Windows Server 2022 ISCSI Target Server Kurulumu ve Yapılandırılması

Merhaba

Daha önceki yazılarımız da Windows Server 2012 ISCSI Target Server Kurulumu ve Yapılandırılması ve Windows Server 2019 ISCSI Target Server Kurulumu ve Yapılandırılması sizlerle paylaşmıştık.

Bu yazımızda da Windows Server 2012 üzerinde Hyper-V Failover Cluster, Windows Server 2012 üzerinde SQL Server 2012 Failover Cluster, Microsoft SQL Server 2019 Failover Cluster Kurulumu, Microsoft SQL Server 2017 Failover Cluster KurulumuWindows Server 2019 File Server Failover Cluster Kurulumu, Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster Kurulumu, Windows Server 2016 File Server Failover Cluster Kurulumu, Windows Server 2016 Üzerinde Microsoft SQL Server 2017 Failover Cluster Kurulumu, Windows Server 2016 Üzerinde Microsoft SQL Server 2016 Failover Cluster Kurulumu, Windows Server 2016 Hyper-V Failover Cluster Kurulumu yazılarımızda için kullanmış olduğumuz ve Windows Server 2012 ile birlikte gelen bir servis olan Internet Small Computer System Interface ( iSCSI ) servisinin kurulumu ve yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

Peki Nedir Internet Small Computer System Interface ( iSCSI )

Internet Small Computer System Interface ( iSCSI ) servisi daha çok ortaminizda kullanış olduğunuz Network Attached Storage ( NAS ) cihazlari üzerinde yapılandırarak kullanımışsınızdır. Network yapımız içindeki veri depolama aygıtlarını TCP/IP protokolü üzerinden birbirleri arasında bağlama yöntemidir. Internet Small Computer System Interface ( iSCSI ) genellikle Yerel Ağ (LAN ) ve Geniş Alan Ağı ( WAN ) diye bildiğimiz bağlantilar üzerinde kullanılmaktadır. Internet Small Computer System Interface ( iSCSI ) servisi, genellikle TCP/IP bağlantı noktaları olarak 860 ve 3260 portlarını kullanmaktadır.

Internet Small Computer System Interface ( iSCSI ) ile ilgili bazi kavramlardan bahsetmek gerekirse:

  • iSCSI İnitiator
  • Software İnitiator
  • Hardware İnitiator
  • iSCSI Target
  • Software Target

iSCSI İnitiator

Ortaminizda bulunan sunucularinizin ve client makinalarinizin Internet Small Computer System Interface ( iSCSI ) servisine TCP/IP protokolü üzerinden bağlanmasini sağlayan kavramdir.

Software İnitiator

Internet Small Computer System Interface ( iSCSI ) servisi için Network kartiniz üzerinden Internet Small Computer System Interface ( iSCSI ) servisi bağlanmasini sağlar

Hardware Initiator

Internet Small Computer System Interface ( iSCSI ) özel donanımlar yardimiyla Internet Small Computer System Interface ( iSCSI ) servisine bağlanmasini sağlar. Hardware Initiator üzerinden Internet Small Computer System Interface ( iSCSI ) servisine bağlanti sağlandiğinda Network kartiniza oranla daha performansli çalışmaktadir.

iSCSI Target

iSCSI Target, donanım ya da yazilim üzerinde bulunan bir veri depolama kaynağı anlamına gelmektedir. Ortamizdan yapılandırılmış olan bir veri depolama donanım ya da yazilim sunucusuna erişim gerçekleştirilirek, sunucu üzerindeki veri depolam kaynakların kullanılması sağlanmış oluruz.

Software Target

Sunucu işletim sistemleri olarak, Windows Server, Linux ve Solaris gibi işletim sistemlerini desteklenmektedir. Genel İnternet Dosya Sistemi ( CIFS ), Small Business Server ( SBS ) ve Network File Sysem ( NFS ) gibi dosya protokollerinini kullanarak özel depolama aygıtlarını ve uygulama sunucularının birbirleri arasında bağlanti kurmasını sağlayan bir özelliktir.

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22DC isimli ve  IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.200 olarak yapılandırılmış ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isimli bir Active Directory Domain ortamı kurularak ortamımız da Primary Domain Controller olarak görev yapmaktadır.

İkinci sunucum Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22ISCSI isimli ve IP Address ( IP Adresi )  192.168.1.202 olarak yapılandırarak sunucumuz Active Directory Domain Services yapısına dahil edilmiştir. Bu sunucumuz üzerinde File and Storage Service rolü altında bulunan iSCSI Target servisini kurulumunu ve yapılandırmasını yaparak ortamımız da Hyper-V Failover Cluster yapısı kurulumu için gerekli olan Cluster Shared Volume ve Quroum alanlarını bu sunucu üzerinde yapılandıracağız.

