Veeam Backup & Replication 12 Beta Microsoft Azure Blob Storage 2

Merhaba

Veeam, Las Vegas’taki son VeeamON 2022’de yeni geliştirmeler ve bazı yeni özellikler sunan yeni Veeam Backup & Replication v12’yi duyurdu.

Hala Beta sürümünde olan yeni Veeam Backup & Replication v12, yedekleme yönetimini kolaylaştırmak için birçok iyileştirme ve geliştirme içeriyor.

Daha önceki yazımızda

yapılandırmasını sizlerle paylaşmıştık.

Daha önceki yazımızda

Veeam Backup & Replication 12 Beta Wasabi Object Storage

Microsoft Azure Cloud üzerinde Microsoft Azure Blob Storage yapılandırmasını sizlere paylaşmıştık.

Bu yazımızda Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Microsoft Azure Blob Storage yapısını Backup Repository olarak ekleme ve yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

 

Veeam Backup & Replication 12 konsolunu Connect diyerek açıyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 konsolu geliyor karşımıza.

Veeam Backup & Replication 12 konsolu üzerinde Backup Infrastructure menüsü altında bulunan Backup Repositories sekmesi altında default olarak gelen Default Backup Repository görebilirsiniz. Veeam Backup & Replication 12 kurulumundan sonra Veeam Backup & Replication 12 sunucumuz üzerinde Default Backup Repository adında ve C:\Backup dizini altında bir yapılandırma oluşturmaktadır. Eğer Veeam Backup & Replication 12  kurulumunu yeni yapmışsanız ve herhangi bir Backup Repository yapılandırmazsanız. Veeam Backup & Replication 12  üzerinde Backup Job oluştururken sadece Default Backup Repository görüntülenecektir.

Veeam Backup & Replication 12 konsolun da bulunan Backup Repositories üzerinde sağ tuş Add backup repository… ya da Manage Repository menüsün de bulunan Add Repository tıklayarak Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Backup Repository yapılandırma işlemini başlatabilirsiniz.

Add Backup Repository ekranın da ise yapılandırabileceğiniz Backup Repository için dört farklı yapılandırma seçeneği bulunmaktadır.

  • Direct attach storage
  • Network attached storage
  • Deduplicating storage appliance
  • Object Storage

Direct attach storage : Direkt olarak Microsoft Windows ve Linux sunucuları üzerindeki oluşturmuş olduğunuz bir dizin üzerine ve ya Veeam Backup & Replication 12 sunucunuz üzerine doğrudan bağlamış olduğunuz depolama alanları üzerinde Backup Repository yapılandırması için bu seçenek ile devam edebilirsiniz. Genel yedekleme yöntemi olarak bu seçenek yoğun olarak kullanılmaktadır. Örneğin NAS ( Network Attached Storage ) cihazlarını ya da Storage üzerinde yapılandırdığınız dizinleri ISCSI ile Veeam Backup & Replication 12 sunucusu üzerine bağlantı sağladıktan sonra bu seçenek ile yapılandırabilirsiniz.

Hardened repository seçeneği Veeam Backup & Replication 12 ile birlikte geldiğini görüyoruz. Linux Sunucusu üzerinde yapılandırmış olduğumuz storage alanını Hardened repository seçeneği ile yapılandırarak silinmemesini sağlayabiliriz.

Network attached storage : Ortamınız da bulunan File Server, NAS ( Network Attached Storage ) cihazlarını ya da Storage üzerinde yapılandırdığınız dizinleri Share ( Paylaşım ) olarak yapılandırdıktan sonra Veeam Backup & Replication 12 sunucunuz üzerine Backup Repository yapılandırması için bu seçenek ile devam edebilirsiniz. SMB (CIFS ) protokolünü kullanmaktadır. Veeam Backup & Replication 10 ile birlikte NFS Share seçeneğini de gelmişti.

Deduplicating storage appliance : Dell EMC Data Domain, ExaGrid, [TBA] Fijutsi CS800, HPE StoreOnce, [TBA] Infinidat InfiniGuard ve Quantum DXi gibi ürünler üzerinde Backup Repository yapılandırması için bu seçenek ile devam edebilirsiniz.

