Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Host Ekleme 3

Merhaba

Veeam firmasının hem Vmware hem de Microsoft Hyper-V sanallaştırma platformları için geliştirilmiş olduğu backuplama yazılımının yeni versiyonu ve yeni özelliklerinin bulunduğu Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 kullanıma sunuldu. Aslında 2019 ile birlikte Veeam Backup & Replication v9.5 Update 3’ten sonra Veeam Backup & Replication v10 versiyonun gelmesi hepimiz merakla bekliyorduk ancak Veeam Forum’da yapılan açıklamada 2019 yılı içinde yayınlanacak olan Update serisi ile Veeam Backup & Replication kullanımına yeni özellikle sunulacağı bilgisi verildi.

Daha önceki yazılarımızda Veeam Backup & Replication v9.5 Özellikler ve YetenekleriVeeam Backup & Replication v9.5 KurulumuVeeam Backup & Replication v9.5 Backup Repository EklemeVeeam Backup & Replication 9.0’dan 9.5’a Upgrade, Veeam Backup & Replication v9.5 Üzerinde EMC DD2200 Yapılandırması, Veeam Backup & Replication v9.5 Backup Job Oluşturma, Veeam Backup & Replication 9.5 Update 2, Veeam Backup & Replication 9.5 Update 3, Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Host Ekleme ve Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Host Ekleme 2 yazılarını sizlerle paylaşmıştık.

Daha önceki Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Host Ekleme ve Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Host Ekleme 2 yazılarını Hyper-V Host ve VMware vSphere ekleme işlemlerini sizlerle paylaşmıştık. Bu yazımızda Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 üzerinde Hyper-V Failover Cluster Host Ekleme adımlarını anlatıyor olacağız.

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucum Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19DC isminde Ip Adres 192.168.1.200 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir domain ortamı kurulmuştur. Ayrıca bu sunucumuz üzerinde File and Storage Service üzerinde  ISCSI Target Server Kurulumu ve Yapılandırılması yapılandırarak Failover Cluster ortamı için gerekli olan Quroum alanı ve Cluster Volume yapılandırmasını bu sunucumuz üzerinde tamamlanmış durumdadır.

İkinci sunucum Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19NOD1 isminde Birinci Network Karti Ip Adresi 192.168.1.202/24 İkinci Cluster Network karti 192.168.2.202/24 Üçüncü Cluster Network kartı 192.168.3.202/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V Roles ( Rol ) ile Failover Cluster Feautures ( Özelliği ) kurulumu ve yapılandırması tamamlanmış durumdadır.

Üçüncü sunucum Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19NOD2 isminde Birinci Network Karti Ip Adresi 192.168.1.204/24 İkinci Cluster Network karti 192.168.2.204/24 Üçüncü Cluster Network kartı 192.168.3.204/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V Roles ( Rol ) ile Failover Cluster Feautures ( Özelliği ) kurulumu ve yapılandırması tamamlanmış durumdadır.

Dördüncü sunucumuz Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19VEEAM isminde Active Directory Domain ortamına dahil edilmiş durumdadır. Bu sunucumuz üzerinde Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 kuruludur. Biz bu sucumuz üzerinde Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Hyper-V Failover Cluster Host Ekleme adımlarını anlatıyor olacağız.

Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolunu Connect diyerek açıyoruz.

Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolu geliyor karşımıza.

INVENTORY menüsü altında bulunan Virtual Infrastructure sekmesinden Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 üzerine ortamınızda bulunan VMware vSphere, Microsoft Hyper-V ve Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısını ekleyebilirsiniz. Biz ortamımızda bulunan Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster yapısını Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 üzerinde yapılandıracağımız için ADD SERVER diyerek devam ediyoruz.

ADD SERVER ekranın da Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 ile Backup ( Yedek ) alabileceğimiz platformları görüyoruz.

Vmware vSphere : Bu seçenek ile ortamımızda bulunan VMware platformu için gerekli Host yapılandırmasını yapabiliriz.

Microsoft Hyper-V : Bu seçenek ile ortamımızda bulunan Microsoft Hyper-V ve Microsoft Hyper-V Failover Cluster platformu için gerekli Host yapılandırmasını yapabiliriz.

NDMP Server :  Bu seçenek ile ortamımızda bulunan Nas ve Backup cihazları için gerekli Host yapılandırmasını yapabiliriz.

Protection Group : Bu seçenek ile ortamımızda Physical ( Fiziksel ), Cloud ( Bulut ) ve Workstations ( İş İstasyonları ) için gerekli Host yapılandırmasını yapabiliriz.

