Site icon Baki CUBUK

Veeam Explorer for Microsoft SQL Server Kullanımı

Merhaba

Daha önceki yazilarimizda Veeam Backup & Replication v8  Genel Özelliklerinden,Veeam Backup & Replication v8 Kurulumu,Veeam Backup & Replication v8.0 Backup Repository Ekleme ve Veeam Backup & Replication v8.0 Backup Job Oluşturma yazilarini sizlerle paylaşmiştim.

Bir önceki yazilarimizda da Veeam Explorer for Microsoft Exchange Kullanımı ve Veeam Explorer for Microsoft Active Directory Kullanımı ile restore işlemleri anlatmiştim. Bu yazimizda da SQL Server üzerindeki SQL Database restore işlemlerini anlatiyor olacağım. Bir önceki Veeam Explorer for Microsoft Exchange Kullanımı ve Veeam Explorer for Microsoft Active Directory Kullanımı yazılarından farklı olarak Veeam Explorer for Microsoft SQL Server ile sadece SQL Database restore edilebilmektedir. Yani SQL Server Database içindeki herhangi bir Table ( Tablo ) ya da Objects ( Nesne ) ayiramiyoruz.

Veeam Explorer for SQL Server Nedir ?

Veeam Backup & Replication size kurtarma esnekliği de sağlar. Artık SQL Database dosyalarını, SQL Server sunucunuzu Veeam Backup & Replication sunucusu üzerine mount ederek, doğrudan bu sunucunun backup dosyasını restore edebilirsiniz.. Örnekler ve veritabanları gibi MS SQL Server hiyerarşi bilgilerini görüntüleyebilirsiniz. Bunlar ayrı ayrı olarak seçilebilir ve aşağıda belirtilen çeşitli şekillerde geri yüklenebilir:

İşlem tamamlandığında veritabanı, hedef Microsoft SQL Server üzerinde yeniden oluşturulacak ve anında kullanıma hazır olacaktır.

SQL Server için Desteklenen Sistemler :

Local or remote installation of the following versions of Microsoft SQL Server (both Full and Express Editions are supported)

Ortamımızda yönetiğimiz SQL Server üzerindeki Veeam Backup & Replication kullanıyorsanız, Veeam Explorer for Microsoft SQL Server size çok yardımcı olacaktır.

Örnek olarak BAKICUBUK isimli bir SQL Server Database dosyasının silinmesi ya da sunucuda yaşanacak olan bir sorundan dolayi ( Donanımsal ve ya yazılımsal ) bir sorun yaşamamiz durumunda  Veeam Explorer for Microsoft SQL Server ile geri getirme işlemlerini yapıyoruz.

BAKICUBUK isimli bir SQL Server Database dosyasını görüyoruz. BAKICUBUK isimli bir SQL Server Database dosyasını Microsoft SQL Server Management konsolu üzerinden siliyoruz.

Veaam Backup & Replication konsolunda Backups menüsü altinda bulunan Disk bölümünden daha önce almiş olduğumuz backupları görüyoruz. Application Items menüsü altinda bulunan Microsoft SQL Server açıyoruz.

Restore Point ekraninda önceki Veeam Explorer for Exchange ve Veeam Explorer for Active Directory farkli olarak Restore from the latest available backup ve Restore from this restore point seçeneklerinin olduğunu görüyoruz. Restore from the latest available backup seçeneği ile mevcut olan en son backup dosyasını restore edebiliriz ya da Restore from this restore point seçeneği ile daha önce alınan backup dosyalarından birini seçerek restore işlemi yapabiliriz. Restore from the latest available backup seçeneği ile mevcut olan en son backup dosyasını restore edeceğim için Next diyerek devam ediyoruz.

Summary ekraninda seçmiş olduğumuz VM name ( W12R2SQL12 ) ve Restore Point görüyoruz. Finish diyerek Veeam Explorer for Microsoft SQL Server konsolunun açılmasini sağlıyoruz.

Veeam Explorer for Microsoft SQL Server konsolunun açıldığını görüyoruz.

Veeam Explorer for Microsoft SQL Server konsolunda restore işlemi için alınan backup dosyasının mount edildiğini görüyoruz.

Veeam Explorer for Microsoft SQL Server konsolunu çalıştırdığımızda Veaam Backup & Replication konsolunda Backup & Replication menüsünde Running bölümü altinda Application Item Restore çalıştığını görüyoruz.

Veeam Explorer for Microsoft SQL Server konsolunda restore işlemi için mount edilen backup dosyası içinde SQL Server Databaseleri görüyoruz.

Database üzerine tıkladığımızda Database ilgili bilgileri görüntüleyebiliyoruz.

Baki CUBUK isimli SQL Server Database dosyası üzerinde sağ tuş yaptığımız karşımıza bazı seçenekler çıkacaktır.

Bu seçenekler;

Restore latest state to W12R2SQL12\W12R2SQL12 : Bu seçenek ile silinen ya da sunucu oluşan bir sorundan dolayi alınan son tarihli backup dosyasına geri dönebilirsiniz.

NOT : Veaam Backup & Replication Enterprise Manager özelliğine sahip kullanıcılar kullanabilir.

Restore to another server… : Bu seçenek ile silinen ya da sunucu oluşan bir sorundan dolayi alınan son tarihli backup dosyasına ortamdaki farklı bir SQL Server sunucusu üzerine geri dönebilirsiniz.

NOT : Veaam Backup & Replication Enterprise Manager özelliğine sahip kullanıcılar kullanabilir.

Export latest state to Desktop\BAKICUBUK : Bu seçenek ile silinen ya da sunucu oluşan bir sorundan dolayi alınan son tarihli backup dosyasına Desktop ( Masaüstü ) çıkartabilirsiniz.

Export to another server… : Bu seçenek ile silinen ya da sunucu oluşan bir sorundan dolayi alınan son tarihli backup dosyasına herhangi bir dizine çıkartabilirsiniz.

Ben Export latest state to Desktop\BAKICUBUK seçeneği ile silinen ya da sunucu oluşan bir sorundan dolayi alınan son tarihli backup dosyasına Desktop ( Masaüstü ) çıkartıyoruz.

Exporting Database ekraninda SQL Server Database dosyalarının Desktop ( Masaüstü ) çıkarıldığını görüyoruz.

Exporting Wizard ekraninda SQL Server Database dosyalarının Desktop ( Masaüstü ) başarılı bir şekilde çıkarıldığını görüyoruz.

SQL Server Database dosyalarının Desktop ( Masaüstü ) çıkarıldığını görüyoruz.

 

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version