Site icon Baki CUBUK

Veeam Explorer for Microsoft Exchange Kullanımı

Merhaba

Daha önceki yazilarimizda Veeam Availability Suite v9 Özellikler ve Yetenekler,Veeam Availability Suite v9 Sistem ÖzellikleriVeeam Availability Suite v9 KurulumuVeeam Availability Suite v9 Backup Repository EklemeVeeam Availability Suite v9 Host Ekleme,Veeam Availability Suite v9 Entire VM Restore 2Veeam Backup Enterprise Manager v9 KurulumuVeeam Backup Enterprise Manager v9 Yapılandırması ve son olarak Veeam Explorer for Microsoft SQL Server Kullanımı 2 anlatmiştim. Bu yazımızda Veeam Backup & Replication Exchange Server üzerinde bizim için Mailbox ve Mailbox Items bazli hayatimizi kurtaran yazılımı olan Veeam Explorer for Microsoft Exchange ile Exchange de silinen bir e-maili çok kısa bir süre içerisinde nasıl kurtarabiliriz bunu inceleyeceğiz. Microsoft Exchange için Veeam Explorer, size Exchange yedeklerine anında görünürlük, farklı öğeleri parçalı kurtarma ve kullanımı kolay e-bulma seçenekleri sağlayan ve bunların hepsini Exchange veritabanının veya sunucunun tamamını geri yüklemeden yapan devrimci bir teknoloji sunar.

Temel Özellikleri : 

  • Tüm öğelere (e-postalar, posta kutuları, notlar kişiler, vb.) Exchange 2010, 2013  ve 2016 sanal makinelerinizin Veeam yedeklerinden veya sadece EDB dosyalarından doğrudan göz atabilir, onları arayabilir ve seçimli olarak dışa aktarabilirsiniz
  • Kayıp veya bozulmuş Exchange posta kutusu öğelerini özgün konumlarına geri yükleyebilirsiniz
  • Exchange posta kutusu ve ortak klasör öğelerini Kişisel Klasör dosyaları olarak (.pst) dışa aktarabilirsiniz
  • Dışarı aktarım raporları YENİ  ve dışa aktarım boyut tahmini YENİ gibi özelliklerle kurumunuzun tamamında e-bulma işlemleri ve yasal aramalar yapabilirsiniz.

Uygulama Öğesi Kurtarma : 

Microsoft Exchange için Veeam Explorer ile, depolama sağlamaya veya tüm posta kutusu depolarını geri yüklemeye gerek yoktur; ilgilendiğiniz Exchange Server’ları ve geri yükleme noktalarını seçtiğinizde Veeam Explorer göz atma, arama ve dışa aktarma için bu posta kutusu depolarının içeriklerini size gösterecektir. Şunları yapabilirsiniz:

  • İster bir kullanıcı tarafından yanlışlıkla silinmiş bir e-posta, ister mobil bir cihazla senkronizasyon sonrasında kaybolan takvim öğeleri veya kişiler olsun, daha önceki bir Veeam veya EDB dosyasından Exchange öğelerini bulup geri yükleyebilirsiniz
  • Çalışanlar ayrıldıklarında veya iş değiştirdiklerinde sorunsuz ve eksiksiz bir transfer sağlamak için, bir Exchange posta kutusunun tümünü zamanda herhangi bir noktadan bir PST dosyasına arşivleyebilirsiniz
  • Hiçbir özel yedek veya meta veriye gerek olmadan, yıllar önce oluşturulmuş olanlar da dahil, düzenli Veeam yedeklerinizde Microsoft Exchange için Veeam Explorer’ı kullanabilirsiniz
  • Dahili ve harici araştırmalar için tam olarak ihtiyacınız olan öğelere odaklanabilirsiniz

Lisans, dağıtım ve yönetim için yedekleme aracısı yoktur. Microsoft Exchange için Veeam Explorer, aracısız yedekleme ve kurtarma tekniklerinden yararlanarak Exchange geri yüklemelerinin hızlı, zahmetsiz ve kolay anlaşılır olmasını sağlar. Bu işlev, ürüne hiçbir ek lisans bedeli ödenmesi gerekmeden dahil edilmiştir ve özellikle Microsoft Exchange için ayrı bir çözümü çalıştırmakla ilişkili dertlerden arındırılmıştır.

