Windows Server 2019 Additional Domain Controller Kaldırma

Merhaba

Bu yazımızda Windows Server 2019 üzerinde Additional Domain Controller yapılandırılmasının kaldırılmasını anlatıyor olacağız. Windows Server 2008 R2 ve önceki Windows Server Sunucu İşletim sistemleri üzerinde Active Diretory Domain Services ( ADDS ) kurulumu ve yapılandırılması yaparken dcpromo komutunu kullanıyorduk. Yine Windows Server 2008 R2 ve önceki Windows Server Sunucu İşletim sistemleri üzerinde Active Directory Domain Services ( ADDS ) kaldırma işlemi yaparken dcpromo ve dcpromo/force komutları yardımıyla yapıyorduk. Ancak Windows Server 2012 ile birlikte Active Directory Domain Services ( ADDS ) rolünün kurulumu ve yapılandırması Server Manager üzerinden yapılmaktaydı. Windows Server 2012 ve Windows Server 2012 R2  ile birlikte Active Directory Domain Services ( ADDS ) rolünün kaldırılması yine Server Manager üzerinden yapılmaktadır.

Peki Nedir Additional Domain Controller (ADC) :

Active Directory Domain Services rolünün yüklü olduğu sunucumuzun Donanımsal ya da yazılımsal bir sorun nedeniyle beklenmedik bir anda ulaşılamaması durumunda ya da Active Directory Domain Services sunucumuzun yükünü paylaşmak ve performansını artırmak için ortamımıza ikinci bir Active Directory Domain Services rolü yapılandırılmış bir sunucu eklenilir bu sunucuya  Additional Domain Controller olarak adlandırılır. Ortamdaki birinci Primary Active Directory Domain Services kurulumundan sonraki ikinci sunucumuz Active Directory Domain Services yapılandırılırken Additional Domain Controller ( ADC ) olarak yapılandırılmaktadır.

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamimizla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucum W19DC isminde Network Karti Ip Adresi 192.168.1.200/24  olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir Domain ortami kurularak ortamda Primary Domain Controller olarak görev yapmaktadır.

İkinci sunucum W19ADC isminde Network Karti Ip Adresi 192.168.1.202/24  olarak yapılandırılmış ve üzerine Active Directory Domain Services yapılandırılarak Additional Domain Controller ortamda yapılandırılmış durumdadir.

Biz ortamımızda bulunan W19ADC üzerindeki Additional Domain Controller yapılandırmasını kaldıracağız.

Active Directory Users and Computers konsolunu açıyoruz. Domain Controllers Organize Unit ( OU ) altında Domain Controller yapılandırmasını kaldıracağımız W19ADC isimli sunucumuzu görüyoruz.

Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekranın da Add roles and Features tıklıyoruz. Dilerseniz sağ üst köşedeki Manage menüsünden Remove Roles and Features ile Roles ( Rol ) ve Feauteres ( Özellik ) kaldırma sihirbazını çalıştırabilirsiniz.

Before you begin bilgi ekranı geliyor karşımıza sunucumuz üzerinde herhangi bir Roles ( Rol ) ya da Feautures ( Özellik ) kurulumu yaparak yapılandıracağımız ekrandır. Bu defa sunucumuz üzerinde daha önceden yapılandırmış olduğumuz Active Directory Domain Services yapılandırmasını kaldıracağımız için Start the Remove Roles and Features Wizard tıklayarak Remove Roles and Features Wizard çalışmasını sağlıyoruz.

Remove Roles and Features Wizard bilgi ekranı geliyor karşımıza kaldırma işlemine devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

Select destination server ekranında Active Directory Domain Services yapılandırmasını hangi sunucu üzerinde kaldıracaksak o sunucuyu seçmemiz gerekiyor. Biz W19ADC üzerinde Additional Domain Controller yapılandırmasını kaldıracağımız için bu sunucumuzu seçiyoruz ve Next diyerek kaldırma işlemine devam ediyoruz.

Remove server roles ekranın da Active Directory Domain Services rolü üzerindeki Additional Domain Controller yapılandırmasını kaldıracağımız için Active Directory Domain Services rolünü işaretliyoruz.

Active Directory Domain Services rolünü seçtiğimizde Remove Roles and Features Wizard ekranı geliyor karşımıza Active Directory Domain Services rolü ile birlikte diğer özelliklerimiz olan Group Policy Management ve Remote Administration Tools altında bulunan Active Directory Module for Windows Powershell, Active Directory Administrative Center , AD DS Snap-Ins and Command Line Tools özelliklerinin yapılandırılmasının kaldırılmasını gerektiğini belirtiyor bizlere kaldırma işlemine devam etmek için Remove Features diyerek Group Policy Management ve Remote Administration Tools altında bulunan Active Directory Module for Windows Powershell, Active Directory Administrative Center , AD DS Snap-Ins and Command Line Tools bu özelliklerinde kaldırılmasını sağlıyoruz.

