Microsoft Azure Backup Server Active Directory Backup 2

Merhaba

Azure Backup hizmeti, Microsoft Azure bulutundaki verilerinizi yedekleyip kurtarmaya yönelik basit, güvenli ve uygun maliyetli çözümler sunar.

Neleri Yedekleyebilirim ?

Azure Backup’ı Neden Kullanmalısınız ?

Azure Backup şu önemli avantajları sunar:

  • Şirket içi yedekleme yükünü boşaltma: Azure Backup, şirket içi kaynaklarınızı buluta yedeklemek için basit bir çözüm sunar. Karmaşık şirket içi yedekleme çözümleri dağıtmaya gerek kalmadan kısa ve uzun süreli yedekleme alın.
  • Azure IaaS VM’lerini yedekleme: Azure Backup özgün verilerin yanlışlıkla yok edilmesine karşı koruma sağlamak için bağımsız ve yalıtılmış yedeklemeler sağlar. Yedekler, yerleşik kurtarma noktası yönetim özelliklerine sahip Kurtarma Hizmetleri kasasında depolanır. Yapılandırma ve ölçeklenebilirlik basittir, yedeklemeler iyileştirilir ve gerektiğinde kolayca geri yükleyebilirsiniz.
  • Kolayca ölçeklendirin– Azure Backup bakım veya izleme yükü olmadan yüksek kullanılabilirlik sunmak için Azure bulutunun temel gücünü ve sınırsız ölçeğini kullanır.
  • Sınırsız veri aktarımı alma: Azure Backup aktardığınız gelen veya giden veri miktarını sınırlamaz ya da aktarılan veriler için ücret almaz.
    • Giden veriler, geri yükleme işlemi sırasında bir Kurtarma Hizmetleri kasasından aktarılan verileri tanımlar.
    • Büyük miktarda veriyi içeri aktarmak için Azure İçeri/Dışarı Aktarma hizmetini kullanarak çevrimdışı ilk yedekleme gerçekleştirirseniz, gelen verilerle ilişkili bir maliyet söz konusu olur. Daha fazla bilgi edinin.
  • Verileri güvenli tutun: Azure Backup aktarımdaki ve bekleyen verilerin güvenliğini sağlamaya yönelik çözümler sağlar.
  • Merkezi izleme ve yönetim: Azure Backup, Kurtarma Hizmetleri kasasında yerleşik izleme ve uyarı özellikleri sağlar. Bu özellikler ek yönetim altyapısı olmadan kullanılabilir. Ayrıca Azure İzleyici’yi kullanarak izleme ve raporlamanızın ölçeğini artırabilirsiniz.
  • Uygulamayla tutarlı yedeklemeler alma: Uygulamayla tutarlı yedekleme, kurtarma noktasının yedek kopyayı geri yüklemek için gerekli tüm verilere sahip olduğu anlamına gelir. Azure Backup, verileri geri yüklemek için ek düzeltmelerin gerekli olmadığından emin olan uygulamayla tutarlı yedeklemeler sağlar. Uygulamayla tutarlı verilerin geri yüklenmesi, geri yükleme süresini azaltarak hizmetlerinizin kısa süre içinde çalışır hale gelmesini sağlar.
  • Kısa ve uzun vadeli verileri koruma: Kısa süreli ve uzun süreli veri saklama için Kurtarma Hizmetleri kasalarını kullanabilirsiniz.
  • Otomatik depolama yönetimi – Karma ortamlar genelde heterojen depolamaya (bazıları şirket içi, bazıları ise bulutta olan) ihtiyaç duyar. Azure Backup ile şirket içi depolama cihazlarını kullanmanın bir maliyeti yoktur. Azure Backup, yedekleme alanını otomatik olarak ayırıp yönetir ve “kullandıkça öde” modelini kullanır. Bu nedenle yalnızca kullandığınız depolama alanı için ödeme alırsınız. Fiyatlandırma hakkında daha fazla bilgi edinin.
  • Birden çok depolama seçeneği : Azure Backup, depolamanızı/verilerinizi yüksek oranda kullanılabilir tutmak için üç tür çoğaltma sunar.
    • Yerel olarak yedekli depolama (LRS), verilerinizi bir veri merkezinde depolama ölçek biriminde üç kez çoğaltır (verilerinizin üç kopyasını oluşturur). Verilerin tüm kopyaları aynı bölgenin içinde yer alır. LRS, verilerinizi yerel donanım hatalarına karşı korumak için düşük maliyetli bir seçenektir.
    • Coğrafi olarak yedekli depolama (GRS), varsayılan ve önerilen çoğaltma seçeneğidir. GRS, verilerinizi ikincil bir bölgeye (kaynak verilerin birincil konumundan yüzlerce kilometre uzakta) kopyalar. GRS’nin maliyeti LRS’den daha yüksektir, ancak bölgesel bir kesinti olsa bile GRS verileriniz için daha yüksek düzeyde dayanıklılık sağlar.
    • Alanlar arası yedekli depolama (ZRS), verilerinizi kullanılabilirlik alanlarında çoğaltarak aynı bölgede veri yerleşimi ve dayanıklılığı sağlar. ZRS’de kapalı kalma süresi yoktur. Bu nedenle veri yerleşimi gerektiren ve kapalı kalma süresi olmaması gereken kritik iş yükleriniz ZRS’de yedeklenebilir.

