Site icon Baki CUBUK

Veeam Backup & Replication 12 Google Cloud Storage Yapılandırması

Merhaba

Veeam Backup & Replication hem şirket içindeki hem de buluttaki tüm iş yükleriniz için tek bir yedekleme, kurtarma ve veri güvenliği çözümüdür. Veeam Platform’un temelini oluşturan Veeam Backup & Replication basit, esnek, güvenilir ve güçlü veri koruma sunar. Anında kurtarmayla kesinti sürelerini ortadan kaldırın, yerel sabitlik ve test edilen yedeklemeler sayesinde siber tehditler karşısında güvende olun ve bunların tümünü yazılım tanımlı, donanımdan bağımsız tek bir çözümle elde edin.

Önemli Yetenekler

Veri yedekleme: Tüm verileriniz için hızlı, güvenli yedekleme

Veri kurtarma: TÜM senaryolar için çok hızlı ve kanıtlanmış kurtarma

Buluta hazır: Buluta geçişi hızlandırırken maliyetleri azaltın

Veri güvenliği: Fidye yazılımlara ve siber tehditlere karşı koruma sağlayın

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22DC isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.200 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir Active Directory Domain yapısı kurulmuştur.

İkinci sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22VEEAM isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.210/24 olarak yapılandırılmış ve Active Directory Domain yapısına dahil edilmiştir. Bu sunucumuz üzerine Veeam Backup & Replication 12 kurulumu yapmıştık.

Bu yazımız da öncelikli olarak Google Cloud Storage üzerinde Bucket yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

Sonraki yazımız da Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Google Cloud Storage yapısını Backup Repository olarak ekleme ve yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

 

Google Cloud konsolunu açıyoruz.

DASHBOARD ekranın da yapılandırabileceğimiz Google Cloud Platform uygulamalarını görüyoruz.

Google Cloud konsolun da Cloud Storage seçeneğine tıklıyoruz.

Google Cloud konsolun da Cloud Storage menüsü altında bulunan Buckets seçeneğine tıklıyoruz.

Google Cloud konsolun da Cloud Storage seçeneğine altında bulunan Buckets seçeneğinde CREATE BUCKET seçeneği ile yapılandırmayı başlatıyoruz.

Create a bucket ekranın da Name your bucket seçeneği altında yapılandıracağımız Bucket yapısı için bir Name ( İsim ) yapılandırmamız gerekiyor.

Create a bucket ekranın da Name your bucket seçeneği altında yapılandıracağımız Bucket yapısı için bir Name ( İsim ) yapılandırıyoruz.

Create a bucket ekranın da LABELS (OPTINAL) seçeneğine tıklıyoruz.

Create a bucket ekranın da Labels (optional) seçeneği altında bulunan ADD LABEL seçeneğine tıklıyoruz.

Create a bucket ekranın da Labels (optional) seçeneği altında yapılandıracağımız Bucket yapısı için Key 1 ve Value 1 bölümlerin de etiketler yapılandırabilirsiniz. Yapılandıracağınız Bucket yapısının ne kadar kaynak kullandığını raporlamak ve Project içindeki ürünleri kategorize etmek için etiketler oluşturabilirsiniz.

reate a bucket ekranın da Labels (optional) seçeneği altında yapılandıracağımız Bucket yapısı için Key 1 ve Value 1 bölümlerin de herhangi bir etiket yapılandırmayacağımız için siliyoruz.

Create a bucket ekranın da Name your bucket seçeneği altında yapılandıracağımız Bucket yapısı için bir Name ( İsim ) yapılandırdıktan sonra CONTINUE diyerek devam ediyoruz.

Create a bucket ekranın da Choose where to store your data seçeneği altında

Create a bucket ekranın da Choose where to store your data seçeneği altında bulunan Multi-region seçeneği ile yapılandıracağınız Bucket yapısını birden çok bölgede tutulmasını yapılandırabilirsiniz.

Create a bucket ekranın da Choose where to store your data seçeneği altında bulunan Dual-region seçeneği ile yapılandıracağınız Bucket yapısını iki bölgede tutulmasını yapılandırabilirsiniz.

Add turbo replication : Turbo Replication, nesne boyutundan bağımsız olarak herhangi bir ekleme, yeniden yazma, kopyalama veya oluşturma işlemiyle ilişkili yeni yazılmış Cloud Storage nesnelerini 15 dakikalık bir hedef içinde ayrı bir bölgeye eşzamansız olarak çoğaltmak için tasarlanmış bir Bulut Depolama özelliğidir. Çift bölgeli Bucket için kullanılabilen Turbo Replication, veri kaybına maruz kalmanın azaltılmasına yardımcı olarak daha kısa, daha öngörülebilir bir kurtarma noktası hedefi (RPO) sunar.

Create a bucket ekranın da Choose where to store your data seçeneği altında bulunan Dual-region seçeneği altında bulunan Location seçeneğinde yapılandıracağınız Bucket yapısını birinci bölge olarak hangi veri merkezinde tutulacağını yapılandırabilirsiniz.

Create a bucket ekranın da Choose where to store your data seçeneği altında bulunan Dual-region seçeneği altında bulunan Region seçeneğinde yapılandıracağınız Bucket yapısını ikinci bölge olarak hangi veri merkezinde tutulacağını yapılandırabilirsiniz.

Create a bucket ekranın da Choose where to store your data seçeneği altında bulunan Region seçeneği ile yapılandıracağınız Bucket yapısını tek bölgede tutulmasını yapılandırabilirsiniz.

