Site icon Baki CUBUK

Veeam Backup & Replication 12 Kurulumu

Merhaba

Veeam Backup & Replication hem şirket içindeki hem de buluttaki tüm iş yükleriniz için tek bir yedekleme, kurtarma ve veri güvenliği çözümüdür. Veeam Platform’un temelini oluşturan Veeam Backup & Replication basit, esnek, güvenilir ve güçlü veri koruma sunar. Anında kurtarmayla kesinti sürelerini ortadan kaldırın, yerel sabitlik ve test edilen yedeklemeler sayesinde siber tehditler karşısında güvende olun ve bunların tümünü yazılım tanımlı, donanımdan bağımsız tek bir çözümle elde edin.

Önemli Yetenekler

Veri yedekleme: Tüm verileriniz için hızlı, güvenli yedekleme

Veri kurtarma: TÜM senaryolar için çok hızlı ve kanıtlanmış kurtarma

Buluta hazır: Buluta geçişi hızlandırırken maliyetleri azaltın

Veri güvenliği: Fidye yazılımlara ve siber tehditlere karşı koruma sağlayın

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22DC isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.200 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain yapısı yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir Active Directory Domain yapısı kurulmuştur.

İkinci sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22VEEAM isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.210/24 olarak yapılandırılmış ve Active Directory Domain yapısına dahil edilmiştir. Bu sunucumuz üzerine Veeam Backup & Replication 12 kurulumu anlatıyor olacağız.

 

Veeam Backup & Replication 12 kurulumunu başlatıyoruz.

Karşımıza Veeam Backup & Replication 12 ekranı geliyor.

Yeni versiyonda ilk olarak gördüğümüz şey bu kurulum ekranının değiştiği. Bir önceki versiyonlardan farklı olarak burda birden fazla kurulum seçeneği geliyordu ve direkt olarak kurmak istediğimiz uygulamayı seçerek kurulumu başlatıyorduk.

Install seçeneğine tıklıyoruz ve Veeam Backup & Replication 12 kurulumuna başlıyoruz.

Veeam Backup & Replication ekranı geliyor karşımıza.

Installl Veeam Backup & Replication seçeneği ile Veeam Backup & Replication 12 kurulumunu yapabilirsiniz.

Installl Veeam Backup Enterprise Manager seçeneği ile Veeam Backup Enterprise Manager 12 kurulumunu yapabilirsiniz.

Installl Veeam Backup & Replication Console seçeneği ile ortamınız da bulunan herhangi bir Windows Server işletim sistemine ya da Windows İşletim sistemi üzerine Veeam Backup & Replication 12 Console kurulumu yaparak yönetebilirsiniz

Veeam Backup & Replication ekranın da Installl Veeam Backup & Replication seçeneği ile Veeam Backup & Replication 12 kurulumunu başlatıyoruz.

Veeam Backup & Replication ekranın da Installl Veeam Backup & Replication seçeneği ile Veeam Backup & Replication 12 kurulumu için gerekli yapılandırmanın başladığını görüyoruz.

License Agreement ekranın da I Accept seçeneği ile lisans sözleşmesini kabul ediyoruz ve Veeam Backup & Replication 12 kurulumuna devam ediyoruz.

License ekranın da Veeam Backup & Replication 12 kurulumu için .lic uzantılı lisans dosyasını Browse diyerek bulunduğu klasörde seçtikten sonra kuruluma devam edebilirsiniz. Dilerseniz Veeam Backup & Replication 12 kurulumunu tamamladıktan sonra Veeam Backup & Replication 12 konsolu üzerinden lisans yapılandırmasını yapabilirsiniz.

Update license automatically seçeneği sözleşmenizi yenilediğinizde veya genişlettiğinizde yeni lisansları otomatik olarak yüklemek için Update license automatically olarak güncellemesi için seçebilirsiniz.

License ekranın da Veeam Backup & Replication 12 kurulumu için .lic uzantılı lisans dosyasını Browse diyerek bulunduğu klasörde seçtikten sonra kuruluma devam ediyoruz.

Open ekranın da Veeam Backup & Replication 12 kurulumu için sahip olduğumuz ve .lic uzantılı lisans dosyamızı seçiyoruz ve Open diyerek devam ediyoruz.

