Windows Admin Center Storage Replica Yapılandırması

Merhaba

Daha önceki yazılarımız da Windows Admin Center Kurulumu, Windows Admin Center Storage Migration Service ile Windows Server 2012 R2’yi Windows Server 2016 File Server Migration ve Windows Admin Center Storage Migration Service ile Windows Server 2016’yi Windows Server 2019 File Server Migration yazılarımızı sizlerle paylaşmıştık.

Storage Replica özelliği Windows Server sunucularımız üzerinde herhangi bir durumda verileri kurtarmaya ve ya verilere ulaşmamıza devam etmemizi sağlar. Windows Server üzerinde farklı dizinlerde farklı datacenter üzerinde ya da farklı yapılarda bulunan verileri senkronize bir şekilde koruyabilme özelliğiyle sıfır veri kaybının yaşanmasını olanak sunar. Bir felaket durumu sonrası, tüm veriler başka bir yerde kayıp olasılığı olmadan ulaşılabiiir durumda olur. Storage Replica özelliği birkaç dakika uyarı verdiğinde yine veri kaybı olmadan, felaket sonrasında iş yüklerini güvenli konumlara geçiş yapma olanağı sunar.

Storage Replica özelliği ile birden çok veri merkezinin daha verimli kullanılmasını sağlar. Kümeleri genişleterek veya kümeleri çoğaltarak, iş yükleri yerel kullanıcıları ve uygulamalar tarafından daha hızlı veri erişiminin yanı sıra daha iyi yük dağıtımı ve bilgi işlem kaynaklarının kullanımı için birden çok veri merkezinde çalıştırılabilir. Bir felaket durumunda bir veri merkezi çevrimdışı duruma gelirse, normal iş yüklerini geçici olarak diğer siteye taşıyabilirsiniz.

Storage Replica özelliği felaket kurtarma çözümleri olarak görevde olan DFS Replication gibi varolan dosya çoğaltma sistemlerini devre dışı bırakmanıza izin verebilir. DFS Replication son derece düşük bant genişliği sahip Network yapıları üzerinde iyi çalışıyor olsa da, gecikmesi çok yüksek olur. ( Genellikle saat veya gün cinsinden ölçülür. ) Bunun nedeni, dosyaların kapanması gereksinimi ve Network tıkanıklığını önlemek için kullandığı yapılandırmadır. Bu tasarım özellikleriyle, bir DFS Replication özelliğinde yeni dosyaları Replikasyon yapmak çok zordur. Storage Replica özelliği dosya düzeyinin altında çalışır ve bu kısıtlamaların hiçbirine sahip değil.

Storage Replica özelliği daha uzun aralıkları ve daha yüksek gecikme Network yapıları eşzamanlı Replikasyonu destekler. Denetim noktası tabanlı olmadığından ve bunun yerine sürekli olarak replikasyon yaptığından, değişikliklerin deltası anlık görüntü tabanlı ürünlerden çok daha düşük olma eğilimindedir. Ayrıca, Storage Replica özelliği bölüm katmanında çalışır ve bu nedenle Windows Server veya Backup yazılımı tarafından oluşturulan tüm VSS ( Volume Shadow Copy ) anlık kopyalarını çoğaltır; Bu kurtarma noktası için uygulama tutarlı verinin anlık kullanımını sağlar, özelliklede yapılandırılmamış kullanıcı verileri eşzamanlı olarak çoğaltılır.

Storage Replica prerequisites

  • Active Directory Domain Services ortamı
  • Storage Replica özelliği ortamınızdaki SAS JBOD’lar, Direkt bağlı Depolama Alanları, Fiber bağlantılı SAN, paylaşılan VHDX, ISCSI Target bağlı alanlar ve ya sunucunuz üzerindeki SAS / SCSI / SATA depolama alanları üzerinde yapılandırılabilir. Replikasyon loglarının yapılandırılacağı depolama alanı olarak SSD veya daha hızlı depolama alanı kullanılmanız önerilmektedir. Microsoft, Replikasyon loglarının veri depolamadan daha hızlı olmasını önerir. Replikasyon loglarının kullanılacağı alan hiçbir zaman diğer iş yükleri için kullanılmamalıdır.
  • Her sunucuda en az bir Ethernet/TCP bağlantısı gerekmektedir. Tercihen RDMA.

RDMA : Uzaktan Doğrudan Bellek Erişimi (Remote Direct Memory Access, RDMA), bir ağdaki bilgisayarların, her iki bilgisayarın işlemcisini, önbelleğini veya işletim sistemini aradan çıkarıp, ana bellek üzerinden veri alışverişi yapabilmesini sağlayan bir teknolojidir. Yerel olarak desteklenen Doğrudan Bellek Erişimi (DMA) gibi, RDMA de sunucu kaynaklarını kullanmadığından iletin performansını artırır. RDMA ayrıca düşük gecikme ve yüksek hızla ağ haberleşmesi için elverişli bir ortam sağlar. RDMA, ağ ve depolama uygulamaları için de kullanılabilir. RDMA, ağ ara yüz kartında (Network Interface Card, NIC) özel bir taşıma protokolünün kullanılmasıyla iki yönlü doğrudan bir veri aktarımı sağlar. Bu teknoloji, bir bilgisayarın ana belleğinden veriyi doğrudan okumayı ve bu verileri doğrudan başka bir bilgisayarın ana belleğine yazmayı mümkün kılan sıfır kopya iletişim (Zero-Copy Networking) adı verilen bir özelliği desteklemektedir. Gönderen ve alan aygıtların her ikisi de RDMA’yı destekliyorsa, ikisi arasındaki veri iletimi, mevcut RDMA olmayan ağ sistemlerinden çok daha hızlı gerçekleşir. RDMA, hızlı ve yüksek kapasiteli HPC kümeleri ve veri merkezi ağları gerektiren uygulamalarda kendini kanıtlamıştır. Özellikle büyük verileri analiz ederken, uygulamaları işleyen süper bilgi işlem ortamlarında ve düşük gecikme süreleri ve yüksek aktarım oranlarını gerektiren makine öğrenimi uygulamaları için kullanışlıdır.