Object Storage : Amazon Web Services (AWS) Cloud ( Bulut ) hizmetinde içinde bulunan S3 (Simple Storage Service) Compatible ve Amazon S3, Google Cloud Storage, IBM Cloud Object Storage, Microsoft Azure Blob Storage ve Wasabi Cloud Storage gibi Cloud ( Bulut ) hizmetleri üzerinde yapılandırmış olduğunuz Storage alanlarını Backup Repository yapılandırması için bu seçenek ile devam edebilirsiniz.

Object Storage seçeneği altına Wasabi Cloud Storage seçeneğinin Veeam Backup & Replication 12 ile birlikte geldiğini görüyoruz.

Add Backup Repository ekranın da Object Storage seçeneği seçiyoruz.

Add Backup Repository ekranın da Object Storage seçeneği altında bulunan Microsoft Azure Storage seçeneğini seçiyoruz. Veeam Backup & Replication 11 Microsoft Azure Blob Storage yazısında burayı Microsoft Azure Blob Storage olarak görüyorduk.

Microsoft Azure Blob Storage ekranın da

Azure Blob Storage : Azure Blob depolama yöntemi Microsoft’un buluta yönelik nesne depolama çözümüdür. Blob depolama çok miktarda yapılandırılmamış veriyi depolamak için iyileştirilmiştir. Yapılandırılmamış veriler, metin veya ikili veriler gibi belirli bir veri modeline veya tanımına bağlı olmayan bir veri.

Azure Blob Storage Archive Tier : Azure Blob Storage Archive Tier, adından da anlaşılacağı gibi, nadiren erişilebilecek arşiv verileri için düşük maliyetli bir depolama alanıdır. Bu katman, en az 180 gün boyunca arşiv depolama alanında kalacak veriler içindir. Uzun süreli yedekleme verileri, tıbbi geçmiş, denetim ve uyumluluk için ticari işlem günlükleri, çağrı merkezi kayıtları, Azure arşiv depolama alanındaki uzun saklama süresinden yararlanabilecek bazı kullanım durumlarıdır.

Azure Data Box : Hizmet, büyük veri kümeleri veya ağ kısıtlamaları, verilerin gerçekçi olmayan şekilde karşıya yüklenmesini sağlamak için şirket Içi verileri blob depolamaya aktarmak için kullanılabilir. Veri boyutunuza bağlı olarak, Microsoft ‘tan Azure Data Box diskAzure Data Box veya Azure Data Box Heavy cihazları isteyebilirsiniz. Daha sonra verilerinizi bu cihazlara kopyalayabilir ve bunları blob depolamaya yüklemek üzere Microsoft ‘a gönderebilirsiniz.

Microsoft Azure Blob Storage ekranın da Azure Blob Storage seçiyoruz.

Name ekranın da yapılandıracağımız Microsoft Azure Storage yapısını Backup Repository olarak yapılandırmak için bir Name ( İsim ) belirliyoruz.

Limit concurrent task to seçeneğinde eş zamanlı olarak kaç adet Backup çalışağını yapılandırabilirsiniz. Bu seçenek Veeam Backup & Replication 11 ile gelen bir özellik olarak karşımıza çıkmıştı.

Name ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Account ekranın da Credentials bölümün de Add diyoruz.

Credentials ekranın da Account bölümün de Microsoft Azure üzerinde yapılandırmış olduğumuz Storage Account’ı yazıyoruz. Shared key bölümün de oluşturmuş olduğumuz Storage Account’un Access keys menüsü altında Storage Account’u hesabımız için oluşturulan Access Key’i kopyalarak buraya yapıştırmanız gerekmektedir.

Credentials ekranın da Account ve Share key bölümlerine gerekli bilgileri yapıştırıyoruz ve OK diyoruz.

Account ekranın da Credentials bölümüne gerekli yapılandırmanın geldiğini görüyoruz.

Account ekranın da Region bölümün de genellikle Azure Global ( Standard ) seçeneği seçilmektedir.

Account ekranın da Use the following gateway server ortamınız da bulunan hangi sunucuyu Gateway Server olarak kullanacaksanız onu seçebilirsiniz.