License ekranın da Veeam Backup & Replication 12 kurulumu için .lic uzantılı lisans dosyasının kontrol edildiğini görüyoruz. Burada sahip olduğunuz lisansın Veeam Backup & Replication 12 kurulumu için support desteğine sahip mi değil mi onu kontrol etmektedir. Bizim sahip olduğumuz lisans Trial lisans olduğu için herhangi bir hata almayacağız.

License ekranın da Veeam Backup & Replication 12 kurulumu için .lic uzantılı lisans dosyasını gerekli kontrolleri yapıldı ve herhangi bir sorun olmadığı için Next diyerek Veeam Backup & Replication 12 kurulumuna devam ediyoruz.

System Configuration Check ekranın da Veeam Backup & Replication 12 kurulumu için gerekli olan ve işletim sistemi üzerinde kurulu olmayan yazılımların kontrolünün ve kurulumu yapılacaktır.

Ready to Install ekranın da Veeam Backup & Replication 12 kurulumu için yapılandırmanın bir özetini görüyorsunuz.

Ready to Install ekranın da Customize Settings seçeneğini seçiyoruz ve Veeam Backup & Replication 12 kurulumunu özelleştirerek kurulum yapıyoruz.

Service Account ekranın da Veeam Backup & Replication 12 servisleri için kullanılacak olan User ( Kullanıcı ) yapılandırmamız gerekiyor.

LOCAL SYSTEM account (recommended) seçeneği ile Veeam Backup & Replication 12 servisleri sunucu üzerinde Local System hesabını kullanacaktır.

The following user account seçeneği ile Active Directory Domain yapısındaki bir hesabı yapılandırabilirsiniz. Choose diyerek Active Directory Domain yapısında bulunan ve Veeam Backup & Replication 12 için Domain Admin yetkisine sahip User ( Kullanıcı ) oluşturarak servislerin çalışmasını sağlayabilirsiniz. Administrator hesabının Password ( Parola ) değiştirmeniz durumunda Veeam Backup & Replication 12 servisleri çalışmayacaktır. Böyle bir durumda Veeam Backup & Replication 12 servislerinde Password ( Parola ) düzenlemeniz gerekmektedir yoksa Veeam Backup & Replication 12 servisleri ve oluşturduğunuz Backup Job’lar kesinlikle çalışmayacaktır.

Database ekranın da Use following database engine seçeneğin de PostgreSQL seçeneğinin direkt olarak geldiğini görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 kurulumun da Database ( Veritabanı ) yapısı için artık PostgreSQL 15.1 veritabanı yapısının da kullanıldığını görmekteyiz. Veeam Backup & Replication 12 öncesindeki sürümlerde Database ( Veritabanı ) yapısı için sadece Microsoft SQL Server Express veritabanı yapısını kullanmaktaydı.

Microsoft SQL Server Express veritabanı yapısı yerine PostgreSQL 15.1 veritabanı yapısının kullanılmasında en önemli özelliklerden biri PostgreSQL 15.1 veritabanı yapısında Database ( Veritabanı ) maksimum boyutu sınırsızken ve Microsoft SQL Server Express 2016 Service Pack 2 Express veritabanı yapısında Database ( Veritabanı ) maksimum boyutu 10 GB kadar kullanılabilmekteydik.

Veeam Backup & Replication 12 kurulumun da Database ( Veritabanı ) yapısı için PostgreSQL 15.1 yapısınıda kullanabiliriz. Bu Database ( Veritabanı ) üzerinde Veeam Backup & Replication 12 üzerindeki yapılandırma ve raporlama bilgileri tutulmaktadır. PostgreSQL 15.1 kurulumunu Veeam Backup & Replication 12 kurulumunu yapacağınız Windows Server işletim sistemi üzerinde yapabilirsiniz ya da ortamınız da bulunan farklı bir PostgreSQL 15.1 veritabanı yapısı üzerinde de yapılandırabilirsiniz.

Install new instance seçeneği ile PostgreSQL 15.1 kurulumunu Veeam Backup & Replication 12 kurulumunu yapacağınız sunucunuz üzerinde yapılandırabilirsiniz.

