Site icon Baki CUBUK

Veeam V12 Yenilikleri

Merhaba

Veeam, Las Vegas’taki son VeeamON 2022’de yeni geliştirmeler ve bazı yeni özellikler sunan yeni Veeam v12’yi duyurdu.

Hala Beta sürümünde olan yeni Veeam v12, yedekleme yönetimini kolaylaştırmak için birçok iyileştirme ve geliştirme içeriyor.

Sürüm 12’de çeşitli geliştirmeler ve geliştirmeler yapılmıştır. İşte eklenen özelliklerden bazıları.

 

Yapılandırma Database PostgreSQL Server Desteği

Veeam v12 sürümünün en önemli haberlerinden biri Veeam v12 yapılandırma Database ( Veritabanı )’nı ücretsiz PostgreSQL Server v14 yapısında yapılandırma seçeneğidir. PostgreSQL Server v14 yapısın kullanımı yalnızca performansı artırmakla kalmayacak, aynı zamanda Database ( Veritabanı ) boyutunu 10 GB ( Gigabyte ) ile sınırlayan Microsoft SQL Server Express’in getirdiği kısıtlamaları ve maksimum 4 çekirdeğin kullanımını da ortadan kaldırır.

Veeam v12 yapılandırma Database ( Veritabanı ) Microsoft SQL Server Express üzerinde yapılandırılabilir ve ya PostgreSQL Server yapılandırabilirsiniz. Veeam Enterprise Manager yedekleme altyapısın da kullanılıyorsa, her iki çözümün ( Veeam Enterprise Manager ve Veeam Backup & Replication ) aynı Database ( Veritabanı ) yapısında çalışması gerekir.

Veeam v12 ile birlikte  Veeam Backup & Replication v12 kurulumu sırasında aynı sunucuya ve ya ortamınızdaki farklı bir sunucu üzerindeki PostgreSQL Server v14 üzerinde yapılandırabilirsiniz.

Object Storage Repository Yapısına Doğrudan Backup

Veeam v12 ile birlikte Scale-out Repository yapılandırma gereksinimi olmadan Object Storage Repository alanına doğrudan Backup almayı desteklemektedir.

Veeam v12 desteklediği Object Storage Repository alanları.

Object Storage Repository Hardened Repository Seçeneği

Object Storage Repository alanın da Hardened Repository olarak da yapılandırılabilir.

Backup Repository Hardened Repository Yapılandırması

Backup Repository yapılandırmasın da Direct Attached Storage seçeneğin de Hardened Repository olarak da yapılandırılabilir.

Linux Hardened Repository özelliği Veeam V11’deki en büyük yeni özelliklerden biriydi. Depoyu VBR’ye getirmek için bir Linux Backup Repository oluşturmak ve değişmezliği etkinleştirmek gerekiyordu. Veeam v12 ile birlikte Hardened Repository yeni bir seçenekle yapılandırılabilir.

Yeni Eklenen Storage Ürünleri

Veeam v12 sürümünden önce Add Storage listesinde olmayan bir çok depolama ürünü eklendi.

Scale-out Repository Yapılandırmasın İyileştirme

Performance Tier olarak iki Object Storage Repository kullanılabilir. Ancak yapılandırma için aynı platforma ( Amazon AWS S3, Microsoft Azure, IBM Cloud Object Storage, S3 Compatible vb.) olmak zorundadır.).

Scale-out Repository yapılandırmasın da Capacity extent olarak iki Object Storage Repository kullanılabilir. Ancak yapılandırma için aynı platforma ( Amazon AWS S3, Microsoft Azure, IBM Cloud Object Storage, S3 Compatible vb.) olmak zorundadır.).

Per-machine Backup Chains Özelliği

Veeam üzerinde sahip olduğunuz lisansınıza bağlı olarak Veeam Backup Job, veri yedeklemesini iş başına ve ya Virtual Machine ( Sanal Makine ) tabanlı dosya başına tek bir dosya da depolamak üzere çalıştırılabilir. Yani Veeam v12 ile birlikte artık Virtual Machine ( Sanal Makine ) Backup Job’lar arasında taşınabilir hale geldi. Bu özellik ile birlikte artık yeni bir Backup Job oluşturmaya gerek duymadan istediğiniz Virtual Machine ( Sanal Makine ) var olan bir diğer Backup Job’a aktarabilirsiniz.

