Site icon Baki CUBUK

Veeam Explorer for Microsoft SQL Server Restore 3

Merhaba

Veeam firmasının hem Microsoft Hyper-V hem de Vmware VMware vSphere platformları için geliştirilmiş olduğu Backup yazılımının yeni versiyonu ve yeni özelliklerinin bulunduğu Veeam Backup & Replication 10 18 Şubat 2020 tarihi itibariyle kullanıma sundu. Aslında 2019 ile birlikte Veeam Backup & Replication 9.5 Update 3’ten sonra Veeam Backup & Replication 10 versiyonun gelmesi hepimiz merakla ve heyecanla bekliyorduk ancak Veeam Forum’da yapılan açıklamada 2019 yılı içinde yayınlanacak olan Update serisi ile Veeam Backup & Replication kullanımına yeni özelliklerle devam edeceği bilgisi verildi. Veeam Backup & Replication 10 versiyonunu 2020 ilk çeyreğinde kullanıma sunulacağını bildirmişlerdi. 18 Şubat 2020 tarihi itibariyle Veeam Backup & Replication 10 versiyonu yeni özellikleri ile karşımıza çıktı.

Daha önceki yazılarımız da

  1. Veeam Backup & Replication 10 Kurulumu
  2. Veeam Backup & Replication 9.5 Update 10
  3. Veeam Backup & Replication 9.5 Update 4b Update 10
  4. Veeam Backup & Replication 10 Backup Repository Ekleme
  5. Veeam ONE 10 Kurulumu
  6. Veeam ONE 10 Agent Kurulumu
  7. Veeam Backup Enterprise Manager 10 Kurulumu
  8. Veeam Backup Enterprise Manager 10 Yapılandırması
  9. Veeam Backup & Replication 10 Hyper-V Host Ekleme
  10. Veeam Backup & Replication 10 VMware vSphere Host Ekleme
  11. Veeam Backup & Replication 10 Hyper-V Failover Cluster Host Ekleme
  12. Veeam Backup & Replication 10 Hyper-V Failover Cluster Backup Job Oluşturma
  13. Veeam Backup & Replication 10 VMware vSphere Backup Job Oluşturma
  14. Veeam Backup & Replication 10 Restore Entire VM
  15. Veeam Backup & Replication 10 Restore Entire VM 2
  16. Veeam Backup & Replication 10 Guest Files
  17. Veeam Backup & Replication 10 Guest Files 2
  18. Veeam Backup & Replication 10 Guest Files 3 
  19. Veeam Backup & Replication 10 Restore Entire VM
  20. Veeam Backup & Replication 10 Azure Blob Storage
  21. Veeam Backup & Replication 10 Instant VM Recovery
  22. Veeam Backup & Replication 10 Instant VM Recovery 2
  23. Veeam Backup & Replication 10 Replication
  24. Veeam Backup & Replication 10 Replication Failover
  25. Veeam Backup & Replication 10 Scale-Out Backup Repository
  26. Veeam Backup & Replication 10 Replication Failback
  27. Veeam Explorer for Microsoft Active Directory Restore
  28. Veeam Explorer for Microsoft Active Directory Restore 2
  29. Veeam Backup & Replication 10 Service Provider Yapılandırması
  30. Veeam Explorer for Microsoft SQL Server Restore
  31. Veeam Explorer for Microsoft SQL Server Restore 2 yazılarını sizlerle paylaşmıştık.

Microsoft SQL Server için Veeam Explorer veritabanlarınızı Backup ( Yedek ) üzerinden Restore ( Geri Yükleme ) için kullanımı kolay ve sihirbaza dayalı bir arayüz sunarak kullanımı son derece kolaydır!