  • Sunucu başına en az 2 GB RAM ve 2 Core gerekmektedir.
  • IO yazma iş yükünüzü içerecek kadar bant genişliğine sahip sunucular arasında bir ağ ve Senkron Replikasyon için ortalama 5 ms gidiş-dönüş gecikmesi veya daha düşük. Asenkron Replikasyon için gecikme önerisi yoktur.
  • Windows Server, Datacenter Edition, Windows Server Standard Edition. Windows Server Standard Edition üzerinde yapılandırılan Storage Replica özelliğinde aşağıdaki sınırlamalar vardır:
    • Windows Server 2019 veya sonraki sürümler
    • Storage Replica sınırsız sayıda birim yerine tek bir birimi çoğaltır.
    • Birimler sınırsız boyut yerine en fazla 2 TB boyutuna sahip olabilir.

Kurulum ve yapılandırmaya başlamadan önce ortamla ilgili kısa bir bilgi vermek isterim.

Birinci sunucumuz Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19DC isminde ve 192.168.1.200/24 olarak IP Adresi yapılandırılmıştır. Üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isimli bir Active Directory Domain ortamı kurularak ortamımız da Primary Domain Controller olarak görev yapmaktadır.

İkinci sunucumuz Windows Server 2016 Datacenter işletim sistemine sahip W19FILE1 isminde ve 192.168.1.202/24 olarak IP Adresi yapılandırılmıştır. Active Directory Domain ortamına dahil edilmiş durumdadır. Bu sunucumuz üzerinde DATA (E:\) ve LOG (E:\) dizinleri bulunmaktadır ve sunucumuz üzerinde Storage Replica Yapılandırmasını yapıyor olacağız.

Üçüncü sunucumuz Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19FILE2 isminde ve 192.168.1.204/24 olarak IP Adresi yapılandırılmıştır. Active Directory Domain ortamına dahil edilmiş durumdadır. Bu sunucumuz üzerinde DATA (E:\) ve LOG (E:\) dizinleri bulunmaktadır ve sunucumuz üzerinde Storage Replica Yapılandırmasını yapıyor olacağız.

Dördüncü sunucumuz Windows Server 10 Professional işletim sistemine sahip W10ADMIN isminde ve 192.168.1.206/24 olarak IP Adresi yapılandırılmıştır. Active Directory Domain ortamına dahil ederek üzerine Windows Admin Center  kurulumu yapılmıştır.

Bu yazımızda Windows Server 2019 ile gelen yeni özelliklerden birisi olan Storage Replica özelliği ile Storage Replica işlemini anlatıyor olacağız.

W19FILE1 isimli sunucumuz üzerindeki DATA (E:\) dizini altında bulunan dosya ve klasörlerimizi W19FILE2 isimli sunucumuz üzerindeki DATA (E:\) dizini altına Storage Replica yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

Windows Admin Center konsolu geliyor karşımıza. Kurulumu yaptığımız W10ADMIN isimli makinemizi All connections menüsünde görüyoruz.

Windows Admin Center konsolun da All connections menüsü altında Add diyerek Windows Admin Center üzerine ortamdaki W19FILE1 ve W19FILE2 isimli sunucularımızı ekliyoruz.

BİLGİ : Windows Admin Center üzerinde yöneteceğiniz Windows Server 2012 ve Windows Server 2012 R2 sunucularınız üzerinde Windows Management Framework ( WMF ) 5.1 ve ya daha üstünü kurmanız gerekecektir. Windows Server 2012 ve Windows Server 2012 R2 sunucularınız üzerinde Windows Management Framework ( WMF ) 5.1 kurulu değilse, Windows Management Framework 5.1 linki üzerinden indirerek kurulumunu yapabilirsiniz. Biz Windows Server 2019 üzerinde gerekli yapılandırmayı yapacağımız için herhangi bir kurulum yapmıyoruz.

Add or create resources ekranın da Windows Admin Center konsolu üzerinde ekleyeceğiniz sunucu ya da client seçebilirsiniz.

  • Servers seçeneği ile ortamınızdaki Physical Machine ( Fiziksel Makine ) ya da Virtual Machine ( Sanal Makine ) Windows Server sunucularınızı ekleyerek yönetebilirsiniz.
  • Windows PCs eçeneği ile ortamınızdaki Windows 10 makinelerini ekleyerek yönetebilirsiniz.
  • Server clusters seçeneği ile ortamınızdaki Hyper-V Failover Cluster, SQL Server Failover Cluster ve File Server Cluster sunucularınızı ekleyerek yönetebilirsiniz.
  • Azure VMs seçeneği ile Microsoft Azure Platformu üzerindeki sunucularınızı ekleyerek yönetebilirsiniz.

