Windows Server 2008 R2 DHCP Server Kurulumu

Merhaba

Bu yazimizda Windows Server 2008 R2 server üzerindeki DHCP ( Dynamic Host Configuration Protoco l ) servisinin kurulumu ve yapılandırmasini gerçekleştiriyor olacağız. Kısa adi DHCP olan Dynamic Host Configuration Protocol yani Dinamik İstemci Ayarlama Protokolü olarak adlandirilmaktadir,bir TCP/IP ağındaki makinelere IP adresi, Ağ geçidi veya DNS sunucusu gibi ayarların otomatik olarak yapılması için kullanılır.Kurulumumu gerçmeden önce ben DHCP ( Dynamic Host Configuration Protocol ) Active Diretory Server üzerinde gerçekleştiriyor olacağım.Siz kurulumu farkli bir Server üzerinde gerçekleştirebilirsiniz.

Windows Server 2008 R2 server üzerindeki DHCP ( Dynamic Host Configuration Protocol ) servisini kurmak için;

Start = >Programs => Administrative Tools => Server Manager giriyoruz.

Server Manager’ da Roles seçiyoruz ve Add Roles Wizard’ı kullanarak kuruluma başlıyoruz.

Before You Begin sekmesinde DHCP ( Dynamic Host Configuration Protoco l ) bilgi veriyor bize “NEXT” diyerek bir sonraki ekrana geçiyorum.

Select Server Roles ekraninda DHCP Server‘i seçiyoruz ve “NEXT” diyerek devam ediyoruz.

Select Server Roles ekraninda DHCP Server‘i seçtikten sonra yapılandirmaya geçebiliriz “NEXT” diyerek bir sonraki ekrana geçiyoruz.
Bu ekranda DHCP Server kurulumuna geçmeden önce kurulum ile bilgiler veriyor.Burada dikkat etmemiz gereken DHCP Server kurulumunu gerçekleştireceğimiz Server’imizn IP’sinin Statik olması gerekmektedir.Benim server’im Domain Controller olduğu için zaten statik IP bu nedenle “NEXT” diyerek bir sonraki ekrana geçiyorum.
Select Network Connection Bindings ekraninda statik IP sahip Network  Adapterlerimizi görüyoruz.”NEXT” diyerek bir sonraki ekrana geçiyoruz.
Specify IPv4 DNS Server Settings ekraninda DHCPv4 istemcilerine vereceği DNS adreslerini belirliyoruz.
Parrent Domain: Domain Name yazıyoruz.Ben Domain Controller üzerinde kurulum yaptığım için Parent Domain bakicubuk.com otomatik olarak geldi siz farklı bir sunucu üzerinde kurulumu gerçekleştiriyorsaniz eğer Parent Domain bölümünde Domain Name yazabilirsiniz.Preferred DNS Server IPv4 Address ve Alternate DNS Server IPv4 Address sekmelerine kullanılan IP adreslerini ve eğer ortamimizda bir Additional Domain Controller varsa bunun IP adresinide Alternate DNS Server IPv4 Address sekmesine giriyoruz.Doğru DNS adresini girdiği zden emin olmak için istersek Validate tıklayarak DNS adresinin gelmesini sağlabiliriz.
Specify IPv4 WINS Server Settings ekraninda ortamimizda bir  Windows Internet Name Service ( WINS ) Server varsa bunun bilgilerini girebiliriz benim ortamimda olmadığı için buraya herhangi bir bilgi girmiyorum.
Add or Edit DHCP Scopes ekraninda  DHCP sunucumız için bir Scope oluşturucaz. Scope’u DHCP kurulumundan sonra da yapılandirabiliriz.Scope kurulum sirasinda yapılandirmak gibi bir zorunluluğumuz yok ama ben kurulum sırasinda oluşturmak istediğim için Add tikliyorum.
Add dediğimde karşıma  aşağıdaki ekran geliyor.Scope için bir Scope Name belirlememiz gerekiyor.Ben bakicubuk.com olarak belirledim.Starting IP address bölümünde hangi IP adresinden başlayarak IP dağıtacağını belirliyoruz.Ending IP address bölümünde IP havuzumun hangi IP adresinde sonlandiracağimizi belirliyoruz.Subnet Type bölümünde clientlere kiralanan IP adreslerinin ne kadar sürede kirada kalacağını ve yenileneceğini belirliyoruz.Active Scope sekmesini işaretleyerek kurulum sonrasında Scope aktif olmasini sağlıyoruz.Subnet Mask bölümünde Subnet Mask belirliyoruz.Ben 192.168.2.0 network’ünde IP dağıtacağım için Subnet Mask otomatik olarak kendi belirledi.Defult Gateway bölümünde Clientlerimizin internete çıkmak için kullandığı modem veya firewall cihazimin IP adresini yaziyoruz. Yapılandırmamiz bittikten sonra “OK” diyoruz.
Oluşturduğumuz Scope ekranda gördüğünüz gibi listemize ekleniyor. “NEXT” diyerek bir sonraki ekrana geçiyoruz.
Configure DHCPv6 Stateless Mode ekraninda,ortamimizda DHCPv6‘nın kullanip kullanmayacağımız belirlememizi istiyor.DHCPv6 client’ların, IPv6 adreslerini ve yapılandırma ayarlarını DHCPv6‘dan almamasını isterseniz Disable diyebilirsiniz.Ben DHCPv6 Enable yapiyorum DHCPv6 yapilandiriyorum.

Specify IPv6 DNS Server Settings sayfasında IPv6 DNS ayarlarını yapılandırıyoruz ben kurulumu Domain Controller üzerinde gerçekleştirdiğimden Domain Name otomatik olarak geliyor IPv6 DNS ayarlarimda otomatik olarak belirliyor. “NEXT” diyerek bir sonraki ekrana geçiyorum.

Authorize DHCP Server sayfasında bize 3 seçenek sunuyor.

Varolan administrator kullanıcı adımız User Name kısmında gösteriyor.Eğer administrator kullanıcısını sunucuyu yetkilendirmek isterseniz bu 1 seçeneği seçiyoruz.

Alternatif kullanmak isterseniz, Use Alternate Credentials‘ı seçiyoruz ve Specify tıklıyoruz.Karşımıza çıkan ekranda yetkilendirmek istediğimiz kullanıcı adı ve parolasını giriyoruz ve OK tıklıyoruz.

Skip authorization of this DHCP server in AD DS seçeneğini seçerek sunucusumuzu daha sonra yetkilendirebiliriz,Skip authorization of this DHCP server in AD DS seçersek etkilendirilmiş DHCP sunucularının istemcilere Dinamik IP adresleri sunacaktır.


Confirm Installation Selections ekranında; DHCP Server kurulumunda yapılandırmalarimizla ilgili bir bilgi veriyor bize.
INSTALL diyerek DHCP ( Dynamic Host Configuration Protoco l ) servisinin kurulumu başlıyoruz.
DHCP ( Dynamic Host Configuration Protoco l ) servisinin kurulumu başlıyor.
DHCP ( Dynamic Host Configuration Protoco l ) servisinin kurulumu başarıyla gerçekleştiriliyor.

DHCP ( Dynamic Host Configuration Protoco l ) Server’i yükledikten sonra;

Start  => Administrative Tools  => DHCP tıklıyoruz.

Çalıştığımız DHCP sunucusunun durumunu görüntülüyoruz.Eğer kurulum sırasinda bir scope oluşturmadıysak burada  scope oluşturabiliriz.

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

 

 

2 thoughts on “Windows Server 2008 R2 DHCP Server Kurulumu

Bir yanıt yazın

Back To Top