Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Entire VM Restore 3

Merhaba

Daha önceki yazılarımız da Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 KurulumuVeeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Backup Repository EklemeVeeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Host EklemeVeeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Host Ekleme 2Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Host Ekleme 3, Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Backup Job OluşturmaVeeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Instant VM RecoveryVeeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Entire VM RestoreVeeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Entire VM Restore 2,  Veeam Backup & Replication v9.5 Üzerinde Update 4 GeçişiVeeam Backup & Replication v9.0’dan v9.5 Update 4 UpgradeVeeam Backup & Replication v9.0’dan v9.5 Update 4b Upgrade, Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4b UpdateVeeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Üzerinde EMC DD2200 Yapılandırması, Veeam Backup & Replication v9.5 Virtual Machine ReplicationVeeam Backup & Replication v9.5 Replication FailoverVeeam Backup & Replication v9.5 Replication FailbackVeeam Backup & Replication v9.5 Permanent FailoverVeeam Backup & Replication v9.5 Guest FilesVeeam Backup & Replication v9.5 Azure Blob Storage, Veeam Availability Orchestrator Kurulumu ve Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Scale-Out Backup Repository sizlerle paylaşmıştık.

Bu yazımızda da Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 üzerinde Hyper-V Host ya da Hyper-V Faillover Cluster yapısı üzerinden alınan Backup ( Yedek ) Entire VM Restore ile özelleştirerek Restore ( Geri Yükleme ) adımlarını anlatıyor olacağız.

Aslında daha önce Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Entire VM Restore ve Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Entire VM Restore 2 işlemlerini sizlerele paylaşmıştık.

Ancak bu yazıda Entire VM Restore işlemini özelleştirerek Restore ( Geri Yükleme ) etmeyi anlatıyor olacağız. Yani alınan Backup ( Yedek ) farklı bir Hyper-V Host ya da Hyper-V Faillover Cluster yapısında bulunan NOD üzerine döneceğiz. Farklı biz dizine Restore ( Geri Yükleme ) yapacağız. Failover Cluster konsolu üzerinde farklı bir Name ( İsim ) ile Restore ( Geri Yükleme ) yapılmasını sağlıyor olacağız.

Veeam Backup & Replication v9.5 konsolunu açıyoruz.

Veeam Backup & Replication v9.5 konsolu üzerinde BACKUP & REPLICATION bölümünde Backups sekmesi altında bulunan Disk bölümüne geliyoruz.

Veeam Backup & Replication v9.5 konsolu üzerinde BACKUP & REPLICATION bölümünde Backups sekmesi altında bulunan Disk bölümü altında daha önce almış olduğumuz Backup ( Yedek ) dosyası üzerinde sağ tuş yapıyoruz.

Instant VM recovery… : Bu seçenek ile almış olduğumuz Backup ( Yedek ) dosyalarını anlık olarak açarak içindeki dosyaları görüntüleyebiliriz ve kopyalaya bilirsiniz.

Restore entire VM… : Bu seçenek ile almış olduğumuz Backup ( Yedek ) dosyalarını direkt olarak ortamda bulunan Hyper-V host sunucunuza ya da Hyper-V Failover Cluster sunucularınız üzerine Restore ( Geri Yükleme ) yapabilirsiniz.

Restore VM files : Bu seçenek ile almış olduğunuz Backup ( Yedek ) dosyası içinde .VHD .VHDX ve .xml dosyalarını Restore ( Geri Yükleme ) edebiliriz.

Restore guest files : Bu seçenek ile almış olduğunuz Backup ( Yedek ) dosyası ile sunucumuz içindeki dosyalara ulaşabilirsiniz ya da  Veeam Explorer for Microsoft Exchange,Veeam Explorer for Microsoft Active Directory ve Veeam Explorer for Microsoft SQL Server ile sunucunuz içindeki roller üzerinde gerekli Restore ( Geri Yükleme ) işlemlerini yapabilirsiniz.

Restore to Amazon EC2… : Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 ile birlikte gelen bu seçenek ile almış olduğunuz Backup ( Yedek ) dosyası Amazon Cloud ortamı üzerine restore işlemlerini yapabilirsiniz.

Restore to Microsoft Azure… : Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 ile birlikte gelen bu seçenek ile almış olduğunuz Backup ( Yedek ) dosyası Microsoft Azure Cloud ortamı üzerine Restore ( Geri Yükleme ) işlemlerini yapabilirsiniz.

Export backup… : Bu seçenek ile almış olduğunuz Backup ( Yedek ) dosyası içinde .VHD .VHDX ve .xml dosyalarını Export edebilirsiniz.