W22ISCSI isimli sunumuz üzerinde File and Storage Services rolü altında bulunan iSCSI Target Server özelliğini kurulumunu başlatıyoruz.

iSCSI Target Server olarak yapılandıracağımız sunucumuz üzerindeki gerekli yapılandırmayı başlamak için Server Manager konsolunu açıyoruz.

Dashboard ekranın da Add roles and Features tıklıyoruz. Dilerseniz sağ üst köşedeki Manage menüsün den Add Roles and Features ile Rol ekleme sihirbazını açabiliriz.

Before you begin ekranı geliyor karşımıza File and Storage Services rolü altında bulunan iSCSI Target Server özelliğini kurulumu ve yapılandırması için Next diyerek devam ediyoruz.

Select Installation Type ekranın da

Role-based or feature-based insallation : Roles ( Roller ) ve Features ( Özellikler ) kurulumu yaparak yapılandırdığımız seçenektir. Windows Server 2022 üzerinde bulunan ve ihtiyacımız olan Roles ( Rol ) ve Features ( Özellikler ) bu seçenek ile kurulumu yaparak yapılandırabilirsiniz.

Remote Desktop Services installation : Eski adıyla Terminal Service ( TS ) olarak bilinen ve Windows Server 2008 ile birlikte Remote Desktop Session Host ( RDHS ) olarak adlandırdığımız Remote Desktop Session Host ( RDHS ) rolünün kurulumunu yaparak. Remote Desktop Session Host ( RDHS ) rolünün yapılandırmasını Standart ve Hızlı seçenekleri ile yapabilirsiniz.

Select Installation Type ekranın da biz File and Storage Services rolü altında bulunan iSCSI Target Server özelliğini kurulumu yaparak yapılandıracağımız için Role-based or features-based Installation seçeneği ile Next diyerek devam ediyoruz.

Select destination server ekranın da kurulumu hangi sunucu üzerinde yapılacak ise o sunucuyu seçmemiz gerekiyor. Biz W22ISCSI isimli sunucumuz üzerinde File and Storage Services rolü altında bulunan iSCSI Target Server özelliğini kurulumunu yaparak iSCSI Target Server özelliğini yapılandıracağımız için bu sunucumuzu seçiyoruz ve Next diyerek yapılandırmaya devam ediyoruz.

Select server roles ekranın da sunucumuz üzerinde File and Storage Services rolü altında bulunan iSCSI Target Server özelliğini kurulumunu yaparak iSCSI Target Server özelliğini yapılandıracağımız için iSCSI Target Server özelliğini işaretliyoruz.

ISCSI Target Server özelliğini seçtiğimiz de Add features that are required for iSCSI Target Server ekranı geliyor karşımıza iSCSI Target Server özelliği ile File and Storage Services rolü altında bulunan File Server özelliğinin kurulmasını gerektiğini belirtiyor.

iSCSI Target Server özelliğinin kurulumu ve yapılandırmasına devam etmek için Add Features diyerek File and Storage Services rolü altında bulunan File Server özelliğinin de kurulmasını sağlıyoruz.

Select server roles ekranın da sunucumuz üzerinde File and Storage Services rolü altında bulunan File Server ve iSCSI Target Server özellikleri kurulum için hazır.

Select server roles ekranın da sunucumuz üzerinde File and Storage Services rolü altında bulunan iSCSI Target Storage Provider özelliğinide seçiyoruz.

Aslında burada sadece iSCSI Target Server’i yüklememiz bizim için yeterlidir. iSCSI Target Storage Provider özelliğini isterseniz kurabilirsiniz.

iSCSI Target VDS hardware provider : Diskraid komutu gibi bir Sanal Disk Hizmeti (VDS) donanım sağlayıcısı gerektiren eski uygulamaları kullanarak iSCSI Virtual Disk ( Sanal Disk ) yönetmeyi sağlar.

iSCSI Target VSS hardware provider: Birim Gölge kopyası verisi üzerinde iSCSI Virtual Disk ( Sanal Disk ) oluşturmak için bir iSCSI Target hedefine bağlı bir yedekleme uygulaması sağlar.

Select features ekranın da File and Storage Services rolü altında bulunan File Server, iSCSI Target Server ve iSCSI Target Storage Provider özellikleri ile birlikte kurulacak olan Features ( Özellikler ) görüyoruz. Herhangi bir Features ( Özellikler ) ihtiyacımız olmadığı için Next diyerek devam ediyoruz.

Confirm installation selections ekranın da File and Storage Services rolü altında bulunan File Server, iSCSI Target Server ve iSCSI Target Storage Provider özelliklerinin kurulumu tamamlandıktan sonra sunucumuzun otomatik olarak yeniden başlatmak istersek Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretlememiz gerekiyor. Biz File and Storage Services rolü altında bulunan File Server, iSCSI Target Server ve iSCSI Target Storage Provider özelliklerinin kurulumu tamamlandıktan sonra sunucumuzun otomatik olarak Restart olması için Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretliyoruz.