Connection type ekranın da

  • Direct seçeneği ile Microsoft Azure Blob Storage alanına doğrudan erişebilmesini yapılandırabilirsiniz.
  • Through gateway server seçeneği ile Microsoft Azure Blob Storage alanına ortamınızda belirleyeceğiniz Gateway Server üzerinden erişebilmesini yapılandırabilirsiniz.

Connection type ekranın da gerekli yapılandırma tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Account ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Account ekranın da Microsoft Azure Storage Account için gerekli yapılandırmanın kontrol edildiğini görüyoruz.

Container ekranın da Container bölümün de Microsoft Azure üzerinde yapılandırmış olduğumuz Microsoft Azure Blob Storage içindeki Container geldiğini görüyoruz.

Container ekranın da Folder bölümün de Container içinde bir Folder ( Klasör ) varsa seçmek ya da oluşturmak için Browse diyoruz.

Select Folder ekranın da Microsoft Azure üzerinde yapılandırmış olduğumuz Microsoft Azure Blob Storage içinde Container altında bir Folder ( Klasör ) varsa seçebilirsiniz. Eğer bir Folder ( Klasör ) oluşturmak istiyorsanız New Folder ( Yeni Klasör ) diyerek oluşturabilirsiniz.

Select Folder ekranın da New Folder ( Yeni Klasör ) diyoruz.

Select Folder ekranın da Microsoft Azure üzerinde yapılandırmış olduğumuz Microsoft Azure Blob Storage içinde Container altında bir Folder ( Klasör ) için BAKICUBUKAZUREBLOB isimli Folder ( Klasör ) oluşturuyoruz.

Select Folder ekranın da Microsoft Azure Portal da yapılandırmış olduğumuz Microsoft Azure Blob Storage içindeki Container altında oluşturduğumuz BAKICUBUKAZUREBLOB isimli Folder ( Klasör ) seçiyoruz ve OK diyoruz.

Container ekranın da Folder bölümüne oluşturduğumuz BAKICUBUKAZUREBLOB isimli Folder ( Klasör ) geldiğini görüyoruz.

Container ekranın da Limit object storage consumption to seçeneği ile Object strorage üzerinde TB (Terabyte) ve PB (Petabyte) olarak bir limit yapılandırabilirsiniz.

Container ekranın da Make recent backup immutable for seçeneği ile Container yapılandırması üzerinde bulunan Backup dosyalarının silinemez hale getirebilirsiniz. Bu özellikle Veeam Backup & Replication 12 ile birlikte gelen bir özelliktir.

[TBD] Use Cool Tier (may result in higher cost) : seçeneği ile Container yapılandırması üzerinde bulunan Backup dosyalarının nadiren erişilen ve değiştirilen veriler olduğunu yapılandırabilirsiniz. Bu özellikle Veeam Backup & Replication 12 ile birlikte gelen bir özelliktir.

Cool tier : Nadiren erişilen veya değiştirilen verileri depolamak için optimize edilmiş çevrimiçi bir katman. Cool tier üzerindeki veriler en az 30 gün saklanmalıdır. Cool tier seçeneği Hot tier seçeneğine kıyasla daha düşük depolama maliyetlerine ve daha yüksek erişim maliyetlerine sahiptir.

Container ekranın da gerekli yapılandırma tamamlandıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Make recent backup immutable for seçeneğini işaretliyoruz. Çünkü  Microsoft Azure Blob Storage yapılandırmasın da Enable version-level immutability support seçeneğini seçtiğimiz için.

Enable version-level immutability support : Bu seçenek Blob versiyonları için zamana dayalı bekletme politikalarını yapılandırmanızı sağlar. Storage Account ve ya Container sürüm düzeyinde değişmezlik desteğini yapılandırabilirsiniz. Enable version-level immutability support seçeneğini seçtiğiniz de Enable versioning for blobs seçeneği direkt olarak seçilecektir. Çünkü Enable version-level immutability support seçeneğini kullanabilmeniz için Enable versioning for blobs seçeneği aktif olması gerekir.

Mount Server ekranın da Mount Server bölümün de yapılandıracağımız Backup Repository hangi sunucu üzerinden bağlanacağını seçiyoruz. Eğer ortamınız da Mount Server sunucumuzu başka bir sunucu üzerinde yapılandırmışsanız Add New diyerek onu ekleyeyerek yapılandırabilirsiniz.