Dosya düzeyindeki kurtarma oturumunda veritabanının ve log dosyalarının konumunu aramaya veya geri yüklenen dosyaları Microsoft SQL Server’a eklemek için zaman harcamaya gerek yoktur, işlemin tamamı otomatik olarak gerçekleştirilir. SQL Server yedeklemesini seçin ve şunlara tıklayın:

  • Veritabanlarını zamanda belirli bir noktaya geri yükleyin
  • Aynı ya da farklı Microsoft SQL Server’a geri yükle
  • Tek tıkla özgün konuma geri yükleyin
  • Belirlenmiş bir konuma aktarın ve daha sonra bir Microsoft SQL Server’a ekleyin

Enterprise Manager web arayüzü, tüm mevcut SQL veritabanlarınızın eksiksiz görünümünü de sağlayarak silinmiş ya da kaybolmuş veritabanlarının kurtarılmasını kolaylaştırır.

Microsoft SQL Server için Veeam Explorer’da bir veritabanını yalnızca tek tıkla özgün konumuna aktarabilirsiniz. Veritabanları mevcut geri yükleme noktası olarak, belirli bir noktaya veya seçilen işlemden önceki duruma aktarılabilir. Üstelik, ihtiyaçlarınıza bağlı olarak bir veritabanını özel konumlara aktarabilir ve Microsoft SQL Server’lara ekleyebilirsiniz.

Microsoft SQL Server yedekleme ve esnek kurtarma seçenekleri

Veeam birçok geri yükleme seçeneği sunarak Microsoft SQL Server kurtarmayı kolaylaştırır. Tek bir imaj seviyesinde SQL yedeğinden, veritabanlarını veya tabloları geri yükleyebilirsiniz. Üstelik uzman olmanız veya MDF, NDF ve LDF dosyalarının ne anlama geldiğini bilmeniz gerekmez. Kurtarma sürecinde bir sihirbaz size kılavuzluk ederek geri yükleyebileceğiniz tüm mevcut veritabanlarını ve örnekleri tespit eder. Hepsi bu kadar da değil:

  • Tek seferde çoklu veritabanlarının ya da bir sunucudaki veritabanlarının tamamını geri yükleyebilirsiniz
  • Bir veritabanı zamanında geri yüklenmeyecek kadar büyükse geri yüklenen ve diğer mevcut tablolar arasında bir bağımlılığın olmadığı senaryolarda tablo düzeyi kurtarma gerçekleştirmeyi düşünebilirsiniz
  • Zamanda belirli bir noktaya geri yükleme gerçekleştirmek için transaction log yeniden yürütme özelliğini çalıştırabilirsiniz

SQL yedekleme ihtiyaçlarınız ve uzun vadeli stratejiniz için esnek seçenekler

Veeam’in farklı avantajlar sunan Erişilebilirlik çözümleri ile bütçeniz ne kadar olursa olsun VMware vSphere ve Microsoft Hyper-V sanallaştırılmış ortamları için güçlü yedekleme, geri yükleme ve replikasyon özellikleri elde edebilirsiniz. Veeam Backup & Replication Community Edition ve Standard Edition ile yerel, zamanda belirli bir noktaya SQL veritabanı geri yüklemeleri yapabilirsiniz. Enterprise ve Enterprise Plus sürümleri sayesinde ajansız, SQL işlem günlükleri yedeklemesi yapabilir ve bunları yeniden yürütebilir, veritabanlarını ve SQL nesnelerini orijinal veya yeni bir SQL Sunucusuna işlem düzeyinde kurtarabilirsiniz.

SQL işlem günlüklerini yedekleme ve yeniden yürütme

Bir SQL veritabanını geri yüklemek ve düşük RTO ve RPO’lar elde etmek hiç bu kadar kolay olmamıştı! İşlem günlüğü yedekleme ve yeniden yürütme sayesinde, belirli bir işleme kadar (silme ya da ekleme sorgusuna geri alma gibi) zamanda belirli bir noktaya hızla geri yükleme gerçekleştirebilirsiniz.

Transaction log yedeği, Microsoft SQL Server yedekleme görevi yapılandırması sırasında tetiklenebilen ayrı bir seçenektir. Ana görüntü seviyesi yedekleme görevinin tamamlayıcısıdır ve her 15 dakikada bir (ya da daha az sürede) veritabanının artımlı değişikliklerini alarak çalışır. Bu durum SQL veritabanları için parçalı, işlem düzeyinde kurtarmalara olanak tanır.

