Windows Server 2012 Hyper-V 3.0 üzerinde Dynamic Memory

Merhaba

Bu yazimizda Windows Server 2008 R2 Service Pack 1 ile gelen en büyük yeniliklerden biri olan Dynamic Memory özelliği ile sanal sunucularimizin değişken miktarda ( ihtiyacı kadarı ) Memory ( RAM ) atayabiliyoruz ve sanal sunucularimizin üzerindeki rol ve uygulama gibi iş yükleri altında kullandığı Memory ( RAM ) miktarının artabilmesini sağlıyorduk.

Peki nedir Dynamic Memory:

Windows Server 2008 R2 Service Pack 1 ile gelen Dynamic Memory özelliği olmadan önce sanal sunucularimiz üzerine belli miktarda Memory ( RAM ) yapılandırıyorduk. Örneğin 16 GB Memory ( RAM ) ile çalışan bir SQL Server sanal sunucumuzun ister kullansın ister kullanmasın bu Memory ( RAM ) miktarı o sunucumuza rezerve ediyorduk. SQL Server olarak görev yapan sanal sunucumuza atadığımız 16 GB Memory ( RAM ) 4 GB’nı kullanıyorsa diğer atıl durumda bekleyen 12 GBlık Memory ( RAM ) hiçbir işimize yaramıyordu. Fiziksel üzerinde kullanmış olduğumuz donanım kaynaklarını yetersiz bir şekilde kullanıyorduk.

Windows Server 2008 R2 Service Pack 1 ile gelen en büyük yeniliklerden biri olan Dynamic Memory sayesinde artik Fiziksel Sunucumuz üzerindeki mevcut Memory ( RAM ) miktarımızı tasarruflu bir şekilde kullanabiliyoruz. Dynamic Memory özelliğini şöyle örnekleyecek olursak Fiziksel sunucumuz üzerinde 4 adet sanal sunucumuz çalışıyor olsun. Her birine dinamik olarak  2048 – 4096 GB Memory ( RAM ) atayalim. Ortamimda bir adet SQL Server ve Exchange Server olsun. Diğer sunucularimiz ise File Server ve Additional Domain Controller olarak görev yapsın. SQL Server ve Exchange Server görevleri itibariyle çok fazla Memory ( RAM ) ihtiyaci duyarken File Server ve Additional Domain Controller olarak görev yapan diğer sunucularim görevleri itibariyle çok fazla Memory ( RAM ) ihtiyaci duymamaktadir. File Server ve Additonal Domain Controller sunucularimiza atiyacağımız Memory ( RAM ) atıl durumda beklemektense File Server ve Additonal Domain Controller sunucularimin kullanmadığı Memory ( RAM ) ihtiyaç doğrultusunda SQL Server ve Exchange Server sunucularimiz üzerine aktarabiliriz. Böylelikle Dynamic Memory özelliği sayesinde mevcut Fiziksel Sunucumuzun donanım kaynaklarını maksimum düzeyde ihtiyaclarimiz doğrultusunda kullanmış oluruz.

NOT : 

Dynamic Memory özelliğini yapılandıracağımız sanal sunucu üzerinde Integration Services Setup kurulumu yapmamiz gerekiyor ya da Dynamic Memory desteği olmayan bir işletim sistemi üzerinde Dynamic Memory özelliği yapılandırılmış olsak bile sadece Dynamic Memory özelliğinde atamiş olduğumuz Minimum RAM ve Maximum RAM değerleri yerine StartupRam bölümünde vermiş olduğunuz Statik Ram değeri ile çalışacaktir.

Dynamic Memory desteği olan işletim sistemleri

  • Windows Server 2008 Enterprise Service Pack 2 ile birlikte
  • Windows Server 2008 Datacenter Service Pack 2 ile birlikte
  • Windows Server 2008 R2 Enterprise Service Pack 1 ile birlikte
  • Windows Server 2008 R2 Datacenter Service Pack 1 ile birlikte
  • Windows Server 2008 R2 Standard Service Pack 1 ile birlikte
  • Windows Server 2008 R2 Web Service Pack 1 ile birlikte
  • Windows Server 2003 R2 Enterprise Service Pack 2 ile birlikte
  • Windows Server 2003 R2 Datacenter Service Pack 2 ile birlikte
  • Windows Server 2003 Enterprise Service Pack 2 ile birlikte
  • Windows Server 2003 Datacenter Service Pack 2 ile birlikte
  • Windows Server 2003 R2 Standard Service Pack 2 ile birlikte
  • Windows Server 2003 R2 Web vService Pack 2 ile birlikte
  • Windows Vista Enterprise Service Pack 2 ile birlikte
  • Windows Vista Ultimate Service Pack 2 ile birlikte
  • Windows 7 Enterprise Service Pack 1 ile birlikte
  • Windows 7 Ultimate Service Pack 1 ile birlikte

Dynamic Memory özelliğini yapılandıracağımız sanal sunucu üzerinde sağ tuş Settings penceresini açıyoruz. Karşımıza gelen ekranda Memory bölümüne kontrol ettiğimizde Startup RAM : 512 MG olarak yani statik olarak geldiğini görüyoruz.

1

Dynamic Memory özelliğini etkinleştirmek için Enable Dynamic Memory  seçeneğini işeretliyoruz.