Confirm installation selections ekranın da Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretlediğimiz de File and Storage Services rolü altında bulunan File Server, iSCSI Target Server ve iSCSI Target Storage Provider özelliklerinin kurulumu tamamladıktan sonra eğer gerek duyarsa sunucumuzu otomatik olarak yeniden başlatacağı bilgisini veriyor bizlere Yes diyerek onay veriyoruz. Genellikle Active Directory Domain Services ve Hyper-V gibi rollerin kurulumdan sonra sunucumuz yeniden başlatmak gerekmektedir. File Server, iSCSI Target Server ve iSCSI Target Storage Provider servislerin kurulumu tamamlandıktan sonra sunucumu yeniden başlatmayacaktır ancak biz yinede işaretliyoruz.

Confirm installation selections ekranın da Install diyerek File and Storage Services rolü altında bulunan File Server, iSCSI Target Server ve iSCSI Target Storage Provider özelliklerinin kurulumunu başlatıyoruz.

Installation progress ekranın da File and Storage Services rolü altında bulunan File Server, iSCSI Target Server ve iSCSI Target Storage Provider özelliklerinin kurulumuna başlandığını görüyoruz.

Installation progress ekranın da File and Storage Services rolü altında bulunan File Server, iSCSI Target Server ve iSCSI Target Storage Provider özelliklerinin başarılı bir şekilde kurulduğunu görüyoruz. Close diyerek Add Roles and Features Wizard ekranını kapatıyoruz.

File and Storage Services rolü altında bulunan File Server, iSCSI Target Server ve iSCSI Target Storage Provider özelliklerimiz kurulduktan sonra Server Manager konsolumuz da File And Storage Services rolü altında File Server ve iSCSI Target Server servislerinin geldiğini görüyoruz.

iSCSI Target Server servisimiz kurulduktan sonra şimdi iSCSI Target Server üzerinde Virtual Disk ( Sanal Disk ) oluşturmak için to create an iSCSI virtual disk, start the New iSCSI Virual Disk Wizard tıklayarak iSCSI Target Server üzerinde yapılandırmaya başlatıyoruz.

Select iSCSI virtual disk location ekranın da

Server bölümün de Server name sekmesin de iSCSI Target Server özelliğini kurulumunu yaptığımız sunucumuzun ismini W22ISCSI olarak görüyoruz. Status sekmesin de Online olarak görüyoruz. Cluster role sekmesin de herhangi bir Cluster yapılandırması olmadığı için Not Clustered olarak görüyoruz.

Select by volume bölümün de Volume sekmesin de sunucumuz üzerindeki disklerimizi ve volume bilgilerini görüyoruz. Free Space sekmesinde sunucumuz üzerindeki disklerimiz üzerindeki boş alanı görüyoruz. Capacity sekmesin de sunucumuz üzerindeki disklerimizin kapasitesini görüyoruz. File System sekmesin de sunucumuz üzerindeki disklerimizi NTFS olarak görüyoruz.

Yapılandırılacak olan iSCSI disk seçtiğiniz diskiniz üzerinde default olarak \iSCSIVirtualDisk dizini içerisine oluşturulacak. Eğer dilerseniz oluşturacağınız disk ya da disklerin bu dizin dışında başka bir dizinde altinda oluşturmak için Type a custom path bölümünden bir dizin belirtebiliriz. Ben default gelen ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmadan Next diyerek devam ediyoruz.

Select iSCSI virtual disk location ekranın da W22ISCSI isimli sunucumuz üzerindeki E: diskimizi seçiyoruz.

Specify iSCSI virual disk name ekranın da yapılandıracağımız iSCSI Virtual Disk için Name bölümüne bir isim belirliyoruz.

Specify iSCSI virual disk name ekranın da Hyper-V Failover Cluster yapımız içinde Virtual Machine ( Sanal Makine ) tutulacağı Cluster Shared Volume alanı için Name bölümünü ClusterVolume olarak yapılandırıyoruz. Patch bölümün de oluşturulacak olan ClusterVolume.vhd uzantılı iSCSI Virtual Disk ( Sanal Disk ) yapısının hangi dizin altında oluşturulacağını görüyoruz.

Specify iSCSI virual disk name ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Specify iSCSI virtual disk size ekranın da oluşturacağımız iSCSI Virtual Disk ( Sanal Disk ) boyutunu ve özelliğini yapılandırmamız gerekiyor.

Specify iSCSI virtual disk Size ekranında Free Space bölümünde iSCSI Target Server olarak yapılandırdığımız sunucumuz üzerinde kullanabileceğimiz boş alanı görüyoruz.

