Site icon Baki CUBUK

Windows Server 2008 R2 FSMO Rollerinin Seize İşlemi

Merhaba

Bu yazimizda Active Directory ortamimizda bulunan FSMO rollerinin seizing işlemi ile ortamdaki başka bir Domain Controller sunucusu üzerine taşınma işlemlerini anlatıyor olacağım. Bazi durumlarda FSMO rollerinin sahip sunuculari değiştirmek zorunda kalabiliriz. Bu işlemi Active Directory yönetim konsollari yardimiyla yapabileceğimiz gibi, bazen de bir FSMO rollerine sahip olan sunucumun işletim sistemin çöktüğü için zorunlu olarak yapabiliriz.

İyi hal senaryosundan bahsedelim. FSMO rolleri üzerine olan Domain Controller’ımız online yani herhangi bir sorunu olmadan çalışıyor. Fakat ortamimizi Windows Server 2008 R2 den Windows Server 2012 yükselteceğiz bu nedenle dolayı FSMO rollerinin diğer Domain Controller’a alınması gerekmektedir. Bu işleme rollerini başka bir sunucuya transfer etmek denir. Yapmamız gereken ilk iş, hangi rol için işlem yapılacaksa aşağıda yer alan ilgili Active Directory yönetim konsolunu açmaktır. Bununla ilgili yazimiza Windows Server 2008 R2 Active Directory Windows Server 2012 Yükseltilmesi ulaşabilirsiniz.

Schema Master : Active Directory Schema konsolu

Domain Naming Master: Active Directory Domains and Trusts konsolu

PDC Emulator: Active Directory Users and Computers konsolu

RID Master: Active Directory Users and Computers konsolu

Infrastructure Master: Active Directory Users and Computers konsolu

Kötü hal senaryosundan bahsedelim. FSMO rollerinin üzerinde olan Domain Controller’ımız offline yani herhangi bir sorundan ötürü çalışmıyor ve FSMO rollerimiz bu sunucu üzerinde kaldi. Bu sunuyu ortamdan kaldırmadan önce FSMO rollerini diğer Domain Controller’a alınması gerekmektedir. Bu işleme rollerini başka bir sunucuya seizing yani zorla transfer etmek denir. Burada yapmamız gereken ntdsutil komutlari yardimiyla rolleri diğer sunucuya taşımakdir.

Yazimiza başlamadan önce yapimla ilgili bilgi vermek istiyorum.

Ortamimda 2 Adet Windows Server 2008 R2 sunucu bulunuyor.

Birinci sunucum W08R2DC isminde ortamimda Primary Domain Controller olarak bakicubuk.local isminde bir Domain ortami yapılandırılmış durumda.

İkinci sunucum W08R2ADC isminde ortamimda Additional Controller olarak yapılandırılmış durumda.

Birinci sunucum kapatarak rolleri seizing işlemi ile ikinci sunucum üzerine taşıyacağım.

Taşıyacağım rollerim ve komut listesi aşağıdaki gibidir.

FSMO Rollerinin hangi sunucu üzerinde kontrol etmek için cmd ekraninda netdom  query  fsmo  komutunu çalıştırıyorum ve rollerin W08R2DC üzerinde olduğunu görüyorum.

Hangi sunucu üzerinde işlem yapacağımızı göstermek için cmd ekraninda bu sefer hostname yaziyorum ve çalıştırıyorum. Gördüğünüz gibi W08R2ADC ismindeki Additional Domain Controller üzerinde işlem yapacağımı görüyorum.

FSMO Rollerimin hangi sunucuda olduğunu kontrol ettikten sonra ntdsutil  komutunu yaziyorum ve çalıştırıyorum.

 ntdsutil  komutundan sonra roles komutunu yaziyorum ve çalıştırıyorum.

roles komutunu çalıştırtıktan sonra bir sonraki adım olan fsmo maintenance bölümüne connections  komutunu yazarak çalıştırıyorum ve  server connections adımına geçiyoruz.

server connections bölümünde  FSMO rollerinin hangi sunucum üzerine seize işlemini yapacaksam eğer connect to server bölümünde o sunucumu ismi.domain şeklinde yazıyoruz. 

connect to server W08R2ADC.bakicubuk.local şeklinde yaziyorum ve ortamdaki W08R2ADC ismindeki Additional Domain Controller bağlanıyorum.

W08R2ADC ismindeki Additional Domain Controller bağlantiyi gerçekleştirdim.

Additional Domain Controller bağlandım server connections bölümünden quit komutu işlemi bitiriyorum.

Additional Domain Controller bağlantımı sağladiktan FSMO Rollerimi seize işlemimize başlatabiliriz.

Schema Master rolü taşımak için seize schema master komutu ile seize işlemini başlatıyorum.

Additional Domain Conteroller üzerine schema rolünü taşımak istediğinize emin misiniz diye bir uyarı mesajı alıyorum. YES diyerek işlemi başlatıyorum.

Schema Master rolünü seize yöntemiyle transferi başlıyor.

Gördüğünüz gibi Schema Master rolünü başarılı bir şekilde taşıdı.

seize naming master komutu ile Domain Naming Master rolü taşıyorum.

Additional Domain Conteroller üzerine domain naming rolünü taşımak istediğinize emin misiniz diye bir uyarı mesajı alıyorum. YES diyerek işlemi başlatıyorum.

Domain Naming Master  rolünü seize yöntemiyle transferi başlıyor.

Gördüğünüz gibi Domain Naming Master rolünü başarılı bir şekilde taşıdı.

seize pdc komutu ile Primary domain controller ( PDC ) emulator rolü taşıyorum.

Additional Domain Conteroller üzerine PDC rolünü taşımak istediğinize emin misiniz diye bir uyarı mesajı alıyorum. YES diyerek işlemi başlatıyorum.

Primary domain controller ( PDC )  rolünü seize yöntemiyle transferi başlıyor.

Gördüğünüz gibi Primary domain controller ( PDC ) rolünü başarılı bir şekilde taşıdı.

seize rid master komutu ile RID Master rolü taşıyorum.

Additional Domain Conteroller üzerine RID Master rolünü taşımak istediğinize emin misiniz diye bir uyarı mesajı alıyorum. YES diyerek işlemi başlatıyorum.

RID Master  rolünü seize yöntemiyle transferi başlıyor.

Gördüğünüz gibi RID Master rolünü başarılı bir şekilde taşıdı.

Son rolümüz olan Infrastructure Master rolü taşımak için seize infrastructure master komutu ile seize işlemini başlatıyorum.

Additional Domain Conteroller üzerine  infrastructure rolünü taşımak istediğinize emin misiniz diye bir uyarı mesajı alıyorum. YES diyerek işlemi başlatıyorum.

Infrastructure Master rolünü seize yöntemiyle transferi başlıyor.

Gördüğünüz gibi Infrastructure Master rolünü başarılı bir şekilde taşıdı.

FSMO Rollerinin taşıma işlemini tamamladiktan sonra rollerin W08r2ADC üzerine transfer olup olmadiklarini kontrol etmek için cmd ekraninda netdom  query  fsmo  komutunu çalıştırıyorum ve rollerin W08R2DC üzerinde olduğunu görüyorum.

FSMO Rollerinin taşıma işlemini tamamladiktan ulaşamadiğimiz Domain Controlleri ortamdan kaldirmak için daha önceki yazimiz olan Remove Active Directory Domain Controller Metadata yazim üzerinden işlem yapabilirsiniz.

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version