Windows Server 2016 Failover Cluster Destroy

Merhaba

Daha önceki yazılarımız da Windows Server 2016 Hyper-V Failover Cluster Kurulumu, Windows Server 2016 Failover Cluster Yapısına Node Ekleme ve Windows Server 2016 Failover Cluster Yapısından Node Çıkarma sizlerle paylaşmıştık. Bu yazımızda Windows Server 2016 üzerinde yapılandırmış olan Hyper-V Failover Cluster yapısının nasıl kaldırıldığını anlatıyor olacağız.

Peki Nedir Failover Cluster :

Yapımız içerisinde bulunan Cluster üyesi sunucuların ve bu sunucular üzerinde çalışan Rol ve Servislerin kapalı olduklarında Donanımsal ve Yazılımsal bir sorun nedeniyle Down duruma yani ulaşılamaz duruma geldiklerinde Cluster üyesi olan bir sunucudan diğer sunucuya aktarılmasıdır. Bu tanımlamayı şu örnekle daha iyi anlayabileceğinizi düşünüyorum. Yapımız içerisinde 2 Adet Physical ( Fiziksel ) sunucumuz olsun bu sunucular üzerinde çalışan Virtual Machine ( Sanal Makine ) var. Sunucularımızın herhangi birinde Donanımsal ya da Yazılımsal bir sorun nedeniyle Down duruma yani ulaşılamaz duruma geldiğini varsaylım bu sunucumuz üzerinde çalışan Virtual Machine ( Sanal Makine ) bununla birlikte Down duruma yani ulaşılamaz duruma gelecektir. İşte böyle bir senaryo da Hyper-V Failover Cluster yapısı imdadımıza yetişecektir. Down durumda yani ulaşılmaz durumda olan sunucumuz üzerindeki Virtual Machine ( Sanal Makine ) öyle bir durumda Physical ( Fiziksel ) sunucumuz üzerinde hizmet vermeye başlayacaktır.

Peki ortamımızda çalışan bir Hyper-V Failover Cluster yapısını neden kaldırmaya ihtiyac duyarız.

Örnek 1 : Hyper-V Failover Cluster yapısını kurulumlarını tamamladığınız ancak herhangi bir sorun nedeniyle yeniden kurmanız gerekiyor. Böyle bir durumda sunucular üzerindeki Hyper-V Failover Cluster yapısını yapısını kaldırmadan ortamınızda aynı isim ile Hyper-V Failover Cluster yapısını kuramazsınız.

Örnek 2 : Ortamınızda Windows Server 2016 Hyper-V Failover Cluster yapısı vardı ve bu yapınızı Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerine gerekli taşıma işlemini tamamladınız. Gerekli işlemler tamamlandıktan sonra eğer ortamınızda Windows Server 2016 Hyper-V Failover Cluster yapısını kullanmayacaksanız kaldırmanız gerekmektedir.

Birinci sunucumuz Windows Server 2016 Datacenter işletim sistemine sahip W16DC isminde IP Adres 192.168.1.200 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir Active Directory Domain yapısı kurulmuştur. Ayrıca bu sunucumuz üzerinde File and Storage Service üzerinde ISCSI Target Server Kurulumu ve Yapılandırılması yapılandırarak Hyper-V Failover Cluster yapısı için Quroum ve Cluster Volume yapılandırılmış durumdadır.

İkinci sunucumuz Windows Server 2016 Datacenter işletim sistemine sahip W16NOD1 isminde Birinci Network Karti IP Adresi 192.168.1.204/24 ikinci Cluster Network karti 192.168.2.204/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V Role ( Rolü ) ile Failover Cluster Feauture ( Özelliği ) kurulmuş ve W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli ve IP Adresi 192.168.1.208/24 sahip Hyper-V Failover Cluster yapısı yapılandırmış durumdadır.

Üçüncü sunucumuz Windows Server 2016 Datacenter işletim sistemine sahip W16NOD2 isminde Birinci Network Karti IP Adresi 192.168.1.206/24 ikinci Cluster Network karti 192.168.2.206/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V Role ( Rolü ) ile Failover Cluster Feauture ( Özelliği ) kurulmuş ve W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli ve IP Adresi 192.168.1.208/24 sahip Hyper-V Failover Cluster yapısı yapılandırması yapılandırmış durumdadır.

W16NOD1 ve W16NOD1 isimli sunucularımız üzerinde W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı yapılandırılmış durumdadır.

Failover Cluster Manager konsolunda W16NOD1 ve W16NOD1 isimli sunucularımız üzerinde yapılandırmış olduğumuz W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısını kontrol ediyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunda W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı ile ilgili bilgiler aşağıdaki gibidir.