Size bölümünde disk boyutunu

  • MB ( Megabyte)
  • GB ( Gigabyte )
  • TB ( Terabyte ) olarak yapılandırabilirsiniz.

Specify iSCSI Virtual Disk Size ekranın da Virtual Disk ( Sanal Disk ) türleri için aşağıdak seçenekler bulunmaktadır.

  • Fixed size ( Sabit Boyutlu )
  • Dynamically expanding ( Dinamik Olarak Genişleyen )
  • Differencing ( Fark Tutan )

Fixed size ( Sabit Boyutlu) :

Fixed Size yani Sabit Boyutlu türde oluşturulan Virtual Disk ( Sanal Disk ), henüz içlerinde herhangi bir veri olmasa dahi belirtilen kapasiteyi en başta Physical Disk ( Fiziksel Disk ) üzerinden rezerve ederler. Bu türdeki Virtual Disk ( Sanal Disk ) içerisine yazılacak verilerin Physical Disk ( Fiziksel Disk ) üzerindeki hangi sektör aralığında yer alacağı en başından bellidir; bu sayede diğer türlere göre daha performanslı bir depolama erişimi sunarlar.

Dynamically expanding ( Dinamik Olarak Genişleyen ) :

Dynamically Expanding yani Dinamik Olarak Genişleyen Virtual Disk ( Sanal Disk ) türü, oluşturulma anında belirtilen kapasiteyi rezerve etmez ancak zamanla içerisine veri yazıldıkça ulaşabileceği maksimum boyuta kadar genişleyebilir. Genellikle yazma işlemi rastgele zamanlarda gerçekleşeceği için verilerin Physical Disk ( Fiziksel Disk ) üzerinde yer alacağı alanlar belirsiz ve dağınıktır.

Differencing ( Fark Tutan ) :

Differencing yani Fark Tutan Sanal Diskler, çeşitli senaryolarda sadece fark tutuma amacıyla kullanılan bir Virtual Disk ( Sanal Disk )türüdür. Parent-Child ilişkisiyle çalışırlar yani bu Virtual Disk ( Sanal Disk ) türü çalışabilmek için mutlaka bir ana sanal diske ( Parent vhdx ) ihtiyaç duyar. Physical Disk ( Fiziksel Disk ) yazılma karakteristiği hemen hemen Dynamically Expanding Virtual Disk ( Sanal Disk ) ile aynıdır.

Specify iSCSI virtual disk size ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Assign İSCSI target ekranın da iSCSI Target Server sunucumuz için hedef isim ataması yapılandırdığımız ekrandır. Burada belirleyeceğimiz hedef isim sunucularımızın ISCSI initiator üzerinden sunucumuz üzerindeki Virtual Disk ( Sanal Disk ) erişiminini buradaki yapılandırma üzerinden gerçekleştirilecektir.

Existing iSCSI target seçeneğinde eğer sunucumuz üzerinde daha önceden herhangi bir ISCSI Target yapılandırmış olsaydık ISCSI Target ait bilgileri görebiliyoruz ve aynı zamanda yine bu ISCSI Target üzerinden işlem yapabilirdik.

New iSCSI target seçeneğinde eğer sunucumuz üzerinde herhangi bir ISCSI Target yapılandırmamışsanız. Bu seçenek ile yapılandırmasını sağlayabilirsiniz.

Assign iSCSI target ekranın da ISCSI Target Server sunucumuz üzerinde biz yeni bir ISCSI Target yapılandırması oluşturmak için New iSCSI target seçeneğini seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Specify target name ekranın da yapılandırılacak olan iSCSI Target için bir Name bölümün de isim belirlememiz gerekiyor.

Specify target name ekranın da Name bölümün de yapılandıracağımız Cluster Shared Volume alanı için Name bölümüne ClusterVolume olarak belirliyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Specify access servers ekranın da iSCSI Target Server sunucumuz üzerine erişim sağlayacak sunucularımızı belirliyoruz.

Specify access servers ekranın da iSCSI Target Server sunucumuz üzerine erişim sağlayacak sunucularımızı belirlemek için Add tuşuna basıyoruz.

NOT : Eğer iSCSI Target Server sunucumuz üzerine ortamınız da birden fazla sunucunuz varsa bütün sunucularınızı eklemeniz gerekiyor.

Select a method to identify the initiator ekranın da Query seçeneğinde Browse diyerek iSCSI Target Server sunucumuz üzerine erişim sağlayacak olan ortamımızdaki sunucularımızı ekleyebilirsiniz. Ancak Query seçeneğinde Windows Server 2008 R2 ve Windows 7 işletim sistemi bu erişimi desteklememektedir.

Select Computer ekranın da Active Directory Domain yapısındaki sunucularımızı arayarak erişim izni verebilirsiniz.

