Site icon Baki CUBUK

Windows Server 2019 Üzerinde Exchange Server 2019 Kurulum Gereksinimleri

Merhaba

Daha önceki yazılarımız da Windows Server 2016 Üzerinde Exchange Server 2019 Preview Kurulum Gereksinimleri ve Windows Server 2016 Üzerinde Exchange Server 2019 Preview Kurulumu

sizlerle paylaşmıştık. Bu yazımızda da Windows Server 2019 Üzerinde Microsoft Exchange Server 2019 Kurulum öncesinde gerekli olan gereksinimleri anlatıyor olacağız.

Microsoft Exchange 2013 ile karşılaştığımız daha hafif ve sade kurulum ekranı Microsoft Exchange 2016’da da karşımıza çıkmıştı. Şimdi Microsoft Exchange Server 2019 kurulumunda da aynı kurulum deneyimi ile karşılaşıyoruz.

Microsoft Exchange Server 2019 ile gelen Güvenlk yenilikleri 

Microsoft Exchange Server 2019 ile gelen Performans yenilikleri 

Microsoft Exchange Server 2019 ile gelen Son Kullanıcı Deneyimi

Microsoft Exchange Server 2019 ile gelen Mimar’i Değişim

Microsoft Exchange Server 2019 kuruluma geçmden önce kurulum için gerekli olan sistem gereksinimleri ve ön hazırlıklarına göz atalım.

Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu için donanım ve yazılım özelliklerine Exchange Server system requirements ulaşabilirsiniz.

Hardware requirements for Exchange 2019

For information about deploying Exchange in a virtualized environment, see Exchange Server virtualization.

HARDWARE REQUIREMENTS FOR EXCHANGE 2019
Component   Requirement Notes
Processor Either of the following types of 64-bit processors: See the Supported operating systems for Exchange 2019 section later in this topic for supported operating systems.
• Intel processor that supports Intel 64 architecture (formerly known as Intel EM64T).
• AMD processor that supports the AMD64 platform.Notes:
• Intel Itanium IA64 processors are not supported.
• Recommended supported processor sockets is up to 2 on physical machines.
Memory Varies by Exchange server role: Exchange 2019 has large memory support (up to 256 GB).
• Mailbox: 128 GB minimum recommended
• Edge Transport: 64 GB minimum recommended.
Paging file size Set the paging file minimum and maximum value to the same size: 25% of installed memory. None
Disk space • At least 30 GB of free space on the drive where you’re installing Exchange. None
• At least 200 MB of free space on the system drive.
• At least 500 MB of free space on the drive that contains the message queue database.
Screen resolution 1024 x 768 pixels (XGA) or higher None
File system NTFS: Required on partitions that contain the following types of files: None
• The System partition.
• Exchange binaries.
• Files generated by Exchange diagnostic logging.
• Transport database files (for example, the mail queue database). ReFS: Supported on partitions   that contain the following types of Exchange files:
• Mailbox databases.
• Transaction logs.

Supported operating systems for Exchange 2019


SUPPORTED OPERATING SYSTEMS FOR EXCHANGE 2019
Exchange component Requirement
Mailbox and Edge Transport server roles Windows Server 2019 Standard or Datacenter
Management tools One of the following versions of Windows:
• Windows Server 2019 Standard or Datacenter
• 64-bit edition of Windows 10

Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu yapılacak olan sunucunuz üzerinde Web Server (IIS) rolü ve Features ( Özellikler ) kurulması gerekmektedir. Ayrıca aşağıdaki yazılımları Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu yapılacak olan sunucunuz kurulması gerekmektedir.

Windows Server 2019 üzerinde Microsoft Exchange Server 2019 kurulumuna başlamadan önce sunucunuz üzerinde Web Server (IIS) rolü ve özelliklerin kurulumlarını yapmamız gerekmektedir. Bu kurulumları isterseniz Windows PowerShell komutları yardımıyla ya da Server Manager yardımıyla yapabilirsiniz.

Biz ilk olarak Windows PowerShell komutları ile kurulumları anlatıyor olacağız. Sonra da Server Manager yardımıyla kurulumları anlatıyor olacağız.

AD DS and AD LDS Tools altında bulunan Active Directory module for Windows PowerShell ve AD DS Tools altında bulunan Active Directory Administrative Center ve AD DS Snap-Ins and Command-Line Tools özelliklerini kurmak için Windows PowerShell’i Run As Administrator olarak çalıştırın ve aşağıdaki komutları kopyalarak çalıştırın.