Failover Cluster Manager konsolunda Roles menüsü altında W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde oluşturmuş olduğumuz W16EXC16, W16FILE ve W16SQL16 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucularımızı görüyoruz.

NOT1 : Hyper-V Failover Cluster yapısını kaldırmak için yapımız içinde herhangi bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) olmaması gerekmektektedir. Ben sadece hatayı görmeniz açısından şu anda silmedim.

NOT2: Hyper-V Failover Cluster yapısını kaldırmak için yapımız içinde sadece Virtual Machine ( Sanal Makine ) değil Failover Cluster yapısı içinde yapılandırmış olduğunuz SQL Server Failover Cluster ve File Server Failover Cluster Roles bölümünde görüntüleyecektir ve bu yapılandırmaların olmasında durumunda silmeniz gerekmektedir. 

Failover Cluster Manager konsolunda Nodes menüsü altında W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan W16NOD1 ve W16NOD1 isimli sunucularımızı görüyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunda Storage menüsü altında bulunan Disk bölümünde W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan Disk Witness in Quorum ve Cluster Shared Volume isimli disk alanlarımızı görüyoruz.

Active Directory Users and Computers konsolunda Computers menüsü altında W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısını ve Hyper-V Failover Cluster yapısınında bulunan W16NOD1 ve W16NOD1 isimli sunucularımızı görüyoruz.

DNS Manager konsolunda bakicubuk.local Active Directory Domain Zone altında W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısının DNS kayıtını ve Hyper-V Failover Cluster yapısınında bulunan W16NOD1 ve W16NOD1 isimli sunucularımızı DNS kayıtlarını görüyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunda W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde sağ tuş More Actions => Destroy Cluster… seçeneğini ile Hyper-V Failover Cluster yapısını kaldırıyoruz.

Hyper-V Failover Cluster yapısını kaldırmak istediğimizde W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı içinde Rollerin olduğunu ve öncelikle bunları kaldırmamız gerektiğini söylüyor. Gelen uyarıya OK diyoruz.

NOT1 : Hyper-V Failover Cluster yapısını kaldırmak için yapımız içinde herhangi bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) olmaması gerekmektektedir. Ben sadece hatayı görmeniz açısından şu anda silmedim.

NOT2: Hyper-V Failover Cluster yapısını kaldırmak için yapımız içinde sadece Virtual Machine ( Sanal Makine ) değil Failover Cluster yapısı içinde yapılandırmış olduğunuz SQL Server Failover Cluster ve File Server Failover Cluster Roles bölümünde görüntüleyecektir ve bu yapılandırmaların olmasında durumunda silmeniz gerekmektedir. 

Failover Cluster Manager konsolunda Roles menüsü altında W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde oluşturmuş olduğumuz W16EXC16, W16FILE ve W16SQL16 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucularımızın hepsini seçerek sağ tuş Remove diyoruz.

Remove Virtual Machines ekranın da Yes diyerek W16EXC16, W16FILE ve W16SQL16 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucularımızın hepsini siliyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunda Roles menüsü altında W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde herhangi bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) olmadığını görüyoruz.

Hyper-V Manager konsolunu kontrol ettiğinizde W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinden silmiş olduğunuz W16EXC16, W16FILE ve W16SQL16 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucularımızı görebilirsiniz.

Failover Cluster Manager konsolunda W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde sağ tuş More Actions => Destroy Cluster… seçeneğini ile Hyper-V Failover Cluster yapısını kaldırıyoruz.

Destroy Cluster ekranın da Yes diyerek W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısını kaldırıyoruz.

Destroy Cluster ekranın da W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısını kaldırıldığını görüyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunda W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısının olmadığını görüyoruz.

Active Directory Users and Computers konsolunda Computers menüsü altında W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısını Down durumda yani Active Directory Domain yapısından düşmüş olarak görüyoruz. Dilerseniz buradan direkt olarak silebilirsiniz. Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan W16NOD1 ve W16NOD1 isimli sunucularımızı Active Directory Domain yapısından çıkartabilirsiniz.

DNS Manager konsolunda bakicubuk.local Active Directory Domain Zone altında W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısının DNS kayıtının olmadığını görüyoruz. Hyper-V Failover Cluster yapısınında bulunan W16NOD1 ve W16NOD1 isimli sunucularımızı DNS kayıtlarını görüyoruz. W16NOD1 ve W16NOD1 isimli sunucularımızı Active Directory Domain yapısından çıkartıktan sonra bu kayıtları silebilirsiniz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

Bir yanıt yazın

Back To Top