Select a method to identify the initiator ekranın da Enter a value for the select type seçeneğin de iSCSI Target Server üzerine erişim sağlayacak olan sunucularımızı için Type bölümünde IQN, DNS Name, IP Address ve MAC Adress gibi seçenekleri yapılandırarak sunucumuza erişim izini verebilirsiniz.

  • IQN ( iSCSI Qualified Name ) : iSCSI Initiators ve iSCSI Target server arasında bağımsız bir kimlik üretip bağlantıyı sağlar.
  • DNS Name : Sunucunuzun DNS Server üzerinde Computer Name ( Bilgisayar İsmi ) dir.
  • IP Address : Sunucunuz üzerinde yapılandırmış olduğunuz Static IP Address ( Statik IP Adresi )dir.
  • MAC Adress : Media Access Control Address yani MAC adresi, diğer cihazlarla bağlantı kurabilen her aygıtta eşsiz olarak bulunan fiziksel adres ya da donanım adresi olarak da isimlendirilen bir adrestir. IP adresi değişiklik gösterebilir ancak MAC adresi tektir ve değişmez.

Select a method to identify the initiator ekranın da Enter a value for the select type seçeneğinde Type bölümünü IP Address olarak seçiyoruz.

iSCSI Target Server üzerine erişim sağlayacak olan sunucumuzun Static IP Address ( Statik IP Adresi ) yazıyoruz ve OK diyoruz.

Specify access servers ekranın da iSCSI Target Server sunucumuz üzerine sunucumun Type bölümünde IPAddress ve Value bölümünde 192.168.2.202 olarak yapılandırma bilgilerin geldiğini görüyoruz.

Specify access servers ekranın da iSCSI Target Server sunucumuz üzerine bağlantı sağlayarak olan diğer sunucumuzu ekliyoruz ve Type bölümün de IPAddress ve Value bölümün de 192.168.2.204 olarak yapılandırma bilgilerin geldiğini görüyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Enable Authentication ekranın da isteğe bağlı olarak Authentication methodlarını belirleyebiliyoruz. Enable Authentication ekranın da herhangi bir yapılandırma yapmıyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Confirmation ekranın da iSCSI Target Server üzerinde yapılandırma bilgisini oluşturulacak olan Virtual Disk ( Sanal Disk ) iSCSI diskimizi, erişim sağlayarak olan sunucularımızın Static IP Address ( Statik IP Adresi ) ve iSCSI Target Server üzerine erişim sırasında kimlik doğrulama methodlarına ait bilgileri görüyoruz.

Confirmation ekranın da iSCSI Target Server üzerinde yapılandırma kontrol ettikten sonra Create diyerek Virtual Disk ( Sanal Disk ) iSCSI diskimizi oluşturulmasını başlatıyoruz.

View results ekranın da yapılandırmanın başarılı bir şekilde tamamlandığı görüyoruz. Close diyerek New iSCSI Virtual Disk Wizard ekranını kapatıyoruz.

Server Manager konsolun da File And Storage Services rolü altında iSCSI bölümünü kontrol ettiğimizde yapılandırmış olduğumuz ClusterVolume isimli iSCSI Virtual Disk ( Sanal Disk ) oluşturulduğunu görüyoruz.

iSCSI Target Server üzerinde ClusterVolume isimli iSCSI Virtual Disk ( Sanal Disk ) oluşturduktan sonra şimdi Hyper-V Failover Cluster yapılandırma bilgisinin tutulacağı Quorum isimli iSCSI Virtual Disk ( Sanal Disk ) yapılandırmak için sağ tuş diyerek New iSCSI Virtual Disk tıklayarak iSCSI Target Server üzerinde Quorum iSCSI Virtual Disk ( Sanal Disk ) yapılandırmasını başlatıyoruz.

Select iSCSI virtual disk location ekranın da

Server bölümün de Server name sekmesin de iSCSI Target Server özelliğini kurulumunu yaptığımız sunucumuzun ismini W22ISCSI olarak görüyoruz. Status sekmesin de Online olarak görüyoruz. Cluster role sekmesin de herhangi bir Cluster yapılandırması olmadığı için Not Clustered olarak görüyoruz.

Select by volume bölümün de Volume sekmesin de sunucumuz üzerindeki disklerimizi ve volume bilgilerini görüyoruz. Free Space sekmesinde sunucumuz üzerindeki disklerimiz üzerindeki boş alanı görüyoruz. Capacity sekmesin de sunucumuz üzerindeki disklerimizin kapasitesini görüyoruz. File System sekmesin de sunucumuz üzerindeki disklerimizi NTFS olarak görüyoruz.