Gelişmiş Parçalı Kurtarma İşlevi :

Microsoft Exchange için Veeam Explorer ayrıca gelişmiş parçalı kurtarma işlevi sunarak daha önce zorlayıcı olan bazı Exchange geri yüklemelerini her zamankinden daha kolay ve verimli kılar. Bu özellikler aşağıdakileri yapmanıza olanak tanır:

  • Sonsuza dek kaybolduğunu düşündüğünüz kalıcı silinmiş öğeleri Microsoft Outlook’tan bile daha iyi kurtarabilirsiniz!
  • Çevrimiçi Arşiv posta kutusu öğelerini (yerel Microsoft Exchange posta arşivi) arayabilir ve kurtarabilirsiniz
  • Yardım masası operatörleri için web tabanlı geri yükleme portalını kullanarak posta kutusu öğelerini bir tıkla geri yükleyebilirsiniz.

Zahmetsiz E-Bulma :

Microsoft Exchange için Veeam Explorer, aşağıdakiler sayesinde zamandan ve çabadan tasarruf sağlayan gerçek e-bulma yetenekleri sunar:

  • Dışa aktarım raporu: Neyin, nereden aktarıldığını ve hangi arama kriterlerinin kullanıldığını belirtir; raporlar yedekleme yöneticilerine e-postayla gönderilir ve dışa aktarılmış verilerin yer aldığı PST dosyalarına dahil edilir
  • Dışa aktarım boyutu tahmini: Sorgulama tasarımınıza yardım etmek için, arama kriterlerine göre bulma sonuçlarının miktarını tahmin eder.

Desteklenen Ortamlar :

  • Microsoft Exchange Server 2010 (SP1 veya üzeri dahil)
  • Microsoft Exchange Server 2013 (SP1 dahil)
  • Microsoft Exchange Server 2016

Microsoft Exchange Server’ın tüm sürümleri desteklenir (Standard ve Enterprise).

Ürünler ve Sürümler :

Microsoft Exchange için Veeam Explorer, Veeam Availability Suite’in tüm sürümleri, Veeam Backup & Replication ve Veeam Backup Essentials’ta mevcuttur. Ayrıca Veeam Backup Free Edition’da da bulunmaktadır ve Veeam Endpoint Backup FREE ile birlikte kullanılabilir.

Desteklenen özellikler ve sürümler hakkında daha fazla bilgi için, lütfen aşağıdaki bağlantıda bulunan sürüm karşılaştırma kılavuzuna başvurun.

Sürümleri Karşılaştırın

Ortamımızda yönetiğimiz Exchange Server üzerinden e-mail hesabı kullanan kullanıcılarımızdan biri ve ya bir kaçı gün içerisindeki kendisine iletilmiş olan kritik bir e-maili yanlışlıkla silebilir ve ileten kişiden de tekrar e-maili göndermesini isteyemeyeceği durumlarda ilk olarak Bilgi İşleme ulaşır ve sildiği e-maili kurtarılıp kurtarılacağını sorar. Böyle bir durumda eğer ortamınızda Veeam Backup & Replication kullanıyorsanız, Veeam Explorer for Microsoft Exchange tools size çok yardımcı olacaktır.

Örnek olarak Gürkan TAŞKIRAN kullanıcısı tarafindan Serkan YÜCESAN isimli kullanıcıya gönderilen Önemli 2 Subject ( Konu ) maili siliyoruz ve Veeam Explorer for Microsoft Exchange ile geri getirme işlemlerini yapıyoruz.

Serkan YÜCESAN isimli kullanıcımızın Mailbox üzerinden Önemli 2 Subject ( Konu ) maili görüyoruz.

Serkan YÜCESAN isimli kullanıcımızın Mailbox üzerinden Önemli 2 Subject ( Konu ) maili siliyoruz.

Veaam Backup & Replication konsolunda Backups menüsü altinda bulunan Disk bölümünden daha önce almiş olduğumuz backupları görüyoruz.

Application Items menüsü altinda bulunan Microsoft Exchange açıyoruz.

Restore Point ekraninda restore işlemi için seçtiğimiz VM Name: W12R2EXC13, Original host: W12R2HYPERV ve VM Size: 23 GB ( Gigabyte )olarak görüyoruz. Available restore points bölümünde Restore Point ( Geri Yükleme Noktasi ) görüyoruz. Restore Point ekraninda hangi Restore Points dönmek istiyorsaniz onu seçenerek Next diyerek devam ediyoruz.

Reason ekraninda neden Restore ( Geri Yükleme )  işlemi yaptiğimiz belirtebilirsiniz. Next diyerek devam ediyoruz.