Azure Backup Fidye Yazılımlarından Nasıl Korunur ?

Azure Backup, önleyici önlemler uygulayarak ve kuruluşunuzu saldırganların sistemlerinize sızan her adıma karşı koruyan araçlar sağlayarak kritik iş sistemlerinizi ve yedekleme verilerinizi fidye yazılımı saldırılarına karşı korumaya yardımcı olur. Hem verileriniz aktarımdayken hem de beklerken yedekleme ortamınıza güvenlik sağlar.

Microsoft Azure Backup Server üzerin de Active Directory Domain sunucumuz üzerinde System State Backup alma işlemini anlatıyor olacağız.

Daha önceki yazımız da

Microsoft Azure Backup Server Active Directory Backup 1

 

W16DC isimli Active Directory Domain sunumuzu Microsoft Azure Backup Server sunucumuz üzerine ekleme işlemlerini sizlere paylaşmıştık.

Bu yazımızda W16DC isimli Active Directory Domain sunumuz üzerinde Protection Group yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

W16DC isimli Active Directory Domain sunumuzu Microsoft Azure Backup Server sunucumuz üzerine Protection Group işlemlerini başlatıyoruz.

Microsoft Azure Backup Server konsolunu açıyoruz ve Protection menüsüne tıklıyoruz.

Microsoft Azure Backup Server konsolun da Protection menüsü altında Protection menüsün de New diyerek sunucu Backup işlemini başlatabilirsiniz.

Microsoft Azure Backup Server konsolun da Protection menüsü altında Protection menüsün de New diyerek sunucu Backup iişlemini başlatıyoruz.

Welcome to the New Proction Group Wizard ekranı geliyor karşımıza.

Welcome ekranın da Next diyerek devam ediyoruz.

Select production group type ekranın da Servers ve Client seçenekleri bulunmaktadır.

Servers : Ortamınız da bulunan Windows Server işletim sistemine sahip sunucularınızı, Microsoft Hyper-V Failover Cluster ve Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) yapılarını ve VMware platformu üzerinde yapılandırmış olduğunuz VMware ESXi ( Standalone ) ve VMware vSphere Cluster yapılarını Backup alabilirsiniz.

Client : Ortamınız da bulunan Microsoft Client işletim sistemine sahip Client’larınızı Backup alabilirsiniz.

Select Production Server type ekranın da Servers seçeneğini seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Select group members ekranın da Available members bölümün de ortamımızda bulunan ve Microsoft Azure Backup Server üzerine eklediğimiz sunucuzu görüyoruz.

Available members bölümün de bulunan sunucumuzu ya da sunucumuz üzerinde Backup alacağımız rolleri seçerek ( SQL Server Database, Exchange Server Database ya da System State gibi ) seçerek Selected members bölümüne eklememiz gerekiyor.

Select group members ekranın da Available members bölümün de ortamımızda bulunan W16DC isimli sunucuzu altında bulunan System Protection seçeneği altında System State (includes Active Directory ) seçiyoruz ve Select members bölümü altına geldiğini görüyoruz.

Select group members ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Select data proction method ekranın da Protection group name bölümüne bir isim belirliyoruz.

Select data proction method ekranın da Select your protection method bölümü altında I want short-term protection using ve I want online protection seçenekleri bulunmaktadır.

  • I want short-term protection using : Bu seçenekte Microsoft Azure Backup Server üzerine eklediğiniz Disk yapısı üzerinde geçişi koruma sağlayabilirsiniz.
  • I want online protection : Bu seçenekte Microsoft Azure üzerine dosyalarını transfer ederek çevrimiçi koruma sağlayabilirsiniz.

Select data proction method ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Specify short-term goals ekranın da

Retention range seçeneğin de Microsoft Azure Backup Server üzerine eklediğiniz Disk yapısı üzerinde geçişi koruma ne kadar süre tutulacağını yapılandırabilirsiniz.

Express Full Backup bölümün de hangi gün ve saatte Full Backup alınacağını yapılandırabilirsiniz. Modify diyerek gün ve saat’i yapılandırabilirsiniz.

Optimize Performance ekranın da Available times seçeneğin de hangi saat’ler de, Days of the week seçeneğin de hangi günler Full Backup alınacağını yapılandırabilirsiniz.