Add or create resources ekranın da Windows Admin Center konsolu üzerine ortamımızdaki W19FILE1 isimli sunucumuzu ekleyeceğimiz için Servers seçeneği altında bulunan Add tıklıyoruz.

Connection ekranın da Windows Admin Center konsolu üzerine ekleyeceğimiz sunucumuzun Computer Name ( Sunucu İsmi ) Add one bölümüne yazabilirsiniz.

Connection tags bölümüne ekleyeceğimiz sunucumuz için üzerindeki yapılandırmayı ya da görevini belirten bir Tag ( Etiket ) oluşturabilirsiniz.

Connection ekranın da Windows Admin Center konsolu üzerine ekleyeceğimiz sunucu ya da sunucularımızı Import a list bölümüne .txt, .csv dosyasını Select a file üzerinden göstererek ekleyebilirsiniz.

Connection ekranın da Windows Admin Center konsolu üzerine ekleyeceğimiz sunucumuzun Computer Name ( Sunucu İsmi ) Search Active Directory bölümüne yazarak Active Directory Domain ortamında aratabilirsiniz.

Connection ekranın da Windows Admin Center konsolu üzerine ekleyeceğimiz W19FILE1 isimli sunucumuzu Search Active Directory bölümüne yazıyoruz ve Search diyerek Active Directory Domain ortamında aratıyoruz.

Connection ekranın da Windows Admin Center konsolu üzerine ekleyeceğimiz W19FILE1 isimli sunucumuzu Search Active Directory bölümüne yazıp Search diyerek arattıktan sonra W19FILE1 isimli sunucumuzun geldiğini görüyoruz.

Connection ekranın da Windows Admin Center konsolu üzerine ekleyeceğimiz W19FILE1 isimli sunucumuzu seçiyoruz ve Add diyoruz.

Windows Admin Center konsolunda All connections menüsünü altına W19FILE1 isimli sunucumuzun eklendiğini görüyoruz.

Windows Admin Center konsolunda All connections menüsünü altına W19FILE1 isimli sunucumuzun eklendiğini görüyoruz. W19FILE2 isimli sunucumuzuda Windows Admin Center konsoluna ekliyoruz.

Windows Admin Center konsolunda All connections menüsü altında Add diyerek Windows Admin Center üzerine ortamdaki W16FILE2 isimli sunucumuzu ekliyoruz.

Connection ekranın da Windows Admin Center konsolu üzerine ekleyeceğimiz sunucumuzun Computer Name ( Sunucu İsmi ) Search Active Directory bölümüne yazarak Active Directory Domain ortamında aratabilirsiniz.

Connection ekranın da Windows Admin Center konsolu üzerine ekleyeceğimiz W19FILE2 isimli sunucumuzu Search Active Directory bölümüne yazıyoruz ve Search diyerek Active Directory Domain ortamında aratıyoruz.

Connection ekranın da Windows Admin Center konsolu üzerine ekleyeceğimiz W19FILE2 isimli sunucumuzu seçiyoruz ve Add diyoruz.

Windows Admin Center konsolunda All connections menüsünü altına W19FILE2 isimli sunucumuzun eklendiğini görüyoruz.

Windows Admin Center konsolunda All connections menüsünü altına W19FILE2 isimli sunucumuzun eklendiğini görüyoruz.

Windows Admin Center konsolunda All connections menüsünü altına W19FILE1 isimli sunucumuza tıklayarak bağlanıyoruz.

Windows Admin Center konsolunda W19FILE1 isimli sunucumuzla ilgili donanım ve üzerindeki işletim sistemi bilgisini Overview bölümü altında görüyoruz. Tools menüsü altında sunucumuz ile ilgili yapılandırabileceğimiz yapılandırma seçeneklerini görüyoruz.

Windows Admin Center konsolunda W19FILE1 isimli sunucumuzda Tools menüsü altında bulunan Storage Replica seçeneğini açıyoruz.

W19FILE1 isimli sunucumuz üzerinde Storage Replica özelliğinin kurulu olmadığını görüyoruz.

W19FILE1 isimli sunucumuz üzerinde Storage Replica özelliğinin kurulması için Install diyoruz. Storage Replica özelliğinin kurulumundan sonra sunucumuzun Restart olması için Restart the server automatically, if required seçeneğini işaretliyoruz. Storage Replica özelliğinin kurulumdan sonra W19FILE2 isimli sunucumuz otomatik olarak yeniden başlılacaktır.

W19FILE1 isimli sunucumuz üzerinde Storage Replica özelliğini Server Manager üzerinde Add roles and features seçeneğinde bulunan Features menüsünden gerekli kurulumları yapabilirsiniz.

W19FILE1 isimli sunucumuz üzerinde Storage Replica özelliğinin kurulumunun başladığı uyarısını alıyoruz.

W19FILE1 isimli sunucumuz üzerinde Storage Replica özelliğinin kurulumu tamamlandı ve W19FILE1 isimli sunucumuz yeniden başladığı uyarısını alıyoruz.

