Windows Server 2019 Üzerinde Exchange Server 2019 Kurulumu

Merhaba

Daha önceki yazımız da Windows Server 2019 Üzerinde Exchange Server 2019 Kurulum Gereksinimleri sizlerle paylaşmıştık. Bu yazımızda da Windows Server 2019 Üzerinde Exchange Server 2019 Kurulumunu anlatıyor olacağız.

Microsoft Exchange 2013 ile karşılaştığımız daha hafif ve sade kurulum ekranı Microsoft Exchange 2016’da da karşımıza çıkmıştı. Şimdi Microsoft Exchange Server 2019 kurulumunda da aynı kurulum deneyimi ile karşılaşıyoruz.

Microsoft Exchange Server 2019 ile gelen Güvenlk yenilikleri 

  • Wndows Server Core Desteği :  Windows Server Core işletim sistemi desteğini de beraberinde getirdi. Bu daha güvenli bir yapı üzerinde daha az atak tehlikesi anlam gelmektedir. Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu Windows Server 2016 Core ve Windows Server 2019 Core işletim sistemleri üzerinde kurulabilme özelliğini beraberinde getirdi.
  • Exchange Management Shell ve Exchange Admn Center’a ( EAC ) erşm güvenliği : Microsoft Exchange Server’ın sadece Local Network üzerinden yönetilmesi için Firewall kuralı oluşturmak yerine Client Access Rule ile kullanılabilecek.

Microsoft Exchange Server 2019 ile gelen Performans yenilikleri 

  • Gelişmiş arama özelliği : Yeniden tasarlanmış olan arama motoru özelliği sayesinde Bing Teknolojisi devreye alındı. Yeni arama teknoloji sayesinde aramaların daha hızlı sonuç vermesi, her bir sunucu üzerinde ayrı Search Index log dosyaları tutulması yerine, daha büyük boyutlu Index’lerin Database’lerin içinde tutularak yönetimsel olarak kolaylık sağlanmasının yarı sıra, olası bir failover durumunda Database kopyalarında da güncel index tutulması hedeflenmektedir.
  • SSD-Cache : Son yıllarda Microsoft Exchange Server üzerinde bulunan Mailbox Database’lerin daha fazla Data barındırması nedeniyle daha fazla Disk Alanı ihtiyacını da beraberinde getirdi. Bunun sonucunda da Disk’ler üzerinde Data Ready ( Okuma ) ve Write ( Yazma ) performansı da doğrudan etkilenmektedir. Tüm SSD Disk barındıran Storage’ler üzerinde Ready ( Okuma ) ve Write ( Yazma ) işlemini düzenleyen ve bilgisayarlarda kullandığımız işlemcilere benzer hesaplama kabiliyetleri olan kontrolörlere sahiptir. Bu kontrolör SSD Disk barındıran Storage’ler SSD yapan şeydir ve performansına direkt etki eder. Aynı anda yazılabilecek veri miktarı, yazma hızı, bellek bant genişliği ve bellek verimliliği bunların başında gelir. İşter tüm bunları yöenten ve performansı belirleyen bellek kontrolörüdür. Dolayı ile de en çok kullanılan Data’lar SSD’lerin Cache’lerinde tutular ve performansın daha üst düzeyde tutulması sağlanır. SSD’lerin Cache özelliğinden yararlanmak için de Microsoft Exchange Server 2019 ile birlikte gelen SSD-Cashe özellik desteği getirilmiştir.

Microsoft Exchange Server 2019 ile gelen Son Kullanıcı Deneyimi

  • Takvim : Microsoft Exchange Server 2019 ile son kullanıcı deneyimi noktasında en önemli değişikliklerden biri takvim paylaşım ve yönetiminin daha kolay ve kullanışlı hale getirlmesi oldu. Remote-CalendarEvents cmdlet ile işten ayrılan bir kullanıcı tarafından oluşturulmuş olan toplantı ve etkinlik davetleri, organizasyonki diğer kullanıcıların takvimlerinde durmaya devam ediyordu ve iptal edilemiyordu. Yeni geliştirilmiş olan Remote-CalendarEvents PowerShell komutu ile işten ayrılan kullanıcının oluşturmuş olduğumuz toplantı ve etkinlik davetleri Exchange Server Administrator tarafından ital edilebilecektir.

Microsoft Exchange Server 2019 ile gelen Mimar’i Değişim

  • Unified Messaging (UM) : Microsoft Exchange Server 2019 ile gelen yeniliklerden birisi de artık Unified Messaging (UM)’in Microsoft Exchange Server 2019 ile birlikte artık hizmet vermeyecek olmasıdır. Bununla birlikte User Mailbox’larından da bu özellikler dolayısıyla kaldırılmış durumdadır. Microsoft bunun yerine Microsoft Teams ya da Cloud Voicemail kullanımını önermektedir.

Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu öncesinde Windows Server 2019 Üzerinde Exchange Server 2019 Kurulum Gereksinimleri tamamlamıştık.

Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu başlatıyoruz.

Microsoft Exchange Server 2019 kurulum ISO’sunu sunucumuz üzerinde çalıştırıyoruz.

Check for Updates ekranı geliyor karşımıza Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu öncesinde güncelleştirmeleri kontrol ettiğimiz ekrandır. Eğer sunucunuz üzerinde Internet bağlantısı varsa Connect to the Internet and check for updates diyerek kontrol etmesini sağlayabilirsiniz. Don’t Chech for updates right now diyerek herhangi bir güncelleştirme kontrol etmeden kuruluma devam edebilirsiniz.

Check for Updates ekranın da Connect to the Internet and check for updates diyerek güncelleştimeleri kontrol ederek Microsoft Exchange Server 2019 kurulumuna devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

Downloading Updates ekranın da gerekli güncelleştimeler kontrol edildikten sonra Microsoft Exchange Server 2019 kurulumuna devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

Copying Files ekranın da Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu için gerekli olan kurulum dosyalarının işletim sistemi üzerine kopyalanmasını başlanıyor.

Initializing Setup ekranın da Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu başlanıyor.

Introduction ekranın da Microsoft Exchange Server 2019 hakkında genel bir bilgi ve özet bilgisini görüyoruz. Intdoduction ekranın da  Next diyerek Microsoft Exchange Server 2019 kuruluma devam ediyoruz.

License Agreement ekranın da Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu için I accepts the terms in the license agreement seçeneğini seçerek lisans sözleşmesini kabul ediyoruz ve Microsoft Exchange Server 2019 kurulum için Next diyerek devam ediyoruz.

Recommended Settings ekranın da Use recommended settings ve Don’t use recommended settings seçenekleri bulunmaktadir.

Use recommended settings seçeneği ile oluşan bazı hata durumların da otomatik olarak online bilgi bankalarının kontrol edilmesini ve eşleşen bir çözüm varsa gösterilmesini sağlar. Ama bunun yanında Microsoft Exchange Server 2019 özellikleriyle ilgili bazı kullanım istatistiklerini de Microsoft’a göndermeyi kabul etmiş olursunuz.

Don’t use recommended settings seçeneğinde bu fonksiyonları devre dışı bırakabilirsiniz.

Recommended Settings ekranın da Use recommended settings seçeneğini işaretliyoruz ve sonraki Microsoft Exchange Server 2019 kurulum adımına geçmek için Next diyerek devam ediyoruz.

Server Roles Selection ekranın da Microsoft Exchange Server 2013 ile aynı kurulum adımları devam etmekteydi. Microsoft Exchange Server 2013 kurulumunda Server Roles Selection ekranın da Mailbox role, Client Acces role ve Edge Server role bulunmaktaydı. Edge Server role ( Microsoft Exchange Server 2013 Service Pack 1 ile geri gelmişti ). Microsoft Exchange Server 2019 aşağıdaki ekranda görüleceği üzere Multi Roles yapısından Single Roles yapısına geçildiğini görüyoruz. Yani Mailbox Role ve Edge Server role bulunmaktadır.

Mailbox role bu rolü yüklediğiniz sunucu üzerinde mailboxlarimizin tutulduğu sunucu rolüdür. Güvenlik ve erişebilirlik açısından Mailbox Role birden fazla sunucu üzerinde yapılandırabiliriz. Yani Database Availblity Grup ( DAG ) gibi bir yapılandırmayi gerçekleştirebiliriz.

Management tools ise hangi seçeneği seçerseniz seçin işaretli olarak gelecektir. Tabi ki de Edge transport role ile Mailbox role aynı sunucuya kuramıyorsunuz. Bu sebepten hangi rolü seçerseniz diğeri pasif tarafa geçecektir.

Edge Transport role bu rol ile internetten veya organizasyon içerisinden gönderilen mesajların kontrol edilmesinde kullanılan kullanışlı roldür. Microsoft Exchange Server 2013 kurulumu sırasında Edge Transport rolü gelmemekteydi. Microsoft Exchange Server 2013 Service Pack 1 ile birlikte bu rolünün kurulumunun tekrar geldiğini görmektedir. Edge Transport role ile server üzerinde tanımlanan iletişim kuralları sayesinde gelen ve giden mesajlar kontrol edilir ve istenilen şartlarda olmayan mesajlar yine belirlenen harekete göre silinebilir, yönlendirilebilir veya dondurulabilir.

