Site icon Baki CUBUK

Windows Server 2016 Active Directory Metadata Cleanup

Merhaba

Daha önceki yazilarimizda Windows Server 2012 R2 Additional Domain Controller Kaldırma ve Windows Server 2012 R2 Üzerinde Active Directory Ortamini Kaldırma işlemlerini sizlerele paylaşmiştim. Ancak bazi durumlarda ortamdaki Domain Controller sunucularimaz ulaşamayabilirsiniz.

Örnek 1 : Ortamdaki Additional Domain Controller sunucumuz üzerinde yaşanan donanımsal ya da yazilimsal herhangi bir sorunda bu sunucu üzerindeki Additional Domain Controller rolünü kaldırmaniz gerekmektedir. Primary Domain Controller ortamdaki Additional Domain Controller ile replikasyon yapamayacağı için bir süre Domain yapınızla ilgili sorunlar yaşamaya başlarsin. Bu nedenle donanımsal ya da yazilimsal olarak yaşadiğiniz bir sorun nedeniyle ulaşamadiğiniz Additional Domain Controller üzerindeki yapıladnırlandıyi kaldırmak için metadata komutlarini kullanacağız.

Örnek 2 :  Ortamdaki Primary Domain Controller sunucumuz üzerinde yaşanan donanımsal ya da yazilimsal herhangi bir sorunda bu sunucu üzerindeki Flexible Single Master Operation ( FSMO ) rollerinin seizing işlemi ile ortamdaki Additional Domain Controller sunucumuz üzerine taşıma işlemi yaptıktan sonra Primary Domain Controller sunucumuzu ortamdan kaldırmaniz gerekmektedir. Primary Domain Controller ortamdaki Additional Domain Controller ile replikasyon yapamayacağı için bir süre Domain yapınızla ilgili sorunlar yaşamaya başlarsin. Bu nedenle donanımsal ya da yazilimsal olarak yaşadiğiniz bir sorun nedeniyle ulaşamadiğiniz Primary Domain Controller üzerindeki Flexible Single Master Operation ( FSMO ) rollerinin seizing işlemi ile taşıdıktan sonra ortamdan kaldırmak için metadata komutlarini kullanacağız.

Bir önceki yazimizda işte bu durumlarda ulaşamadiğimiz sunucu üzerindeki  Flexible Single Master Operation ( FSMO ) rollerini Windows Server 2016 Active Directory Seize İşlemi ile taşınma işlemini anlatmıştık. Bu yazımızda da Seize işleminden sonra ulaşılamayan Domain Controller sunucumuzu Metadata Cleanup ile ortamdan kaldırılmasını anlatıyor olacağız.

Gerekli işlem adimlarina geçmeden önce ortamimizla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucum W16DC isminde Network Karti Ip Adresi 192.168.2.200/24  olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir Domain ortami kurularak ortamda Primary Domain Controller olarak görev yapmaktadir. Sunucumu kapatarak ortamda ulaşılmaz duruma getiriyoruz ve önce Flexible Single Master Operation ( FSMO ) rollerinin seizing işlemi Additional Domain Controller sunucumuza aktarıyoruz ve bu sunucumuzu metadata komutlariyla ortamdan kaldırıyoruz.

İkinci sunucum W16ADC isminde Network Karti Ip Adresi 192.168.2.202/24  olarak yapılandırılmış ve üzerine Active Directory Domain Services yapılandırılarak Additional Domain Controller ortamda yapılandırılmış durumdadir.

Active Directory Users and Computer konsolu altinda Domain Contrallers Organize Unit ( OU ) W16PDC isimli sunucumuzu görüyoruz.

Command ( Cmd ) çalıştırıyoruz ve komut satırımıza ntdsutil yazarak komutumuzu çalıştırıyoruz.

Amacımız ortamimizda ulaşılamayan W16ADC ismi ile ortamimizda Primary Domain Controller yapan ancak donanımsal ve yazılımsal bir sorun nedeniyle ulaşılamayan bu sunucumuzu Flexible Single Master Operation ( FSMO ) rollerinin seizing işlemi yapıldıktan sonra ortamdan kaldırmak metadata cleanup komutunu çalıştırıyoruz.

