Site icon Baki CUBUK

Veeam Backup & Replication 12 Hardened Repository için Ubuntu Server Kurulumu

Merhaba

Veeam Backup & Replication hem şirket içindeki hem de buluttaki tüm iş yükleriniz için tek bir yedekleme, kurtarma ve veri güvenliği çözümüdür. Veeam Platform’un temelini oluşturan Veeam Backup & Replication basit, esnek, güvenilir ve güçlü veri koruma sunar. Anında kurtarmayla kesinti sürelerini ortadan kaldırın, yerel sabitlik ve test edilen yedeklemeler sayesinde siber tehditler karşısında güvende olun ve bunların tümünü yazılım tanımlı, donanımdan bağımsız tek bir çözümle elde edin.

Önemli Yetenekler

Veri yedekleme: Tüm verileriniz için hızlı, güvenli yedekleme

Veri kurtarma: TÜM senaryolar için çok hızlı ve kanıtlanmış kurtarma

Buluta hazır: Buluta geçişi hızlandırırken maliyetleri azaltın

Veri güvenliği: Fidye yazılımlara ve siber tehditlere karşı koruma sağlayın

Veeam Backup & Replication 12 Hardened Repository (Immutability) ile Linux’tan yararlanan değiştirilemez yedeklemelere sahip olma olanağı sağlıyor.

Veeam v10’da yedekleri Object Lock etkinken Object Storage S3’te depolamak için kullanıma sunulan Immutability özelliği, yedeklemelerinizi üzerine yazmaya, yanlışlıkla silmeye, fidye yazılımı saldırılarına ve dahili davetsiz misafirlere karşı koruma sağlamaktadır.

İşletmeyi etkileyebilecek olası veri kaybını önlemek için başarılı bir veri koruma stratejisinin anahtarı iyi bir yedekleme tasarımıdır. Veriler iyi korunmuyorsa, bir fidye yazılımı saldırısı yöneticiler için bir kabus olabilir.

Hardened Repository (Immutability) yapılandırması için  özelliği aktif edebilmeniz için bazı gereksinimlere ihtiyacınız bulunmaktadır.

  1. CentOS 7.x
  2. Debian 10.0 to 11.0
  3. Oracle Linux 7 (UEK3) to 9 (UEK R7)
  4. Oracle Linux 7 to 9 (RHCK)
  5. RHEL 7.0 to 9.1
  6. SLES 12 SP4 or later, 15 SP1 or later
  7. Ubuntu: 18.04 LTS, 20.04 LTS ve 22.04 LTS üstü bir Linux işletim sistemi kullanabilirsiniz.
  1. Debian 10.x, and 11
  2. RHEL 8.2 to 9.1
  3. SLES 15 SP2, SP3, SP4
  4. Ubuntu 18.04 LTS, 20.04 LTS, 22.04 LTS

Yedekleme verilerini daha iyi korumak için, güvenliği zorlamak için bazı yönergelere uymalısınız:

Kalıcı kimlik bilgileri kullanılabilse de, kimlik bilgilerinin Veeam Backup & Replication’da saklanmasını önlemek için dağıtım sırasında Hardened Repository için Single-use credentials kullanılması önerilir.

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22DC isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.200 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain yapısı yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir Active Directory Domain yapısı kurulmuştur.

İkinci sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22VEEAM isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.210/24 olarak yapılandırılmış ve Active Directory Domain yapısına dahil edilmiştir. Bu sunucumuz üzerine Veeam Backup & Replication 12 kurulumu yapmıştık.

Üçüncü sunucumuz Ubuntu Server 22.10 işletim sistemine sahip olacak VEEAMREPOSRV olarak yapılandıracağız ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.222/24 olarak yapılandırarak bu sunucumuz üzerinde Ubuntu Server 22.10 işletim sistemini kurulumunu yapacağız.

Bu yazı dizimizde Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Hardened Repository (Immutability) yapısını yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

Bu yazımızda Ubuntu Server 22.10 kurulumunu anlatıyor olacağız.

Ubuntu Server 22.10 LTS ISO dosyası indiriyoruz ve Ubuntu Server 22.10 kurulumunu başlatıyoruz.

Try or Install Ubuntu Server seçeneğine tıklıyoruz ve Ubuntu Server 22.10 kurulumunu başlatıyoruz.