Create a bucket ekranın da Choose where to store your data seçeneği altında Region seçeneği altında hangi veri merkezinde tutulacağını yapılandırabilirsiniz.

Create a bucket ekranın da Choose where to store your data seçeneği altında Region seçeneğini altında europe-west2 (London) veri merkezinde oluşturulması için yapılandırıyoruz.

Create a bucket ekranın da Choose where to store your data seçeneği altında bulunan Region seçeneği europe-west2 (London) veri merkezinde oluşturulması için yapılandırdıktan sonra CONTINUE diyerek devam ediyoruz.

Create a bucket ekranın da Choose where to store your data seçeneği altında

Set a default class altında

Örneğin:

Storage Class Name for APIs and CLIs Minimum storage duration Retrieval fees Typical monthly availability
Standard storage STANDARD None None
  • >99.99% in multi-regions and dual-regions
  • 99.99% in regions
Nearline storage NEARLINE 30 days Yes
  • 99.95% in multi-regions and dual-regions
  • 99.9% in regions
Coldline storage COLDLINE 90 days Yes
  • 99.95% in multi-regions and dual-regions
  • 99.9% in regions
Archive storage ARCHIVE 365 days Yes
  • 99.95% in multi-regions and dual-regions
  • 99.9% in regions

Create a bucket ekranın da Choose where to store your data seçeneği altında Set a default class altında bulunan Coldline seçeneği olarak yapılandırıyoruz.

Create a bucket ekranın da Choose a storage class for your data seçeneği altında Set a default class altında bulunan Coldline seçeneği olarak yapılandırdıktan sonra CONTINUE diyerek devam ediyoruz.

Create a bucket ekranın da Choose how to control access to objects seçeneği altında

Prevent public access : Bulut Depolama paketlerinin ve nesnelerin yanlışlıkla genel kullanıma maruz kalmasını önler. Prevent public access zorladığınız da, hiç kimse Identity and Access Management (IAM) ilkeleri veya Access Control Lists (ACLs) aracılığıyla verileri ulaşamaz.

Enforce public access prevention on this buckets : Bu seçenek ile dosyalarınız bir kuruluşta bulunuyorsa, kuruluş ilkesi kısıtlaması depolamasını kullanarak genel erişim engellemeyi zorlayabilirsiniz.

Access Control seçeneği altında

Create a bucket ekranın da Choose how to control access to objects seçeneğinde gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra CONTINUE diyerek devam ediyoruz.

Create a bucket ekranın da Choose how to protect object data seçeneği altında

Protection tools seçeneği altında

Create a bucket ekranın da Choose how to protect object data seçeneği altında

Data encryption seçeneği altında

Create bucket ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra CREATE seçeneğine tıklayarak Bucket yapısının oluşturulmasını sağlıyoruz.

Public access will be prevented ekranın da Enforce public access prevantion on this bucket seçeneği seçili iken CONFIRM diyerek devam ediyoruz.

Google Cloud konsolun da Cloud Storage menüsü altında Buckets menüsü altında Create bucket seçeneği altında Bucket oluşturma işleminin başladığını görüyoruz.

Google Cloud konsolun da Cloud Storage menüsü altında Buckets menüsü altında Bucket details menüsün de Created bucket bakicubukbucket olarak görüyoruz.

Google Cloud konsolun da Cloud Storage menüsü altında Buckets menüsü altında bakicubukbucket isimli Bucket yapısının oluşturulduğunu görüyoruz.

Google Cloud konsolun da Cloud Storage menüsü altında Settings menüsüne tıklıyoruz.

Google Cloud konsolun da Cloud Storage menüsü altında Settings menüsün dde INTEROPERABILITY sekmesine tıklıyoruz.

Google Cloud konsolun da Cloud Storage menüsü altında Settings menüsün dde INTEROPERABILITY sekmesi altında Access key for user account seçeneğinde oluşturmuş olduğumuz bakicubukbucket isimli Bucket yapısına bağlantı sağlamak için Access key ve Secret key oluşturulmasını sağlıyoruz.

Google Cloud konsolun da Cloud Storage menüsü altında Settings menüsün dde INTEROPERABILITY sekmesi altında Access key for user account seçeneğinde CREATE A KEY seçeneğine tıklıyoruz.

Google Cloud konsolun da Cloud Storage menüsü altında Settings menüsün dde INTEROPERABILITY sekmesi altında Access key for user account seçeneğinde oluşturmuş olduğumuz bakicubukbucket isimli Bucket yapısına bağlantı sağlamak için Access key ve Secret key oluşturulmaya başladığını görüyoruz.

Google Cloud konsolun da Cloud Storage menüsü altında Settings menüsün dde INTEROPERABILITY sekmesi altında Access key for user account seçeneğinde oluşturmuş olduğumuz bakicubukbucket isimli Bucket yapısına bağlantı sağlamak için Access key ve Secret key oluşturulduğunu görüyoruz.

 

Google Cloud konsolun da Cloud Storage menüsü altında Settings menüsün dde INTEROPERABILITY sekmesi altında Access key for user account seçeneğinde oluşturmuş olduğumuz bakicubukbucket isimli Bucket yapısına bağlantı sağlamak için Access key ve Secret key oluşturuldu.

Sonraki yazımız da Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Google Cloud Storage yapısını Backup Repository olarak ekleme ve yapılandırmasında buradaki Access key ve Secret key bilgilerini kullanıyor olacağız.

Bu yazımız da öncelikli olarak Google Cloud Storage üzerinde Bucket yapılandırmasını tamamladık.

Sonraki yazımız da Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Google Cloud Storage yapısını Backup Repository olarak ekleme ve yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

Exit mobile version