Install-WindowsFeature RSAT-ADDS

Web Server (IIS) rolü ve gerekli olan özellikleri kurmak için Windows PowerShell’i Run As Administrator olarak çalıştırın ve aşağıdaki komutları kopyalarak çalıştırın.

Install-WindowsFeature NET-Framework-45-Features, RPC-over-HTTP-proxy, RSAT-Clustering, RSAT-Clustering-CmdInterface, RSAT-Clustering-Mgmt, RSAT-Clustering-PowerShell, Web-Mgmt-Console, WAS-Process-Model, Web-Asp-Net45, Web-Basic-Auth, Web-Client-Auth, Web-Digest-Auth, Web-Dir-Browsing, Web-Dyn-Compression, Web-Http-Errors, Web-Http-Logging, Web-Http-Redirect, Web-Http-Tracing, Web-ISAPI-Ext, Web-ISAPI-Filter, Web-Lgcy-Mgmt-Console, Web-Metabase, Web-Mgmt-Console, Web-Mgmt-Service, Web-Net-Ext45, Web-Request-Monitor, Web-Server, Web-Stat-Compression, Web-Static-Content, Web-Windows-Auth, Web-WMI, Windows-Identity-Foundation

Eğer kurulumları Windows PowerShell komutları ile değil de Server Manager ile gerekli kurulumları yapmak isterseniz aşağıdaki şekilde gerekli Web Server (IIS) rolü ve özellikleri kurmanız gerekmektedir.

Server Manager konsolunu açıyoruz.

Dashboard ekranın da Add roles and Features tıklıyoruz. Dilerseniz sağ üst köşedeki Manage menüsün den Add Roles and Features ile rol ve özellik ekleme sihirbazını açabiliriz.

Before you begin ekranı geliyor karşımıza Web Server (IIS) rolü ve gerekli özelliklerin kurulumu için Next diyerek devam ediyoruz.

Select Installation Type ekranın da

Role-based or feature-based insallation : Roles ( Rol ) ve Features ( Özellik ) kurulum ve yapılandırdığımız seçenektir. Windows Server 2019 üzerinde bulunan ve ihtiyacımız olan  Roles ( Rol ) ve Features ( Özellik ) bu seçenek ile kurulum ve yapılandırmasını yapabilirsiniz.

Remote Desktop Services installation : Eski adıyla Terminal Service ( TS ) olarak bilinen ve Windows Server 2008 ile birlikte Remote Desktop Services ( RDS ) Uzak Masaüstü kurulumu ve yapılandırmasını hızlı ve standart olarak bu seçenek ile yapabilirsiniz.

Select Installation Type ekranın da biz Web Server (IIS) rolü ve gerekli özelliklerin kurulumunu yapacağımız için Role-based or features-based Installation seçeneği ile Next diyerek devam ediyoruz.

Select destination server ekranın da kurulumu hangi sunucu üzerinde yapılacak ise o sunucuyu seçmemiz gerekiyor. Biz W19EXC19 isimli sunucumuz üzerinde Web Server (IIS) rolü ve gerekli özelliklerin kurulumunu yapacağımız için bu sunucumuzu seçiyoruz ve Next diyerek yapılandırmaya devam ediyoruz.

Select server roles ekranın da sunucumuz üzerinde Web Server (IIS) rolü ve gerekli özelliklerin kurulumunu yapacağımız için Web Server (IIS) rolünü işaretliyoruz.

Add features that are required for Web Server (IIS) ekranın da Web Server (IIS) rolü ile birlikte Web Server (IIS) rolünün kurulumu için Management Tools altında bulunan IIS Management Console özelliğinin kurulması gerektiğini görüyoruz. Kurulumu devam etmek için Add Features diyerek bu özelliğinde kurulması için seçiyoruz.

Select server roles server ekranın da Web Server (IIS) rolü kuruluma hazır Next diyerek devam ediyoruz.

Select features ekranın da Windows Server 2019 üzerinde Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu için gerekli olan Features ( Özellik ) seçerek kurulumlarını sağlıyoruz.

Select features ekranın da .NET Framework 4.7 Features altında bulunan WCF Services altında bulunan HTTP ActivationMessage Queuing (MSMQ) Activation, Name Pipe Activation ve TCP Activation özelliklerini sırayla seçiyoruz.

Select features ekranın da .NET Framework 4.7 Features altında bulunan WCF Services altında bulunan HTTP Activation özelliğini kurulması için işaretliyoruz.