W19FILE1 isimli sunucumuz üzerinde Storage Replica özelliğinin kurulumu tamamlandı ve W19FILE2 isimli sunucumuz bağlanıyoruz.

Windows Admin Center konsolunda W19FILE2 isimli sunucumuzla ilgili donanım ve üzerindeki işletim sistemi bilgisini Overview bölümü altında görüyoruz. Tools menüsü altında sunucumuz ile ilgili yapılandırabileceğimiz yapılandırma seçeneklerini görüyoruz.

Windows Admin Center konsolunda W19FILE2 isimli sunucumuzda Tools menüsü altında bulunan Storage Replica seçeneğini açıyoruz.

W19FILE2 isimli sunucumuz üzerinde Storage Replica özelliğinin kurulu olmadığını görüyoruz.

W19FILE2 isimli sunucumuz üzerinde Storage Replica özelliğinin kurulması için Install diyoruz. Storage Replica özelliğinin kurulumundan sonra sunucumuzun Restart olması için Restart the server automatically, if required seçeneğini işaretliyoruz. Storage Replica özelliğinin kurulumdan sonra W19FILE2 isimli sunucumuz otomatik olarak yeniden başlılacaktır.

W19FILE2 isimli sunucumuz üzerinde Storage Replica özelliğini Server Manager üzerinde Add roles and features seçeneğinde bulunan Features menüsünden gerekli kurulumları yapabilirsiniz.

W19FILE2 isimli sunucumuz üzerinde Storage Replica özelliğinin kurulumunun başladığı uyarısını alıyoruz.

W19FILE2 isimli sunucumuz üzerinde Storage Replica özelliğinin kurulumu tamamlandı ve W19FILE2 isimli sunucumuz yeniden başladığı uyarısını alıyoruz.

W19FILE1 ve W19FILE2 isimli sunucularımız üzerinde Storage Replica özelliğinin kurulumu tamamladık.

Windows Admin Center konsolunda All connections menüsünü altına W19FILE1 isimli sunucumuza tıklayarak bağlanıyoruz.

Windows Admin Center konsolunda W19FILE1 isimli sunucumuzda Tools menüsü altında bulunan Storage Replica seçeneğini açıyoruz.

W19FILE1 isimli sunucumuzda Tools menüsü altında bulunan Storage Replica seçeneğini açtığımızda W10ADMIN isimli makinemiz üzerinde Remote Server Administration Tools yazılımını indirerek W10ADMIN isimli makinemiz üzerinde kurmamız ve sonrasında yeniden başlatmamız gerektiğini görüyoruz.

Download and install Remote Server Administration Tools tıklıyoruz.

Remote Server Administration Tools sayfası geliyor karşımıza. Download diyerek Remote Server Administration Tools indiriyoruz.

Choose the download you want ekranın da W10ADMIN isimli makinemiz için uygun olan versiyonu seçiyoruz ve Next diyerek indiriyoruz.

Thank you for downloading Remote Server Administration Tools for windows ekranın da W10ADMIN isimli makinemiz için uygun olan versiyonun indirilmeye başladığını görüyoruz. Eğer indirme işlemi başlamadıysa click here to download manually tıklayabilirsiniz.

Thank you for downloading Remote Server Administration Tools for windows ekranın da W10ADMIN isimli makinemiz için uygun olan versiyonun indirildiğini görüyoruz. W10ADMIN isimli makinemiz üzerinde indirilen dosyayı çalıştırarak kurulumunu yapıyoruz.

Windows Update Standalone Installer ekranın da gerekli güncelleştirilmeyle ilgili kısa bir arama ve kontroller gerçekleştirilecektir.

Windows Update Standalone Installer ekranın da karşımıza gelen uyarıya Yes diyerek W10ADMIN isimli makinemiz üzerinde gerekli kurulumu yapıyoruz.

Read these license terms ekranın da karşımıza gelen uyarıya lisans sözleşmesini I Accept diyerek kabul ediyoruz. W10ADMIN isimli makinemiz üzerinde gerekli kurulumu yapıyoruz.

The updates are being installed ekranın da Windows 10 W10ADMIN isimli makinemiz üzerinde gerekli kurulumu başladığını görüyoruz.

Installation complete ekranın da W10ADMIN isimli makinemiz üzerinde gerekli kurulumunun tamamlandığını görüyoruz. Close diyerek Download and Install Updates ekranını kapatıyoruz.

W10ADMIN isimli makinemiz üzerinde gerekli kurulumları tamamladıktan sonra Restart etmeyi unutmayınız.

W10ADMIN isimli makinemiz üzerinde Remote Server Administration Tools kurulumu tamamlayarak yeniden başlattıktan sonra.

Windows Admin Center konsolunda W19FILE1 isimli sunucumuzda Tools menüsü altında bulunan Storage Replica menüsü üzerinde New diyerek Storage Replica yapılandırmasını başlatıyoruz.

Replicate with another server ekranın da

  • Use an existing server or VM ( Virtaul Machine ) seçeneği ile ortamdaki sunucular ya da Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde gerekli yapılandırmayı yapabiirsiniz.
  • Use a new Azure VM ( Virtaul Machine ) seçeneği ile Microsoft Azure Platformu üzerinde yeni bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde gerekli yapılandırmayı yapabiirsiniz.