Yapılandırılacak olan iSCSI disk seçtiğiniz diskiniz üzerinde default olarak \iSCSIVirtualDisk dizini içerisine oluşturulacak. Eğer dilerseniz oluşturacağınız disk ya da disklerin bu dizin dışında başka bir dizinde altinda oluşturmak için Type a custom path bölümünden bir dizin belirtebiliriz. Ben default gelen ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmadan Next diyerek devam ediyoruz.

Select iSCSI virtual disk location ekranın da W22ISCSI isimli sunucumuz üzerindeki E: diskimizi seçiyoruz.

Specify iSCSI virual disk name ekranın da oluşturacağımız iSCSI Virtual Disk ( Sanal Disk ) için Name kısmında bir isim belirtmemiz gerekiyor.

Specify iSCSI virual disk name ekranın da Hyper-V Failover Cluster yapımızın yapılandırma bilgisinin tutulacağı Quorum alanı için Name bölümünü Quorum olarak yapılandırıyoruz. Patch bölümün de oluşturulacak olan Quorum.vhd uzantılı iSCSI Virtual Disk ( Sanal Disk ) yapısının hangi dizin altında oluşturulacağını görüyoruz.

Specify iSCSI virual disk name ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Specify iSCSI virtual disk size ekranın da oluşturacağımız ISCSI Virtual Disk ( Sanal Disk ) boyutunu ve özelliğini yapılandırmamız gerekiyor.

Specify iSCSI virtual disk Size ekranında Free Space bölümünde iSCSI Target Server olarak yapılandırdığımız sunucumuz üzerinde kullanabileceğimiz boş alanı görüyoruz.

Size bölümünde disk boyutunu

  • MB ( Megabyte)
  • GB ( Gigabyte )
  • TB ( Terabyte ) olarak yapılandırabilirsiniz.

Specify iSCSI Virtual Disk Size ekranın da Virtual Disk ( Sanal Disk ) türleri için aşağıdak seçenekler bulunmaktadır.

  • Fixed size ( Sabit Boyutlu )
  • Dynamically expanding ( Dinamik Olarak Genişleyen )
  • Differencing ( Fark Tutan )

Fixed size ( Sabit Boyutlu) :

Fixed Size yani Sabit Boyutlu türde oluşturulan Virtual Disk ( Sanal Disk ), henüz içlerinde herhangi bir veri olmasa dahi belirtilen kapasiteyi en başta Physical Disk ( Fiziksel Disk ) üzerinden rezerve ederler. Bu türdeki Virtual Disk ( Sanal Disk ) içerisine yazılacak verilerin Physical Disk ( Fiziksel Disk ) üzerindeki hangi sektör aralığında yer alacağı en başından bellidir; bu sayede diğer türlere göre daha performanslı bir depolama erişimi sunarlar.

Dynamically expanding ( Dinamik Olarak Genişleyen ) :

Dynamically Expanding yani Dinamik Olarak Genişleyen Virtual Disk ( Sanal Disk ) türü, oluşturulma anında belirtilen kapasiteyi rezerve etmez ancak zamanla içerisine veri yazıldıkça ulaşabileceği maksimum boyuta kadar genişleyebilir. Genellikle yazma işlemi rastgele zamanlarda gerçekleşeceği için verilerin Physical Disk ( Fiziksel Disk ) üzerinde yer alacağı alanlar belirsiz ve dağınıktır.

Differencing ( Fark Tutan ) :

Differencing yani Fark Tutan Sanal Diskler, çeşitli senaryolarda sadece fark tutuma amacıyla kullanılan bir Virtual Disk ( Sanal Disk )türüdür. Parent-Child ilişkisiyle çalışırlar yani bu Virtual Disk ( Sanal Disk ) türü çalışabilmek için mutlaka bir ana sanal diske ( Parent vhdx ) ihtiyaç duyar. Physical Disk ( Fiziksel Disk ) yazılma karakteristiği hemen hemen Dynamically Expanding Virtual Disk ( Sanal Disk ) ile aynıdır.

Specify iSCSI virtual disk size ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz. Quorum alanı için 1 GB ( Gigabyte ) alan yeterlidir.

Assign İSCSI target ekranın da iSCSI Target Server sunucumuz için hedef isim ataması yapılandırdığımız ekrandır. Burada belirleyeceğimiz hedef isim sunucularımızın ISCSI initiator üzerinden sunucumuz üzerindeki Virtual Disk ( Sanal Disk ) erişiminini buradaki yapılandırma üzerinden gerçekleştirilecektir.

Existing iSCSI target seçeneğinde eğer sunucumuz üzerinde daha önceden herhangi bir ISCSI Target yapılandırmış olsaydık ISCSI Target ait bilgileri görebiliyoruz ve aynı zamanda yine bu ISCSI Target üzerinden işlem yapabilirdik.

New iSCSI target seçeneğinde eğer sunucumuz üzerinde herhangi bir ISCSI Target yapılandırmamışsanız. Bu seçenek ile yapılandırmasını sağlayabilirsiniz.

