Windows Server 2012 R2 Hyper-V Virtual Networking Yapılandırması

Merhaba

Daha önceki yazilarimizda Windows Server 2012 üzerinde Hyper-V Failover Cluster kurulumu ve Windows Server 2012 R2 üzerinde Hyper-V Failover Cluster kurulumu yapılandırma adimlarini anlatmiştim bu yazimizda da Windows Server 2012 R2 üzerinde Hyper-V Failover Cluster kurulumunu sonrasinda yapılandırmamiz gereken Virtual Switch özelliğini anlatiyor olacağım.

Windows Server 2008 işletim sistemi üzerinde Network Manager olarak aldandırılan ve Windows Server 2008 R2 ve Windows Server 2012 ile birlikte ismi Virtual Switch Manager olarak adlandirilmaya başlanmiştir. Hyper-V sunucuları ile birlikte biz sistemcilerin hayatına Virtual Networking kavramı da öylelikle girmiş oldu. Virtual Networking sayesinde aynı Hyper-V sunucusu üzerinde ya da Failover Cluster ortamlarında çalışan sanal sunucular için farklı Network ortamları oluşturulabilmektedir. Oluşturulan bu farklı Networklerden farklı vlan yapıları ile haberleşmesi sağlanabilmektedir.

Hyper-V sunucuları üzerinde üç farklı Network yapısı oluşturabilmektedir. Bunları,

  • External Virtual Network
  • Internal Virtual Network
  • Private Virtual Network

şeklinde sıralayabiliriz.

External Virtual Network : External Virtual Network seçeneği Hyper-V sunucusu üzerinde çalışan sanal sunucularimiz bu network yapısına atanmış olan sunucularimiz hem birbirleri arasinda hem parent partition hem de gerçek Network ortamımız ile haberleşmesi sağlayabilirz. External Virtual Network  seçeneği ile ortamımızda hizmet vermekte olan sunucularımız ( Active Directory, DNS,DHCP,File Server,Exchange Server,SQL Sever vb.) ortamımız da bulunan diğer sunucular ve clientlar ile haberleşebilmektedir.

Internal Virtual Network : Internal Virtual Network seçeneği Hyper-V sunucusu üzerinde çalışan sanal sunucularimiz bu network yapısına atanmiş olan sunucularimiz hem birbirleri hem de parent partition ile haberleşebilirken gerçek Network ortamı ile haberleşemezler.Yani ortamımızda hizmet vermekte olan sunucularımız ( Active Directory, DNS,DHCP,File Server,Exchange Server,SQL Sever vb.) ortamımız da bulunan diğer sunucular birbirleri aralarinda haberleşebilirken ortamdaki Clientlar ile haberleşemezler.

Private Virtual Network : Private Virtual Networkseçeneği bize Hyper-V sunucusu üzerinde çalışan sanal sunucularimizin bu network yapısına atanmış olan sunucularimiz sadece birbirleri ile iletişim kurabilmelerini sağlarken gerçek ağ ortamına çıkamaz ve parent partition dahil burada ki yapılar ile iletişim kuramazlar.

Hyper-V Manager konsol açıyoruz. Actions bölümü altinda bulunan Virtual Switch Manager tıklıyoruz.

1

Virtual Switch Manager ekrani geliyor karşımıza. New Virtual network Switch bölümüne geldiğimizde Create virtual switch diyerek External,Internal ve Private Virtual Switchlerimizi yapılandırabiliriz.

2

Ben External bir Virtual Network oluşturacağım için External seçerek Create Virtual Switch tıklıyorum.

3

Create Virtual Switch tıkladıktan sonra Virtual Switch Properties ekreni geliyor karşımıza bu ekranda Name kısmına External Virtual Network için bir isim tanımlaması yapmamiz gerekmektdir. External Virtual Network oluşturacağım için otomatik olarak External Network seçili olarak gelecektir. Burada dikkat etmemiz gereken eğer Hyper-V hostumuz üzerinde birden fazla Fiziksel Network Interface varsa uygun olan Fiziksel Network Interface seçmemiz gerekmektedir.

NOT : Önemle belirtmek isterim ki oluşturulmak istenilen her bir External Virtual Network için sadece 1 Fiziksel Network Interface yapılandırabiliriz.

4

Connection Type bölümünde Hyper-V hostumuz üzerinde bulunan bir Fiziksel Network Interface seçilir. Eğer aynı Network kartı üzerinden Hyper-V hostumuzu uzaktan yönetimi içinde kullanılacak ise  Allow management operating system to share this network adapter seçeneği de işaretlememiz gerekmektedir. Eğer bu Network kartı belirli bir vlan yapısında yapılandırılacak ise Enable virtual LAN identification for management operating system seçeneği işaretlenerek ilgili VLAN ID yazılır ve OK tıklanarak yapılandırma tamamlanır.

5

Virtual Switch Properties ekraninda gerekli yapılandırmalar tamamlandiktan sonra OK diyoruz.

6

Apply Netwoking Changes ekreni geliyor karşımıza eğer bu işleme Yes dediğimiz taktirde Hyper-V hostumuz üzerinde kisa süreliğine bir Network kesintisi yaşanacaktır. Yes diyerek devam ediyoruz.

7

VN-1 ismindeki External Virtual Network yapılandırılıyor.

8

VN-1 ismindeki External Virtual Network yapılandırılmasi tamamlandi.

9

Hyper-V hostumuz üzerindeki Network Connections ekranina geldiğimizde VN-1 ismindeki External Virtual Network geldiğini görüyoruz.

10

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

Bir yanıt yazın

Back To Top