Windows Server 2003 Active Directory Yapısını Windows Server 2008 R2 Yükseltme

Merhabalar bu yazımızda ortamımızda Windows Server 2003 Domain Controller üzerindeki rollerimi ortamıma dahil ettiğim Windows Server 2008 R2 üzerine yükseltiyor olacağız.Windows Server 2003  üzerinde  rollerimi kontrol ediyorum. Bunun için “netdom query fsmo” komutunu çalıştırıyorum. Komutun Windows Server 2003 üzerinde çalışabilmesi için Windows Server 2003 kurulum CD içerindeki Support klasörü altında bulunan SupportTools’u kuruyoruz.

Domain ismim “bakicubuk.com” Windows Server 2003 Domain Controllerima “W2K3DC” Windows Server 2008 R2 Server’imada “W08R2DC” olarak adlandırdım.

Rollerimi kontrol ettikten sonra “Active Directory Users and Computers” bölümünde “Raise Domain Functional Level” “Windows 2000 Mixed” moddan “Windows Server 2003”e yükseltiyorum.

Yükseltme işlemin tamamlandı.

Windows Server 2003 Server’im üzerinde yükseltme işlemini gerçekleştirebilmem için bazı komutları çalıştırmam gerekiyor.Komutları çalıştırmak için Windows Server 2003 Server’ima Windows Server 2008 R2 kurulum DVD’imi takıyorum.Command Ekranında DVD içindeki  “Support” klasörü altındaki “Adprep” klasörüne geçerek “Adprep” exe’sinin çalışmasını sağlıyorum. “adprep32.exe /forestprep” komutunu çalıştırarak başlıyorum.

İşlemi başlatmak için “C” basarak ENTER’a basıyorum.

İşlemim gerçekleştiriliyor.

Shema Master yapısı geçiş için yapılandırılıyor.

İşlem sorunsuz bir şekilde tamamlanıyor.

Diğer komutum “adprep32.exe /domainprep” komutunu çalıştırıyorum.

Bu komutumda başarılı bir şekilde tamamlanıyor Domain yapım yükseltme için hazır hale geldi.

Domain Group Policy yükseltmek için adprep32.exe /domainprep /gpprep” komutunu çalıştırıyorum.

Bu adımımızda tamamlanıyor.

Son olarak “adprep32.exe /rodcprep” komutunu çalıştırıyorum.

Read Onyl Domain Controler yükseltme işlemide başarıyla tamamlanıyor.

Windows Server 2003 Domain Controller tarafındaki  işlemlerim tamamlandı.Şimdi Windows Server 2008 R2 Server’im üzerindeki adımları gerçekleştiriyorum.Windows Server 2008 R2 Server’imi “Additional Domain Controler” olarak kurulumu yapıyorum.

Kurulum bittikten sonra Server’imin Restart etmesi için karşıma gelen ekranda “Reboot On Completion” seçeneğini işaretliyorum.Kurulum bitiminde Server’im otomatik olarak Restart olacaktır.

Server’im yeniden başladıktan sonra Rollerimi taşımaya başlayabilirim.Schema Masterı rolünü taşıyarak yükseltme işleminde başlıyorum.Schema Master MMC konsolda gelmiyecektir. Bu yüzden  “regsvr32.exe schmmgmt.dll” komutunu çalıştırıyorum.

Daha sonra “MMC” consolunu açıyorum.

“File” menüsünden “Add/Remove Snap-in” tıklıyorum.

“Active Diretory Schema” tiklayarak “Add” ile ekliyorum.

“Active Directory Schema” üzerinde sağ tuş yaparak “Change Active Directory Domain Controller” diyorum.

Windows Server 2008 R2 Server’imi seçiyorum benim server’imin adı “W08R2DC” Server’imi seçiyorum.

“Active Directory Schema” üzerinde sağ tuş yaparak “Operations Master” diyorum.

“Change” diyerek Rolü Windows Server 2008 R2 üzerine taşıyorum.

“Schema Master” rolümün taşınma işlemi tamamlanıyor.

