Site icon Baki CUBUK

Veeam Backup & Replication 12 Beta Wasabi Object Storage

Merhaba

Veeam, Las Vegas’taki son VeeamON 2022’de yeni geliştirmeler ve bazı yeni özellikler sunan yeni Veeam Backup & Replication v12’yi duyurdu.

Hala Beta sürümünde olan yeni Veeam Backup & Replication v12, yedekleme yönetimini kolaylaştırmak için birçok iyileştirme ve geliştirme içeriyor.

Bunlardan biri de Wasabi Cloud Storage yapısını Backup Repository olarak Veeam Backup & Replication v12 üzerine yapılandırmak.

 

Bu yazımız da Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Wasabi Cloud Storage yapısını Backup Repository olarak ekleme ve yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

Veeam Backup & Replication 12 konsolunu Connect diyerek açıyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 konsulu geliyor karşımıza.

Veeam Backup & Replication 12 konsolu üzerinde Backup Infrastructure menüsü altında bulunan Backup Repositories sekmesi altında default olarak gelen Default Backup Repository görebilirsiniz. Veeam Backup & Replication 12 kurulumundan sonra Veeam Backup & Replication 12 sunucumuz üzerinde Default Backup Repository adında ve C:\backup dizini altında bir yapılandırma oluşturmaktadır. Eğer Veeam Backup & Replication 12 kurulumunu yeni yapmışsanız ve herhangi bir Backup Repository yapılandırmazsanız.Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Backup Job oluştururken sadece Default Backup Repository görüntülenecektir.

Veeam Backup & Replication 12 konsolun da bulunan Backup Repositories üstünde sağ tuş Add backup repository… ya da Manage Repository menüsünde bulunan Add Repository tıklayarak Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Backup Repository yapılandırma işlemini başlatabilirsiniz.

Add Backup Repository ekranın da ise yapılandırabileceğiniz Backup Repository için dört farklı yapılandırma seçeneği bulunmaktadır.

Direct attach storage : Direkt olarak Windows ve Linux sunucuları üzerindeki oluşturmuş olduğunuz bir dizin üzerine ve ya Veeam Backup & Replication 12 sunucunuz üzerine doğrudan bağlamış olduğunuz depolama alanları üzerinde Backup Repository yapılandırması için bu seçenek ile devam edebilirsiniz. Genel yedekleme yöntemi olarak bu seçenek yoğun olarak kullanılmaktadır. Örneğin NAS cihazları ISCSI üzerinden bağlantı sağladıktan sonra bu seçenek ile yapılandırabilirsiniz.

Veeam Backup & Replication 12 ile birlikte gelen Hardened Repository özelliğini görüyoruz. Veeam Backup & Replication 11‘deki en büyük yeni özelliklerden biriydi. Depoyu Veeam Backup & Replication‘ye getirmek için bir Linux Backup Repository oluşturmak ve değişmezliği etkinleştirmek gerekiyordu. Veeam Backup & Replication 12 ile birlikte Hardened Repository yeni bir seçenekle yapılandırılabilir.

Network attached storage : Ortamınızda bulunan File Server ya da NAS sistemler üzerinde Share ( Paylaşım ) dizinleri üzerinde Backup Repository yapılandırması için bu seçenek ile devam edebilirsiniz. SMB (CIFS ) protokolünü kullanmaktadır. Veeam Backup & Replication 10 ile birlikte NFS Share seçeneğini de gelmişti.

Deduplicating storage appliance : Dell EMC Data Domain, ExaGrid, [TBD] Fijutsu CS800, HPE StoreOnce, [TBD] Infinidat InfiniGuard ve Quantum DXi gibi ürünler üzerinde Backup Repository yapılandırması için bu seçenek ile devam edebilirsiniz.

Object Storage : Amazon Web Services (AWS) Cloud ( Bulut ) hizmetinde içinde bulunan S3 (Simple Storage Service) Compatible ve Amazon S3, Google Cloud Storage, IBM Cloud Object Storage, Microsoft Azure Blob Storage ve Wasabi Cloud Storage gibi Cloud ( Bulut ) hizmetleri ürünler üzerinde yapılandırmış olduğunuz Storage alanlarını Backup Repository yapılandırması için bu seçenek ile devam edebilirsiniz.

