Windows Server 2012 R2 Üzerinde Exchange Server 2013 Service Pack 1 Kurulumu

Merhaba

Daha önceki yazimizda Windows Server 2012 R2 üzerinde Exchange Server 2013 kurulumu için gerekli olan rol özelliklerin ve yazilimlarinin kurulum ve yapılandırmalarini tamamladiktan sonra Windows Server 2012 R2 Üzerinde Exchange Server 2013 kurulumu yapmiştik. Bu yazimizda da Exchange Server 2013 Service Pack 1 kurulum adimlarini anlatiyor olacağım.

Setup.exe’ yi iso veya DVD içeriğinden çalıştıralım.

Check for Updates ekrani geliyor karşımıza Exchange Server 2013 Service Pack 1 yüklemesi için gereken updateleri check eden bir ekran. Exchange Server 2013 Service Pack 1 kurulu için gerekli olan bir ortam olup olmadığını kontrol etmek ve kurulumu yapılmayan eksikleri tamamlanması için kontrol ekranidir. Eğer işletim sistemi üzerindeki tüm updateleri yüklediyseniz updateleri kontrol etmeden devam edebilirsiniz ya da sunucunuz internet bağlantisi varsa eksik olan updateler kontrol ederek gerekli updateleri indirmesini ve otomatik yüklemesini sağlayabilirisiniz.

1

Ben Don’t check for updates right now işaretleyerek güncelleştirme yapmadan Next diyerek kuruluma devam ediyoruz.

2

Copying Files ekraninda Exchange Server 2013 Service Pack 1 için kurulumu için gerekli olan kurulum dosyalarının işletim sistemi üzerine kopyalanmasını başlaniyor.

3

Initializing Setup ekraninda Exchange Server 2013 Service Pack 1 için kuruluma başlaniyor.

4

Intdoduction ekraninda Exchange Server 2013 Service Pack 1 hakkında genel bir bilgi ve özet veriyor. Next diyerek devam ediyoruz.

5

License Agreement ekranı geliyor karşımıza Exchange Server 2013 Service Pack 1 kurulumu için Lisans anlaşmasini kabul ederek kuruluma Next diyerek devam ediyoruz.

6

Recommended Settings ekraninda Use recommended settings’i işaretliyoruz ve sonraki adıma geçmek için Next diyerek devam ediyoruz.

7

Server Roles ekrani bu ekranda kurulacak olan Exchange Server 2013 Service Pack 1 rollerini seçmemiz gerekiyor.

Birinci rolümüz Mailbox role bu rolü yüklediğiniz sunucu üzerinde mailboxlarimizin tutulduğu sunucu rolüdür. Güvenlik ve erişebilirlik açısından Mailbox Role birden fazla sunucu üzerinde yapılandırabiliriz. Yani Database Availblity Grup ( DAG ) gibi bir yapılandırmayi gerçekleştirebiliriz.

İkinci rolümüz  Client Acces role bu yapımız Clientlerimizin,Mobil Cihazlarimizin,Web tarayicisi üzerinden ( Owa ) ve ya Outlook üzerinden sunucumuza ilk olarak ulaştığımız rolümüz ve kimlik bilgilerimizi yapılandırdığımız rolümüzdür.

Üçüncü rolümüz Edge Transport role bu rol ile internetten veya organizasyon içerisinden gönderilen mesajların kontrol edilmesinde kullanılan kullanışlı roldür. Exchange Server 2013 kurulumu sirasinda Edge Transport rolü gelmemekteydi. Exchange Server 2013 Service Pack 1 ile birlikte bu rolünün kurulumunun tekrar geldiğini görmektedir. Edge Transport role ile server üzerinde tanımlanan iletişim kuralları sayesinde gelen ve giden mesajlar kontrol edilir ve istenilen şartlarda olmayan mesajlar yine belirlenen harekete göre silinebilir, yönlendirilebilir veya dondurulabilir.