Delete from disk : Bu seçenek ile almış olduğunuz Backup ( Yedek ) dosyalarını silebilirsiniz.

Restore entire VM… seçeneği ile almış olduğumuz Backup ( Yedek ) dosyasını ortamımızdaki farklı bir Hyper-V Host sunucumuz ya da Hyper- V Failover Cluster yapımız içinde bulunan hangi NOD üzerine Restore ( Geri Yükleme ) işlemini özelleştirerek yapacağız.

Virtual Machines ekranın da Restore ( Geri Yükleme ) edeceğimiz sunucumuz için hangi Backup zamanına Restore ( Geri Yükleme ) edeceğimizi seçmemiz gerekmektedir. Virtual Machine ekranın da W19ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu seçiyoruz ve Point diyoruz.

Restore Points ekranın da daha önceden almış olduğumuz Backup ( Yedek ) dosyalarını yani Restore Pointleri ( Geri Yükleme Noktaları ) görüyoruz. Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 üzerinde bir kaç kere Backup ( Yedek ) aldığımız için bu ekranda birden fazla Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) görüntülenmektedir. Hangi tarihe Restore ( Geri Yükleme ) işlemi yapmak istiyorsak onu seçebilirsiniz.

Restore Points ekranın da eski tarihli almış olduğumuz Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) seçiyoruz ve OK diyoruz.

Virtual Machines ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Restore Mode ekranın da Restore to the original locationRestore to a new location, or with different settings ve Staged restore seçenekleri bulunmaktadır.

Restore to the original location :  Bu seçenek ile almış olduğunuz Backup ( Yedek ) dosyasını direkt olarak orjinal dizin üzerine Restore ( Geri Yükleme ) yapabilirsiniz.

Restore to a new location, or with different settings :  Bu seçenek ile almış olduğunuz Backup ( Yedek ) dosyasını Restore ( Geri Yükleme ) işlemlerini özelleştirebilirsiniz. Yani ortamda hangi Hyper-V Hostu üzerine ya da ortamınızda Hyper-V Failover Cluster yapılandırması üzerinde hangi NOD üzerine Restore ( Geri Yükleme ) edileceğini hangi dizin altında dosyaların aktarılacağını gibi seçenekleri özelleştirerek Restore ( Geri Yükleme ) işlemini yapabilirsiniz.

Staged restore : Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 ile birlikte gelen bu seçenek ile almış olduğunuz Backup ( Yedek ) dosyasını Restore ( Geri Yükleme ) işlemlerini özelleştirebilirsiniz ve Virtaul Lab ortamında kullanabilirsiniz.

Restore Mode ekranın da Restore to a new location, or with different settings seçeneğini seçiyoruz ve Restore ( Geri Yükleme ) işlemi devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

Host ekranın da Restore ( Geri Yükleme ) işlemini ortamımızdaki hangi Hyper-V Host sunucumuz ya da Hyper-V Failover Cluster yapısındaki hangi NOD üzerine yapılacaksa onu yapılandırdığımız ekrandır. Eğer herhangi bir yapılandırma yapmadan devam edersek ortamımızda Backup ( Yedek ) alınan Hyper-V Hostu ya da Hyper-V Failover Cluster yapısındaki NOD üzerine Restore ( Geri Yükleme ) işlemi yapılacaktır.

Host ekranında Host diyoruz.

Select Server ekranın da Restore ( Geri Yükleme ) işlemini ortamımızdaki hangi Hyper-V Hostu ya da Hyper- V Failover Cluster yapısındaki NOD üzerine Restore ( Geri Yükleme ) işlemi yapılandıracaksak onu seçiyoruz ve OK diyoruz.

W19NOD2 isimli Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan NOD üzerinden alınan Backup ( Yedek ) dosyasını W19NOD1 isimli Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan NOD üzerine Restore ( Geri Yükleme ) işlemi gerçekleştireceğiz.

Host ekranın da Restore ( Geri Yükleme ) işlemi için gerekli yapılandırma kontrol ediliyor.

Host ekranın da Resource seçeneğine tıklıyoruz.

Host ekranın da Resource seçeneğine tıkladığımızda Cluster Resourse Settings ekranı geliyor karşımıza. Cluster Resourse Settings ekranın da Register VM as a cluster resource ve Do not register VM as a cluster resource seçenekleri bulunmaktadır. Register VM as a cluster resource seçeneğinde Restore ( Geri Yükleme ) işleminden sonra Virtual Machine ( Sanal Makine ) Failover Cluster yapısına dahil edilmektedir ve Failover Cluster konsolu üzerinde görüntülenebilir. Do not register VM as a cluster resource seçeneğinde Restore ( Geri Yükleme ) işleminden sonra Virtual Machine ( Sanal Makine ) Failover Cluster yapısına dahil edilmez ve o NOD üzerinde Hyper-V Manager konsolu üzerinde görüntülenir.