Replicate with another server ekranın da Use an existing server or VM seçeneği seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Replicate with another server ekranın da Source bölümün de W19FILE1 isimli belirlediğimiz dizin altında bulunan dosya ve klasörlerimizin Storage Replica yapılandırmasını yapacağımız sunucumuzu ve Destination bölümünde W19FILE2 isimli belirlediğimiz dizin altına dosya ve klasörlerimizi Storage Replica yapılandırması ile taşıyacağımız sunucumuzu yapılandırdığımız ekrandır.

Source bölümünde

  • Server name sekmesin de W19FILE1 isimli belirlediğimiz dizin altında bulunan dosya ve klasörlerimizin bulunduğu sunucumuzun Computer Name ( Sunucu İsmi ) yazıyoruz.
  • Replication group name sekmesin de Storage Replica yapılandırması için bir isim belirliyoruz.
  • Volume sekmesin de Storage Replica yapılandırmasın hangi dizin üzerinde yapılalandıracağınızı belirliyoruz. Sunucunuz üzerinde işletim sisteminin bulunduğu C dizini görünmeyecektir. Bu seçenekte sadece sunucunuz üzerinde farklı ( D:\, E:\ gibi ) dizinleri Storage Replica yapılandırmasını dahil edebilirsiniz.
  • Log sekmesin de Storage Replica yapılandırmasın üreteceği Log kayıtlarının tutulacağını dizini belirliyoruz. Default olarak 8 GB bir alan ihtiyac duymaktadır.  Daha fazla Log tutulmasını yapılandırdığınız dizinin boyutuna göre Storage Replica yapılandırmasında belirleyebilirsiniz.

Replicate with another server ekranın da Source bölümüne W19FILE1 isimli belirlediğimiz dizin altında bulunan dosya ve klasörlerimizin üzerinde bulunan sunucumuzu yazıyoruz ve Volumes retreived olarak görüyoruz. Yani Storage Replica yapılandırması için gerekli dizinlerin geldiğini görüyoruz.

Replicate with another server ekranın da Replication group name sekmesin de Storage Replica yapılandırması için bir isim belirliyoruz.

Replicate with another server ekranın da Volume sekmesin de Storage Replica yapılandırmasın hangi dizin üzerinde yani belirlediğimiz dizin altında bulunan dosya ve klasörlerimizin yapılalandıracağınızı belirliyoruz. DATA (E:\) isimli dizini altında bulunan dosya ve klasörlerimiz üzerinde Storage Replica yapılandırmasını yapıyor olacağız. 

Replicate with another server ekranın da Log sekmesinde Storage Replica yapılandırmasın üreteceği Log kayıtlarının tutulacağını belirliyoruz. LOG (F:\) isimli dizini altında Storage Replica Loglarının tutulmasını sağlayacağız. 

Replicate with another server ekranın da Destination bölümün de W19FILE2 isimli belirlediğimiz dizin altına dosya ve klasörlerimizi Storage Replica yapılandırması ile taşıyacağımız sunucumuzu yapılandırdığımız ekrandır.

Destination bölümünde

  • Server name sekmesin de W19FILE2 isimli belirlediğimiz dizin altında dosya ve klasörlerimizi Storage Replica yapılandırmasını yapacağımız sunucumuzun Computer Name ( Sunucu İsmi ) yazıyoruz.
  • Replication group name sekmesin de Storage Replica yapılandırması için bir isim belirliyoruz.
  • Volume sekmesin de Storage Replica yapılandırmasın hangi dizin üzerinde yapılalandıracağınızı belirliyoruz. Sunucunuz üzerinde işletim sisteminin bulunduğu C dizini görünmeyecektir. Bu seçenekte sadece sunucunuz üzerinde farklı ( D:\, E:\ gibi ) dizinleri Storage Replica yapılandırmasını dahil edebilirsiniz.
  • Log sekmesin de Storage Replica yapılandırmasın üreteceği Log kayıtlarının tutulacağını dizini belirliyoruz. Default olarak 8 GB bir alan ihtiyac duymaktadır.  Daha fazla Log tutulmasını yapılandırdığınız dizinin boyutuna göre Storage Replica yapılandırmasında belirleyebilirsiniz.

Replicate with another server ekranın da Destination bölümünde W19FILE2 isimli belirlediğimiz dizin altına dosya ve klasörlerimizi Storage Replica yapılandırması ile taşıyacağımız sunucumuzu yazıyoruz ve Volumes retreived olarak görüyoruz. Yani Storage Replica yapılandırması için gerekli dizinlerin geldiğini görüyoruz.

Replicate with another server ekranın da Replication group name sekmesinde Storage Replica yapılandırması için bir isim belirliyoruz.

Replicate with another server ekranın da Volume sekmesinde Storage Replica yapılandırmasın hangi dizin üzerinde yani belirlediğimiz dizin altına dosya ve klasörlerimizi Storage Replica yapılandırması ile taşıyacağımızı yapılalandıracağınızı belirliyoruz. DATA (E:\) isimli dizin altına dosya ve klasörlerimizi Storage Replica yapılandırması ile taşıyamasını yapıyor olacağız.

Replicate with another server ekranın da Log sekmesinde Storage Replica yapılandırmasın üreteceği Log kayıtlarının tutulacağını belirliyoruz. LOG (F:\) isimli dizini altında Storage Replica Loglarının tutulmasını sağlayacağız.