Validation Results ekranı geliyor karşımıza öncelikle olarak sunucumuz üzerindeki Additional Domain Controller yapılandırmasını Demote etmemiz yani Additional Domain Controller yapılandırmasını kaldırmamız gerekiyor. Demote this domain controller sekmesine tıklayarak sunucumuz üzerindeki Additional Domain Controller yapılandırmasını kaldırmayı başlatıyoruz.

Credentials ekranında sunucumuz üzerindeki Additional Domain Controller yapılandırmasını hangi yetkili user ( Kullanıcı ) ile kaldıracağımızı belirliyoruz. Change diyerek User ( Kullanıcı ) değiştirebilirsiniz.

Force the Removal of this domain controller : Windows Server 2008 R2 Active Directory Domain Controller üzerinde kullanmış olduğumuz dcpromo /force komutu ile aynı işlemi yapmaktadır. Force the Removal of this domain controller seçeneği Windows Server 2008 R2 Active Directory Domain Controller üzerinde kaldırma işleminde olduğu gibi , ortamdan kaldırmak istediğimiz Domain Controller çeşitli nedenlerden dolayı , Primary Domain Controller  ya da diğer Additional Domain Controller ulaşamadığı durumlarda kullanmış olduğumuz seçenektir.

Last domain controller  in the domain : Eğer bu sunucu ortamımızda Primary Domain Controller olarak görev yapıyor olsaydı. Yani ortamda sadece bu sunucu Domain Controller olarak görev yapsaydı ve Active Directory rolleri bu sunucu üzerinde olsaydı bu seçenek gelecekti karşımıza ve bu seçeneği seçerek ilerleyecektik. Ancak bu sunucumuz ortamda Additional Domain Controller olarak görev yaptığı için bu seçeneği görümüyoruz.

Credentials ekraninda gelen seçeneklerde herhangi bir değişiklik yapmadan Next diyerek devam ediyoruz.

Warnings ekranın da sunucumuz üzerinde Domain Name System ( DNS ) Server ve Global Catalog olarak görev yaptığı bilgisini görüyoruz.

Warnings ekranın da Proceed with removal seçeneğini işaretliyoruz ve kaldırma işlemine Next diyerek devam ediyoruz.

New Administrator Password ekranın da sunucumuz üzerinde Additional Domain Controller yapılandırmasını kaldırdıktan sonra sunucumuz üzerinde kullanacağımız Local Administrator için bir Password ( Parola ) belirliyoruz. Local Administrator için bir Password ( Parola ) belirliyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Review Options ekranın da daha önceki adımlarda Additional Domain Controller yapılandırmasını kaldırmak için yapmış olduğumuz yapılandırmanın özetini görmekteyiz. Review Options ekranın da View Script bölümüne tıklayarak Additional Domain Controller kaldırmak için yapmış olduğumuz yapılandırmayı PowerShell komutu olarak alarak kaldırımı bu şekilde yapabiliriz.

Sunucumuz üzerindeki Additional Domain Controller yapılandırmasını kaldırmak için Demote tıklayarak işlemi başlatıyoruz.

Demotion ekranın da W19ADC üzerindeki Additional Domain Controller yapılandırma kaldırma işleminin başladığını görüyoruz.

W19ADC üzerindeki Additional Domain Controller yapılandırmasının kaldırma işlemi tamamlanıyor. Sunucumuzun restart olacaktır.

Sunucumuz restart olduktan sonra Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekranın da sunucumuzun Active Directory Domain Services roles ( Rolü ) kurulu olduğunu ancak yapılandırmadığıyla ilgili Promote this server to a domain controller uyarısını görüyoruz.

Sunucumuz üzerindeki Additional Domain Controller yapılandırmasını Demote işleminden sonra şimdi Active Directory Domain Services ve DNS Server Roles ( Rol ) kaldırabiliriz.

Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekraninda Add roles and Features tıklıyoruz. Dilerseniz sağ üst köşedeki Manage menüsünden Remove Roles and Features ile Roles ( Rol ) ve Feauteres ( Özellik ) kaldirma sihirbazını açabiliriz.