Daha önceki Microsoft Exchange Server versiyonlarinda Hub Transport  ve Unified Messaging gibi rollerimiz  vardı. Microsoft Exchange Server 2007 ve Microsoft Exchange Server 2010 yapılarımız içinde bulunan bu rollerimizden Hub Transport rolümüz artık Client Acces role içerisinde yapılandırılıyor. Mailbox role içerisinde ise Client Acces role ile haberleşmesi için bir Agent eklenmiş durumda mail alıp gönderme işlemini Microsoft Exchange Server 2019 bu şekilde yapılandırmaktadır.

Server Roles Selection ekranın da altta bulunan Automatically install Windows Server roles and features that are required to install Exchange Server seçeneği Microsoft Exchange Server 2019 çalışması için gerekli olan Roles ( Rol ) ve Features ( Özellik ) kurulumu yapılmadıysa kurulum sırasında kurulumu ve yapılandırmasını otomatik olarak sağlamaktadır.

Server Roles Selection ekranın da Mailbox role seçiyoruz ve Management tools otomatik olarak seçildiğini görüyoruz.

Server Roles Selection ekranın da Mailbox role, Management tools ve Automatically install Windows Server roles and features that are required to install Exchange Server seçeneklerini seçtikten sonra Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu için Next diyerek devam ediyoruz.

Installation Space and Location ekranın da

Disk space required bölümün de Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu için gerekli olan disk alanını görüyoruz.

Disk space available bölümün de EMicrosoft Exchange Server 2019 kurulumu yapacağımız sunucumuz üzerinde kullanılabilir disk alanını görüyoruz.

Specify the patch for the Exchange Server installation bölümün de Microsoft Exchange Server 2019 kurulacak olan dizin yolunu görmekteyiz. Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu sunucu işletim sisteminin bulunduğu dizin yerine farklı bir dizin üzerinde yapmak isterseniz eğer browse diyerek Microsoft Exchange Server 2019 kurulumun yapılacağı dizini seçebilirsiniz.

Installation Space and Location ekranın da herhangi bir değişiklik yapıyoruz ve Next devam ediyoruz.

Malware Protection Settings ekranın da Microsoft Exchange Server 2013 ile birlikte gelen bir özellikti Microsoft Exchange Server 2013 kendi güvenliğini ve mail güvenliğini Malware Protection özelliği ile kendi üzerinde yapabilmekteydi. Microsoft Exchange Server 2013 ile gelen bu özellik ile gerek sunucu üzerine gelen maillerin içeriğini gerekse maillerin spam olup olmadiklarını kontrol edebiliyorduk.

Malware Protection Settings ekranın da Microsoft Exchange Server 2019 üzerinde Malware Protection Settings özelliğini çalıştırmak istemiyoruz bu nedenle No diyerek Next diyerek Microsoft Exchange Server 2019 kurulumuna devam ediyoruz.

Readiness Checks ekranın da Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu için gerekli olan yapılandırmayı kontrol ediyoruz. Eğer sunucumuz üzerinde Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu için herhangi bir hata aldıysak verilen hatayı kontrol ederek eksiklikleri tamamlayabiliriz.

Readiness Checks ekranın da Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu için gerekli olan Web Server (IIS) rolü,Features ( Özellik ) ve yazılımların kurulumları kontrol edildi ve herhangi bir eksik ya da sorun tespit edilmedi. Readiness Checks ekranın da eğer herhangi bir hata alırsanız daha önceki Windows Server 2019 Üzerinde Exchange Server 2019 Kurulum Gereksinimleri yazımızdan tamamlayarak hata almadan kurulumu yapabilirsiniz.

Readiness Checks ekranın da Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu başlatmak için Install diyerek kurulumu başlatıyoruz.

Setup Progress ekranın da Microsoft Exchange Server 2019 kurulumuna başlandığını görüyoruz.

Setup Completed ekranın da Microsoft Exchange Server 2019 kurulumunun başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Setup Completed ekranın da Microsoft Exchange Server 2019 kurulumunun sonra sunucumuzu yeniden başlatmak için Finish diyerek sunucumuzu yeniden başlatabilirsiniz.

Setup Completed ekranın da biz sunucumuzu yeniden başlatmadan Launch Exchange Administration Center after finishing Exchange setup seçeneğini işaretleyerek Finish diyoruz ve Exchange Admin Center konsolunun açılmasını sağlıyoruz.

Exchange Admin Center konsolu geliyor karşımıza…

Exchange Admin Center konsolunda Domain\user name ve Password bölümlerinde gerekli olan bilgileri yazıyoruz ve sing in diyoruz.

Exchange Admin Center konsolunda Language ve Time zone bölümlerinde gerekli olan bilgileri yapılandırıyoruz ve Save diyoruz.

Exchange Admin Center konsolu geliyor karşımıza.

Exchange admin center konsolun da servers menüsü alitnda Microsoft Exchange Server 2019 versiyonunu 15.2 ( Build 659.4 ) olarak görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

 

Bir yanıt yazın

Back To Top