Add features that are required for HTTP Activation ekranın da .NET Framework 4.7 Features altında bulunan WCF Services altında bulunan HTTP Activation özelliğini kurulması için işaretlediğimiz de Web Server (IIS) rolü altında bulunan servis ve özelliklerin kurulması gerektiğini görüyoruz. Kurulumu devam etmek için Add Features diyerek kurulması için seçiyoruz.

Select features ekranın da .NET Framework 4.7 Features altında bulunan WCF Services altında bulunan HTTP Activation özelliği kurulum için hazır.

Select features ekranın da .NET Framework 4.7 Features altında bulunan WCF Services altında bulunan Message Queuing (MSMQ) Activation özelliğini kurulması için işaretliyoruz.

Add features that are required for Message Queuing Services (MSMQ Activation) ekranın da .NET Framework 4.7 Features altında bulunan WCF Services altında bulunan Message Queuing (MSMQ) Activation özelliğini kurulması için işaretlediğimiz de Message Queuing Services özelliği altında bulunan Message Queuing Server özelliği altında bulunan özelliğin kurulması gerektiğini görüyoruz. Kurulumu devam etmek için Add Features diyerek kurulması için seçiyoruz.

Select features ekranın da .NET Framework 4.7 altında bulunan WCF Services altında bulunan Message Queuing (MSMQ) Activation özelliği kurulum için hazır.

Select features ekranın da .NET Framework 4.7 altında bulunan WCF Services altında bulunan Name Pipe Activation ve TCP Activation özelliklerini seçiyoruz.

Select features ekranın da Message Queuing altında bulunan Message Queuing Server özelliğini seçili olarak görüyoruz. .NET Framework 4.7 altında bulunan WCF Services altın da bulunan Message Queuing (MSMQ) Activation özelliğini seçtiğimiz Message Queuing Server özelliğinin de kurulması için izin seçmiştik.

Select features ekranın da Remote Server Administration Tools altında bulunan Features Administration Tools altında bulunan Failover Clustering Tools altındaki Failover Cluster Management Tools, Failover Cluster Modele for Windows PowerShell ve Failover Cluster Command Interface seçiyoruz.

Select features ekranın da Remote Server Administration Tools altında bulunan Features Administration Tools altında bulunan Failover Clustering Tools altındaki Failover Cluster Management Tools, Failover Cluster Modele for Windows PowerShell ve Failover Cluster Command Interface kurulum için hazır.

Select features ekranın da Remote Server Administration Tools altında bulunan Role Administration Tools altında bulunan AD DS and AD LDS Tools ve AD DS Tools gerekli özellikleri seçiyoruz.

AD DS and AD LDS Tools altında bulunan Active Directory module for Windows PowerShell ve AD DS Tools altında bulunan Active Directory Administrative Center ve AD DS Snap-Ins and Command-Line Tools özelliklerini seçiyoruz.

Select features ekranın da AD DS and AD LDS Tools altında bulunan Active Directory module for Windows PowerShell ve AD DS Tools altında bulunan Active Directory Administrative Center ve AD DS Snap-Ins and Command-Line Tools özellikleri kurulum için hazır.

Select features ekranın da RPC over HTTP Proxy özelliğini kurulması için seçiyoruz.

Select features ekranın da RPC over HTTP Proxy özelliğini seçtiğimiz de Add Roles and Features Wizard ekranı geliyor karşımıza RPC over HTTP Proxy özelliği ile birlikte Web Server (IIS) rolü altındaki bazı özelliklerin kurulması gerektiğini belirtiyor bizlere kuruluma devam etmek için Add Features diyerek kurulması için seçiyoruz.

Select features ekranın da RPC over HTTP Proxy özelliği kurulum için hazır.

Windows Process Activation Service altındaki Process Model ve Configuration APIs özelliklerinin kurulması için eğer seçili değilse seçiyoruz.

Select Features ekranın da gerekli Features ( Özellik ) seçtikten sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Web Server Role (IIS) rolü için bilgi ekranı geliyor karşımıza Next diyerek devam ediyoruz.

Select role services ekranın da Web Server (IIS) rolü için Windows Server 2019 üzerinde Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu için gerekli olan Web Server (IIS ) rolü altında bulunan servisleri seçiyoruz.

Select role services ekranın da Web Server (IIS) rolü altında bulunan Performanse özelliği altındaki Dynamic Content Compression özelliğini seçiyoruz.

Select role services ekranın da Web Server (IIS) rolü altında bulunan Security özelliği altındaki Digest Authentication özelliğini seçiyoruz.

Select role services ekranın da Web Server (IIS) rolü altında bulunan Management Tools özelliği altındaki IIS 6 Management Console, IIS 6 VMI Compatibility ve Management Service özelliklerini seçiyoruz.