Kurtarma işlemi kolaydır; sadece kaydırıcı arayüzü kullanarak zamanda bir noktaya mı kurtarma yapmak istediğinizi, yoksa belirli bir zaman girerek daha parçalı bir geri yükleme mi yapmak istediğinizi seçin ve veritabanınızı tek tıkla kurtarın.

Desteklenen Ortamlar

Microsoft SQL Server’ın aşağıdaki sürümleri, veritabanı geri yüklemesi için kaynak/hedef sistemler olarak desteklenmektedir:

Microsoft SQL Server’ın tüm sürümleri desteklenmektedir.

Always-On™ Availability Grupları, Microsoft SQL Server 2012 ve sonraki sürümleri için desteklenmektedir.

NOT : Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 ile ortamımızda bulunan Microsoft SQL Server 2017 ve Microsoft SQL Server 2019 şu anda bu özellikleri kapsamamaktadır. 

Ortamımızda yönetiğimiz Microsoft SQL Server üzerindeki Veeam Backup & Replication 10 kullanıyorsanız, Veeam Explorer for Microsoft SQL Server size çok yardımcı olacaktır.

Örnek olarak BAKICUBUK isimli bir Microsoft SQL Server Database dosyasının silinmesi ya da sunucuda yaşanacak olan bir sorundan dolayı ( Donanımsal ve ya yazılımsal ) bir sorun yaşamamız durumunda Veeam Explorer for Microsoft SQL Server ile Restore işlemlerini yapabiliriz.

Bu yazımızda Veeam Backup & Replication 10 ile ortamımızda bulunan Virtual Machine ( Sanal Makine ) içinde bulunan Microsoft SQL Server Database üzerinde herhangi bir Table ( Tablo ) silinmesi durumunda nasıl Restore ( Geri Yükleme ) işlemi yapıldığını anlatıyor olacağız.

Daha önceki versiyonlarda Veeam Explorer for Microsoft SQL Server ile sadece SQL Database Restore ( Geri Yükleme ) edilebilmekteydi. Yani Microsoft SQL Server Database içindeki herhangi bir Table ( Tablo ) ya da Objects ( Nesne ) Restore işlemi gerçekleştiremiyorduk. Veeam Backup & Replication v9.0 ile birlikte birlikte bir veritabanı zamanında geri yüklenemeyecek kadar büyükse geri yüklenmiş ve diğer mevcut tablolar arasında bağımlılık bulunmayan senaryolarda tablo seviyesinde restore işlemi gerçekleştirebiliyoruz.

W19SQL16 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde Microsoft SQL Server Management Studio konsolunu çalıştırdığımız da BAKICUBUK isimli bir Microsoft SQL Server Database’ni görüyoruz.

W19SQL16 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde Microsoft SQL Server Management Studio konsolununda BAKICUBUK isimli bir Microsoft SQL Server Database üzerinde bulunan bir Table ( Tablo ) siliyoruz.

BAKICUBUK isimli bir Microsoft SQL Server Databasi üzerinde bulunan FactResellerSales isimli Table ( Tablo ) sağ tuş Delete diyerek siliyoruz.

Delete Object ekranın da OK diyerek BAKICUBUK isimli bir Microsoft SQL Server Databasi üzerinde bulunan FactResellerSales isimli Table ( Tablo ) siliyoruz.

Microsoft SQL Server Management Studio konsolu üzerinde BAKICUBUK isimli bir Microsoft SQL Server Databasi üzerinde bulunan FactResellerSales isimli Table ( Tablo ) silindiğini görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolunu açıyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolu geliyor karşımıza.

Veeam Backup & Replication 10 konsolu üzerinde BACKUP & REPLICATION bölümünde Backups sekmesi altında bulunan Disk bölümüne geliyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolu üzerinde BACKUP & REPLICATION bölümünde Backups sekmesi altında bulunan Disk bölümü altında daha önce almış olduğumuz Backup ( Yedek ) dosyası üzerinde üst menüde bulunan Application Items sekmesine tıklıyoruz.