Replicate with another server ekranın da More Options bölümü altında

  • Enable Synchronous replication seçeneği senkronizasyonunu yalnızca düşük gecikme yaşayacağınız ortamlarda etkinleştirebilirsiniz.
  • Log size ve Log size units seçeneğinde senkronizasyonun ile ilgili Logların ne kadar Gigabyte ve ya Byte olarak yapılandırabilirsiniz.
  • Use blocks already seeded on the target to speed up initial replication seçeneği ile hedef sunucunuz belirlediğiniz dizin altına dosya ve klasörleri manuel olarak aktardıysanız, Başlangıç senkronizasyonunu hızlandırmak için dizin üzerindeki blokları kullanır.
  • Encrypt replication traffic seçeneği ile senkronizasyonunu şifreleyebilirsiniz.
  • Enable consistency groups seçeneği ile Microsoft SQL Server gibi uygulamala sunucularınız üzerinde Databases ( Veritabanları ) için farklı birim ve Logs ( Loglar ) için farklı birim oluşturmanız gerektiğinde Enable consistency groups seçeneğini seçmeniz gerekmektedir. Birden çok birimde veri yazan uygulamanın hedef birim sıralı olarak yazıldığından emin olun. Örneğin, birden çok birimde yazan Microsoft SQL Server’ı kullandığınızda ve herhangi bir nedenle Production Server Başarısız olduğunda, Hedef Sunucu’nun bunu üretim ortamında kullanmaya başlaması gerekir.Ancak başarılı çalışabilmek için tüm verilerin aynı noktada muitple hacim olarak yazılması gerekir.

Storage Replica ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Storage Replica yapılandırması Create diyerek oluşturuyoruz.

Storage Replica ekranın da Replicate with another server yani Storage Replica yapılandırmasının oluşturulduğu uyarısını alıyoruz.

Storage Replica ekranın da Storage Replica yapılandırmasının oluşturuldu ancak Status bölümünü uyarı olarak görüyoruz. Storage Replica yapılandırması oluşturuldu ancak sunucularımız arasındaki senkronizasyonun olmadığını görüyoruz. 

  • Source node bölümünde W19FILE1 isimli belirlediğimiz dizin altında bulunan dosya ve klasörlerimizin sunucumuzu görüyoruz.
  • Source group name sekmesin de Storage Replica yapılandırması için belirlediğimiz ismi görüyoruz.
  • Source data volumes sekmesin de W19FILE1 isimli sunucumuz üzerinde bulunan Storage Replica yapılandırması için seçtiğimiz dizini görüyoruz.
  • Replication mode sekmesinde senkronizasyonun Synchronous olarak görüyoruz.
  • Destination node bölümünde W19FILE2 isimli belirlediğimiz dizin altına dosya ve klasörlerimizin Storage Replica yapılacak olan sunucumuzu görüyoruz.
  • Destination group name sekmesin de Storage Replica yapılandırması için belirlediğimiz ismi görüyoruz.
  • Destination data volumes sekmesin de W19FILE2 isimli sunucumuz üzerinde bulunan Storage Replica yapılandırması için seçtiğimiz dizini görüyoruz.

Storage Replica ekranın da Partnership details bölümü altında Replication group sekmesinde Storage Replica yapılandırmasının bilgilerini görüyoruz.

Storage Replica ekranın da W19FILE1 isimli sunucumuz üzerinden W19FILE2 isimli sunucumuz üzerine Storage Replica yapılandırmasının başladığını görüyoruz.

Storage Replica ekranın da W19FILE1 isimli sunucumuz üzerinden W19FILE2 isimli sunucumuz üzerine Storage Replica yapılandırmasını Status bölümünde başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Storage Replica ekranın da Partnership details bölümü altında Replication group sekmesinde Storage Replica yapılandırmasının bilgilerini görüyoruz.

Storage Replica ekranın da Partnership details bölümü altında Replication volume sekmesin de Storage Replica yapılandırmasının bilgilierini görüyoruz.

W19FILE1 isimli sunucumuz üzerinden Storage Replica yapılandırması sonrasında kontrol ediyoruz. DATA (E:\) ve LOG (E:\) isimli dizinlerimiz aşağıdaki gibidir.

W19FILE2 isimli sunucumuz üzerinden Storage Replica yapılandırması sonrasında kontrol ediyoruz. DATA (E:\) ve LOG (E:\) isimli dizinlerimiz aşağıdaki gibidir.

W19FILE1 isimli sunucumuz üzerinden DATA (E:\) isimli dizin altında bulunan dosyalarımızı kontrol ediyoruz.

Windows Admin Center konsolunda Storage Replica bölümü altında

  • Remove seçeneği ile yapılandırmış olduğunuz Storage Replica yapılandırmasını silebilirsiniz.
  • Suspend seçeneği ile Storage Replica senkronizasyonu durdurabilirsiniz.
  • Resume seçeneği ile Storage Replica senkronizasyonu tekrar başlatabilirsiniz.
  • More menüsü altında bulunan Switch direction seçeneği ile senkronizasyonu W19FILE1 isimli sunucumuz üzerinden W19FILE2 isimli sunucumuz üzerine taşıyabilirsiniz.
  • More menüsü altında bulunan Settings seçeneği ile Storage Replica yapılandırması ile ilgili ayarları yapılandırabilirsiniz.