Summary ekraninda seçmiş olduğumuz VM Name: W12R2EXC13 ve Restore Point görüyoruz. Finish diyerek Veeam Explorer for Microsoft Exchange konsolunun açılmasini sağlıyoruz.

Veeam Explorer for Microsoft Exchange konsolunun açıldığını görüyoruz.

Veeam Explorer for Microsoft Exchange çalıştırdığımızda Veaam Backup & Replication konsolunda Backup & Replication menüsünde Running bölümü altinda Exchange item restore çalıştığını görüyoruz.

Veeam Explorer for Microsoft Exchange konsolunda restore işlemi için mount edildiğini görüyoruz.

Veeam Explorer for Microsoft Exchange konsolunda restore işlemi için mount edilen backup dosyası içinde Exchange Server 2013 üzerindeki Mailbox Database ve Mailboxlarimizi görüyoruz.

Serkan YÜCESAN isimli kullanıcımızın Mailbox üzerindeki silmiş olduğumuz Önemli 2 Subject ( Konu ) maili geri getireceğiz.

Serkan YÜCESAN isimli kullanıcımızın Mailbox üzerindeki silmiş olduğumuz Önemli 2 Subject ( Konu ) mailinin üzerinde sağ tuş yaptığımız karşımıza bazı seçenekler çıkacaktır.

Bu seçenekler;

Save to Desktop : Bu seçenek ile dilerseniz bu e-maili msg dosyası olarak Desktop ( Masaüstü ) kaydedebilirsiniz.

Save to .msg file : Bu seçenek ile dilerseniz bu e-maili msg dosyası olarak istediğiniz herhangi bir dizin altina kaydedebilirsiniz.

Send to : Bu seçenek ile dilerseniz bu e-maili, herhangi bir kullanıcıya e-mail olarak gönderebilirsiniz.

Export to desktop\inbox.pst : Bu seçenek ile silinen bu e-mali kurtaracağınız kişinin posta kutusunu pst dosyası olarak Desktop ( Masaüstü ) çıkarabilirsiniz.

NOT : Veaam Backup & Replication sunucusu üzerinde Outlook 2010,Outlook 2013 veya Outlook 2016 kurulumu olmasi gerekmektedir.

Export to .pst file : Bu seçenek ile silinen bu e-mali herhangi bir pst dosyası olarak çıkarabilirsiniz.

NOT : Veaam Backup & Replication sunucusu üzerinde Outlook 2010,Outlook 2013 veya Outlook 2016 kurulumu olmasi gerekmektedir.

Restore to : Bu seçenek ile e-maili farklı bir kullanıcının posta kutusunu tamamen alınan son tarihli backup dosyasına geri dönebilirsiniz.

NOT : Veaam Backup & Replication Enterprise Manager özelliğine sahip kullanıcılar kullanabilir.

Ben Send to… seçeneği ile silinen e-mali, e-mali silinen kullanıcıya e-mail olarak göndereceğiz. Ancak Veeam Explorer for Microsoft Exchange konsolundan Options menüsü altinda bulunan SMTP Settings ayarlarini yapılandırmaniz gerekiyor.

Veeam Explorer for Microsoft Exchange konsolundan Options menüsünü açıyoruz.

Options menüsündeki SMTP Settings sekmesini geliyoruz.

SMTP Settings sekmesini gerekli yapılandırmayı yapıyoruz. Send test e-mail bölümünde kontrol ediyoruz.

Mail başarılı bir şekilde çalıştığını görüyoruz.

SMTP Settings sekmesini gerekli yapılandırmayı tamamladiktan sonra etkin olmasi için Apply diyerek kapatiyoruz.

Send to… seçeneği ile silinen e-mali, e-mali silinen kullanıcıya e-mail olarak göndereceğiz. Sent to ekrani geliyor karşımıza From ( Kimden ) To ( Kime ) ve Subject ( Konu ) bölümlerini görüyoruz.

To ( Kime ) bölümüne silinen e-mali, e-mali silinen kullanıcıya e-mail olarak göndermek için Send ( Gönder ) diyoruz.

Silinen e-mail gönderiliyor.

Silinen e-mail kullanıcıya mail olarak başarılı bir şekilde gönderildi.

Serkan YÜCESAN isimli kullanıcımızın Mailbox’ını kontrol ettiğimizde mailin geldiğini görüyoruz.

 

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

Exit mobile version