Microsoft Active Directory : Bu seçenek ile

Microsoft Exchange : Bu seçenek ile

Microsoft SharePoint : Bu seçenek ile

Microsoft SQL Server : Bu seçenek ile

Microsoft OneDrive for Business : Bu seçenek ile

Oracle : Bu seçenek ile

Other (U-AIR) : Önemli ve hatta can alıcı özellik olan U-AIR ( Universal Application-Item Recovery ). Veeam ajansız yedekleme çözümüdür bu çözümü işletim sistemi bağımsız yapabiliyor ve hatta 20 farklı dosya sisteminden dosya bazlı geri yükleme yapabiliyoruz. İşte vPower ile birlikte gelen bu yeni özellik sayesinde artık uygulamalarınızdan da, Restore ihtiyacı duymadan birşeyleri bulup çıkarabilirsiniz. Yani bir Microsoft SQL Server Table ( Tablo ) bir veri veya Microsoft Exchange Server sunucunuzda bir Mailbox ve ya tek bir posta ya da Active Directory içinden bir kullanıcı dosyasını ve daha fazlası. Bir kez daha altını çizmek istiyorum, bütün bunları herhangi bir ajan veya ek bir uygulamaya ihtiyaç duymadan yapabiliyor olacaksınız.

Veeam Backup & Replication 10 konsolu üzerinde üst menüde bulunan Application Items sekmesi altında bulunan Microsoft SQL Server tıklıyoruz.

Restore Point ekranın da önceki Veeam Explorer for Microsoft Exchange ve Veeam Explorer for Microsoft Active Directory farklı olarak Restore from the latest available backup ve Restore from this restore point seçeneklerinin olduğunu görüyoruz.

Restore from the latest available backup seçeneği ile mevcut olan en son backup dosyasını Restore ( Geri Yükleme ) yapabilirsiniz.

Restore from this restore point seçeneği ile daha önce alınan Backup ( Yedek ) dosyalarından birini seçerek Restore ( Geri Yükleme ) işlemi yapabilirsiniz.

Restore from the latest available backup seçeneği ile en son aldığımız Backup ( Yedek ) seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Reason ekranın da neden Restore ( Geri Yükleme ) işlemini gerçekleştirildiğiyle ilgili bilgiyi Restore reason bölümüne yazabilirsiniz. Do not show me this page again seçeneğini seçerek bir daha ki Restore ( Geri Yükleme ) işlemin de Reason ekranının gelmemesini sağlayabilirsiniz.

Reason ekranın da herhangi bir açıklama yapmadan Next diyerek devam ediyoruz.

Summary ekranın da Restore ( Geri Yükleme ) işlemi ile ilgili bilgileri görüyoruz.

Summary ekranın da Finish dedikten sonra Restore ( Restore ) işlemi için VEEAM EXPLORER FOR MICROSOFT SQL SERVER konsolu açılacaktır.

VEEAM EXPLORER FOR MICROSOFT SQL SERVER konsulunun açıldığını görüyoruz.

VEEAM EXPLORER FOR MICROSOFT SQL SERVER konsulu geliyor karşımıza.

VEEAM EXPLORER FOR MICROSOFT SQL SERVER konsulu üzerinde DEFAULT INSTANCE altında BAKICUBUK isimli Microsoft SQL Server Database dosyasını görüyoruz.

VEEAM EXPLORER FOR MICROSOFT SQL SERVER konsulu üzerinde DEFAULT INSTANCE altında BAKICUBUK isimli Microsoft SQL Server Database dosyasını görüyoruz.

VEEAM EXPLORER FOR MICROSOFT SQL SERVER konsulu üzerinde DATABASE menüsü altında bulunan Publish Database sekmesi altında iki seçeneğimiz bulunmaktadir.

Publish to another server seçeneği ile Backup ( Yedek ) içinde bulunan Microsoft SQL Server Database ortamınızdaki farklı bir Microsoft SQL Server sunucusu üzerinde anlık olarak görüntülenmesini sağlayabilirsiniz.

VEEAM EXPLORER FOR MICROSOFT SQL SERVER konsulu üzerinde DATABASE menüsü altında bulunan Restore Database sekmesi altında iki seçeneğimiz bulunmaktadir.

