Veritabanı ) yapılandırması yapabilirsiniz.

Connect to SQL Server using altında bulunan Windows authentication credentials of service account seçeneği ile sunucunuz üzerinde Windows hesabını kullanabilirsiniz. SQL Server authentication using the Login ID and password below seçeneği ile Microsoft SQL Server SQL StandaloneMicrosoft SQL Server Always ON yapısı ya da Microsoft SQL Server Failover Cluster yapısına bağlantı sağlayabilirsiniz.

SQL Server Instance ekranın da Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumunda Database ( Veritabanı ) yapısı için PostgreSQL Server v14 yapısını kullanmak için Next diyerek devam ediyoruz.

Port Connection ekranın da Catalog service port, Veeam Backup service port, Secure connections port ve RESTful API service port Veeam Backup & Replication 12 Beta servislerinin kullanacağı portları görüyoruz. Default portları değiştirebilirsiniz ya da default olarak bırakabilirsiniz.

NOT : Veeam Backup & Replication 12 Beta sunucusu ve ortamımızdaki sunucularınız üzerinde kullandığınız Windows Firewall ya da 3.Party bir Firewall yazılımı varsa bu portları eklemenizi önemle belirtmek isterim. 

Data Locations ekranın da Instant recovery Write cache ve Guest file system catalog dizinlerinin sunucumuz üzerinde hangi dizin altında tutulacağını yapılandırabiliriz.

Write cache folder : IR Cache klasörü Virtual Machine ( Sanal Makine ) Restore ( Geri Yükleme ) doğrulama veya Restore ( Geri Yükleme ) işlemleri sırasında yedeklemelerden başlatılan Virtual Machine ( Sanal Makine ) için yazma önbelleğini depolar. Yazma önbelleğini depolamak için en az 10 GB boş disk alanı gerekmektedir. IR Cache klasörünü SSD diskler üzerinde tutulması performans sağlayacaktır.

Guest file system catalog : Virtual Machine ( Sanal Makine ) konuk işletim sistemi dosyaları için dizin oluşturma verilerini depolar. Veri indeksleme, konuk işletim sistemi Virtual Machine ( Sanal Makine ) dosyalarını yedekleme içinde görüntülemek ve aramak ve tek tıklamayla Restore ( Geri Yükleme ) işlemi yapmak için gereklidir.

Data Locations ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Ready to Install ekranın da Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumu için yapılan yapılandırmanın bir özetini görüyoruz. Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulacağı dizini, Write cache folder ve Guest catalog folder kurulacağı dizini, Veeam Backup & Replication 12 Beta kullanacağı Service Account hesabını, Veeam Backup & Replication 12 Beta kullanacağı Catalog service port, Service Account, Service port, Secure connection port ve ResTfull API Service Port gibi port numaralarını, PostgreSQL Server v14 hangi SQL Server ile kurulacağı ve oluşturulacak olan Database Name ( Veritabanı İsmi ) bilgilerini görüyoruz.

Check for updates once the product is installed and periodically seçeneği ile Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumundan sonra periyodik olarak güncellemeleri kontrol etmesini sağlayabilirsiniz.

Ready to Install ekranın da gerekli yapılandırmayı kontrol ettikten sonra Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumunu Install diyerek başlatıyoruz.

Installing Veeam Backup & Replication ekranın da öncelikle Installing <TBD>PostgreSQL Server 14.3 kurulumunun başladığını görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumunda da Microsoft SQL Server 2016 Service Pack 2 Express kurulumu yapılmaktaydı.

Installing Veeam Backup & Replication ekranın da Veeam Backup Catalog kurulumunun başladığını görmekteyiz.

Installing Veeam Backup & Replication ekranın da Veeam Backup & Replication Server kurulumunun başladığını görmekteyiz.

Installing Veeam Backup & Replication ekranın da Veeam Backup & Replication Console kurulumunun başladığını görmekteyiz.

Installing Veeam Backup & Replication ekranın da Veeam Explorer for Microsoft Exchange, Veeam Explorer for Microsoft SharePoint, Veeam Explorer for Microsoft SQL Server, Veeam Exlorer Exchane Active Directory, Veeam Explorer for Microsoft PostgreSQL Server ve Veeam Explorer for Oracle sırasıyla kurulumları başlayacaktır.

Installing Veeam Backup & Replication ekranın da Veeam Explorer for Microsoft Exchange kurulumunun başladığını görmekteyiz.

Installing Veeam Backup & Replication ekranın da Veeam Explorer for Microsoft SharePoint kurulumunun başladığını görmekteyiz.

Installing Veeam Backup & Replication ekranın da Veeam Explorer for Microsoft Active Directory kurulumunun başladığını görmekteyiz.

Installing Veeam Backup & Replication ekranın da Veeam Explorer for Microsoft PostgreSQL Server kurulumunun başladığını görmekteyiz.

Installing Veeam Backup & Replication ekranın da Veeam Agent for Linux Redistributable kurulumunun başladığını görmekteyiz.

Installing Veeam Backup & Replication ekranın da Veeam Agent for Mac Redistributable kurulumunun başladığını görmekteyiz.

Installing Veeam Backup & Replication ekranın da Veeam Agent for Unix Redistributable kurulumunun başladığını görmekteyiz.

Installing Veeam Backup & Replication ekranın da TBD Veeam Plugin Redistributable kurulumunun başladığını görmekteyiz.

Installing Veeam Backup & Replication ekranın da Veeam AWS Kasten Plus-In UI extension for Veeam Backup & Replication kurulumunun başladığını görmekteyiz.

Installing Veeam Backup & Replication ekranın da Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumu tamamlanıyor.

Veeam Backup & Replication 12 Beta servislerinin Starting services… olduğunu görüyoruz.

Completing Veeam Backup & Replication 12 Setup Wizard ekranın da Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumu başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Finish diyerek Completing Veeam Backup & Replication 12 Setup Wizard ekranını kapatıyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 Beta kurulumu tamamlandıktan sonra Desktop ( Masaüstü ) üzerindeki Veeam Backup & Replication 12 Beta konsoluna tıklayarak Veeam Backup & Replication 12 Beta çalıştırıyoruz.

Veeam Backup & Replication 9 sonrasında gelen bu özellik ile ortamınız da bulunan Windows Server işletim sistemine sahip bir sunucu üzerine ya da Windows Client işletim sistemine sahip makine üzerine kurulumunu yaparak Veeam Backup & Replication 12 Beta yönetimini sağlayabilirsiniz.

Connect diyerek Veeam Backup & Replication 12 Beta konsolunu çalıştırıyoruz.

Veeam Backup & Replication 9.5 ile birlikte bu ekranın değişmişti. Veeam Backup & Replication 12 Beta görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 Beta konsolu yeni özellikleri ile karşımıza geliyor.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle….

 

Exit mobile version