Veeam v12’de, per-machine backup chain seçeneği varsayılan olarak gelmektedir ve Virtual Machine ( Sanal Makine ) Backup Job arasında taşınabilir. Önceki Veeam versiyonların da bu özellik mevcut değildi ve Backup chain türünü değiştirmenin tek yolu yeni bir Backup Job oluşturmaktı. Mevcut Backup manuel bir görevle Virtual Machine ( Sanal Makine ) başına modele yükseltilebilirdi. ( Bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) başına vbm dosyası ).

Backup Job Health Check Yapılandırması

Backup Job’ların Health Check işlemi ayrıca yapılandırılabilecek.

Backup Job’ların Health Check işlemi artık ayrıca yapılandırılarak .Backup Job Schedule yapılandırması ne olursa olsun çalıştırılabilir.

Active Full Özelliği

Veeam v12 ile birlikte Active Full işlemi tek bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) için bağlatılabilir.

Herhangi bir durumda hata ile sonlanan Backup Job’lar da Retry işlemi tüm Entire Jobyerine tek bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde çalışabilir duruma getirildi artık bir Backup Job içinde yer alan birden fazla Virtual Machine ( Sanal Makine ) yerine tek bir Virtual Machine ( Sanal Makine )‘in Backup alabileceksiniz.

Backup Job Özelliği

Yalnızca en son kullanılabilir Restore Point ( Geri Yükleme ) noktalarını işleyerek performansı en iyi duruma getirmek için kopyalama modu olarak Periodic copy (pruning) kullanılabilir. ( Zamanlama seçeneği yoktur ). Artık Mirroring ve Periodic copy arasında geçiş yapabilirsiniz. Bunun için Veeam v12’ye yükseltme işlemi yapmanız gerekmektedir.

Move Backup Özelliği

Veeam v12 ile birlikte sağlanan yeni özelliklerden biri, Backup’ları farklı Backup Repository üzerine taşıma yeteneği.

Backup’ları farklı Backup Repository üzerine taşınabilir.

Copy Backup Özelliği

Veeam v12 ile birlikte sağlanan yeni özelliklerden biri, Backup’ları farklı Backup Repository ya da başka bir konuma kopyalama yeteneği.

Backup’ları farklı Backup Repository ya da başka bir konuma kopyalama

Backup’ları farklı Backup Repository ya da başka bir konuma kopyalama. Kopyala işlemi yapıldığın da Virtual Machine ( Sanal Makine ) sıkıştırılmasını koruyacaktır.

Exclude VMs from Backup Özelliği

Virtual Machine ( Sanal Makine ) Backup işleminde hariç tut özelliği.

Virtual Machine Exclusions ekranın da eklediğiniz Virtual Machine ( Sanal Makine ) Backup işleminden hariç tutulur.

Virtual Machine Exclusions ekranın da W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Backup işleminden hariç tutuyoruz.

Backup Job ekranın da W19FILE ve W19SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Backup Job için ekliyoruz.

Backup Job çalıştırdığımız da W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Backup işleminde hariç tutulduğunu görüyoruz.

Manually Apply Retention

Retention işlemi önceki sürümlerde backup işleminin sonunda uygulanırken,  v12 ile birlikte artık manuel olarak Backup Job’u bitmeden uygulayabilirsiniz.

 

MFA

Veeam v12 ile birlikte güvenliği artırmak için, Veeam v12 oturum açmayı korumak için MFA özelliği mevcuttur, ancak herhangi bir tek kullanıcı uygulanabilir. Grup üzerinde uygulanamaz.

Security ekranın da User ( Kullanıcı ) oluşturup MFA özelliği aktif edilebilir.

Veeam v11 ile tanıtılan Veeam CDP çok düşük RPO ve RTO gerektiren kritik görev Virtual Machine ( Sanal Makine ) korumak için tasarlanmıştır.

Veeam v12 ile birlikte yeni geliştirmeler getiren Veeam CDP yeteneğini genişletiyor:

Linux Backup Proxy artık CDP için kullanılabilir.

Servis sağlayıcı VMware Cloud Director ve Veeam Cloud Connect için Veeam CDP yeteneği kullanılabilir.

Veeam v12, uzmanların önerilerine dayanarak en uygun yapılandırma için yönergeler sağlayan Best Practices Analyzer sunar.

Best Practices Analyzer özelliği ile Veeam v12 üzerinde uzmanların önerilerine dayanarak en uygun yapılandırma gerekli ayarları yapabilirsiniz.

E-Mail Bildirimleri için Modern Kimlik Doğrulama

Veeam V12 öncesi temel kimlik doğrulaması için SMTP sunucusu yapılandırması yapmak mümkündü. Veeam V12 ile E-Mail bildirimi için Microsoft 365 ve Google Gmail yapılandırabilirsiniz.

 

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle….

 

Exit mobile version