Assign iSCSI target ekranın da ISCSI Target Server sunucumuz üzerinde biz yeni bir ISCSI Target yapılandırması oluşturmak için New iSCSI target seçeneğini seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Specify target name ekranın da Name bölümün de yapılandıracağımız Quorum alanı için Name bölümüne Quorum olarak belirliyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Specify access servers ekranın da iSCSI Target Server sunucumuz üzerine erişim sağlayacak sunucularımızı belirliyoruz.

Specify access servers ekranın da iSCSI Target Server sunucumuz üzerine erişim sağlayacak sunucularımızı belirlemek için Add tuşuna basıyoruz.

NOT : Eğer iSCSI Target Server sunucumuz üzerine ortamınız da birden fazla sunucunuz varsa bütün sunucularınızı eklemeniz gerekiyor.

Select a method to identify the initiator ekranın da Query seçeneğinde Browse diyerek iSCSI Target Server sunucumuz üzerine erişim sağlayacak olan ortamımızdaki sunucularımızı ekleyebilirsiniz. Ancak Query seçeneğinde Windows Server 2008 R2 ve Windows 7 işletim sistemi bu erişimi desteklememektedir.

Select Computer ekranın da Active Directory Domain yapısındaki sunucularımızı arayarak erişim izni verebilirsiniz.

Select a method to identify the initiator ekranın da Enter a value for the select type seçeneğin de iSCSI Target Server üzerine erişim sağlayacak olan sunucularımızı için Type bölümünde IQN, DNS Name, IP Address ve MAC Adress gibi seçenekleri yapılandırarak sunucumuza erişim izini verebilirsiniz.

  • IQN ( iSCSI Qualified Name ) : iSCSI Initiators ve iSCSI Target server arasında bağımsız bir kimlik üretip bağlantıyı sağlar.
  • DNS Name : Sunucunuzun DNS Server üzerinde Computer Name ( Bilgisayar İsmi ) dir.
  • IP Address : Sunucunuz üzerinde yapılandırmış olduğunuz Static IP Address ( Statik IP Adresi )dir.
  • MAC Adress : Media Access Control Address yani MAC adresi, diğer cihazlarla bağlantı kurabilen her aygıtta eşsiz olarak bulunan fiziksel adres ya da donanım adresi olarak da isimlendirilen bir adrestir. IP adresi değişiklik gösterebilir ancak MAC adresi tektir ve değişmez.

Select a method to identify the initiator ekranın da Enter a value for the select type seçeneğinde Type bölümünü IP Address olarak seçiyoruz.

iSCSI Target Server üzerine erişim sağlayacak olan sunucumuzun Static IP Address ( Statik IP Adresi ) yazıyoruz ve OK diyoruz.

Specify access servers ekranın da iSCSI Target Server sunucumuz üzerine sunucumun Type bölümünde IPAddress ve Value bölümünde 192.168.2.202 olarak yapılandırma bilgilerin geldiğini görüyoruz.

Specify access servers ekranın da iSCSI Target Server sunucumuz üzerine bağlantı sağlayarak olan diğer sunucumuzu ekliyoruz ve Type bölümün de IPAddress ve Value bölümün de 192.168.2.204 olarak yapılandırma bilgilerin geldiğini görüyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Enable Authentication ekranın da isteğe bağlı olarak Authentication methodlarını belirleyebiliyoruz. Enable Authentication ekranın da herhangi bir yapılandırma yapmıyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Confirmation ekranın da iSCSI Target Server üzerinde yapılandırma bilgisini oluşturulacak olan Virtual Disk ( Sanal Disk ) iSCSI diskimizi, erişim sağlayarak olan sunucularımızın Static IP Address ( Statik IP Adresi ) ve iSCSI Target Server üzerine erişim sırasında kimlik doğrulama methodlarına ait bilgileri görüyoruz.

Confirmation ekranın da iSCSI Target Server üzerinde yapılandırma kontrol ettikten sonra Create diyerek Virtual Disk ( Sanal Disk ) iSCSI diskimizi oluşturulmasını başlatıyoruz.

View results ekranın da yapılandırmanın başarılı bir şekilde tamamlandığı görüyoruz. Close diyerek New iSCSI Virtual Disk Wizard ekranını kapatıyoruz.

Server Manager konsolun da File And Storage Services rolü altında iSCSI bölümünü kontrol ettiğimizde yapılandırmış olduğumuz Quorum isimli iSCSI Virtual Disk ( Sanal Disk ) oluşturulduğunu görüyoruz.

W22ISCSI isimli sunucumuzun C:\ISCSIVirtualDisks dizini altında yapılandırmış olduğunuz ClusterVolume ve Quorum isimli Virtual Disk ( Sanal Disk ) görüyoruz.

