Merhaba
ChatGPT’nin ötesini düşünün
Yapay zekânın en iyi itibara sahip olduğu söylenemez. İntihal suçlamalarından kopya çeken öğrencilere kadar, yapay zekâ kullanımıyla ilgili pek çok olumsuz manşet ortaya çıkmıştır. Ancak doğru şekilde kullanıldığında, yapay zekâ iş akışınızın yararlı ve değerli bir parçası hâline gelebilir ve hatta üretkenliğinizi artırabilir.
Buradaki kilit nokta, yapay zekâyı sınırları dâhilinde kullanmaktır. Yakın zamanda yapılan bir Gallup araştırması, ABD’li çalışanların %40’ının artık iş yerinde yapay zekâ araçlarını kullandığını, geri kalan %60’ın ise geri kalma riski taşıdığını ortaya koymuştur. Başka bir güncel araştırmaya bakarsanız, yapay zekâyı (yetenek sınırları içinde) kullanan çalışanların üretkenliğini %40’ın üzerinde artırabildiği, buna karşın sınırların dışında kullananların performanslarının %19 oranında azaldığı görülmektedir. Kısacası, yapay zekâyı işinizi yapmanıza yardımcı olacak şekilde kullanırsanız, kayda değer bir kazanç elde etme fırsatınız olur; ancak yapay zekâyı tamamen kontrolü ele alacak şekilde kullanırsanız, bunun tam tersi bir etki görürsünüz.
Tüm bunları göz önünde bulundurduğunuzda, üretkenliği artırmak için yapay zekâdan yararlanmanın diğer önemli ayağı, doğru araçları bulmaktır. Aşağıda, yaratıcılıktan üretkenliğe kadar pek çok konuda size yardımcı olabilecek, üstelik çoğunu zaten tanıdığınız markalardan gelen yapay zekâ araçlarının bir listesi yer almaktadır.
Yapay Zekâ Sohbet Botları
En bariz araçla başlayalım: mütevazı yapay zekâ sohbet botu. Bunları her yerde bulabilirsiniz. ChatGPT en ünlüsü olmakla birlikte, Google Gemini, Claude, Grok ve daha pek çok örnek de mevcuttur. Aslında birbirleriyle büyük ölçüde değiştirilebilirler, çünkü her yeni sürüm, bir süreliğine rakiplerini geride bırakır, ta ki bir sonraki güncelleme gelene kadar. Bununla birlikte, şu anda en çok tanınanı ChatGPT’dir ve iş akışınızı optimize etmek için pek çok rehber bulunmaktadır.
Peki, bir sohbet botu sizin için ne yapabilir? Göründüğünden çok daha fazla şey. Sohbet botları, temelde yapay zekânın eğitildiği tüm bilgilerin dev bir özeti gibidir. Bu yüzden en iyi kullanım şekli, onlara sorular sormak ve bu sorulara yönelik fikir, öneri veya yanıtlar almaktır. Ayrıca yapay zekâyı, sizin adınıza görevleri yerine getirecek şekilde otomatikleştirebilir, bilgisayar kodu yazarken kontrol etmesi ya da size yardımcı olması için kullanabilir ve PDF özetlemelerini yaptırabilirsiniz. Liste burada sayamayacağımız kadar uzun, ancak yapay zekâ dünyasına adım atmak istiyorsanız, sohbet botlarını araştırmak iyi bir başlangıç olacaktır.
Çoğu Adobe ürününde yerleşik yapay zekâ vardır
Adobe, bu alandaki en popüler ve en güçlü yaratıcılık odaklı uygulamalardan bazılarına sahiptir ve bu uygulamaların çoğunda mevcut işlevleri geliştirmek amacıyla yerleşik yapay zekâ bulunur. Örneğin Adobe Acrobat’ta, büyük PDF dosyalarında gezinmenize yardımcı olması için konuşabileceğiniz bir yapay zekâ asistanı yer almaktadır. Bu asistana içerikle ilgili sorular sorabilir, özet talep edebilir veya belirli ayrıntıları bulmasını isteyebilirsiniz. Üstelik bunları yaparken kaynak gösterimi de sunar, böylece yapay zekânın hata yapıp yapmadığını hızlıca kontrol ederek ilgili bölümlere göz atabilirsiniz.
Daha yaratıcı işlemlerde de yapay zekâ devrededir. Bunun bir örneği Photoshop’taki Actions (Eylemler) özelliğidir. Actions kullanıldığında Photoshop, görseli yapay zekâyla analiz eder ve önerilen düzenlemelerin bir listesini sunar. Tek yapmanız gereken bu önerileri kabul etmek; ardından Photoshop bunları otomatik olarak uygular. Ayrıca Photoshop, görüntülerdeki nesneleri kaldırmak için de yapay zekâyı kullanabilir ve böylece eskiden çok adımlı ve karmaşık olan işlemleri bir-iki dakikada tamamlayabilirsiniz.