Veeam Backup & Replication 12 ile birlikte Wasabi Cloud Storage seçeneğinin geldiğini görüyoruz.

Add Backup Repository ekranın da Object Storage seçeneği altında bulunan Wasabi Cloud Storage seçeneğini seçiyoruz.

Name ekranın da yapılandıracağımız Wasabi Cloud Storage yapısını Backup Repository olarak yapılandırmak için bir Name ( İsim ) belirliyoruz.

Limit concurrent task to seçeneğinde eş zamanlı olarak kaç adet Backup çalışağını yapılandırabilirsiniz. Bu seçenek Veeam Backup & Replication 11 ile birlikte gelen bir özellikti.

Name ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Account ekranın da yapılandıracağımız Wasabi Cloud Storage yapısı için Region ve Credentials seçeneklerini yapılandırmamız gerekiyor.

Account ekranın da Wasabi Cloud Storage yapılandırmasını eu-west-1 olarak yapılandırdığımız için Region seçeneğini bu şekilde yapılandırıyoruz.

Account ekranın da Credentials bölümünde Add diyoruz.

Credentials ekranın da Wasabi Cloud Storage üzerinde yapılandırmış olduğumuz Storage Account hesap bilgilerimiz yazıyoruz.

Access key ve Sehare key bölümlerine gerekli bilgileri yapıştırıyoruz ve OK diyoruz.

Account ekranın da Credentials seçeneğine gerekli yapılandırmanın geldiğini görüyoruz.

Account ekranın da Connection type seçeneği ile Wasabi Object Storage alanına doğrudan mı yoksa seçilen Gateway Server üzerinden mi erişebilmesini yapılandırabilirsiniz.

Account ekranın da Connection type seçeneğin de Choose tıklıyoruz.

Connection type ekranın da

Connection type ekranın da gerekli yapılandırma tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Account ekranın da Region ve Credentials seçeneklerini yapılandırdıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Bucket ekranın da

Bucket ekranın da Bucket seçeneğin de Wasabi Cloud Storage üzerinde yapılandırmış olduğumuz Bucket yapılandırmasını seçmek için Browse diyoruz.

Select Bucket ekranın da Wasabi Cloud Storage üzerinde yapılandırmış olduğumuz bakicubukwasabi isimli Bucket yapılandırmasını seçiyoruz ve OK diyoruz.

Bucket ekranın da Bucket seçeneğin de Wasabi Cloud Storage üzerinde yapılandırmış olduğumuz bakicubukwasabi isimli Bucket yapılandırmasının geldiğini görüyoruz.

Bucket ekranın da Folder seçeneğin de Wasabi Cloud Storage üzerinde yapılandırmış olduğumuz Bucket yapılandırması içinde bulunan Folder ( Klasör ) seçmemiz ya da oluşturmamız gerekiyor.

Select File ekranın da Wasabi Cloud Storage üzerinde yapılandırmış olduğumuz Bucket yapılandırması içinde bir Folder ( Klasör ) oluşturmak için New Folder diyoruz.

Select File ekranın da Wasabi Cloud Storage üzerinde yapılandırmış olduğumuz Bucket yapılandırması içinde VeeamBackup isimli bir Folder ( Klasör ) oluşturuyoruz ve VeeamBackup isimli bir Folder ( Klasör ) seçerek OK diyoruz.

Bucket ekranın da Folder seçeneğin de VeeamBackup isimli oluşturduğumuz Folder ( Klasör ) geldiğini görüyoruz.

Bucket ekranın da Limit object storage consumption to seçeneği ile Bucket yapılandırmasını üzerinde Terabyte ( TB ) ve Petabyte ( PB ) olarak bir limit sınırı yapılandırabilirsiniz.

Bucket ekranın da Make recent backup immutable for seçeneği ile Bucket yapılandırmasını üzerinde bulunan Backup dosyalarının silinemez hale getirebilirsiniz.

Bu özellikle Veeam Backup & Replication 12 ile birlikte gelen bir özelliktir.