OK diyerek Optimize Performance ekranını kapatıyoruz.

Specify short-term goals ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Review disk storage allocation ekranın da Disk storage allocation for new members bölümün de alınacak olan Backup boyutunu ve Microsoft Azure Backup Server üzerine eklediğiniz Disk yapısında ne kadar yer kaplayacağını görüypruz.

Disk storage allocation details bölümü altında hangi Disk üzerine Backup alınacağını görüyoruz.

Available target disk storage bölümü altında Microsoft Azure Backup Server üzerine eklediğiniz Disk yapısın özetini görüyoruz.

Review disk storage allocation ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Choose replica creation method ekranın da Replica in DPM Server bölümü altında Automatically over the network ve Manually seçeneklerini yapılandırabilirsiniz. Microsoft Azure Backup Server üzerine eklediğiniz Disk yapısına nasıl ve ne zaman replikasyon yapılacağını yapılandırabilirsiniz.

Choose replica creation method ekranın da Automatically over the network seçeneği ile Next diyerek devam ediyoruz.

Choose consistency check options ekranın da

Run a consistency check if a replica becomes inconsistent : Bu seçenek ile alacağımız Backup’ın tutarlığını kontrol etmesini, Backup alma da başarısız olaması ya da Replikasyon sırasın da Data tutarsızlık olması durumun da verinin doğruluğunu kontrol etmesini sağlayabilirsiniz.

Run a daily consistency according to the following schedule : Bu seçenek ile alacağımız Backup’ın tutarlığını kontrol etmesini, Backup alma da başarısız olaması ya da Replikasyon sırasın da Data tutarsızlık olması durumun da verinin doğruluğunu kontrol etmesi için zamanlama yapılandırabilirsiniz.

Choose consistency check options ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Specify online protection data ekranın da alınan olan Backup’ların Microsoft Azure üzerine transfer için yapılandırabilirsiniz. Selected members bölümü altında hangi dosyaların aktarılacağını seçebilirsiniz.

Specify online protection data ekranın da Selected members bölümü altında W16DC isimli sunucumuz üzerindeki System State (includes Active Directory ) dosyasını seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Specify online backup schedule ekranın da

Schedule a backup every seçeneğin de Day (Gün), Week (Hafta), Mounth (Ay) ve Year ( Yıl ) olarak tutulacağını yapılandırabilirsiniz.

At following times (Maximum allowed is two times a day) seçeneği altında hangi saatler de Backup alınarak transfer edileceğini yapılandırabilirsiniz. Maksimum günde iki defa izin verilmektedir.

Specify online backup schedule ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Specify online retention policy ekranın da

Daily Retention policy seçeneğin de günlük olarak Microsoft Azure üzerinde ne kadar süre tutulacağını yapılandırabilirsiniz.

Week Retention policy seçeneğin de haftalık olarak Microsoft Azure üzerinde hangi günler de, hangi saatte ve ne kadar süre tutulacağını yapılandırabilirsiniz.

Week Retention policy seçeneğin de aylık olarak Microsoft Azure üzerinde hangi günler de, hangi saatte ve ne kadar süre tutulacağını yapılandırabilirsiniz.

Year Retention policy seçeneğin de yıllık olarak Microsoft Azure üzerinde hangi günler de, hangi aylarda, hangi saatte ve ne kadar süre tutulacağını yapılandırabilirsiniz.

Specify online retention policy ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Choose online replication ekranın da Automatically over the network ve Offline Backup seçeneklerini yapılandırabilirsiniz. Microsoft Azure üzerine nasıl replikasyon yapılacağını yapılandırabilirsiniz.

Choose replica creation method ekranın da Automatically over the network seçeneği ile Next diyerek devam ediyoruz.

Summary ekranın da gerekli yapılandırmanın bir özetini görüyoruz.

Summary ekranın da gerekli yapılandırmanın bir özetini kontrol ettikten sonra Create Group diyerek yapılandırmayı tamamlıyoruz.

Status ekranın da gerekli yapılandırmanın başladığını görüyoruz. Results bölümün de yapılandırma bilgisini görüyoruz.

Status ekranın da gerekli yapılandırmanın başladığını görüyoruz. Results bölümün de yapılandırmanın başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Microsoft Azure Backup Server konsolun da Protection menüsü altına yapılandırmanın geldiğini görüyoruz.

Microsoft Azure Backup Server konsolun da Protection menüsün de W16DC_ProtectionGroup isimli yapılandırmamıza tıkladğımız da Details bölümün de yapılandırma bilgisini görüyoruz.

Microsoft Azure Backup Server konsolun da Protection menüsün de W16DC_ProtectionGroup isimli yapılandırmamız altında System State tıkladğımız da Details bölümün de yapılandırma bilgisini görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

Bir yanıt yazın

Back To Top