Adobe, uygulamalarındaki tüm yapay zekâ araçlarının elverişli bir listesini de sunar; bu sayede diğer olasılıkları da inceleyebilirsiniz.
Microsoft Copilot
Microsoft Copilot teknik olarak yukarıda bahsettiğimiz yapay zekâ sohbet botları kategorisine de dahil edilebilir, ancak kendine özgü özellikleri nedeniyle ayrı bir başlığı hak ediyor. Copilot, OpenAI’nin GPT modelleri ile Microsoft’un Prometheus teknolojisi üzerine inşa edilmiştir. Ayrıca doğrudan Windows bilgisayarlara entegre şekilde gelir, bu da karmaşık bir indirme veya kurulum gerektirmediği anlamına gelir. (Nihayetinde Apple tarafında Copilot’a denk bir uygulama olmadığı için Windows, şu anda yapay zekâ açısından bir avantaj sağlamaktadır.) Üstelik bir sohbet botunu web tarayıcısına ihtiyaç duymadan kullanabilmek de oldukça kullanışlıdır. Yüzeyde bir sohbet botu gibi çalışır ve isterseniz öyle kullanabilirsiniz.
Buna ek olarak, Copilot da tıpkı Adobe’nin kendi uygulamalarında yaptığı gibi, çeşitli Microsoft uygulamalarına yerleşik olarak entegre edilmiştir. Microsoft 365 paketinde yer alır ve oradaki birçok uygulamayla etkileşim kurabilir. Microsoft ayrıca, yapay zekâ destekli PC ajanları üzerinde de çalışmaktadır; bu sayede yapay zekâya ayarları değiştirmesini veya sizin yerinize uygulamaları açmasını söyleyebileceksiniz. Bu özel yapay zekâ aracı Windows’un içinde yer aldığı için, denemekte fayda var — belki de hoşunuza gider.
Grammarly yazım konusunda size yardımcı olur
Bu listedeki tüm araçlar arasında en çok kullandığım Grammarly’dir. Dilbilgisi konusunda genelde yardıma ihtiyacım olmaz, ancak noktalama işaretlerinde her zaman biraz tereddüt ederim ve Grammarly bu konuda bana çok yardımcı oldu. Bu araç uzun süredir piyasada ve genelde tarayıcı uzantısı olarak kullanıyorum. Grammarly, yazınızı çoğu zaman gerçek zamanlı olarak analiz eder ve düzeltmeniz için önerilerde bulunur. Önerdiği kelime değişimleri bana biraz yapay gelse de, yıllardır bir tane bile virgül atlamadım ve benim için asıl önemli olan da bu.
Son yıllarda, Grammarly üretken yapay zekâ özelliklerini de denemeye başladı. Temelde bir çeşit sohbet botu gibi çalışıyor. Ondan belirli bir konu hakkında yazmanıza yardım etmesini isteyip biraz bağlam verdiğinizde, Grammarly’nin botu size bir taslak hazırlıyor. Siz de bunu kendi isteğinize göre düzenleyip kullanabiliyorsunuz. Bu özellik aslında daha çok şirketlere yönelik pazarlansa da kişisel kullanım için de erişilebilir durumda.
Otter.ai
Hemen hemen her profesyonel ortamda bol miktarda konuşma olur — üstelik çokça. Otter.ai, iş ortamınızdaki neredeyse her türlü sosyal etkileşimi hızlı ve kolay bir şekilde transkribe etmenize olanak tanıyarak, gerektiğinde sonradan okuyabilmenizi sağlar. Transkript oluştuktan sonra, Otter’ın yapay zekâ sohbet özelliğine özet çıkartabilir veya belirli bölümleri bulmasını isteyebilirsiniz; böylece ihtiyaç duyduğunuz bilgileri gözden geçirmek çok kolay hâle gelir.
Ayrıca markanın sunduğu yapay zekâ kanalları sayesinde bu iki özelliği birleştirebilirsiniz. Böylece hem önceki toplantılarla ilgili yapay zekâya sorular sorabilir hem de aynı anda ekip arkadaşlarınızla iletişimde kalabilirsiniz; bu sayede hem insan desteğine hem de transkriptlere anında erişirsiniz. Toplantılardan sunumlara, hatta Zoom üzerinden yapılan açılış konuşmaları veya üniversite dersleri gibi etkinliklere kadar Otter.ai’in faydalı olabileceği pek çok alan vardır. Bir gazeteci olarak, sohbetleri hızlı bir şekilde transkribe edebilmek benim için çok büyük bir avantaj sağlıyor, ama bu Otter’ın kullanım alanlarından sadece biri.