Bucket ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Mount Server ekranın da Mount Server seçeneğin de yapılandıracağımız Backup Repository hangi sunucu üzerinden bağlanacağını seçiyoruz. Eğer ortamınız da Mount Server sunucumuzu başka bir sunucu üzerinde yapılandırmışsanız Add New diyerek onu ekleyeyerek yapılandırabilirsiniz.

Mount Server ekranın da Instant recovery write cache folder seçeneğini Veeam Backup & Replication 10 ile birlikte gelmişti. Veeam Backup & Replication 9.5 versiyonun da bulunan Folder bölümünün artık olmadığını görüyoruz.

Instant recovery write cache folder seçeneğini Instant VM Recovery önbellek dosyalarının depolanabileceği dizini yapılandırabilirsiniz. Bu dizinin en az 10 GB boş Disk alanı olan bir dizin üzerinde yapılandırmanız gerekmektedir. Bu dizin için genellikle SSD Disklerin bulunduğu disk yapısı önerilmektedir.

Selecf Folder ekranın da Instant recovery write cache folder seçeneğinini Veeam Backup & Replication 12 sunucunuz üzerinde farklı bir dizin üzerinde yapılandırabilirsiniz. Biz default olarak gelen yapılandırmada herhangi bir değişiklik yapmıyoruz.

Mount Server ekranın da Enable vPower NFS service on the mount server (recommended) seçeneğin de ise Veeam firmasına patentli bir teknolojisi olan vPower NFS özelliğini aktif edebiliyoruz.

vPower NFS : Veeam Backup & Replication 12 ile tekilleştirilmiş ve sıkıştırılmış olan Backup ( Yedek ) dosyalarının VMDK dosyası olarak ESXi host’una eklenmesini sağlar. Bu sayede ESXi host Backup ( Yedek ) alınmış olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) dosyalarına erişim sağlayabilir.

Enable vPower NFS service on the mount server (recommended) bölümün bulunan Ports seçeneğine tıklıyoruz.

vPower NFS Port Settings ekranın da Mount port ve vPower NFS port servis portlarını değiştirebilirsiniz. Biz default olarak gelen portlarda herhangi bir değişiklik yapmıyoruz ve OK diyerek kapatıyoruz.

Mount Server ekranın da Configured tıklıyoruz.

Appliance Settings ekranın da ortamımızdaki Veeam Backup & Replication 12 sunucunuz yedekleme dönüşümü ve sağlık kontrolü işlemleri için kullanılacaktır

Mount Server ekranın da Wasabi Cloud Storage yapısını Backup Repository olarak yapılandırmak için gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Review ekranın da Wasabi Cloud Storage yapısını Backup Repository olarak yapılandıracağımız özellikleri ve ayarları görüyoruz.

Search the repository for existing backups and import them automatically seçeneği işaretlerseniz yapılandıracağınız Wasabi Cloud Storage yapısındaki Backup Repository içinde eğer daha önceden alınan Backup ( Yedek ) dosyaları varsa bunlarıda Import edecektir. Ancak Veeam Backup & Replication 12 kurulumu sonrasından yeni bir Backup Repository olarak yapılandırdığımız için bu seçeneği işaretlemiyoruz.

Review ekranın da Apply diyerek Wasabi Cloud Storage yapısını Backup Repository olarak yapılandırmayı başlatıyoruz.

Apply ekranın da Veeam Backup & Replication 12 üzerin de Wasabi Cloud Storage yapısını Backup Repository olarak yapılandırma işleminin başladığını görüyoruz.

Apply ekranın da Veeam Backup & Replication 12 üzerin de Wasabi Cloud Storage yapısını Backup Repository olarak yapılandırma işlemini görüyoruz.

Apply ekranın da Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Wasabi Cloud Storage yapısını Backup Repository olarak yapılandırma işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz ve yapılandırma tamamlandıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Summary ekranın da Wasabi Cloud Storage yapısını Backup Repository olarak yapılandırma özetini görüyoruz.

Summary ekranın da yapılandırmandırmayı sonlandırmak için Finish diyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 konsolun da bulunan Backup Infrastructure menüsü altında bulunan Backup Repositories bölümünde oluşturmuş olduğumuz BAKICUBUK_WasabiObjectStorageRepository isimli Wasabi Cloud Storage yapısı Backup Repository’in başarılı bir şekilde eklendiğini görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

Exit mobile version