Daha önceki Exchange Server versiyonlarinda Hub Transport ,Unified Messaging gibi rollerimiz  vardı. Exchange Server 2007 ve Exchange Server 2010 yapılarımız içinde bulunan bu rollerimizden Hub Transport rolümüz artik Client Acces rolü içerisinde yapılandırılıyor olacağız. Mailbox Rolü içerisinde ise Client Acces Rolü ile haberleşmesi için bir agent eklenmiş durumda mail alıp gönderme işlemini Exchange Server 2013 bu şekilde yapılandırmaktadir.

En altta bulunan Automatically install Windows Server roles and features that are required to install Exchange Server seçeneği Exchange Server 2013 Service Pack 1 çalışması için gereki olan servislerin rollerin ve özelliklerin kurulu yapılmadıysa kurulum sirasinda yükleminizi otomatik olarak sağlamaktadır.

8

Mailbox role  ve Client Acces role seçtiğimizde önceki Exchange Server 2007 ve Exchange Server 2010 olduğu gibi ayni sunucu üzerine Edge Transport role kurulamamaktadir. Mailbox role ve Client Acces role seçtiğimizde Edge Transport role pasif olarak görülmektedir NEXT diyerek Exchange Server 2013 Service Pack 1 yapılandırmaya devam ediyoruz.

9

Installation Space and Location ekraninda Exchange Server 2013 Service Pack 1 kurulumu için gerekli olan disk alanini ve kurulacak olan dizin yolunu görmekteyiz. Ben default gelen ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmadan Next devam ediyoruz.

10

Malware Protection Settings ekrani Exchange Server 2013 Service Pack 1 ile birlikte gelen yeni bir özellik Exchange Server 2013 Service Pack 1 kendi güvenliğini ve mail güvenliğini Malware Protection özelliği ile kendi üzerinde yapabilmektedir. Gerek sunucu üzerine gelen maillerin içeriğini gerekse maillerin Spam olup olmadiklarini kontrol edebiliyoruz.

Malware Protection Settings özelliğini çalıştırmak  istemiyorum bu nedenle No diyoruz ve Next diyerek kuruluma devam ediyoruz.

11

Readiness Checks ekraninda Exchange Server 2013 Service Pack 1 kurulumu için gerekli olan konfigürasyonu kontrol ediyoruz. Eğer sunucumuz üzerinde herhangi bir hata aldıysak verilen hatayı kontrol ederek eksiklikleri tamamlayabiliriz.

12

13

14

15

16

17

Readiness Checks ekraninda Exchange Server 2013 Service Pack 1 kurulumu için gerekli olan konfigürasyon kontrol edildi ve herhangi bir eksik ya da sorun tespit edilemedi. Exchange Server 2013 Service Pack 1 kurulumu başlatmak için Install diyerek kurulumu başlatiyoruz.

18

Setup Progress ekraninda Exchange Server 2013 Service Pack 1 kurulum adimlari başlıyor.

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Setup Comleted ekraninda Exchange Server 2013 Service Pack 1 kurulumu başarılı bir şekilde tamamlaniyor. Sunucumuzu restart etmek için Finish diyoruz ve sunucumuzu restart ediyoruz.

31

Exchange Server 2013 Managament Console açabiliriz. Exchange Server 2013 ile gelen yeni bir özellik artik Managament Consolu yerine Web üzerinden yönetilebiliyor olmasi böylelikle sürekli olarak MMC üzerinden aldiğimiz hatalardan kurtulmuş oluyoruz ve web üzerinden Exchange Server 2013 kolaylikla yönetebiliyoruz.

Exchange Server 2013 Internet tarayıcıma adres satirina https://localhost/ecp yaziyorum. Sertifika hatasi veriyor Contiune to this website ( not recommended ) diyerek açılmasini sağlıyoruz.

32

Karşımıza Outlook Web App geliyor.

33

Karşımıza gelen bu ekranda domain\user name ve password yaziyoruz ve sign in diyoruz.

34

Exchange Admin Center geliyor karşımıza burada kullanacağımız Dili ve Saat dilimini seçiyoruz. Türkçe dil seçeneği vardi ancak ben English olarak seçtiğimi bilmeniz isterim.

35

Ve karşımızda Exchange Server 2013 Service Pack 1 yeni arayüzü karşımıza geliyor.

36

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

Back To Top