2

Enable Dynamic Memory  seçeneğini seçtikten sonra Dynamic Memory özelliği için bazi ayarlari düzenleyebiliriz. Bunlar Minimum RAM,Maximum RAM. Memory buffer ve Memory weight alanlari

Minumum RAM:Bu seçenek ile sanal makinemizin kullanabileceği en az Memory ( RAM ) değeri belirleyebiliyoruz. Ben buradaki değeri 512 MB olarak belirledim. Burada sanal sunucunuzun işletim sistemi için en az Memory ( RAM ) değeri verilmesi gerekmektedir. Burada belirleyeceğiniz değer Microsoft’un kuracağınız işletim sistemi tarafından da belirlediği en az Memory ( RAM ) değeri olmasi gerekmektedir.

Dynamic Memory kullanımı ile birlikte artık sanal sunucularimiza başlangıç için daha düşük Memory ( RAM ) değerleri verilebiliriz.

  • Windows Server 2012 512 MB
  • Windows Server 2008 512 MB
  • Windows Server 2008 R2 512 MB
  • Windows 8 512 MB
  • Windows 7 512 MB
  • Windows Vista için 512 MB
  • Windows Server 2003 128 MB
  • Windows Server 2003 R2 128 MB

MaximumRAM:Bu seçenek ile sanal makinemizin kullanabileceği en fazla Memory ( RAM ) değerini belirleyebiliyoruz. Ben burdaki değeri Varsayılan olarak bu değer 1048576 MB yani  1,024 GB yani 1 TB’dır 🙂 Ancak buradaki değerlerin Microsoft’un kuracağınız işletim sistemi tarafından da belirlediği en fazla Memory ( RAM ) değeri olmasi gerekmektedir.

NOT : Minimum RAM ve Maximum RAM değerlerini değiştirebilmemiz için sanal sunucumuzun kapali olmasi gerekmektedir.

3

Memory buffer: Bu seçenek ile sanal sunucumuzun üzerinde çalışan servis ve uygulamalarin anlik olarak ihtiyaç duyabileceği bellek miktarını fiziksel sunucumuzun hazır tutmasını sağlayabiliriz. Varsayılan olarak %20 değeri gelmektedir. Yani 2 GB belleği var ise yaklaşık 200 Mb da büyüme sağlayabiliriz. Bu yapılandırma ile sanal sunucumuzun toplam kullanacağı bellek 2.2 GB olacaktır ve Hyper-V sanal makinemiz için bu bellek değerini hazır tutacaktır. Buradaki değeri sanal sunucumuz çalışırken değiştirilebiliriz.

4

Memory weight: Hyper-V sunucuları üzerinde oluşturulan her sanal sunucumuz Dynamic Memory özelliğini etkinleştirdiğimizde her bir sanal suncumuz belirlediğimiz Memory ( RAM ) değerini öncelik olarak eşit olarak dağıtmaktadir. Ancak bir sanal sunucumuza kullanacağı Memory ( RAM ) değerinin diğer sanal sunucularimizdan daha öncelikli olarak kullanılmasini istersek eğer buradaki değeri High olarak belirleyebiliriz. Buradaki yapılandırmayi sanal sunucumuz çalışırken değiştirebiliriz.

5

Windows Server 2008 R2 Service Pack 1 üzerinde Dynamic Memory özelliğini yapılandırdığımızda Memory bölümü yerine Assigned Memory,Memory Demand ve Memory Status bölümleri eklenmekteydi. Windows Server 2012 ile birlikte artik bu bölümler alt tarafta bulunan Memory sekmesinde görünmektedir.

6Peki Memory sekmesine gelen bu bölümler neyi ifade etmektedir.

Startup Memory : Sanal sunucunuzun başlangiç Memory ( RAM ) değerini görebilirsiniz.

Dynamic Memory : Dynamic Memory özelliğinin sanal sunucunuz üzerinde etkinleştirilip etkinleştirmediğinizi gösterir.

Minimum Memory:  Sanal sunucunuzun en az Memory ( RAM ) değerini görebilirsiniz.

Maximum Memory : Sanal sunucunuzun en fazla Memory ( RAM ) değerini görebilirsiniz.

Assigned Memory: Sanal sunucunuzun tarafından anlık olarak ne kadar Memory ( RAM ) kullanıdığını görebilirsiniz..

Memory Demand: Sanal sunucunuzun Fiziksel sunucunuzun belleğinde kendisi için ayrılmış olan Memory ( RAM ) miktarinin ne kadarını kullandığı görülebilirsiniz. Yani sanal sunucumuzun ihtiyacı olan Minimum Memory ( RAM ) değeridir.

Memory Status: Bu alanda görebileceğimiz değerler ile sanal sunucunuz ayarlarında belirlenen Memory Buffer ve Memory Demand değerleri ile bağlantilidir.

OK: Hyper-V sunucusunda, sanal sunucunuz için belirlenen Memory Buffer oranı kadar sanal makineye atanabilecek miktarda boş fiziksel Memory ( RAM ) alanı olduğu ifade eder.

Low : Hyper-V sunucusunda, sanal sunucunuz için belirlenen Memory Buffer oranından daha az miktarda sanal makineye atanabilecek boş fiziksel Memory ( RAM ) alanı olduğu ifade eder.

Warning : Hyper-V sunucusunda, sanal sunucunuz için belirlenen Memory Buffer oranı kadar sanal sunucunuza atanabilecek miktarda boş fiziksel Memory ( RAM ) alanı olmadığı ifade eder.

7

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

Bir yanıt yazın

Back To Top