İşlemimize devam etmek için Domain yapısına bağlanmak için connections komutunu çalıştırıyoruz.

Yapımız içinde Primary Domain Controller olarak çalışan sunucum W16ADC isimli sunucumuz. Bu bölümde yazmış olduğumuz komut connect to server w16adc.bakicubuk.local komutu ile ortamimizda W16ADC ismi ile Primary Domain Controller olarak çalışan sunucuma bağlaniyoruz.

Komutumuzu çalıştırdıktan sonra ortamimizda W16ADC ismi ile Primary Domain Controller olarak çalışan sunucumuza bağlandik ve herhangi bir sorun yok. Q (quit)  ile ilgili satırdan çıkıyoruz.

Çıkış yaptıktan sonra metada cleanup komutuna geri dönüyoruz.

Ortamimizda ulaşılamayan Domain Controller ortamdan kaldırma işlemi gerçekleştirmek için select operation target komutunu çalıştırıyoruz.

list sites komutu ile Domain yapımız içerindeki Site’ leri listeliyoruz.

Aşağıda görüldüğü gibi Domain yapımız içerisinde bir adet site bulunmaktadır.

Domain yapımız içerisinde bulunan Domain Site numarası yazarak ilgili Domain Sitemizi seçiyoruz. Bunun için select site 0 komutunu yaziyoruz.

list domains komutu ile Domain yapımızı listeletmek için list domains komutu ile içine giriyoruz.

Yapımız içinde bakicubuk.local isminde bir adet Domain bulundu.

select domain 0 komutu ile ilgili domainimizi seçiyoruz.

list servers in site komutu ile Site’ miz içerisinde bulunan sunucularimizi aratıyoruz.

Sitemiz yapısı içerisinde 2 Adet sunucumuz bulundu. 0 numarali sunucumuz W16PDC ismi ile ortamimizda kaldırmak istediğimiz sunucumuzdur. 1 numarali sunucumuz W16ADC ismi ile ortamimizda artık Primary Domain Controller olarak görev yapmaktadir.

Ortamimizdan kaldirmak istediğimiz W16PDC isimli Additional Domain Controller sunucumuzu seçmek için select server 0 komutunu kullanıyoruz.

list Naming Contexts komutumuzu çalıştırıyoruz.

Domain yapımız içerisinde bulunan Naming Contexts lerimizi listeledik. select Naming Context 1 komutu ile DC=bakicubuk,DC=local Naming Context ‘imizi seçiyoruz

Ortamimizdan kaldirmak istediğimiz W16PDC isimli  Domain Controller sunucumuzu görebilmekteyiz.

ntdsutil aracının içine girdiğimizden, yukarıda ki resimde görülen son bölüme kadar yapmış olduğumuz işlem sadece ama sadece ortamimizdan kaldirmak istediğimiz W16PDC isimli Domain Controller sunucumuzu seçmek için yapmış olduğumuz adımlardı.

Ortamimizdan kaldirmak istediğimiz W16PDC isimli Domain Controller sunucumuzu seçme işlemini tamamladıktan sonra Q (quit) komutu ile Operation Target bölümü içerisinden çıkıp metadata cleanup bölümüne geliyoruz.

Seçmiş olduğumuz ve ortamimizdan kaldirmak istediğimiz W16PDC isimli Domain Controller sunucumuzu ortamdan kaldırmak için remove selected server komutu ile seçmiş olduğumuz sunucumuzu silme işlemine başlıyoruz.

Server Remove Confirmation Dialog ekraninda ortamimizdan kaldirmak istediğimiz W16PDC isimli Domain Controller sunucumuzu silmek istediğimize emin olup  olmadığımızı belirten bir uyarı aliyoruz. Silme işlemine onay vermek için Yes diyerek silme işlemini başlatıyoruz.

Aşağıda gördüğünüz gibi ortamimizdan W16PDC isimli Domain Controller sunucumuzu silmiş bulunuyoruz.

Active Directory User and Computers konsolu açtiğimizda Domain Controllers bölümü altinda W16PDC isimli Domain Controller sunucumuzun olmadiğini görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

Exit mobile version