Windows Admin Center konsolunda More menüsü altında bulunan Switch direction seçeneği ile senkronizasyonu W19FILE1 isimli sunucumuz üzerinden W19FILE2 isimli sunucumuz üzerine taşıyoruz.

Switch direction ekranın da New Source group : “StorageReplica” on W19FILE2 isimli sunucumuz tarafına taşıyacağımızı gösteriyor. Switch direction diyerek işlemi başlatıyoruz.

Storage Replica ekranın da Switch partnership direction yani senkronizasyonu W19FILE1 isimli sunucumuz üzerinden W19FILE2 isimli sunucumuz üzerine taşınma işleminin başladığı uyarısını alıyoruz.

Storage Replica ekranın da Switch Direction yapılandırmasını işlemi başladı ancak Status bölümünü uyarı olarak görüyoruz. Switch Direction yapılandırması tamamlandı ancak sunucularımız arasındaki senkronizasyonun olmadığını görüyoruz.

  • Source node bölümünde W19FILE2 isimli belirlediğimiz dizin altında bulunan dosya ve klasörlerimizin sunucumuzu görüyoruz.
  • Source group name sekmesin de Storage Replica yapılandırması için belirlediğimiz ismi görüyoruz.
  • Source data volumes sekmesin de W19FILE2 isimli sunucumuz üzerinde bulunan Storage Replica yapılandırması için seçtiğimiz dizini görüyoruz.
  • Replication mode sekmesinde senkronizasyonun Synchronous olarak görüyoruz.
  • Destination node bölümünde W19FILE1 isimli belirlediğimiz dizin altına dosya ve klasörlerimizin Storage Replica yapılacak olan sunucumuzu görüyoruz.
  • Destination group name sekmesin de Storage Replica yapılandırması için belirlediğimiz ismi görüyoruz.
  • Destination data volumes sekmesin de W19FILE1 isimli sunucumuz üzerinde bulunan Storage Replica yapılandırması için seçtiğimiz dizini görüyoruz.

Storage Replica ekranın da Switch Direction W19FILE1 isimli sunucumuz üzerinden W19FILE2 isimli sunucumuz üzerine Switch Direction yapılandırmasını Status bölümünde başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Storage Replica ekranın da Partnership details bölümü altında Replication group sekmesinde Storage Replica yapılandırmasının bilgilerini görüyoruz.

Storage Replica ekranın da Partnership details bölümü altında Replication volume sekmesinde Storage Replica yapılandırmasının bilgilerini görüyoruz.

W19FILE1 isimli sunucumuz üzerinden Switch Direction yapılandırması sonrasında kontrol ediyoruz. DATA (E:\) ve LOG (E:\) isimli dizinlerimiz aşağıdaki gibidir.

W19FILE2 isimli sunucumuz üzerinden Switch Direction yapılandırması sonrasında kontrol ediyoruz. DATA (E:\) ve LOG (E:\) isimli dizinlerimiz aşağıdaki gibidir.

W19FILE2 isimli sunucumuz üzerinden DATA (E:\) isimli dizin altında bulunan dosyalarımızı kontrol ediyoruz.

W19FILE2 isimli sunucumuz üzerinden DATA (E:\) isimli dizin altında bulunan Word dosyalarımızı Word isimli bir klasör oluşturup içine kopyalıyoruz. Pdf isimli bir klasör oluşturup içine Pdf uzantılı dosyaları kopyalıyoruz.

W19FILE2 isimli sunucumuz üzerinden DATA (E:\) isimli dizin altında bulunan Word klasörü içindeki Word dosyalarımız aşağıdaki gibidir.

W19FILE2 isimli sunucumuz üzerinden DATA (E:\) isimli dizin altında bulunan Pdf klasörü içindeki Pdf dosyalarımız aşağıdaki gibidir.

Windows Admin Center konsolunda Storage Replica bölümü altında

  • Remove seçeneği ile yapılandırmış olduğunuz Storage Replica yapılandırmasını silebilirsiniz.
  • Suspend seçeneği ile Storage Replica senkronizasyonu durdurabilirsiniz.
  • Resume seçeneği ile Storage Replica senkronizasyonu tekrar başlatabilirsiniz.
  • More menüsü altında bulunan Switch direction seçeneği ile senkronizasyonu W19FILE2 isimli sunucumuz üzerinden W19FILE1 isimli sunucumuz üzerine taşıyabilirsiniz.
  • More menüsü altında bulunan Settings seçeneği ile Storage Replica yapılandırması ile ilgili ayarları yapılandırabilirsiniz.

Windows Admin Center konsolunda More menüsü altında bulunan Switch direction seçeneği ile senkronizasyonu W19FILE2 isimli sunucumuz üzerinden W19FILE1 isimli sunucumuz üzerine taşıyoruz.

Switch direction ekranın da New Source group : “StorageReplica” on W19FILE1 isimli sunucumuz tarafına taşıyacağımızı gösteriyor. Switch direction diyerek işlemi başlatıyoruz.

Storage Replica ekranın da Switch partnership direction yani senkronizasyonu W19FILE2 isimli sunucumuz üzerinden W19FILE1 isimli sunucumuz üzerine taşınma işleminin başladığı uyarısını alıyoruz.