NotebookLM
Toplantılara ek olarak, araştırma da pek çok işin vazgeçilmez bir parçasıdır ve NotebookLM bu konuda gerçekten oldukça başarılı bir araçtır. Fikir oldukça basittir: Kaynaklarınızı — ister PDF dosyaları, Google Drive bağlantıları, YouTube videoları ya da sadece yapıştırdığınız metinler olsun — NotebookLM’e yüklersiniz. Ardından yapay zekâya sorular sorabilir ve yapay zekâ, özellikle sizin sağladığınız kaynaklardan yanıtları bulur. Kaynaklarınızın dışına da çıkabilir, ancak bunu yaptığında size bildirir. Hatta tüm bu bilgileri özetlenmiş bir podcast formatına dönüştürüp dinleyebilirsiniz.
Bu aracın güzel tarafı, yalnızca bir web tarayıcısıyla sınırlı olmamasıdır. Mobil uygulamaları da mevcut olduğundan, hareket hâlindeyken telefonunuzdan da kullanabilirsiniz. Benim için en azından yapay zekâyı tarayıcı dışında kullanabilmek çok önemli ve yerel bir uygulamada etkileşim kurmak bazı durumlarda çok daha konforlu oluyor. Eğer işiniz çok sayıda bilgi üzerinde çalışmayı gerektiriyorsa, NotebookLM’i denemeye değer bulabilirsiniz.
FeedHive
Giderek daha fazla sosyal medya odaklı hâle gelen dünyada, yapay zekâ bu alanı yönetmenize de yardımcı olabilir. FeedHive bu alanda ulaşabileceğiniz en iyi araçlardan biridir. Yüzeyde bakıldığında, bir sosyal medya yönetim platformudur. Çeşitli hesaplardan gönderi paylaşabilir, DM kutunuzu yönetebilir, gönderileri planlayabilir ve benzeri işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu özellikler bile başlı başına işletmeler veya influencer’lar için oldukça kullanışlıdır. Ancak bunun ötesinde, farklı şekillerde yardımcı olan yapay zekâ araçları da barındırır.
FeedHive, gönderi etkileşimini, aktiviteyi ve her bir gönderiye dair diğer verileri takip etmek için analizleri de görüntüleyebilir. Ardından yapay zekâyı kullanarak, takipçilerinizin en aktif olduğu saatlerde gönderi paylaşmanızı ve en uygun etiketleri kullanmanızı planlamanıza yardımcı olur. Bu yöntemlerin ne kadar başarılı olduğuna dair kesin veriler bulunmasa da, on milyonlarca insanla rekabet ettiğiniz bir ortamda ufak bir avantaj bile işinize yarayabilir. Bu araç çoğunlukla işletmeler veya influencer’lar için tasarlanmıştır, ancak bu alana yeni başlayanlar da verilerden faydalanabilir.
Unutmayın: ChatGPT’nin ötesini düşünün
Yapay zekâyı iş yerinde kullanmanın çok daha fazla yolu vardır; örneğin görsel üretmek veya zor günlerde öz güveninizi artıracak bir sohbet arkadaşı olarak kullanmak bunlardan bazılarıdır. Bu makaleyi hazırlarken, özellikle evden çalışan ya da gece geç saatlere kadar tek başına ders çalışan birçok kişinin, yalnızca sohbet etmek için yapay zekâ botlarını kullandığını görmek bizi şaşırttı. Bu tür etkileşimler de faydalı olabilir; çünkü fikirlerinizi paylaşabileceğiniz, size dijital anlamda destek verecek bir sohbet partneri, yalnızlık hissini ve tekdüzeliği azaltabilir.
Hangi yapay zekâ üretkenlik araçlarını kullanmaya karar verirseniz verin, kendi işinizi kendinizin yaptığından emin olmanız önemlidir. İnternet ortamında, şirketlerin veya bireylerin yapay zekâyı tamamen içerik üretmek için kullanmalarına karşı olumsuz bir bakış açısı oluşmuştur. Dolayısıyla bunu etik sınırlar içinde yaptığınız sürece sorun yaşamazsınız.
Açıklama : Ziff Davis (Mashable’ın çatı şirketi), Nisan ayında OpenAI’ye karşı, OpenAI’nin yapay zekâ sistemlerini eğitirken ve işletirken Ziff Davis’in telif haklarını ihlal ettiği iddiasıyla bir dava açmıştır.
Başka bir yazımzıda görüşmek dileğiyle…