Restore state of seçeneği ile Backup ( Yedek ) içinde bulunan Microsoft SQL Server Database dosyasını ortamdaki sunumuz üzerine Restore ( Geri Yükleme ) işlemini sağlayabilirsiniz.

Restore to another server seçeneği ile Backup ( Yedek ) içinde bulunan Microsoft SQL Server Database’ni ortamdaki farklı bir Microsoft SQL Server sunucusu üzerine Restore ( Geri Yükleme ) işlemini sağlayabilirsiniz.

VEEAM EXPLORER FOR MICROSOFT SQL SERVER konsulu üzerinde DATABASE menüsü altında bulunan Restore Schema sekmesi altında bir seçeneğimiz bulunmaktadır.

Restore database scheme and data seçeneği ile Backup içinde bulunan Microsoft SQL Server Database içinde bulunan Table ( Tablo ) Restore ( Geri Yükleme ) yapabilirsiniz.

VEEAM EXPLORER FOR MICROSOFT SQL SERVER konsulu üzerinde DATABASE menüsü altında bulunan Export Backup sekmesi altında iki seçeneğimiz bulunmaktadir.

Export state of seçeneği ile Backup ( Yedek ) içinde bulunan Microsoft SQL Server Database’ni Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Desktop ( Masaüstü ) üzerine .bak Backup ( Yedek ) olarak aktarabilirsiniz.

Export to a different location seçeneği ile Backup ( Yedek ) içinde bulunan Microsoft SQL Server Database Veeam Backup & Replication 10 üzerinde belirlediğiniz bir dizin altına .bak Backup ( Yedek ) olarak aktarabilirsiniz.

VEEAM EXPLORER FOR MICROSOFT SQL SERVER konsulu üzerinde DATABASE menüsü altında bulunan Export Files sekmesi altında iki seçeneğimiz bulunmaktadir.

Export state of seçeneği ile Backup ( Yedek ) içinde bulunan Microsoft SQL Server Database ( .mdf ) ve Log ( .log ) dosyalarını Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Desktop ( Masaüstü ) aktarabilirsiniz.

Export to a different location seçeneği ile Backup ( Yedek ) içinde bulunan Microsoft SQL Server Database ( .mdf ) ve Log ( .log ) dosyalarını Veeam Backup & Replication 10 üzerinde belirlediğiniz dizin altına aktarabilirsiniz.

VEEAM EXPLORER FOR MICROSOFT SQL SERVER konsulu üzerinde DATABASE menüsü altında bulunan Export Schema sekmesi altında iki seçeneğimiz bulunmaktadir.

Export database schema state of seçeneği ile Backup ( Yedek ) içindeki Microsoft SQL Server Database içinde bulunan Table ( Tablo ) Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Desktop ( Masaüstü ) üzerine Microsoft SQL Server Query File (.sql) olarak aktarabilirsiniz.

Export database schema and data seçeneği ile Backup ( Yedek ) içindeki Microsoft SQL Server Database içinde bulunan Table ( Tablo ) Veeam Backup & Replication 10 üzerinde belirlediğiniz dizin altına Microsoft SQL Server Query File (.sql) olarak aktarabilirsiniz.

VEEAM EXPLORER FOR MICROSOFT SQL SERVER konsulu üzerinde DATABASE menüsü altında bulunan Restore Schema sekmesi altında bulunan Restore database schema and data seçeneği ile Backup ( Yedek ) içindeki Microsoft SQL Server Database içinde bulunan Table ( Tablo ) Restore ( Geri Yükleme ) işlemini yapacağız.

Specify restore point ekranın da Next diyerek devam ediyoruz.

Specify target SQL Server connection parameters ekranın da Backup ( Yedek ) dosyası içinde bulunan Microsoft SQL Server Database dosyası içinde silinen Table ( Tablo ) ortamımızda bulunan hangi Microsoft SQL Server üzerine Restore ( Geri Yükleme ) işlemi için yapılandırdığımız ekrandır.