Ubuntu Server 22.10 kurulum için gerekli yapılandırmanın başladığını görüyoruz.

Ubuntu Server 22.10 sunucumuzun kurulumunu yapacağımız dili English olarak seçiyoruz ve Enter tuşuna basarak devam ediyoruz.

Installer update available ekranında

Installer update available ekranında Ubuntu Server 22.10 kurulumundan önce Update to the new installer seçeneği ile update işlemini başlatıyoruz.

Downloading update ekranında Ubuntu Server 22.10 kurulumundan önce update işlemini başladığını görüyoruz.

Keyboard configuration ekranında klavye seçeneğini yapılandırabilirsiniz.

Keyboard configuration ekranında klavye seçeneğini Turkish olarak yapılandırıyoruz ve Done diyerek devam ediyoruz.

Choose type for the Install ekranında Ubuntu Server seçeneğini seçiyoruz ve Done diyerek Ubuntu Server 22.10 kurulumuna devam ediyoruz.

Network connections ekranında ens33 ve ens37 isimli Network Adaptörü yapılandırmalarının DHCP Server üzerinden IP Adresi aldığını görüyoruz.

Physical ( Fiziksel ) ya da Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucunuz üzerinde iki ve ya daha fazla Network Adaptörü varsa, bant genişliğini artırmak için NIC Teaming oluşturabilirsiniz.

Network connections ekranında Create bond seçeneği ile ens33 ve ens37 isimli Network Adaptörleri üzerinde NIC Teaming oluşturuyoruz.

Create bond ekranında ens33 ve ens37 isimli Network Adaptörleri üzerinde NIC Teaming yapılandırıyoruz.

Create bond ekranında Bond mode bölümünde ens33 ve ens37 isimli Network Adaptörleri üzerinde NIC Teaming yapılandırıyoruz.

Bond mode bölümünde aşağıdaki seçenekler ile yapılandırabilirsiniz.

Create bond ekranında

Create bond ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Done diyerek devam ediyoruz.

Network connections ekranında bond0 ismi ile yapılandırmış olduğumuz NIC Teaming yapılandırmasının oluşturulduğunu görüyoruz.

Network connections ekranında bond0 ismi ile yapılandırmış olduğumuz NIC Teaming yapılandırmasını disabled olarak görüyoruz.

Network connections ekranında bond0 ismi ile yapılandırmış olduğumuz NIC Teaming yapılandırmasına tıklıyoruz ve Edit IPv4 seçeneğine seçiyoruz.

Edit bond0 IPv4 configuration ekranında IPv4 Method seçeneğini disabled olarak görüyoruz.

Edit bond0 IPv4 configuration ekranında IPv4 Method seçeneğinde Manual seçeneğini seçiyoruz.

Edit bond0 IPv4 configuration ekranında IPv4 Method seçeneğinde Manual seçeneğini seçtikten sonra.

Edit bond0 IPv4 configuration ekranında IPv4 Method seçeneğini Manual olarak seçtikten sonra.

Edit bond0 IPv4 configuration ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Done diyerek yapılandırmayı tamamlıyoruz.

Network connections ekranında gerekli yapılandırmayı görüyoruz.

Network connections ekranında gerekli yapılandırma tamamlandıktan sonra Done diyerek devam ediyoruz.

Configura proxy ekranında ortamınızda bir Proxy Server kullanıyorsanız gerekli yapılandırmayı yapabilirsiniz. Ortamınızda herhangi bir Proxy Server kullanmadığımız için Done diyerek devam ediyoruz.

Configure Ubuntu archive mirror ekranında herhangi bir değişiklik yapmadan Done diyerek devam ediyoruz.

Guided storage configuration ekranında Ubuntu Server 22.10 kurulumunu yapacağımız sunucu üzerinde disk yapısını yapılandırmamız gerekiyor.

Guided storage configuration ekranında Ubuntu Server 22.10 kurulumunu yapacağımız sunucu üzerindeki disk yapısını yapılandırmak için Custom storage layout seçeneğini seçiyoruz ve Done diyerek devam ediyoruz.