Host ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Datastore ekranın da Restore ( Geri Yükleme ) işlemini default olarak Hyper-V yapısının dizini üzerine Restore ( Geri Yükleme ) edileceğini görüyoruz. Eğer istersek ortamımızdaki Hyper-V Hostu üzerindeki belirlediğiniz bir dizine ya da Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan Cluster Volume dizini üzerine Restore ( Geri Yükleme ) işleminin yapılacağı dizini yapılandırabilirsiniz.

Datastore ekranın da Path diyoruz.

Select Folder ekranın da ortamımızda bulunan Hyper-V Hostu üzerindeki belirlediğiniz bir dizine ya da Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan Cluster Volume dizini üzerine Restore ( Geri Yükleme ) işleminin yapılacağı dizini yapılandırdığımız ekrandır. Host ekranın da W19NOD1 isimli Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan NOD üzerine Restore ( Geri Yükleme ) işlemi gerçekleştireceğimiz için Select Folder ekranın da W19NOD1 isimli Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan sunucumuz geldi.

Select Folder ekranın da W19NOD1 isimli Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan NOD üzerine Restore ( Geri Yükleme ) işlemi gerçekleştireceğimiz için Cluster Volume dizini altında W19ADC_Restored isimli bir Folder ( Klasör ) oluşturup buraya Restore ( Geri Yükleme ) işlemini yapılması için OK diyoruz.

Select Folder ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladık Patch bölümünde yapılandırmamız görüyoruz Next diyerek devam ediyoruz.

Datastore ekranın da gerekli yapılandırma kontrol ediliyor.

Network ekranın da Restore ( Geri Yükleme ) işlemi ortamımızdaki Hyper-V Hostu üzerindeki hangi Virtual Switch ( Sanal Network ) ya da Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan Virtual Switch ( Sanal Network ) üzerine Restore ( Geri Yükleme ) işlemi yapıldıktan sonra Network ile haberleşmesini sağlamasını yapılandırdığımız ekrandır. Backup ( Yedek ) alındığında hangi Virtual Switch kullanıyorsa herhangi bir yapılandırma yapmazsaniz o Virtual Switch üzerinde yapılandırılacaktır.

Network ekranında Network… diyoruz.

Select Network ekranın da Restore ( Geri Yükleme ) işlemi ortamımızdaki Hyper-V Hostu üzerindeki hangi Virtual Switch ( Sanal Network ) ya da Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan Virtual Switch ( Sanal Network ) üzerine Restore işlemi yapıldıktan sonra Network ile haberleşmesini sağlamasını yapılandırdıktan sonra OK diyoruz.

Network ekranın da Restore ( Geri Yükleme ) işlemininden sonra Network ile haberleşmeden çalışmasını ve gerekli kontrolleri sağladıktan sonra ortam ile haberleşmesini istersek eğer Disconnect diyebiliriz.

Network ekranın da Target bölümünde Not connected olarak görüyoruz.

Network ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

NOT : Disconnect dedikten sonra tekrar Connected olmasını istiyorsanız. Tekrar Network diyerek bir Virtual Switch ( Sanal Network ) seçerseniz Target durumunda o Virtual Switch ( Sanal Network ) görüntülenerek Connected olarak düzelmiş olacaktır. 

Name ekranın da Restore ( Geri Yükleme ) işlemini ortamımızdaki hangi Hyper-V Hostu ya da Hyper-V Failover Cluster yapısındaki NOD üzerine yapıldıktan sonra Hyper-V Konsolu ya da Hyper-V Failover Cluster Manager Konsolu üzerinde görüntülenmesini yani Name ( İsmi ) yapılandırdığımız ekrandır.

Name ekranında Name… diyoruz.

Change Name ekranın da Restore ( Geri Yükleme ) işlemininden sonra Hyper-V Manager Konsolu ve Hyper-V Failover Cluster Manager Konsolu üzerinde Name ( İsmi ) nasil göreneceğini yapılandıracaksak Set name to bölümüne yazıyoruz ve OK diyoruz. Add prefix bölümün de new_W19ADC olarak Add suffix bölümünde W19ADC_restored şeklinde yapılandırabilirsiniz.

Change Name ekranın da Set name to bölümüne aynı sekilde bırakıyoruz. Add suffix bölümünü W19ADC_Restored şeklinde yapılandırıyoruz ve OK diyoruz.