Before you begin bilgi ekranı geliyor karşımıza sunucumuz üzerine herhangi bir Roles ( Rol ) ya da Feautures ( Özellik ) kurulumu yaparak yapılandırmayacağımız ekrandır. Bu defa sunucumuz üzerinde daha önceden yapılandırmış olduğumuz Active Directory Domain Services Roles ( Rol ) yapılandırmasını kaldıracağımız için Start the Remove Roles and Features Wizard tıklayarak Remove Roles and Features Wizard çalışmasını sağlıyoruz.

Remove Roles and Features Wizard bilgi ekrani geliyor karşımıza Active Directory Domain Services Roles ( Rol ) yapılandırmasını kaldırma işlemine devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

Select destination server ekranın da Active Directory Domain Services yapılandırmasını hangi sunucu üzerinde kaldıracaksak o sunucuyu seçmemiz gerekiyor. Biz W19ADC üzerinde Active Directory Domain Services Roles ( Rol ) yapılandırmasını kaldıracağımız için bu sunucumu seçiyoruz ve Next diyerek kaldırma işlemine devam ediyoruz.

Remove server roles ekraninda Active Directory Domain Services rolü üzerindeki Active Directory Domain Services Roles ( Rol ) yapılandırmasını kaldıracağımız için Active Directory Domain Services rolünü işaretliyoruz.

Active Directory Domain Services rolünü seçtiğimizde Remove Roles and Features Wizard ekrani geliyor karşımıza Active Directory Domain Services rolü ile birlikte diğer özelliklerimiz olan Group Policy Management ve Remote Administration Tools altında bulunan Active Directory Module for Windows Powershell, Active Directory Administrative Center , AD DS Snap-Ins and Command Line Tools özelliklerinin yapılandırılmasinin kaldirilmasi gerektiğini belirtiyor bizlere kaldirma işlemine devam etmek için Remove Features diyerek Group Policy Management ve Remote Administration Tools altında bulunan Active Directory Module for Windows Powershell, Active Directory Administrative Center , AD DS Snap-Ins and Command Line Tools bu özelliklerinde kaldırılmasını sağlıyoruz.

Remove server roles ekranın da Active Directory Domain Services kaldırmak için hazır.

DNS Server rolünü seçtiğimizde Remove Roles and Features Wizard ekranı geliyor karşımıza DNS Server rolü ile birlikte diğer özelliklerimiz olan Remote Administration Tools ve onunda altında bulunan Role Administration Tools altında bulunan DNS Server Tools özelliklerinin yapılandırılmasının kaldırılması gerektiğini belirtiyor bizlere kaldırma işlemine devam etmek için Remove Features diyerek bu özelliğinde kaldırılmasını sağlıyoruz.

Remove server roles ekranın da DNS Server Roles ( Rol ) kaldırmak için hazır.

Remove server roles ekranın da Active Directory Domain Services ve DNS Server Roles ( Rol ) kaldırmak için Next diyerek devam ediyoruz.

Remove features ekranın da herhangi bir Features ( Özellik ) seçmeden Next diyerek devam ediyoruz. Çünkü Remove server roles ekranın da Active Directory Domain Services ve DNS Server kaldırmak için seçtiğimizde kurulu olan Features ( Özellik ) kaldırmak için seçmiştik.

Confirm removal selections ekranın da sunucumuz üzerindeki Active Directory Domain Services ve DNS Server kaldırılacağınızı görüyoruz.

Confirm removal selections ekranın da sunucumuz üzerindeki Active Directory Domain Services ve DNS Server kaldırıldıktan sonra restart olması için Restart the destination server automatically if required seçeneğini seçerek kaldırma işleminden sonra sunucumuzun restart olmasi için Yes diyoruz.

Confirm removal selections ekranın da sunucumuz üzerindeki Active Directory Domain Services ve DNS Server kaldırılması için Remove diyoruz.

Removal progress ekranın da sunucumuz üzerindeki Active Directory Domain Services ve DNS Server kaldırılmaya başladığını görüyoruz.

Removal progress ekranında sunucumuz restart olduktan sunucumuz üzerindeki Active Directory Domain Services ve DNS Server kaldırıldığını görüyoruz. Close diyerek Remove Roles and Features Wizard ekranını kapatıyoruz.

Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekranın da sunucumuz üzerinde Active Directory Domain Services ve DNS Server  Roles ( Rolü ) kurulu olmadığını görüyoruz.

Ortamdaki W19DC isimli Primary Domain Controller üzerinde Active Directory Users and Computers konsolunu açıyoruz. Domain Controllers Organize Unit ( OU ) altinda W19ADC isimli sunucumuzun olmadığını görüyoruz

Active Directory Users and Computers konsolun da Computers Organize Unit ( OU ) altında W19ADC isimli sunucumuzu görüyoruz

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

Back To Top