Specify target SQL Server connection parameters ekranın da Server name bölümünde ortamınızdaki hangi Microsoft SQL Server üzerine Restore ( Geri Yükleme ) için Server Name ( sunucu ismi ) yazabilirsiniz ya da  Browse diyerek arayabilirsiniz.

Specify target SQL Server connection parameters ekranın da Server name bölümünde ortamımızda W19SQL16 isimli sunucumuz üzerinde bulunan Microsoft SQL Server üzerine silinen Table ( Tablo ) Restore ( Geri Yükleme ) yapacağımız için W19SQL16 isimli sunucumuzu seçiyoruz.

Specify target SQL Server connection parameters ekranın da Specify user account to connect to server bölümünde Microsoft SQL Server bağlantı için Use current account ( BAKICUBUK\administrator ) ile bağlantı sağlayabilirsiniz.

Specify target SQL Server connection parameters ekranın da Specify user account to connect to server bölümünde Use the following account seçeneği ile Microsoft SQL Server bağlantısı için eğer herhangi bir User name ve Password varsa o bilgileri girerek bağlantı sağlayabilirsiniz. Eğer Microsoft SQL Server üzerinde sa hesabı oluşturmuşsanız Microsoft SQL Server üzerine bağlantı için bu bilgileri yazmaniz gerekmektedir.

Specify target SQL Server connection parameters ekranın da Database name bölümünde Database Name ( Veritabanı İsmi ) sunucunuz üzerinde hangi Database ( Veritabanı ) üzerine silinen Table ( Tablo ) Restore ( Geri Yükleme ) yapacaksanız Browse diyerek seçebilirsiniz.

Browse for Databases ekranın da sunucunuz üzerinde farklı bir Database ( Veritabanı ) üzerine Restore ( Geri Yükleme ) işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Specify target SQL Server connection parameters ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Select database objects ekranın da Backup ( Yedek ) dosyası içindeki Table ( Tablo ) yüklendiğini görüyoruz.

Select database objects ekranın da Backup ( Yedek ) dosyası içindeki Table ( Tablo ) geldiğini görüyoruz.

Select database objects ekranın da Backup ( Yedek ) dosyası içindeki Table ( Tablo ) Filter bölümünde Filtreleyerek bulabilirsiniz.

Select database objects ekranın da Backup ( Yedek ) dosyası içindeki silinen FactResellerSales isimli Table ( Tablo ) Object ve Data bölümünde seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Select names for objects ekranın da Backup ( Yedek ) dosyası içindeki silinen FactResellerSales isimli Table ( Tablo ) görüyoruz Next diyerek devam ediyoruz.

Select additional restore options ekranın da silinen FactResellerSales isimli Table ( Tablo ) için

Filegroups bölümü altında bulunan

Partitioned Tables bölümü altında bulunan

Select additional restore options ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Restore diyerek silinen FactResellerSales isimli Table ( Tablo ) Restore ( Geri Yükleme ) işlemini başlatıyoruz.

VEEAM EXPLORER FOR MICROSOFT SQL SERVER konsulu üzerinde BAKICUBUK isimli Microsoft SQL Server Database üzerinden silinen FactResellerSales isimli Table ( Tablo ) Restore ( Geri Yükleme ) işleminin başladığını görüyoruz.

VEEAM EXPLORER FOR MICROSOFT SQL SERVER konsolu üzerinde BAKICUBUK isimli Microsoft SQL Server Database üzerinden silinen FactResellerSales isimli Table ( Tablo ) Restore ( Geri Yükleme ) işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

VEEAM EXPLORER FOR MICROSOFT SQL SERVER konsolunda Databases restore summary ekranın da BAKICUBUK isimli Microsoft SQL Server Database üzerinden silinen FactResellerSales isimli Table ( Tablo ) W19SQL16 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz üzerine Restore ( Geri Yükleme ) işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz. OK diyerek Databases export summary ekranını kapatıyoruz.

W19SQL16 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server Management Studio konsolunu tekrar açtığımızda BAKICUBUK isimli Microsoft SQL Server Database üzerinden silinen FactResellerSales isimli Table ( Tablo ) geldiğini görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version