Name ekranında VM UUID… diyoruz.

System UUID ekranın da Restore ( Geri Yükleme ) işlemininde Preserve virtual machine ID (recommended ) diyerek mevcut Virtual Machine UUID kullanabilirsiniz. Generate new virtual machine ID diyerek yeni bir Virtual Machine UUID oluşturabilirsiniz.

Virtual Machine UUID : Dosya sistemini, karışıklığı önlemek için ( örneğin, sürücüleri takarken ) benzersiz bir sayı ile tanımlanmasıdır. System UUID ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Name ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 ile birlikte gelen Secure Restore ekranı Restore ( Geri Yükleme ) işlemi yapacağımız sunucu üzerinde Malware,Virüs ve Ransomware gibi dosyaların taranmasını sağlayabilirsiniz.

Secure Restore  : Veeam Backup & Replication, Virtual Machine ( Sanal Makine ) Restore ( Geri Yükleme ) işlemi yapmadan önce virüsten koruma yazılımı ile güvenli geri yükleme noktasında verilerini tarama işlemi gerçekleştirmenizi sağlar.Veeam Backup & Replication, Restore ( Geri Yükleme ) işlemi başlatılmış disklerdeki dosyaları taramak için bir virüs programını tarama işlemini yapar. Tarama işlemi sırasında virüsten koruma yazılımı kötü amaçlı yazılım tespit ederse Veeam Backup & Replication, Restore ( Geri Yükleme ) işlemini iptal eder ve ya Restore ( Geri Yükleme ) ayarlarına bağlı olarak Virtual Machine ( Sanal Makine ) ve ya Virtual Disk ( Sanal Disk ) kısıtlamalarla geri yükler.

Secure Restore ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Reason ekranın da herhangi bir işlem yapmadan Next diyerek devam ediyoruz. Reason ekranın da Restore ( Geri Yükleme ) işlemini neden yaptığını belirten bir açıklama yazabilirsiniz dilerseniz.

Reason ekranın da Restore ( Geri Yükleme ) işlemi için Virtual Machine ( Sanal Makine ) kontroller ediliyor.

Summary ekranın da Restore ( Geri Yükleme ) işlemi ile ilgili bilgileri görüyoruz.

Original VM Name bölümünde Restore ( Geri Yükleme ) yapılacak olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) ismini görüyoruz.

New VM name bölümünde Restore ( Geri Yükleme ) yapılacak olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) yeni ismini görüyoruz.

Restore point bölümünde hangi tarihte alınan Backup 8 Yedek ) üzerinde Restore ( Geri Yükleme ) işlemi yapılacağını görüyoruz.

Target host bölümünde hangi Hyper-V Host ya da Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde Virtual Machine ( Sanal Makine ) Restore ( Geri Yükleme ) edileceğini görüyoruz.

Target folder bölümünde hangi Hyper-V Host ya da Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde bulunan dizin üzerine Virtual Machine ( Sanal Makine ) Restore ( Geri Yükleme ) edileceğini görüyoruz.

Network mapping bölümünde hangi Hyper-V Host ya da Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde bulunan Virtual Switch ( Sanal Network kullanacağını görüyoruz.

Power on VM after restoring seçeneğini işaretlersek eğer Virtual Machine ( Sanal Makine ) Restore ( Geri Yükleme ) işlemi tamamlandıktan sonra otomatik olarak çalıştırılaracaktır.

Summary ekranın da Power on VM after restoring seçeneğini işaretliyoruz ve Restore ( Geri Yükleme ) işlemi tamamlandıktan sonra çalıştırılmasını sağlıyoruz. Finish diyerek işlemi başlatıyoruz.

VM restore ekranın da W19ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Restore ( Geri Yükleme ) işleminin başladığını görüyoruz.

VM restore ekranın da W19ADC Virtual Machine ( Sanal Makine ) Restore işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz. Close diyerek Restore ( Geri Yükleme ) Vm restore ekranını kapatıyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunu kontrol ettiğimizde W19ADC_Restored isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun geldiğini ve Running ( Çalışır ) olarak görüyoruz.

NOT : W19ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu herhangi bir Computer Name ( Bilgisayar İsmi ) ve IP Address ( IP Adresi ) çakışması yaşamaması için Off ( Kapalı ) olarak görünmektedir.

Hyper-V Manager konsolunu kontrol ettiğimizde W19ADC_Restored isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun geldiğini ve Running ( Çalışır ) olarak görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

Bir yanıt yazın

Back To Top