Storage configuration ekranında AVAILABLE DEVICES altında /dev/sda isimli 20.00G ( 20 Gigabyte ) kapasiteye sahip Ubuntu Server 22.10 kurulumu için yapılandıracağımız disk yapısıdır.

Storage configuration ekranında AVAILABLE DEVICES altında /dev/sda isimli 20.00G ( 20 Gigabyte ) kapasiteye sahip Ubuntu Server 22.10 kurulumu için yapılandıracağımız disk yapısını yapılandırıyoruz.

free space seçeneği altında bulunan 19.998G üzerinde Add GPT Partition seçeneğini seçiyoruz.

Adding GPT partition to /dev/sda ekranında

Adding GPT partition to /dev/sda ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Create diyerek disk yapısını oluşturuyoruz.

Storage configuration ekranında AVAILABLE DEVICES altında /dev/sda isimli 20.00G ( 20 Gigabyte ) kapasiteye sahip Ubuntu Server 22.10 kurulumu için yapılandırdığımız disk yapısını görüyoruz.

Storage configuration ekranında AVAILABLE DEVICES altında /dev/sdb isimli 200.00G ( 200 Gigabyte ) kapasiteye sahip Hardened Repository (Immutability) yapısı için yapılandıracağımız disk yapısıdır.

Storage configuration ekranında AVAILABLE DEVICES altında /dev/sdb isimli 200.00G ( 200 Gigabyte ) kapasiteye sahip Hardened Repository (Immutability) yapısı için yapılandıracağımız disk yapısını yapılandırıyoruz.free space seçeneği altında bulunan 199.998G üzerinde Add GPT Partition seçeneğini seçiyoruz.

Adding GPT partition to /dev/sdb ekranında

Adding GPT partition to /dev/sdb ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Create diyerek oluşturuyoruz.

Storage configuration ekranında AVAILABLE DEVICES altında /dev/sdb isimli 200.00G ( 200 Gigabyte ) kapasiteye sahip Hardened Repository (Immutability) yapısı için yapılandırdığımız disk yapısını görüyoruz.

Storage configuration ekranında Ubuntu Server 22.10 kurulumu ve Hardened Repository (Immutability) yapısı için gerekli disk yapılandırmasını tamamladıktan sonra Done diyerek devam ediyoruz.

Confirm destructive action ekranında Continue seçeneğini seçiyoruz.

Ubuntu Server 22.10 kurulumu için yapılandırmış olduğumuz disk yapısı ve Hardened Repository (Immutability) yapısı için yapılandırmış olduğumuz disk yapısının formatlanacağı bilgisini görüyoruz.

Profile setup ekranında

Profile setup ekranında

Profile Setup ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Done diyerek devam ediyoruz.

SSH Setup ekranında Ubuntu Server 22.10 sunucusu üzerindeki SSH servisini etkinleştirme için Install OpenSSH server seçmemiz gerekiyor.

SSH Setup ekranında Ubuntu Server 22.10 sunucusu üzerindeki SSH servisini etkinleştirme için Install OpenSSH server seçeçeneğini seçiyoruz ve Done diyerek devam ediyoruz.

Featured Server Snaps ekranında Ubuntu Server 22.10 sunucunuz üzerine kurabileceğiniz özellikleri görüyoruz.

Featured Server Snaps ekranında herhangi bir özellik kurmayacağımız için Done diyerek devam ediyoruz.

Installing system ekranında Ubuntu Server 22.10 kurulumun başladığını görüyoruz.

Installing complete ekranında kurulumun başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz. Sunucu üzerinde Ubuntu Server 22.10 LTS ISO dosyasını çıkartıyoruz.

Installing complete ekranında Reboot Now seçeneği ile sunucumuzu yeniden başlatıyoruz.

Ubuntu Server 22.10 sunucumuz yeniden başladıktan sonra veeamreposrv login ekranının geldiğini görüyoruz.

Ubuntu Server 22.10 sunucumuzun kurulumu sırasında oluşturmuş olduğumuz administrator isimli yetkili kullanıcı ile login oluyoruz.

Bu yazımızda Ubuntu Server 22.10 kurulumunu tamamladık sonraki yazımızda Ubuntu Server 22.10 sunucumuz üzerinde Hardened Repository (Immutability) yapılandırması için gerekli Ubuntu Disk yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

Exit mobile version