W22ISCSI isimli iSCSI Target sunucumuz üzerinde gerekli kurulum ve yapılandırmaları tamamladıktan sonra oluşturmuş olduğumuz ISCSI Virtual Disk ( Sanal Disk ) ortamımızdaki sunucularımız üzerine gerekli bağlantı yapılandırma işlemine geçiyoruz.

W22NOD1 isimli sunucumuz üzerinde gerekli yapılandırmayı başlatıyoruz. iSCSI Target Server bağlantısı için W22NOD1 isimli sunucumuz üzerinde üzerindeki Microsoft ISCSI servisini aktif hale getiriyoruz.

ISCSI Initiator Properties ekranın da Target bölümüne ortamdaki iSCSI Target sunucumuzun IP Address ( IP Adresi ) yazmamız gerekiyor.

Target bölümüne ortamdaki ISCSI Target Server olarak görev yapacak olan W22ISCSI isimli sunucumuzun IP Address ( IP Adresini ) yazıyoruz ve Quick Connect diyoruz.

Quick Connect ekranın da görüldüğü gibi ISCSI Target Server üzerinde yapılandırmış olduğumuz ClusterVolume ve Quorum isimli Virtual Disk ( Sanal Disk ) görüyoruz. Her bir Virtual Harddisk ( Sanal Disk ) üzerinde sunucumuza bağlantı sağlamak için seçiyoruz ve Connect diyoruz.

ClusterVolume isimli Virtual Harddisk ( Sanal Disk ) seçiyoruz ve bağlantısını sağlamak için Connect diyerek ClusterVolume isimli Virtual Disk ( Sanal Disk ) bağlantısını gerçekleştırıyoruz.

ClusterVolume isimli Virtual Disk ( Sanal Disk ) bağlantını sağladıktan sonra Quorum isimli Virtual Disk ( Sanal Disk ) bağlantısını sağlamak için Connect diyoruz.

ClusterVolume ve Quorum isimli Virtual Disk ( Sanal Disk ) bağlantını sağladıktan sonra Done diyerek Quick Connect ekranını kapatıyoruz.

iSCSI Initiator Properties ekranın da görüldüğü gibi ClusterVolume ve Quorum isimli Virtual Disk ( Sanal Disk ) bağlantısı W22NOD11 isimli sunucumuz üzerinde bağlantısını sağladık.

W22NOD1 isimli sunucumuz üzerinde iSCSI Targer Server sunucumuz üzerinde ClusterVolume ve Quorum isimli Virtual Disk ( Sanal Disk ) bağlantısını tamamlandıktan sonra disklerimiz yapılandırıyoruz bunun için W22NOD1 isimli sunucumuz üzerinde Computer Management konsolunda Disk Management menüsü açıyoruz. ClusterVolume ve Quorum isimli Virtual Disk ( Sanal Disk ) üzerinde sırasıyla Online/Initialize/Format işlemlerini yapılandırıyor olacağız.

NOT : Eğer ortamınızda bir den fazla sunucu üzerine bağlantı gerçekleştirdiyseniz diskler üzerinde Online/Initialize/Format işlemlerini yalnızzca bir sunucu üzerinde yapılandırmanız gerekmektedir. Diğer sunucular üzerinde bu işlem yapmanıza gerek yoktur.

Disk Management ekranın da gördüğünüz gibi disklerimiz Offline ve Unknown olarak görülmektedir.

ClusterVolume alanımızı önce Online duruma getiriyoruz.

ClusterVolume alanımız Online duruma geldi.

Quorum alanımızı Online duruma getiriyoruz.

Quorum alanımız Online duruma geldi.

Şimdi Initialize Disk diyerek ClusterVolume ve Quorum isimli Virtual Disk ( Sanal Disk ) üzerindeki yapılandırmasını yapıyoruz.

ClusterVolume ve Quorum isimli Virtual Disk ( Sanal Disk ) seçili iken OK diyoruz.

NOT : Eğer kullandığınız Disk alanı 2 TB ve üstü ise mutlaka GPT seçilmelidir.

Initialize Disk işlemi de tamamlandı.

Daha sonra her bir disk için New Simple Volume diyerek yapılandırıyoruz.

W22NOD1 isimli sunucumuzda Computer dizini altında ClusterVolume ve Quorum alanlarının geldiğini görüyoruz.

Server Manager konsolu File And Storage Services rolü altında bulunan iSCSI ekranını kontrol ettiğimizde oluşturmuş olduğumuz ClusterVolume ve Quorum isimli iSCSI Virtual Disk ( Sanal Disk ) Target Status bölümün de Connected yani bir sunucumuz üzerinde bağlı olduğunu Initiator ID bölümünde hangi sunucu üzerinde bağlı olduğunu görüyoruz.

 

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

Bir yanıt yazın

Back To Top