Use existing instance (HOSTNAME:PORT) seçeneği ile ortamınız da farklı bir sunucu üzerinde bulunan PostgreSQL 15.1 veritabanı sunucusuna bağlantı sağlayarak Veeam Backup & Replication 12 kurulumu için gerekli olan Database ( Veritabanı ) oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.

Connect to SQL Server using seçeneği altında bulunan

Windows authentication credentials of the backup service account seçeneği ile PostgreSQL 15.1 kurulumunu Veeam Backup & Replication 12 kurulumunu yapacağınız sunucunuz üzerinde yaparak bağlantısını Windows hesabı ile yapılandırabilirsiniz. Ortamınız da farklı bir sunucu üzerinde bulunan PostgreSQL 15.1 veritabanı sunucusuna bağlantısını Windows hesabı ile sağlayabilirsiniz.

Native authentication with the following credentials seçeneği ile PostgreSQL 15.1 kurulumunu Veeam Backup & Replication 12 kurulumunu yapacağınız sunucunuz üzerinde yaparak bağlantı için Username ve Password bilgilerini yazarak yapılandırabilirsiniz. Ortamınız da farklı bir sunucu üzerinde bulunan PostgreSQL 15.1 veritabanı sunucusuna bağlanmak için Username ve Password bilgilerini yazarak ile bağlantı sağlayabilirsiniz.

Database ekranın da Use following database engine seçeneğin de Veeam Backup & Replication 12 ile birlikte Microsoft SQL Server ya da PostgreSQL 15.1 veritabanı yapısı olarak yapılandırabilirsiniz.

Database ekranın da Use following database engine seçeneğin de Microsoft SQL Server seçeneği seçiyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 öncesindeki sürümlerde Veeam Backup & Replication kurulumu ile birlikte Microsoft SQL Server Express kurulumu yapılmaktaydı. Ancak Veeam Backup & Replication 12 ile birlikte Microsoft SQL Server Express kurulumu yapılmamaktadır. Veeam Backup & Replication 12 kurulumu eğer Microsoft SQL Server Express ile yapmak isterseniz sizin Microsoft SQL Server Express kurulumunu yapmanız gerekmektedir ya da ortamınızda farklı bir sunucu üzerinde bulunan Microsoft SQL Server SQL StandaloneMicrosoft SQL Server Always ON ya da Microsoft SQL Server Failover Cluster yapısı üzerinde Veeam Backup & Replication 12 kurulumu için gerekli olan Database ( Veritabanı ) oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.

Veeam Backup & Replication 12 öncesindeki sürümlerin kurulumunda Database ( Veritabanı ) yapısı için Microsoft SQL Server Express yapısını kullanmaktadır. Bu Database ( Veritabanı ) üzerinde Veeam Backup & Replication 12 üzerindeki yapılandırma ve raporlama bilgileri tutulmaktaydı.

SQL Server Instance (HOSTNAME\INSTANCE) seçeneğin de Microsoft SQL Server Express kurulumunu Veeam Backup & Replication 12 kurulumunu yapacağınız sunucu üzerinde sizin yapmanız gerekmektedir ya da ortamınızda farklı bir sunucu üzerinde bulunan Microsoft SQL Server SQL StandaloneMicrosoft SQL Server Always ON ya da Microsoft SQL Server Failover Cluster yapısı üzerinde Veeam Backup & Replication 12 kurulumu için gerekli olan Database ( Veritabanı ) oluşturulmasını sağlayabilirsiniz. Browse seçeneği ile ortamınızda farklı bir sunucu üzerinde bulunan Microsoft SQL Server SQL StandaloneMicrosoft SQL Server Always ON ya da Microsoft SQL Server Failover Cluster yapısı üzerinde Veeam Backup & Replication 12 kurulumu için gerekli olan Database ( Veritabanı ) oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.

Connect to SQL Server using seçeneği altında bulunan

Windows authentication credentials of the backup service account seçeneği ile Microsoft SQL Server SQL StandaloneMicrosoft SQL Server Always ON yapısı ya da Microsoft SQL Server Failover Cluster yapılarında çalışan sunucularınıza Windows hesabı ile bağlantı sağlayabilirsiniz.

SQL Server authentication with the following credentials seçeneği ile Microsoft SQL Server SQL StandaloneMicrosoft SQL Server Always ON yapısı ya da Microsoft SQL Server Failover Cluster yapılarında çalışan sunucularınıza Username ve Password bilgilerini yazarak bağlantı sağlayabilirsiniz.