“RID”  “PDC” ve “Infrastructure” rollerini taşıma işlemine geçiyorum bunun için “Active Directory Users and Computers” açıyorum.“Active Directory Users and Computers” üzerinde sağ tuş yapıyorum ve “Operations Masters” tıklıyorum.

Ve rollerimi taşıma işlemine başlıyorum.

Bu üç rolümünde taşıma işlemi tamamlanıyor.Son rolüm olan “Domain Naming Master” rolünü taşımak bunun için  “Active Directory Domains and Trust” açıyorum. “Active Directory Domains and Trust” sağ tuş yaparak “Operations Master” tıklıyorum.

“Domain Naming Master” rolünde başarılı bir şekilde taşınıyor.

Rollerin Windows Server 2008 R2 üzerine taşındığını kontrol etmek için Windows Server 2008 R2 üzerinde “netdom query fsmo” komutunu çalıştırıyorum ve rollerin hepsinin Windows Server 2008 R2 üzerine taşındığını görüyorum.

Rollerin taşınması işlemi başarılı bir şekide gerçekleştirdik yapımızın durumuna göre Replication süresinin tam anlamıyla tamanlanması için Windows Server 2003 Serverimizi bir süreliğine yapımızda tutmamızda fayda var.

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

9 thoughts on “Windows Server 2003 Active Directory Yapısını Windows Server 2008 R2 Yükseltme

  1. Hocam paylaşımın için teşekkürler.Ben yukarıda anlattığın gibi işlem basamaklarını uyguladım tüm rolleri w2k8 sunucuya aktardım fakat eski sunucu olmadan workstation tarafında login olmakta sorunlar yaşanıyor .Dc yi bulamadım gibi hatalar veriyor.2003 ile 2008 in tam Replica olamamasından mı kaynaklanıyor acaba.Replication süresini yada sağlıklı işlediğini nereden takip edebiliriz.Komut satırından vs müdahale ile hızlandırabiliyormuyuz ?
    Cevaplarsanız sevinirim….
    Kolay gelsin

    1. netdom query fsmo komutu verdiğinde 5 rolde yeni server üzerinde görülüyordur sanırım.dcdiag komutu yardımıyla yapında herhangi bir sorun varmı test edebilirsin. Replikasyon ile iligli bir sorun olacağını düşünmüyorum çünkü eğer böyle bir sorun olsaydı zaten adc olarak yapılandıramazdın ve rolleri aktaramazdın.DC ve ADC iki server’inda IP adreslerini yazdığını tahmin ediyorum.Yeni Server’in üzerindeki DNS yapılandırmanda bir sorun olabilir mi bunuda kontrol edebilirsin.Ayrıca client tarafinda DNS’ler yeni server’in olarak görülüyormu bunlarda önemli. replikasyonu repadmin /showrepl komutu ile kontrol edebilirsin.Eğer hala sorun devam ediyorsa bana mail yoluyla iletişim bilgilerini ulaştırırsan yardımcı olamaya çalışırım sana iyi çalışmalar…

  2. Hocam yazı için teşekkürler.
    Süper bilgiler var. Küçük bir not girmekte büyük fayda var,

    Adprep.exe yi server 2008 cd içerisinden kullanırsanız adprep yükseltmesi yapmanızı gereken hatayı tekrar alırsınız.

    Zira serve 2008 de schema 43 iken server 2008 de bu v47 olmuş.

    Son not ise adprep.exe server 2008 de sources klasorunun içinde iken server 2008r2 de support klasoru içerisinde.

    Saygılarımla Deniz Porsuk
    http://www.netinial.com/

    1. Merhaba

      DNS kurulum sirasinda bütün konfirigasyonu kendi üzerine aliyor. Bu nedenle herhangi bir işleme gerek kalmiyor. Ancak Windows Server 2003 ortamdan kaldırırsan eğer o zaman DNS Zone üzerindeki sekmelerden bu değerleri temizlemen gerekiyor.

  3. baki hocam ellerine sağlık, DNS tarafında senkron olamadı, reboot olmadan önce bir DNS uyarısı verdi evet hayır ben evete bastım. şimdide forward lookup zone dns de yok, zaten 2003 dc de additional olarak 2008 server gözükmüyor 🙁

Bir yanıt yazın

Back To Top