Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster Virtual Machine Priority Özelliği

Merhaba

Daha önceki yazılarımız da Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster Kurulumu, Windows Server 2019 Failover Cluster Yapısına Node Ekleme, Windows Server 2019 Failover Cluster Yapısından Node Çıkarma, Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster Üzerinde Cluster Shared Volumes Yapılandırması, Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster Cluster Shared Volume ( CSV ) Ekleme, Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster Virtual Machine Kurulumu, Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster Üzerine Virtual Machine Ekleme ve Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster Live Migration gibi Hyper-V Failover Cluster üzerindeki kurulum ve yapılandırma işlemlerini sizlerle paylaşmıştık.

Bu yazımızda Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde çalışan Virtual Machine ( Sanal Makine) Start ( Başlat ) esnasında Priority ( Öncelik ) sırasına göre hangisinin daha önce açılacağını belirleyebiliyoruz. Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster Manager konsolu üzerinde Priority ( Öncelik ) vereceğiniz Virtual Machine ( Sanal Makine)  üzerinde sağ tuş Change Startup Priority seçeneği ile öncelik seviyesini belirleyebilirsiniz. Priority ( Öncelik ) olarak High, Medium, Low ve No Auto Start seçenekleri yer almaktadır. Failover Cluster Manager konsolu üzerinde Virtual Machine ( Sanal Makine) Priority ( Öncelik ) değerlerini görebilirsiniz.

Windows Server 2012 ile gelen Change Startup Priority özelliği Virtual Machine ( Sanal Makine) durumlarına göre öncelikli olarak açılmasını seçmeniz için yararlı olacaktır. Herhangi bir donanımsal ya da yazılımsal sorunda Hyper-V ya da Hyper-V Failover Cluster yapımızdaki sunucularımız Restart olduğunda açıldıktan sonra hangi Virtual Machine ( Sanal Makine) sunucularınızın açılacağını bu şekilde yapılandırabiliriz.

Örneğin ortamınızdaki Hyper-V Failover Cluster yapısı içinde kritik görevlere sahip olan ( Microsoft Exchange Server, Microsoft SQL Server, File Server gibi ) sunucularınız var ise ilk olarak bu sunucularınızı Priority ( Öncelik ) değerini High ( Yüksek ) olarak belirleyebilirsiniz. Additional Domain Controller gibi sunucularınız için Priority ( Öncelik ) değerini Medium ( Orta ) Veeam Backup, Veritas Symantec Backup ve ARCServer Backup gibi Backup sunucularınızı  Priority ( Öncelik ) değerini Low  ( Düşük ) olarak belirleyebilirsiniz. Antivirüs konsolunun kurulu olduğu Virtual Machine ( Sanal Makine) sunucularınızın açılacağını Priority ( Öncelik ) değerini No Auto Start ( Otomatik Başlatma Yok ) olarak belirleyebilirsiniz. Bu Virtual Machine ( Sanal Makine) Start ( Başlat ) olmasını Manuel olarak siz yapabilirsiniz.

Peki Nedir Failover Cluster :

Yapımız içerisinde bulunan Failover Cluster üyesi sunucuların ve bu sunucular üzerinde çalışan rol ve servislerin kapalı olduklarında Donanımsal ve Yazılımsal sorun nedeniyle Down duruma geldiklerinde Failover Cluster üyesi olan  bir sunucudan diğer sunucuya aktarılmasıdır. Bu tanımlamayı şu örnekle daha iyi anlayabileceğinizi düşünüyorum. Yapımız içerisinde 2 Adet sunucumuz olsun bu sunucular üzerinde çalışan Virtual Machine ( Sanal Makine) var.  Sunucularımızın herhangi birinde Donanımsal ya da Yazılımsal bir sorun nedeniyle Down duruma geldiğinde yani kapandığında üzerinde çalışan Virtual Machine ( Sanal Makine) bununla birlikte Down duruma gelerek ulaşılamayacaktır. İşte böyle bir sorunda Failover Cluster yapısı imdadımıza yetişecektir. Down durumda olan sunucumuz üzerindeki Virtual Machine ( Sanal Makine) otomatik olarak diğer fiziksel sunucumuz üzerinde hizmet vermeye başlayacaktır.

Yapılandırmaya geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucum Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19DC isminde Ip Adres 192.168.1.200 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir domain ortamı kurulmuştur. Ayrıca bu sunucumuz üzerinde File and Storage Service üzerinde  ISCSI Target Server Kurulumu ve Yapılandırılması yapılandırarak Failover Cluster ortamı için gerekli olan Quroum alanı ve Cluster Volume yapılandırmasını bu sunucumuz üzerinde yapılandırdık.

İkinci sunucum Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19NOD1 isminde Birinci Network Karti Ip Adresi 192.168.1.202/24 İkinci Cluster Network karti 192.168.2.202/24 Üçüncü Cluster Network kartı 192.168.3.202/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V Roles ( Rol ) ile Failover Cluster Feautures ( Özelliği ) kurulumu ve yapılandırması yapılmış durumdadır.

Üçüncü sunucum Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19NOD2 isminde Birinci Network Karti Ip Adresi 192.168.1.204/24 İkinci Cluster Network karti 192.168.2.204/24 Üçüncü Cluster Network kartı 192.168.3.204/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V Roles ( Rol ) ile Failover Cluster Feautures ( Özelliği ) kurulumu ve yapılandırması yapılmış durumdadır.

Failover Clustet Manager konsolu açtığımızda Priority ( Öncelik ) özelliğinin Default olan Medium ( Orta ) olarak geldiğini görüyoruz.

Roles bölümünde bulunan Change Startup Priority özelliğini yapılandırmak istediğiniz W19SQL17 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde sağ tuş Change Startup Priority ya da Actions menüsü altında bulunan W19ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) menüsü üzerinde Change Startup Priority menüsüne geliyoruz.

Change Startup Priority seçeneği seçtiğimizde High ( Yüksek ), Medium ( Orta ), Low ( Düşük ) ve No Auto Start ( Otomatik Başlatma Yok ) seçenekleri yer almaktadır. Biz W19SQL17 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz için Priority ( Öncelik ) özelliğini High ( Yüksek ) olarak belirliyoruz.

Failover Clustet Manager konsolunu tekrar geri döndüğümüzde açtığımızda W19SQL17 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz için Priority ( Öncelik ) özelliğini High ( Yüksek ) olarak geldiğini görüyoruz.

Failover Clustet Manager konsolunu üzerinde bulunan diğer Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz için Priority ( Öncelik ) özelliğini High ( Yüksek ), Medium ( Orta ), Low ( Düşük ) ve No Auto Start ( Otomatik Başlatma Yok ) olarak yapılandırabilirsiniz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

 

 

Bir yanıt yazın

Back To Top