Database ekranın da

Use following database engine seçeneğin de PostgreSQL seçiyoruz.

Install new instance seçeneği ile PostgreSQL 15.1 kurulumunu Veeam Backup & Replication 12 kurulumunu yapacağımız Windows Server işletim sistemine sahip sunucunuz üzerinde kurulmasını sağlıyoruz..

Connect to SQL Server using seçeneği altında bulunan Windows authentication credentials of the backup service account seçeneği ile PostgreSQL 15.1 veritabanı sunucunuz üzerine Windows hesabı ile bağlantı sağlıyoruz.

Database ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Data Locations ekranın da Intallation path, Guest file system catalog ve Instant recovery Write cache dizinlerinin sunucumuz üzerinde hangi dizin altında tutulacağını yapılandırabiliriz.

Data Locations ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Port Configuration ekranın da Catalog service port, Veeam Backup service port, Secure connections port ve REST API service port Veeam Backup & Replication 12 servislerinin kullanacağı portları görüyoruz. Default portları değiştirebilirsiniz ya da default olarak bırakabilirsiniz.

NOT : Veeam Backup & Replication 12 sunucusu ve ortamımızdaki sunucularınız üzerinde kullandığınız Windows Firewall ya da 3.Party bir Firewall yazılımı varsa bu portları eklemenizi önemle belirtmek isterim. 

Ready to Install ekranın da Veeam Backup & Replication 12 kurulumu için yapılandırmanın bir özetini görüyorsunuz.

Ready to Install ekranın da gerekli yapılandırmayı kontrol ettikten sonra Veeam Backup & Replication 12 kurulumunu Install diyerek başlatıyoruz.

Installing Veeam Backup & Replication ekranın da öncelikle PostgreSQL Server 15.1 kurulumunun başladığını görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 öncesindeki sürümlerde Microsoft SQL Server Express kurulumu yapmaktaydık.

Installing Veeam Backup & Replication ekranın da Veeam Backup & Replication Server kurulumunun başladığını görüyoruz.

Installing Veeam Backup & Replication ekranın da Veeam Backup & Replication Console kurulumunun başladığını görüyoruz.

Installing Veeam Backup & Replication ekranın da Veeam Explorer for Microsoft Exchange, Veeam Explorer for Microsoft SharePoint, Veeam Explorer for Microsoft SQL Server, Veeam Exlorer Exchane Active Directory, Veeam Explorer for Microsoft PostgreSQL Server ve Veeam Explorer for Oracle kurulumlarının başladığını görüyoruz.

Installing Veeam Backup & Replication ekranın da Veeam Agent for Agent Redistributables kurulumunun başladığını görüyoruz.

Installling Veeam Backup & Replication ekranın da Plus-ins for Veeam Backup & Replication kurulumunun başladığını görüyoruz.

Installing Veeam Backup & Replication ekranın da Finish installation and starting services… olarak görüyoruz. Veeam Backup & Replication 12 kurulumu tamamlandığını ve servislerin başlatıldığını görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 ekranın da Successfull installed olarak görüyoruz. Veeam Backup & Replication 12 kurulumu başarılı bir şekilde tamamlandı.

Finish diyerek Veeam Backup & Replication 12 ekranını kapatıyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 kurulumu tamamlandıktan sonra Desktop ( Masaüstü ) üzerindeki Veeam Backup & Replication 12 konsoluna tıklayarak Veeam Backup & Replication 12 çalıştırıyoruz.

Veeam Backup & Replication 9 sonrasında gelen bu özellik ile ortamınız da bulunan Windows Server işletim sistemine sahip bir sunucu üzerine ya da Windows Client işletim sistemine sahip makine üzerine kurulumunu yaparak Veeam Backup & Replication 12 yönetimini sağlayabilirsiniz.

Connect diyerek Veeam Backup & Replication 12 konsolunu çalıştırıyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 konsolu yeni özellikleri ile karşımıza geliyor.

Veeam Backup & Replication 12 konsolun da Help menüsü altında bulunan About sekmesinden versiyonu kontrol ediyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 versiyonunu 12.0.0.1420 olarak görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle….

 

 

Exit mobile version