ADD SERVER ekranın da Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 ile ortamımızda bulunan Microsoft Hyper-V Server ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısını Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Host yapılandırması yapacağımız için MICROSOFT HYPER-V seçeneğini seçiyoruz.

Name ekranın da ekleyebileceğiniz Microsoft Hyper-V Server ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısının DNS name ve ya IP address ( IP adresi ) DNS name or IP address bölümüne yazmamız gerekiyor. Biz Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster yapısını ekleyeceğimiz için DNS name or IP address bölümüne Failover Cluster yapımısın Name ( İsim ) yazıyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Type ekranını geliyor karşımıza bu ekranda Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 üzerine ekleyeceğimiz Microsoft Hyper-V server Host’un tipini seçebiliriz.

  • Microsoft System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) : Ortamınızda birden fazla Microsoft Hyper-V sunucularını yönetmek için System Center Virtual Machine Manager ( SCVMM ) kullanıyorsanız bu seçeneği seçebilirsiniz. Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 System Center Virtual Machine Manager ( SCVMM ) tarafından yönetilen Microsoft Hyper-V sunucuları hakkında bilgileri çekebilmektedir.
  • Microsoft Hyper-V Cluster : Ortamınızda Microsoft Hyper-V Failover Cluster ortamınız var ise System Center Virtual Machine Manager ( SCVMM ) kullanmıyorsanız bu seçeneği seçebilirsiniz.
  • Microsoft Hyper-V Server (standalone) : Ortamınızda System Center Virtual Machine Manager ( SCVMM ) tarafından yönetilmeyen ve tek başına çalışan Microsoft Hyper-V sunucu  ortamlarını eklemek için seçebilirsiniz.

Type ekranın da ortamımızdaki Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster ortamı üzerinde yapılandıracağımız için Microsoft Hyper-V Cluster seçeneneğini seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Credentials ekranın da Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 üzerine eklemekte olduğumuz Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısı için kimlik bilgilerini belirtmemiz gerekmektedir. Add diyerek yapılandırıyoruz.

Credentials ekranında Username bölümünde Domain Name\User Name şeklinde yazarak Password bölümüne Domain Admin yetkisine sahip kullanıcımızın şifresini yazabilirsiniz ya da Browse diyerek Active Directory Domain Services ortamındaki bir Domain Admin yetkisine sahip bir kullanıcı seçebilirsiniz.

NOT : Biz Administrator kullanıcısını kullanıyoruz. Active Directory Domain Services üzerinde Domain Admin yetkisine sahip bir  kullanıcı olduğu için biz bu şekilde yapılandırdık. Administrator şifresinin değiştirilmesi durumunda Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 servisleri çalışmayabilir ve ortamdaki Microsoft Hyper-V Server ve Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerine ulaşamayabilir. Bu nedenle dilerseniz yetkili bir kullanıcı oluşturarak yapılandırabilirsiniz.

Credentials ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam diyoruz.

Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 ortamımızda bulunan Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster yapısına ulaşmaya çalışıyor.

Apply ekranında Task bölümünde ortamımızda Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster yapısı içinde bulunan W19NOD1 ve W19NOD2 isimli sunucularımızı görüyoruz. Bu sunuclar üzerinde Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Agent kurulumlarını yapmak için Apply diyerek devam ediyoruz.

Results ekranında Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster yapısı içinde bulunan W19NOD1 ve W19NOD2 isimli sunucularımız üzerinde gerekli yapılandırma işlemlerinin başladığını görüyoruz.

Results ekranın da Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster yapısı içinde bulunan W19NOD1 ve W19NOD2 isimli sunucularımız üzerinde gerekli yapılandırma işlemlerinin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Summary ekranın da Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 üzerinde yapılandırma işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını ve yapılandırma ile ilgili bilgileri görüyoruz. Finish diyerek yapılandırmadan çıkıyoruz.

Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolunda INVENTORY menüsü altında bulunan Virtual Infrastructure sekmesinden altında bulunan Microsoft Hyper-V sekmesi altında bulunan Hyper-V Clusters sekmesi altında W19NOD1 ve W19NOD2 isimli Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster yapısını geldiğini görüyoruz.

Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolunda BACKUP INFRASTRUCTURE menüsü altında bulunan Manager Servers sekmesinden altında bulunan Microsoft Hyper-V sekmesi altında bulunan Hyper-V Clusters sekmesi altında W19NOD1 ve W19NOD2 isimli Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster yapısını geldiğini görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

 

 

Back To Top