Veeam Backup & Replication 10 ile birlikte Instant recovery write cache folder bölümünün geldiğini görüyoruz. Veeam Backup & Replication 9.5 versiyonun da bulunan Folder bölümünün artık olmadığını görüyoruz.

Instant recovery write cache folder bölümün de Instant VM Recovery önbellek dosyalarının depolanabileceği dizini yapılandırabilirsiniz. Bu dizinin en az 10 GB boş Disk alanı olan bir dizin üzerinde yapılandırmanız gerekmektedir. Bu dizin için genellikle SSD Disklerin bulunduğu disk yapısı önerilmektedir.

Enable vPower NFS service on the mount server (recommended) seçeneğin de ise Veeam firmasına patentli bir teknolojisi olan vPower NFS özelliğini aktif edebiliyoruz.

vPower NFS : Veeam Backup & Replication 11 ile tekilleştirilmiş ve sıkıştırılmış olan Backup ( Yedek ) dosyalarının VMDK dosyası olarak ESXi host’una eklenmesini sağlar. Bu sayede ESXi host Backup ( Yedek ) alınmış olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) dosyalarına erişim sağlayabilir.

Enable vPower NFS service on the mount server (recommended) bölümün bulunan Ports seçeneğine vPower NFS Port Settings ekranın da Mount port ve vPower NFS port servis portlarını değiştirebilirsiniz.

Mount Server ekranın da Configure tıklıyoruz.

Appliance Settings ekranın da ortamımızdaki Veeam Backup & Replication 12 sunucunuz yedekleme dönüşümü ve sağlık kontrolü işlemleri için kullanılamaktadır.

Appliance Settings ekranın da Add diyerek Azure Service Account bilgilerini yapılandırarak kontrol etmesini sağlayabilirsiniz.  Biz herhangi bir yapılandırma yapmayacağımız için Cancel diyerek devam ediyoruz.

Mount Server ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Review ekranın da Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Microsoft Azure Blob Storage yapısını Backup Repository yapılandırmak için kurulacak olan Veeam Backup & Replication 12 yazılımlarını görüyoruz.

Review ekranın da Search the repository for existing backups and import them automatically seçeneği işaretlerseniz yapılandıracağınız Backup Repository içinde eğer daha önceden alınan Backup ( Yedek ) dosyalarını Import guest file system index data to the catoalog seçeneğini seçerek Import edecektir. Ancak Veeam Backup & Replication 12 kurulumu sonrasından yeni bir Backup Repository yapılandırdığımız için bu seçeneği işaretlemenize gerek yoktur.

Review ekranın da Apply diyerek yapılandırmayı başlatıyoruz.

Apply ekranın da Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Microsoft Azure Blob Storage yapısını Backup Repository olarak yapılandırma işleminin başladığını görüyoruz.

Apply ekranın da Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Microsoft Azure Blob Storage yapısını Backup Repository olarak yapılandırma işlemlerinin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Apply ekranın daVeeam Backup & Replication 12 üzerinde Microsoft Azure Blob Storage yapısını Backup Repository olarak yapılandırma işlemi tamamlandıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Summary ekranın daVeeam Backup & Replication 12 üzerinde Microsoft Azure Blob Storage yapısını Backup Repository olarak yapılandırma ile ilgili bilgileri görüyoruz.

Summary ekranın da gerekli yapılandırma bilgisini kontrol ettikten sonra Finish diyerek yapılandırmayı sonlandırıyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 konsolun da bulunan Backup Infrastructure menüsü altında bulunan Backup Repositories sekmesine yapılandırmış olduğumuz BAKICUBUK_ObjectStorageRepository isimli Microsoft Azure Blob Storage yapısının geldiğini görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 konsolun da karşımıza Change the configuration backup location to the newly created repository? uyarısı gelmeyecektir. Çünkü daha öncesinden Veeam Backup & Replication 12 Backup Repository yapılandırdığımız için.

bakicubukveeamblob isimli Storage Account Container menüsünü kontrol ettiğimizde Veeam isimli klasörün geldiğini görüyoruz.

bakicubukveeamblob isimli Storage Account Container menüsünü kontrol ettiğimizde Veeam isimli klasörün içindeki dosyaları görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

Bir yanıt yazın

Back To Top