Select role services ekranın da Web Server (IIS) rolü için Windows Server 2019 üzerinde Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu için gerekli olan Web Server (IIS ) rolü altında bulunan servisleri seçtikten sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Confirm installation selections ekranında Web Server (IIS ) rolü ile gerekli olan özelliklerin listesini görüyoruz. Web Server (IIS ) rolü ile gerekli olan özelliklerin kurulumları tamamlandıktan sonra sunucumuzun otomatik olarak yeniden başlamasını istersek eğer Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretlememiz gerekiyor.

Web Server (IIS ) rolü ile gerekli olan özelliklerin kurulumu tamamlandıktan sonra sunucumuzun otomatik olarak yeniden başlaması için Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretliyoruz karşıma gelen uyarı ekranın da Yes diyoruz.

Confirm installation selections ekranın da Install diyerek Web Server (IIS ) rolü ile gerekli olan özelliklerin kurulumunu başlatıyoruz.

Installation progress ekranın da Web Server (IIS ) rolü ile gerekli olan özelliklerin kurulumunun başladığını görüyoruz.

Installation progress ekranın da sunucumuz yeniden başladıktan sonra Web Server (IIS ) rolü ile gerekli olan özelliklerin kurulumununun başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Windows Server 2019 üzerinde Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu için gerekli Web Server (IIS ) rolü ve gerekli olan özellikleri kurduktan sonra sırayla Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu için gerekli olan yazılımları kuruyoruz.

Unified Communications Managed API 4.0 Runtime yüklüyoruz.

 

Microsoft .NET Framework 4.8 yüklüyoruz.

Visual C++ Redistributable Packages for Visual Studio 2013 yüklüyoruz.

Windows Server 2019 üzerinde Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu için gerekli Web Server (IIS) rolü ve gerekli olan özellikleri kurduktan sonra sırayla gerekli olan yazılımları kurulumlarını tamamladıktan sonra sunucumuzu yeniden başlatıyoruz.

Active Directory Schema Genişletme

Windows Server 2019 üzerinde Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu için Active Directory Schema genişletme için komut çalıştırıyoruz. Bu komutu çalıştırmak için Enterprise Admin, Domain Admin ve Schema Admin gruplarına üye olması gerekmektedir.

Active Directory Schema genişletme işlemi Active Directory Schema yapısına Class‘lar ve Attribute‘ler ve diğer Active Directory Schema nesnelerini eklenerek güncellenir. Bu işlem Microsoft Exchange Server’in Echange Server organizasyon yapısı ile ilgili Container ve Object oluşutulması ve nesne bilgisini saklaması için gereklidir.

Active Directory Schema Genişletme işlemi için CMD ( Command Prompt ) komut istemcisini Run As Administrator olarak çalıştırın komut satırında Microsoft Exchange Server 2019 kurulum dosyalarının bulunduğu dizin üzerine giderek aşağıdaki komutu yazarak Active Directory Schema genişletme işlemini başlatın. Bu komutu Active Directory sunucunuz üzerinde çalıştırabilirsiniz ya da Microsoft Exchange Server 2019 sunucusu üzerinde yapabilirsiniz.

setup.exe /PrepareSchema /IAcceptExchangeServerLicenseTerms

Active Directory Hazırlama

Windows Server 2019 üzerinde Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu için Active Directory hazırlamak için komut çalıştırıyoruz. Bu komutu çalıştırmak için Enterprise Admin, Domain Admin ve Schema Admin gruplarına üye olması gerekmektedir.

Active Directory hazırlama işlemi Microsoft Exchange Server 2019’un Active Directory yapısında saklayacağı Container, Object ve Attribute‘lerin eklenmesi işlemini gerçekleştirmektedir. Bu işlem ile yapılan değişiklerin hepsi Active Directory Forest yapısının tamamında uygulanmaktadır.

Active Directory Hazırlama işlemi için Windows PowerShell konsolu Run As Administrator olarak çalıştırın komut satırında Microsoft Exchange Server 2019 kurulum dosyalarının bulunduğu dizin üzerine giderek aşağıdaki komutu yazarak Active Directory Hazırlama işlemini başlatın. Bu komutu Active Directory sunucunuz üzerinde çalıştırabilirsiniz ya da Microsoft Exchange Server 2019 sunucusu üzerinde yapabilirsiniz.

.\setup /PrepareAD /OrganizationName:”BAKICUBUK” /IAcceptExchangeServerLicenseTerms

 

 

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

Exit mobile version