Storage Replica ekranın da Switch Direction yapılandırmasını işlemi başladı ancak Status bölümünü uyarı olarak görüyoruz. Switch Direction yapılandırması tamamlandı ancak sunucularımız arasındaki senkronizasyonun olmadığını görüyoruz.

  • Source node bölümünde W19FILE1 isimli belirlediğimiz dizin altında bulunan dosya ve klasörlerimizin sunucumuzu görüyoruz.
  • Source group name sekmesin de Storage Replica yapılandırması için belirlediğimiz ismi görüyoruz.
  • Source data volumes sekmesin de W19FILE1 isimli sunucumuz üzerinde bulunan Storage Replica yapılandırması için seçtiğimiz dizini görüyoruz.
  • Replication mode sekmesinde senkronizasyonun Synchronous olarak görüyoruz.
  • Destination node bölümünde W19FILE2 isimli belirlediğimiz dizin altına dosya ve klasörlerimizin Storage Replica yapılacak olan sunucumuzu görüyoruz.
  • Destination group name sekmesin de Storage Replica yapılandırması için belirlediğimiz ismi görüyoruz.
  • Destination data volumes sekmesin de W19FILE2 isimli sunucumuz üzerinde bulunan Storage Replica yapılandırması için seçtiğimiz dizini görüyoruz.

Storage Replica ekranın da Switch Direction W19FILE2 isimli sunucumuz üzerinden W19FILE1 isimli sunucumuz üzerine Switch Direction yapılandırmasını Status bölümünde başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Storage Replica ekranın da Partnership details bölümü altında Replication group sekmesinde Storage Replica yapılandırmasının bilgilerini görüyoruz.

W19FILE1 isimli sunucumuz üzerinden DATA (E:\) isimli dizin altında bulunan Word ve Pdf isimli klasörlerin geldiğini görüyoruz.

W19FILE1 isimli sunucumuz üzerinden DATA (E:\) isimli dizin altında bulunan Word klasörü içindeki Word dosyalarımız aşağıdaki gibidir.

W19FILE1 isimli sunucumuz üzerinden DATA (E:\) isimli dizin altında bulunan Pdf klasörü içindeki Pdf dosyalarımız aşağıdaki gibidir.

W19FILE2 isimli sunucumuz üzerinden Switch Direction yapılandırması sonrasında kontrol ediyoruz. DATA (E:\) ve LOG (E:\) isimli dizinlerimiz aşağıdaki gibidir.

Windows Admin Center konsolunda Storage Replica bölümü altında bulunan More menüsünde Settings seçeneği ile Storage Replica yapılandırması ile ilgili ayarları yapılandırıyoruz.

Add/Remove Volume ekranın da Add volume diyerek sunucumuz üzerindeki başka bir dizini Storage Replica yapılandırmasını ekleyebilirsiniz.

Modify partnership settings ekranın da

  • Replication mode seçeneği ile Storage Replica senkronizasyon yapılandırmasını Synchronous ve ya Asynchronous olarak yapılandırabilirsiniz.
  • Encryption seçeneği ile Storage Replica senkronizasyon yapılandırmasını şifreleyebilirsiniz.
  • Log size ve Log size units  seçenekleri ile Storage Replica yapılandırması üzerindeki Logların boyutunu belirleyebilirsiniz.

Modify partnership settings ekranın da Replication mode seçeneği ile Storage Replica senkronizasyon yapılandırmasını Synchronous ve ya Asynchronous olarak yapılandırabilirsiniz.

Synchronous seçeneği ile bir hata sırasında dosya sistemi düzeyinde sıfır veri kaybı sağlamak için kullanılır. Düşük geciklemere sahip Network bağlantısına göre kullanabilirsiniz.

Asynchronous Asynchronous çoğaltma, daha yüksek gecikmelere sahip Network bağlantıları üzerinden yani farklı Networkler arasında bir yapılandırma yapmışsanız bu seçeneği kullanabilirsiniz. Bir hata sırasında verilerin aynı kopyalarına sahip olduğuna dair bir garanti verilmez.

Modify partnership settings ekranın da Encryption seçeneği ile Storage Replica senkronizasyon yapılandırmasını şifreleyebilirsiniz.

Encrypted seçeneği ile Storage Replica senkronizasyon yapılandırmasını şifreleyebilirsiniz.

No encrypted seçeneği ile Storage Replica senkronizasyon yapılandırmasını şifrelemeyebilirsiniz.

Modify partnership settings ekranın da Log size ve Log size units  seçenekleri ile Storage Replica yapılandırması üzerindeki Logların boyutunu belirleyebilirsiniz.

Log size seçeneğinde ile Storage Replica yapılandırması üzerindeki Logların boyutunu belirleyebilirsiniz.

Log size units seçeneği ile Storage Replica yapılandırması üzerindeki Logların boyutunu Bytes ya da GB ( Gigabyte ) olarak belirleyebilirsiniz.

Modify partnership settings ekranın da gerekli yapılandırmayı yaparak Save changes diyerek kaydediyoruz.

Storage Replica ekranın da Modify partnership settings yani gerekli yapılandırmanın tamamlandığını görüyoruz.

Storage Replica ekranın da Storage Replica yapılandırması ile ilgili son durum aşağıdaki gibidir.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

Bir yanıt yazın

Back To Top